Σε ένα διαμέρισμα/ γραφείο του κέντρου, σε ένα μεγάλο απρόσωπο κτίριο – από αυτά με τις τρομακτικά πολλές πόρτες – η ομάδα των Vasistas κάνει πρόβες για την παράσταση της “Spectacle“.

11-13 Ιουλίου θα παρουσιάσουν το Spectacle στο κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με σκηνικό τους πίνακες του ζωγράφου Απόστολου Γεωργίου.

Μπαίνω σχεδόν στις μύτες στο χώρο αφού τα πάντα εκεί μέσα επιβάλουν ησυχία και αυτοσυγκέντρωση. Στο πάτωμα σχεδιασμένος ένα λαβύρινθος που καθοδηγεί τους ηθοποιούς για το προς τα πού θα κινηθούν. Προσπαθώ να καταλάβω το νόημα των όσων βλέπω και ακούω. Περπατούν γρήγορα. Βγάζουν ήχους. Μιλάνε σε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά γαλλικά, ισπανικά και μια μάλλον συνδυαστική εσπεράντο που ίσως δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθώ να καταλάβω. Κινούνται χορευτικά, συγκρούονται, κλαίνε και γελάνε. Κινήσεις ακρίβειας υπό τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας, Αργυρώς Χιώτη. Το μόνο που διαταράσσει την ένταση στην ατμόσφαιρα και διακόπτει τον δουλεμένο ρυθμό είναι η Φάτσα, το σκυλί της ομάδας, που σηκώνεται που και που νωχελικά για να την χαϊδέψω.

Στο τελείωμα της πρόβας έμεινα με τα ιδρυτικά μέλη των Vasistas: την Αργυρώ Χιώτη, την Ariane Labed και την Naima Carbajal και κουβεντιάσαμε για το πολύγλωσσο στίγμα της ομάδας, την παράσταση και θέματα λιγάκι πιο προσωπικά, από τρεις γυναίκες που πάνω απ’ όλα αγαπούν το ταξίδι στον κόσμο αυτό.

Αργυρώ τι σημαίνει αυτό το θέαμα;

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου, κάτι σαν πείραμα, με δικούς του κανόνες και λειτουργία. Έχει να κάνει πολύ με το θέαμα και τη θεαματοποίηση της εσωτερικότητας, με τις συγκρούσεις των ενστίκτων μας, με τους κοινωνικούς κανόνες. Αυτή η παράσταση είναι η συνέχεια μιας έρευνας που είχαμε παρουσιάσει στο Εθνικό με το Phobia 1. Eκεί είχαμε επικεντρωθεί στη φοβία και στο πώς δημιουργείται μέσα στο περιβάλλον.

Το ότι δεν έχετε κείμενο υποθέτω ότι το κάνει δύσκολο.

Α.Χ.:  Ναι το κάνει δύσκολο αλλά από την άλλη σου δίνει και ελευθερία. Το κείμενο το γράφουμε από κοινού. Τώρα πειραματιζόμαστε ακόμα και με την ιδέα του αν θα υπάρχει λόγος. Η ιδέα έρχεται σαν παζλ, από κομμάτια που  σκεφτόμαστε όλοι. Δουλεύουμε με κώδικες. Πάντως δεν κάνουμε θέατρο με τη συμβατική έννοια.

Πώς έγινε αυτή ομάδα;

Α.Χ.: Το 2005 δημιουργηθήκαμε όταν γνώρισα εγώ την Ariane και τη Naima στη Γαλλία που έκανα μεταπτυχιακό. Ξεκινήσαμε τότε να δουλεύουμε στη Γαλλία και θέλαμε και οι τρεις για διαφορετικούς λόγους να αποκτήσουμε μια σχέση με την Ελλάδα.

Ariane Labed:  Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα από Γάλλους γονείς και έζησα εδώ μέχρι τα 6 μου. Μετά έφυγα αλλά η ανάμνηση της χώρας ήταν στο μυαλό μου σαν ένα όμορφο σουβενίρ και προσπαθούσα να έρχομαι. Όταν γνώρισα την Αργυρώ στο πανεπιστήμιο ήταν μια καλή τύχη για μένα. Ήρθα κάποια στιγμή για λίγο για να παίξω στον Φάουστ στο Εθνικό, μετά γνώρισα την Αθηνά Τσαγγάρη και το Γιώργο Λάνθιμο και τελικά έμεινα.

Πώς επιλέξατε την Ελλάδα σαν βάση σε μια εποχή τόσο δύσκολη για τη χώρα;

Ar.L.: Η αλήθεια είναι ότι δεν πήρα κάποια απόφαση ότι η βάση μου θα είναι στην Ελλάδα. Προέκυψε μετά το Attenberg και έμεινα. Μου αρέσει να ταξιδεύω με την ομάδα, τώρα είμαστε εδώ, μετά Βαρκελώνη, μετά κάπου αλλού. Η αλήθεια είναι ότι δεν σχεδιάζω να κάνω δουλειές με Έλληνες εδώ, θα προτιμούσα να δουλέψω στη Γαλλία και να κάνω κινηματογράφο στη γλώσσα μου.

Naima Carbajal:  Επίσης και εμένα με έφερε εδώ η Αργυρώ. Εγώ είμαι από το Μεξικό. Όταν ήρθαμε  η πρώτη παράσταση που έπαιξα ήταν η «Κοκκινοσκουφίτσα» στο Αμόρε. Επέλεξα να παραμείνω γιατί μου άρεσε η κουλτούρα σας. Μοιάζει με του Μεξικού.

Οι Έλληνες ηθοποιοί λένε ότι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά έξω γιατί πάντα λόγω γλώσσας επιλέγονται για ρόλους περισσότερο φολκλόρ. Ισχύει το ίδιο και με εσάς;

Ar.L.: Ναι γενικά ισχύει αυτό, να μου δίνουν δηλαδή το ρόλο της Γαλλίδας ας πούμε. Εγώ ήμουν πολύ τυχερή με το Attenberg για το ρόλο της Μαρίνας γιατί δεν επρόκειτο καθόλου περί αυτού. Έχω προσπαθήσει βέβαια πολύ με τα ελληνικά μου και δεν είναι εύκολο.

Α.Χ.: Πάντως στην ομάδα δεν έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα αφού ίσα ίσα τη διαφορά γλώσσας την μετατρέπουμε σε προσόν μας. Είναι κάτι σαν η ταυτότητα της ομάδας. Ταξιδεύουμε πολύ συχνά γιατί πιστεύουμε σε αυτό το άνοιγμα στον κόσμο. Και επίσης μαθαίνουμε και ξένες γλώσσες έτσι!

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο Eλληνικό Φεστιβάλ;

Α.Χ.: Ναι και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είχαμε θετική απάντηση, στις προδιαγραφές που θέλαμε και ειδικά στο θέμα του χώρου στο Μουσείο.

Αλήθεια, εσείς που έχετε μεγαλώσει σε άλλες χώρες, πώς βλέπετε την Ελλάδα σήμερα;

Ne.C.: Για εμένα είναι λίγο δύσκολο να δω την αλλαγή. Από την αρχή δούλεψα στο δρόμο σαν καλλιτέχνης χειροποίητων κοσμημάτων και έζησα τη βία στους δρόμους του κέντρου, την αστυνομία, πράγματα να συμβαίνουν.

Ar.La.: Φτάσαμε όταν ξεκινούσε η κρίση και η εικόνα που είχα για την Ελλάδα έχει αλλάξει αρκετά. Και στη Γαλλία βέβαια υπάρχει κρίση αλλά όχι όπως εδώ. Στον κινηματογράφο εκεί για παράδειγμα γίνονται πράγματα, γίνονται ταινίες. Επίσης στη Γαλλία υπάρχει η κουλτούρα της μετανάστευσης, δουλεύουμε όλοι μαζί, εδώ είναι λυπηρό να βλέπω τους Έλληνες να μιλάνε ρατσιστικά. Εγώ έχω συνηθίσει να μετακινούμαι. Τα πρώτα 6 χρόνια έζησα Ελλάδα, μετά 6 χρόνια Γερμανία μετά Γαλλία. Ήμουν πάντα ξένη, δεν ξέρω αν μου αρέσει , πάντως το έχω συνηθίσει.

Ariane, εσύ πάντως και μετά τη δημοσιότητα του Αttenberg και το βραβείο που πήρες επιμένεις να μην δίνεις συχνά  συνεντεύξεις ή να φωτογραφίζεσαι.

Ar.L.: Ναι, μπορεί να ακούγομαι υπερβολική, αλλά δεν μου αρέσει να φωτογραφίζομαι σε lifestyle περιοδικά και να μην αναγνωρίζω το εαυτό μου. Είμαι τυχερή που έλαβα αυτό το βραβείο -αν και τότε δεν μπορούσα να το χαρώ, ήταν πολύ για μένα όλο αυτό. Το ότι με το βραβείο άνοιξαν κάποιες πόρτες για μένα είναι καλό, πάντως δεν με ενδιαφέρει όλο αυτό για θέματα φήμης αλλά αν μπορεί να βοηθήσει έμμεσα και αυτό που κάνουμε καλώς να το κάνει.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

Α.Χ.: Θα έλεγα πολύ αυθόρμητα να είμαι κάθε στιγμή καλά με τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου , τη δουλειά μου και τους ανθρώπους μου. Δεν έχω φιλοδοξίες επιτυχίας.

Νa.C.: Εγώ θα συμφωνήσω με την Αργυρώ και θα προσθέσω ειλικρινά να μπορώ να ζω από τη δουλειά μου. Θέλω να γυρίσω στο Μεξικό αλλά με κάποιο τρόπο να μπορώ να ταξιδεύω.

Αλήθεια παρακουλουθήσατε τον βασιλικό γάμο; Θα θέλατε να είστε σε εκείνο το μπαλκόνι;

Μου απαντούν και οι τρεις  με γέλια «Όχι, σε καμία περίπτωση!»

Spectacle
11-13 Ιουλίου
Φεστιβάλ Αθηνών
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Σύλληψη /Δραματουργία / Μουσική :  ομάδα vasistas
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σκηνικός χώρος :Έυα Μανιδάκη
Κοστούμια :Παύλος Θανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Δάλλα

Με τους: Naima Carbajal | Ariane Labed | Πέτρο Σταθακόπουλο | Ευθύμη Θέου | Αργυρώ Χιώτη

http://www.vas.eu.com

(Φωτογραφίες: Γιώργος Λάνθιμος)

Διάβασε επίσης...
Ανεβήκαμε στις Άλπεις
Αφού ταξίδεψε στα Φεστιβάλ της Ευρώπης, η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ξεκινά την ελληνική της καριέρα στις 27 Οκτωβρίου, στους εγχώριους κινηματογράφους. Οι Άλπεις είναι μια οροσειρά μεγαλοπρεπής, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη ενώ ευκολότερα μπορεί η ίδια να αντικαταστήσει οποιαδήποτε συστάδα βουνών. Γι αυτό η ομάδα ...
Συνέχεια...
Βραβείο Σεναρίου για τις “‘Αλπεις” στη Βενετία!
Πριν από ελάχιστη ώρα, ο Γιώργος Λάνθιμος μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου παρέλαβαν το Βραβείο Σεναρίου στην τελετή απονομής του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας! Στον "Faust" του Aleksander Sokurov το Χρυσό Λιοντάρι. Τι λέγαμε τόσα χρόνια; Ότι, εκτός από την έλλειψη budget και υποστήριξης, οι ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές πάσχουν από σενάριο. Ο ...
Συνέχεια...
Vasistas, Spectacle
Το Spectacle της ομάδας Vasistas διερευνά τους μηχανισμούς εκπαίδευσης του ατόμου στην καθημερινότητα. Η ομάδα στήνει μιαν εύπλαστη κινούμενη εγκατάσταση με ανθρώπους. Ένα παράλογο αυθύπαρκτο δίκτυο δράσης όπου οι εισερχόμενοι  πραγματοποιούν συγκεκριμένες ασκήσεις εκπαίδευσης των ατόμων.  Οι ελεγκτές γίνονται ελεγχόμενοι, οι ερευνητές πειραματόζωα και η ενστικτώδης πλευρά των ανθρώπων θέαμα ...
Συνέχεια...
“Άλπεις” – Το teaser trailer της Βενετίας
Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της νέας ταινίας Γιώργου Λάνθιμου και σήμερα κυκλοφόρησε και το πρώτο teaser trailer για να αποκαλύψει κάτι... λίγο από τις "Άλπεις". Και φυσικά στο λιγότερο από ένα λεπτό που διαρκεί το πρώτο ορεκτικό, ο σκηνοθέτης του "Κυνόδοντα" δεν αποκαλύπτει ...
Συνέχεια...
Άλλη μία καλοκαιρινή κινηματογραφική απόδραση κάτω από την Ακρόπολη
Το Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας προσπαθεί να μας γλυκάνει την επιστροφή στην πόλη με άλλη μία δράση σήμερα Τετάρτη το βράδυ στις 21:30 με μια ειδική προβολή, που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Αρεοπαγίτου, στην είσοδο του σημαντικότερου υπαίθριου θεατρικού χώρου της Αρχαίας Αθήνας, του ...
Συνέχεια...
Ένα βραβείο στις Άλπεις
Δε μιλάμε, βεβαίως, για την οροσειρά αλλά για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ήδη έχετε καταλάβει που συνεχίζοντας την πορεία της στα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 60.000 δολαρίων, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σε αναγνώριση θαρραλέων, τολμηρών και καινοτόμων ...
Συνέχεια...
Βραβεία Ένωσης Θεατρικών Κριτικών 2011
Τα Βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων και Μουσικής απονεμήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μεγάλο νικητή τον Λευτέρη Βογιατζή. Την τελετή παρουσίασαν η Στεφανία Γουλιώτη και ο Γιάννης Τσορτέκης και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη και ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή όχι μόνο για την παράστασή του «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ ...
Συνέχεια...
Οι καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της περασμένης χρονιάς
  Παγκόσμια μέρα θεάτρου σήμερα, και γιορτάζουμε κοιτάζοντας πίσω στις αγαπημένες παραστάσεις που απολαύσαμε την περσινή χρονιά (από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο του 2011). 25. Να Ζει Κανείς ή Να Μην Ζει - Κάτια Δανδουλάκη Μια υπερ-κλασσική κινηματογραφική κωμωδία φρεσκαρισμένη σε αψεγάδιαστο πατρόν φάρσας και με μοντέρνο ρετούς (πετυχημένης αυτής της φοράς) μανιέρας Ρέππα-Παπαθανασίου. 24. H ...
Συνέχεια...
Οι «Άλπεις» στο Λονδίνο
Στο 55ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, που ξεκινάει σήμερα στη Βρετανική πρωτεύουσα και θα διαρκέσει ως τις 27 Οκτωβρίου, θα βρεθεί ο Γιώργος Λάνθιμος με τις «Άλπεις». Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 204 ταινίες μεγάλου μήκους, ανάμεσα στις οποίες πολλές πρεμιέρες τόσο παγκόσμιες όσο και ευρωπαϊκές. Η ταινία του Fernando Meirelles «360» ...
Συνέχεια...
O Γιώργος Λάνθιμος με τις “Άλπεις” στη Βενετία
Ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί το πρόγραμμα του 68ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας τόσο όσον αφορά τα φιλμ του διαγωνιστικού όσο και αυτά εκτός συναγωνισμού και ανάμεσα στις ταινίες ιδιαίτερα γνωστών δημιουργών, ξεχωρίζει για εμάς η επόμενη ταινία, του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο "Άλπεις" ("Τhe Alps") μετά τον Κυνόδοντα ,που διέγραψε μια ομολογουμένως θριαμβευτική ...
Συνέχεια...
Aνεβήκαμε στις Άλπεις
Βραβείο Σεναρίου για τις “‘Αλπεις” στη Βενετία!
Vasistas, Spectacle
“Άλπεις” – Το teaser trailer της Βενετίας
Άλλη μία καλοκαιρινή κινηματογραφική απόδραση κάτω από την
Ένα βραβείο στις Άλπεις
Βραβεία Ένωσης Θεατρικών Κριτικών 2011
Οι καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της περασμένης χρονιάς
Οι «Άλπεις» στο Λονδίνο
O Γιώργος Λάνθιμος με τις “Άλπεις” στη Βενετία