Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στο Π. Φάληρο, η οποία μάλιστα είναι και με δωρεάν είσοδο για το κοινο. Γιατί καλή και η έκθεση του Robert Mapplethorpe στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Μπιενάλε της Αθήνας στη Διπλάρειο της πλατείας Θεάτρου, αλλά τα 8 και 10 ευρώ αντίστοιχα του εισιτηρίου δεν είναι πλέον για σχεδόν κανέναν μας αμελητέο ποσό στους χαλεπούς καιρούς αυτούς που διανύουμε (καταλαβαίνω ότι έχουν έξοδα κλπ. αλλά σίγουρα αυτά οι τιμές αποκλείουν ένα μέρος του κόσμου που θα ήθελε να επισκεφθεί τις εν λόγω εκθέσεις).

Εν πάσει περιπτώση, από σήμερα και μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσιάζεται στην Αθήνα ένα μέρος της Συλογής Κωστάκη, της σημαντικότερης ίσως συλλογής με έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας παγκοσμίως, η οποία έχει ταξιδέψει σε πολλά μουσεία του εξωτερικού και ανήκει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση τιτλοφορείται Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος: 1900-1930. Όπως καταλαβαίνετε θέματικος άξονάς της είναι είναι οι αναζητήσεις των σπουσδαίων Ρώσων καλλιτεχνών της εποχής γύρω από το σύμπαν και τον κόσμο.

Πέρα από την εστίαση της έκθεσης στο κοσμικό στοιχείο της Ρώσικης Πρωτοπορίας, αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια μοναδική ευκαιρία για επαφή με μια από τις πιο πλούσιες, δημιουργικές και ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές πρωτοπορίες των αρχών του 20ου αιώνα πριν την πνιξεί ο βρόγχος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού και της γενικότερης καταπίεσης που οδηγήσε στην κατάπνιξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας στη Σοβιετική Ένωση. Ο όρος Ρώσικη Πρωτοπορία αποτελεί ένα “όρο-ομπρέλα” κάτω από τον οποίο μπαίνουν συγγενή αλλά και ετερόκλητα καλλιτεχνικά ρεύματα (σουπρεματισμός, φουτουρισμός, νεοπριμιτιβισμός, κονστρουκτιβισμός) ενώ αξίζει να σημειωθεί η διάχυση των διδαγμάτων της στις εφαρμοσμένες τέχνες. Είναι λογικό σε μια εποχή τόσο έντονου αναβρασμού οι καλλιτέχνες να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον και να οραματίζονται την εξερεύνηση του διαστήματος και την κατάκτηση του σύμπαντος, όπως φανερώνουν τα 58 έργα της συλλογής που θα δούμε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Τα έργα ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, εκτός από 8 έργα που προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της κ. Αλίκης Κωστάκη.

Η έκθεση πλαισιώνεται με δίγλωσση έκδοση/λεύκωμα, αλλά και με διημερίδα–συμπόσιο στις 8 και 9 Νοεμβρίου με θέμα «Τέχνη-Επιστήμη-Σύμπαν» με τη συνδιοργάνωση και Προεδρία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και με ομιλητές τον κ. Δ. Σιμόπουλο, Διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, την κα Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικό Τέχνης, Επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, την κα Έφη Σπηλιώτη, εικαστικό, τον κ. Χρήστο Παπαδάκη, εικαστικό, τον κ. Κώστα Αλυσσανδράκη, Αστροφυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον κ. Μιχάλη Παπαδάκη, αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τον κ. Ευτύχη Μπιτσάκη, Διδάκτορα Φιλοσοφίας. Εξαιρετικό γεγονός, η συμμετοχή στη διημερίδα του Ελληνικής καταγωγής Ρώσου κοσμοναύτη και καλλιτέχνη–φωτογράφου κ. Φιόντορ Γιουρτσίχιν.
Καθημερινά θα προβάλλονται στους χώρους της έκθεσης ταινίες βωβού κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας του 1924 και του 1934, καθώς και ένα animation ανάλογης θεματολογίας του 1924.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Παλ. Φάληρο
(Είσοδος από Πεντέλης 11)
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά: 10:00-20:30 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Ο χώρος είναι προσβάσιμος για τα άτομα με κινητική αναπηρία.

Διάβασε επίσης...
H Εξέλιξη του Σύμπαντος σε ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο
Η εξελικτική πορεία του Σύμπαντος, των Άστρων, του πλανήτη Γη και των έμβιων όντων, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, είναι το θέμα της σπονδυλωτής ψηφιακής παράστασης σε πέντε ενότητες που προβάλλεται στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Μια υπενθύμιση της μη σταθερότητας, της μεταβλητότητας και της διαρκούς αλλαγής, των καταστάσεων δηλαδή στις ...
Συνέχεια...
H Εξέλιξη του Σύμπαντος σε ψηφιακή παράσταση στο