Σε θεσμό για τη μουσική ζωή της Αθήνας έχει εξελιχτεί το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που οργανώνεται κάθε χρόνο στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής συνεργασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μετέχουν σε αυτό μουσικά συγκροτήματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2001 με τη συμμετοχή λίγων χωρών, αλλά η επιτυχία και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που επέτρεψαν την αύξηση των συμμετοχών και τη διεύρυνση του προγράμματος. Όλα τα είδη της τζαζ εκπροσωπούνται στο Φεστιβάλ και τα ονόματα που παίρνουν μέρος σε αυτό συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα του χώρου.

Έτσι φέτος η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται το 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, από τις 28 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2008, με την συμμετοχή των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Πρεσβείες και τα Μορφωτικά Ινστιτούτα των χωρών που λαμβάνουν μέρος.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν από τρεις συναυλίες την ημέρα, η ώρα έναρξης των οποίων έχει καθοριστεί για τις 21:00 και ολοκληρώνονται έως τα μεσάνυκτα, με εξαίρεση την Τετάρτη 28 Μαΐου, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, όπου η "Big Band" του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξει την αυλαία του με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στις 20:00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα 8ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ

Τετάρτη 28/05/08

20.00 – 21.00 Grand Opening με την "Big Band" του Δήμου Αθηναίων
Η Big Band του Δήμου Αθηναίων είναι ένα από τα τέσσερα Μουσικά Σύνολα του. Το ρεπερτόριο που παρουσιάζει, αποτελείται από κλασσικές και σύγχρονες συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της Big Band Jazz φιλολογίας. Έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και τα φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, καθώς και της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας, στο Ωδείο Αθηνών, στο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών στα Καλάβρυτα, στο Αμερικάνικο Κολέγιο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση κ.α. Η ευελιξία αλλά και το υψηλότατο επίπεδο των μουσικών της, εκφράζουν απόλυτα την ελληνική προσέγγιση στην ερμηνεία της τζαζ μουσικής. Πρόεδρος της είναι ο μαέστρος και συνθέτης Γιώργος Κατσαρός. Διευθυντής της είναι ο Γιάννης Τερεζάκης.

21:00 – 22:00 MAKIATO (Σλοβενία)
Matjaž Mlakar (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο)
Nejc Haberman (ηλεκτρικό μπάσο)
Tomaž Pačnik (πλήκτρα και ηλεκτρονικά)
Katja Stare (φλάουτο, φωνητικά)
Anže Žurbi (ντραμς και κρουστά)

Οι Makiato προέρχονται από τα βόρεια της Σλοβενίας. Τον Ιούλιο του 2006 γιόρτασαν την δέκατη επέτειό τους στην εναλλακτική ethnic-jazz-fusion μουσική σκηνή. Κατά τη διάρκεια της πολύ επιτυχημένης πορείας τους έχουν ηχογραφήσει δύο άλμπουμς: "ON TIME" (2002 – υποψήφιο για το βραβείο "Bumerang 2003") και "RETRO FUTURE" (2005). Η μουσική τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς τα μέλη του συγκροτήματος προέρχονται από διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικές επιρροές, το καθένα, κάτι που είναι αισθητό στο έργο τους. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κριτικοί τους κατατάσσουν στην κατηγορία της Jazz εκείνοι προτιμούν τον όρο "μουσική αυτοσχεδιασμού" γιατί έχουν εισάγει στη μουσική τους στοιχεία από την ethnic, την ηλεκτρονική, τη nu-jazz, τη fusion και τελευταία τη σκανδιναβική Jazz.

To 2007 ήταν σίγουρα η χρονιά τους, καθώς είχαν την ευκαιρία να εμφανιστούν στα σημαντικότερα Φεστιβάλ και clubs της Ευρώπης και να δώσουν ώθηση στη δημιουργική τους δραστηριότητα αυτοσχεδιάζοντας ζωντανά. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμά τους περιέχει καινούργιους, σύγχρονους ήχους οι οποίοι θα περιληφθούν στο νέο τους album που θα κυκλοφορήσει λίγο πριν τη συμμετοχή τους στο 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz στην Αθήνα.

22:00 – 23:00 Sasch a Ley & her Travelling Light Band (Λουξεμβούργο)
Sascha Ley (τραγούδι)
George Letellier (πιάνο)
Marc Demuth (μπάσο)
Benoît Martiny (ντραμς)
Anne Kaftan (μπασοκλαρινέτο)
Johannes Müller (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο)

Ο ευρύς δημιουργικός ορίζοντας και η άνεση που διακρίνουν την Sascha Ley την βοηθούν να πραγματοποιεί μοναδικά ταξίδια στο σύμπαν της παγκόσμιας μουσικής, αυτοσχεδιάζοντας με τις πρωτόγνωρες φωνητικές τεχνικές της. Στο πρώτο της άλμπουμ "Travelling Light" εμφανίζεται ως ποιητική ερμηνεύτρια των πρωτότυπων συνθέσεων της και ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά στυλ και επιρροές, με απίστευτη ευκολία. Το CD της ίδιας και του συγκροτήματος που τη συνοδεύει έχει αποσπάσει πολλούς επαίνους και θετικές κριτικές από την κυκλοφορία του το 2007.

23:00 – 00:00 The Wrong Object (Βέλγιο)
Michel Delville (κιθάρα, κιθάρα συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικά, φωνητικά)
Fred Delplancq (τενόρο σαξόφωνο)
Jean-Paul Estiévenart (τρομπέτα, flugelhorn)
Damien Polard (μπάσο, ηλεκτρονικά)
Laurent Delchambre (ντραμς, κρουστά)

Αναμειγνύοντας την κοσμική ενέργεια της Nu-jazz με τις ευαισθησίες της μοντέρνας ροκ και των ηλεκτρονικών ήχων, η μουσική των Wrong Object είναι επηρεασμένη από πολλούς καλλιτέχνες, όπως τους Soft Machine and Gong, Squarepusher, Bela Bartok, Amon Tobin, Aka Moon, Charlie Mingus και Frank Zappa, καθώς και της Canterbury prog rock σκηνής.

Μετά από μία σειρά συνεργασιών με μεγάλα ονόματα του κόσμου της τζαζ όπως ο Elton Dean,ο Harry Beckett, η Annie Whitehead και ο Alex Maguire, το κουιντέτο επιστρέφει με το άλμπουμ "Stories from the Shed".

Πέμπτη 29/05/08

21:00 – 22:00 Duo Tuule Kann – Jaak Sooäär (Εσθονία)
Tuule Kann (λύρα και φωνητικά)
Jaak Sooäär (ηλεκτρική κιθάρα και ζωντανά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα)

Από τους πιο ενεργούς μουσικούς στην Εσθονία στον χώρο της τζαζ. Το Δεκέμβριο του 2007 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD "Beauty Of The Evening" ("Η ομορφιά του Απογεύματος") και τον Μάρτιο του 2008 εμφανίστηκαν ως ντουέτο στο Φεστιβάλ Vossa Jazz της Νορβηγίας.

Αποτελεί ένα ζευγάρι αντιθέσεων καθώς ο συνδυασμός της τζαζ με την παραδοσιακή μουσική, ως διεθνής αλλά και ως τοπική μουσική, με σταθερές συνθέσεις αλλά και προφορικές παραδόσεις συναντώνται επί ίσοις όροις στην μουσική του ντουέτου. Εμπνευσμένοι κυρίως από τους ήχους και τις τεχνικές δυνατότητες του κάννελ και της ηλεκτρικής κιθάρας, δύο όργανα με τόσο διαφορετική ιστορία αλλά ταυτόχρονα με τόσο παρεμφερείς ήχους.

22:00 – 23:00 APOSTOLIS ANTHIMOS TRIO (Πολωνία)
Αποστόλης ¶νθιμος (κιθάρα, πλήκτρα, ντραμς)
Robert Szewczuga (μπάσο)
Krzysztof Dziedzic (ντραμς, κρουστά)

Το Anthimos Apostolis Τρίο ιδρύθηκε το 2002. Από τότε παίζει σε όλη την Πολωνία και στην Ευρώπη. Η μουσική του αποτελεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τζαζ με την ροκ. Κάθε ζωντανή εμφάνιση του τρίο είναι ένα μοναδικό μουσικό καλειδοσκόπιο, που περιλαμβάνει κομμάτια από την σόλο σταδιοδρομία του Αποστόλη, από το ρεπερτόριο του SBB, θρυλικού γκρουπ της πολωνικής μουσικής σκηνής, καθώς και εντυπωσιακούς αυτοσχεδιασμούς. Ο Αποστόλης υποστηρίζεται από έναν δυνατό ρυθμικό ντραμίστα τον Krzysztof Dziedzic – η πρώτη ζωντανή του εμφάνιση ήταν στο Jazz Jamboree ’94 – και τον γνωστό μπασίστα Robert Szewczuga.

23:00 – 00:00 André Fernandes 4Tet (Πορτογαλία)
André Fernandes (κιθάρα)
Júlio Resende (πιάνο, πλήκτρα)
Nelson Cascais (διπλό μπάσο)
Marcos Cavaleiro (τύμπανα)

Ο μόλις 30 ετών André Fernandes είναι ένας εξαιρετικά δραστήριος κιθαρίστας και συνθέτης. Ο πρωτότυπος, καινοτόμος και φρέσκος ήχος του έχει ακουστεί δίπλα σε πολύ υψηλού επιπέδου μουσικούς του κόσμου με τους οποίους εμφανίζεται και παίζει τακτικά. Είναι μέλος του Lee Konitz New Nonet, του συγκροτήματος της Maria João και του Laginha καθώς και του κουαρτέτου του Perico Sambeat. Ο Fernandes έχει ενώσει γι΄αυτό το Φεστιβάλ μερικούς από τους καλύτερους Πορτογάλους μουσικούς. Τον Júlio Resende στο πιάνο και στα πλήκτρα, τον Nelson Cascais στο διπλό μπάσο και τον Marcos Cavaleiro στα ντραμς.

Παρασκευή 30/05/08

21:00 – 22:00 DEODATO SIQUIR TRIO (Δανία)
Deodato Siquir (ντραμς, φωνητικά)
Preben Carlsen (κιθάρα)
Andrzej Kerjniuk (μπάσο)

Ο Μοζαμβικανός ντράμερ-τραγουδιστής Deodato Siquir είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και πολυτάλαντους μουσικούς της χώρας του. Το 2001 σε ηλικία 26 ετών μετακόμισε στη Σκανδιναβία και καθιέρωσε το συγκρότημα του Deodato Siquir & Balanco. Μέσα από τους στίχους του, που αποτελούν ένα μίγμα πορτογαλικών, αγγλικών και ράγκα, ο Siquir ταξιδεύει τους ακροατές του σε διαφορά μέρη του Νοτίου ημισφαιρίου του πλανήτη. Το CD "Balanco" με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του, το Νοέμβριο του 2007, εμφανίστηκε σε διαφορά top 10 charts, ανάμεσα στα οποία και στο διακεκριμένο World Music Chart Europe, όπου παρέμεινε για 3 μήνες.

22:00 – 23:00 "The Erik Ineke JazzXpress" group (Ολλανδία)
Richard Pieter-Jan Mol (τρομπέτα)
Sjoerd Dijkhuizen (τενόρο σαξόφωνο)
Robertus Hendricus van Bavel (πιάνο)
Marius Beets (κοντραμπάσο)
Erik Alexander Ineke (ντραμς)

Στις αρχές του 2006 ιδρύεται το κουιντέτο The Eric Ineke JazzXpress, αποτελούμενο από τους Rik Mol (τρομπέτα) Sjoerd Dijkhuizen (τενόρο σαξόφωνο), Rob van Bavel (πιάνο) και Marius Beets και φυσικά, τον ίδιο τον Eric Ineke (ντραμς).

Την άνοιξη του 2006 ξεκινά μια σειρά συναυλιών, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ Flames ‘n Fire. Ακολουθεί τον Δεκέμβριο η επιτυχημένη παρουσίαση του στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού "Het Koorenhuis" στη Χάγη. Εφέτος τον Μάιο παρουσιάζεται το δεύτερο CD του κουιντέτου: For the love of Ivie – a tribute to Ivie Anderson, Deborah Brown and the Eric Ineke JazzXpress plus two.

23:00 – 00:00 Widbirds & Peacedrums (Σουηδία)
Andreas Werliin (ντραμς)
Mariam Wallentin (τραγούδι)

Το νέο ντουέτο Wildbirds & Peacedrums τιμήθηκε με τη διάκριση "Jazz in Sweden" το 2008. Με έναν πρωτότυπο συνδυασμό, μερικές φορές με την προσθήκη περίεργων οργάνων – όπως ένα πιάνο παιχνίδι – η τραγουδίστρια Marian Wallentin και ο ντράμερ Andreas Werliin έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές, όχι μόνο στην πατρίδα τους, αλλά και διεθνώς.

Το CD τους "The Snake" κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο. Αποτελείται από δικές τους χαρακτηριστικές συνθέσεις, που θυμίζουν ποπ, ροκ και μπλουζ, αλλά επεκτείνονται μέσω της δημιουργικής διαδικασίας. Το αποτέλεσμα είναι μία δυνατή μουσική, η οποία αναδεικνύει αυτοσχεδιασμούς που κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις, ισορροπώντας το καθαρό με το σκοτεινό, το περίπλοκο με το απλό, και προκαλεί την προσοχή από την αρχή ως το τέλος.

Σάββατο 31/05/08

21:00 – 22:00 12TWELVE (Ισπανία)
Jaume L. Pantaleon (κιθάρα)
Jens Neumaier (πλήκτρα, εφέ και σαξόφωνο)
Jose Rosselló (ντραμς)
Javier Garcia (μπάσο).

Το κουαρτέτο από τη Βαρκελώνη, στο οποίο συμμετέχουν οι Jaume L. Pantaleon (κιθάρα) Jens Neumaier (πλήκτρα, εφέ και σαξόφωνο) Jose Rosselló (ντραμς) and Javier Garcia (μπάσο), άνοιξε δρόμο στο συχνά ελώδες έδαφος της πειραματικής ροκ, παίρνοντας τολμηρές αποφάσεις και προχωρώντας σε διαρκείς ανανεώσεις, χωρίς να χάσει τη φυσιογνωμία του. Οι 12twelve πρωτοεμφανίστηκαν το 1998 και από τότε αναζητούν διαρκώς νέες μορφές έκφρασης. Η δουλειά τους αντλείται τόσο από τους αυτοσχεδιασμούς της τζαζ, της δεκαετίας του 30, όσο και από το φανκ και το κράουτροκ της δεκαετίας του 70.

22:00 – 23:00 Ondřej Pivec Organic quartet (Τσεχία)
Tomas Hobzek (ντραμς)
Libor Smoldas (κιθάρα)
Jakub Dolezal (σαξόφωνο)
Ondrej Pivec (Hammond organ).

Το Ondřej Pivec Organic quartet ιδρύθηκε την άνοιξη του 2005. Η πιο σημαντική επιτυχία του έως τώρα αποτελεί το βραβείο "Anděl" της Μουσικής Ακαδημίας της χώρας του στην κατηγορία της τζαζ και του blues 2006 (Academy Music Award for Jazz and Blues Category 2006), με το οποίο τιμήθηκε για το πρώτο του άλμπουμ Don´t Get Ideas.

Τον Μάιο του 2007 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο "Never Enough". Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Ondřej Pivec έζησε για περισσότερο από δύο μήνες στη Νέα Υόρκη, όπου μαθήτευσε σε έναν από τους σπουδαιότερους οργανίστες, τον Sam Yahel. Εκεί ηχογράφησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο "Overseason" (σε συνεργασία με μερικούς από τους πιο διακεκριμένους ντόπιους μουσικούς όπως είναι ο Jake Langley και ο Joel Frahm). Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2008.

23:00 – 00:00 ειρήσθω εν παρόδω (Ελλάδα)
Γιώργος Κεσίσογλου (ούτι)
Παναγιώτης Ράπτης (άλτο & σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο)
¶κης Αλεβιζόπουλος (κρουστά)
Θανάσης Γουρούνας (ηλεκτρικό μπάσο)
Παύλος Μιχαηλίδης (βιολί)
Χρήστος Τσαρούχας (κρουστά)

Οι ειρήσθω εν παρόδω δημιουργήθηκαν το 2005. Αποτελούν μια μουσική παρέα που φιλοδοξεί να προσφέρει μουσικές προτάσεις εύηχες και ενορχηστρωτικά ολοκληρωμένες. Η μουσική τους πρόταση βασίζεται σε ένα προσεκτικά επιλεγμένο ρεπερτόριο δικών τους οργανικών συνθέσεων, αλλά και διασκευών, που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα από jazz standards, παραδοσιακούς σκοπούς μέχρι και συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών από διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές κουλτούρες. Ακολουθώντας το τρίπτυχο: σεβασμός στη μουσική φόρμα της πρωτότυπης σύνθεσης, αυτοσχεδιαστική διάθεση και ιδιαίτερη έμφαση στην ενορχήστρωση φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα πλούσιο και ειλικρινές ηχητικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την παγίδα της επιφανειακής επιμειξίας που, συχνά, χαρακτηρίζει τη σύγχρονη και πολυδιαφημισμένη "ethnic" σκηνή! Συμμετέχουν με επιτυχία σε μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις) της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια.

Κυριακή 01/06/08

21:00 – 22:00 Jacoustic Inc.(Αυστρία)
Forian Klinger (βιμπράφωνο)
Florian Nentwich (πιάνο)
Daniel Muck (μπάσο)
Andrea Veegh (κρουστά)

Το συγκρότημα Jacoustic Inc. ιδρύθηκε πρόσφατα από τέσσερις ταλαντούχους νέους μουσικούς από τη Βιέννη, αφοσιωμένους στην τέχνη της τζαζ. Όλοι έχουν σπουδάσει σε αναγνωρισμένου κύρους αυστριακές μουσικές σχολές και ωδεία . Χάρη στην εκπαίδευσή που έχουν λάβει από διάσημους δασκάλους της κλασσικής μουσικής και της τζαζ και τη συμμετοχή τους σε διάφορα projects, συγκροτήματα και μπάντες, έχουν ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη σκηνή και αναπτύξει εντυπωσιακή ευχέρεια στο παίξιμό τους.

Εμπνευσμένοι από μουσικούς της τζαζ, όπως τον Gary Burton, τον Chick Corea και τον Bobby Hutcherson, οι Jacoustic Inc. παίζουν κυρίως τις δικές τους συνθέσεις, που αποτελούνται από γνωστούς ρυθμούς, όπως blues και bossa σε συνδυασμό με εξαιρετικές μελωδίες, αλλαγές και ακολουθίες.

22:00 – 23.00 Sami Linna Quartet (Φινλανδία)
Sami Linna (κιθάρα)
Jussi Kannaste (τενόρο σαξόφωνο)
George Kontrafouris (όργανο)
Jussi Lehtonen (ντραμς)

Η μουσική τους στηρίζεται στο υπέροχο χαρμάνι του ατομικού στυλ κάθε μουσικού. Η χειμαρρώδης προσέγγιση του Jussi Kannaste στο τενόρο σαξόφωνο, συμπληρώνει τις αιθέριες κιθαριστικές γραμμές, ενώ ο Γιώργος Κοντραφούρης στο όργανο προσθέτει ένα ισχυρό στοιχείο μπλουζ. ΄Ολα αυτά συγκεντρώνονται γύρω από το δραστήριο αλλά και καλαίσθητο παίξιμο ντραμς του Jussi Lehtonen.

Το γκρουπ αποτελεί ένα σχετικά νέο σχήμα, αλλά οι μουσικοί του έχουν συνεργαστεί επί χρόνια σε διάφορες περιστάσεις. Οι Linna και Lehtonen εμφανίστηκαν μαζί στο άλμπουμ του Γ. Κοντραφούρη "Little Daddy’s Blues", το οποίο κυκ
οφόρησε πέρυσι.

23:00 – 00.00 Τhe Harcsa Veronica Quartet (Ουγγαρία)
Veronika Harcsa (τραγούδι)
Attlia Blaho (πιάνο)
Zoltán Oláh (κοντραμπάσσο),
Bálint Majtényi (ντραμς)

H Veronika Harcsa ίδρυσε το 2005 το δικό της κουαρτέτο, όπου εμφανίζονται κορυφαίοι Ούγγροι μουσικοί της τζαζ. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε στην πατρίδα της ο πρώτος της δίσκος σε δική της παραγωγή με τίτλο "Speak Low".Το 2006 άρχισε να συνθέτει και να εκτελεί τα δικά της τραγούδια, ενώ κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο της με τίτλο "You Don’t Know It’s You", τον οποίο ηχογράφησε τον Ιούνιο του 2007. Την ίδια χρονιά κέρδισε το Budapest Fringe’s Best Voice Award. Παράλληλα, τραγουδάει στο γνωστό συγκρότημα Erik Sumo Band. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις μουσικής electro στην Ουγγαρία, και έχει συμπράξει, ως τραγουδίστρια σε παραστάσεις σύγχρονου χορού. Εμφανίζεται σε πολυάριθμα φεστιβάλ τόσο στην πατρίδα της, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Σλοβακία, Ρουμανία και στο Ισραήλ.

Διάβασε επίσης...
Οι Ensemble Economique live σε τρεις πόλεις
Οι Ensemble Economique, το προσωπικό project του Brian Pyle, ηγετικό μέλος των Starving Weirdos με τους οποίους κυκλοφόρησε πέρσι το πολύ καλό Land Lines, θα βρίσκεται στη χώρα μας, στα τέλη του μήνα, για τρεις εμφανίσεις σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Αν και το εν λόγω project μετρά μόλις 5 χρόνια ζωής, κάτω από το ...
Συνέχεια...
Richard Hawley @ Fuzz Club
"Let's Ballad" έγραφε το t-shirt του συμπαθέστατου roadie του Richard Hawley και αυτό ακριβώς κάναμε όσοι βρεθήκαμε στο Fuzz Club το βράδυ του Σαββάτου, για να απολαύσουμε έναν από τους βρετανούς μουσικούς που διακριτικά δημιούργησαν ορισμένες από τις πιο ευγενείς και κομψές δισκογραφικές δουλειές της περασμένης δεκαετίας.Ο Richard Hawley με ...
Συνέχεια...
Liberty Seeds
Οι New Sounds Of Numbers είναι ουσιαστικά προσωπικό όχημα της αμερικανίδας visual artist Hannah Jones, η οποία παράλληλα συμμετέχει και ως drummer/κρουστά στους ομόσταβλους στην Cloud Recordings Circulatory System, μέλη των οποίων συμμετέχουν ως μουσικοί εδώ όπως και ο William Hart (επίσης και στους Circulatory System, ουφ!) και άλλα πρώην ...
Συνέχεια...
Ένα διαφορετικό Φεστιβάλ από τους μουσικούς των δρόμων μας
Συνήθως τους ακούς καθώς περπατάς κατά μήκους της Ερμού, γύρω από την  Καπνικαρέα ή στο Θησείο. Είναι οι μουσικοί από κάθε γωνιά της γης που βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και με την μουσική τους συνεισφέρουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην ατμόσφαιρα της πόλης. Οι μουσικοί της πόλης  έγιναν ...
Συνέχεια...
Peak
Πρώτη επαφή με τη μουσική του Serafim Tsotsoni είχα μέσω κάποιων συλλογών της Klik Records, καθώς και με τις εμφανίσεις του στο Synch Festival. Το 'Peak' είναι το πρώτο του άλμπουμ, αν κι ο ίδιος έχει συνθέσει μουσική για κινηματογράφο (την ταινία του Γιάννη Δράκου 'Γύρω Γύρω Όλοι', που έλαβε ...
Συνέχεια...
Οι Sacred Reich τον Ιούνιο στην Αθήνα
Οι παλιότεροι ίσως να θυμούνται την εμφάνιση των Sacred Reich στο Πεδίο του Άρεως το 1989, η οποία δημιούργησε πολλούς και φανατικούς φίλους και στη χώρα μας. Οι Αμερικάνοι trash/speed metallers επιστρέφουν στην Ελλάδα για δεύτερη φορά στα πλαίσια της 25th Anniversary Tour τους, αυτή τη φορά στο Gagarin 205, την Πέμπτη 7 ...
Συνέχεια...
O Greg Haines τον Μάρτιο στο Kinky Kong
Μία ιδιαίτερη περίπτωση νεαρού μουσικού από το Manchester θα φιλοξενήσει μέσα στο Μάρτιο το Kinky Kong (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι).O Greg Haines είναι ένας 20χρονος πιανίστας και τσελίστας με συνεργασίες με ονόματα όπως οι Ben Frost, Stars of the lid, Machinefabriek και Deaf Center.Πρόσφατα κυκλοφόρησε και τον πρώτο προσωπικό του δίσκο ...
Συνέχεια...
Χρήσιμες πληροφορίες για τις τρεις συναυλίες των James στη Θεσσαλονίκη
Ο Tim Booth και η παρέα του ήταν ήδη από εχτές στην Αθήνα, βρέθηκαν και στο Θέατρο Βράχων στη συναυλία του Paul Weller, και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πρέπει να ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη για τις τρεις συναυλίες που θα δώσουν οι James στο Θέατρο Γης στις 16-17 και ...
Συνέχεια...
Ο Morrissey δηλώνει μετανιωμένος που μίλησε στο NME, με νέα του επιστολή
Η νέα διαμάχη του Morrissey με το NME, έβαλε τέλος στη τετράχρονη "ειρήνη" των δύο πλευρών. Και υπάρχει και συνέχεια...Ο Morrissey έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα μία επιστολή, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, με την οποία ζητάει την απολογία του αρχισυντάκτη του NME, Conor McNichols.Ο Moz επέστρεψε όμως με νέα ...
Συνέχεια...
Ο Mick Jagger συνοδεύει τον αδερφό του Chris πάνω στη σκηνή!
Ξέρατε ότι ο Mick Jagger έχει αδερφό; Πόσο μάλλον, ξέρατε ότι ο αδερφός του, Chris Jagger, είναι και αυτός μουσικός;Ο Chris Jagger είναι 59 χρονών και μόλις τον προηγούμενο μήνα ο διάσημος αδερφούλης του, Mick, ανέβηκε μαζί του επί σκηνής και παίξανε το Dead Flowers. Το γκρουπ του Chris λέγεται ...
Συνέχεια...
Video: Pet Shop Boys – ‘Vocal’
Μετά το 'Axis' που είχαμε απολαύσει πριν σχεδόν δύο μήνες, ορίστε και το δεύτερο βίντεο από το επερχόμενο νέο άλμπουμ από τους Neil Tennant και Chris Lowe. Όπως έχουμε ξαναπεί από εδώ το Electric, δωδέκατο άλμπουμ των Pet Shop Boys, κυκλοφορεί στις 15 Ιουλίου ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να τους ...
Συνέχεια...
Αναβάλλεται η εμφάνιση του DJ Lethal στο Bios
Όπως ενημερωθήκαμε από την διοργανώτρια εταιρία Detox, η προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο εμφάνιση στο Bios του DJ Lethal, original dj των House Of Pain, βασικό μέλος των Limp Bizkit, και των La Coka Nostra, δυστυχώς αναβαλλεται λόγω προβλημάτων με τον χώρο.
Συνέχεια...
Οι the Ex επιστρέφουν στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα – Κερδίστε προσκλήσεις
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκπληκτική τους εμφάνιση στο Gagarin 205, οι Ολλανδοί the Ex επιστρέφουν στη χώρα μας για ένα συναυλιακό διήμερο με ιδιαίτερο concept αυτή την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η παρέα των Andy Moor και Terrie Hessels θα εμφανιστούν το ερχόμενο Σάββατο 20 Οκτώβρη στο Drugstore και την επομένη μέρα, την Κυριακή ...
Συνέχεια...
Moldy Peaches: ξανά μαζί!
Οι Moldy Peaches είναι ξανά μαζί, πλέον, έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα που έκαναν έπειτα από την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, "County Fair/Rainbows".Έκτοτε, ο Adam Green και η Kimya Dawson ακολούθησαν προσωπικές καριέρες, έβγαλαν δίσκους και έγιναν αρκετά γνωστοί σαν αυτόνομοι καλλιτέχνες. Τώρα, με αφορμή την ταινία "Juno" στην ...
Συνέχεια...
Ο Ruste Juxx στο Bios
Από την καρδιά του Brooklyn στην καρδιά της Αθήνας, ο Ruste Juxx (Duck Down Music/US) επισκέπτεται τη χώρα μας για μια και μοναδική εμφάνιση στο Bios, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου καλεσμένος της QNQ Productions. Ο Αμερικάνος, που θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά νέα ονόματα στην underground hip-hop σκηνή της Αμερικής, θα παρουσιάσει ...
Συνέχεια...
Το νέο album των Holy Fuck
Οι Holy Fuck πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα το νέο τους άλμπουμ.Ο τίτλος του δίσκου είναι 'Latin' και θα βγει στην αγορά στις 10 Μαΐου.Σ' αυτο θα υπάρχουν και αρκετές συνεργασίες με ονόματα όπως οι Graham Walsh, Dave Newfeld (Broken Social Scene), D. Sardy (Nine Inch Nails), Eli Janney (Wilco), Paul ...
Συνέχεια...
The Caesars & Travel Mind Syndrome @ Κυττάρο
Βράδυ Κυριακής και στο Κύτταρο απέξω και μέσα,ας όψεται ο αντικαπνιστικός νόμος ,λιγοστοί σχετικά ήταν μαζεμένοι για το live των αγαπητών Caesars. Βεβαίως, σωστή επιλογή χώρου το Κύτταρο καθότι σε οποιαδήποτε ΄μεγάλη΄ σκηνή της Αθήνας το τοπίο θα ήταν θλιβερό,ενώ στο συγκεκριμένο χώρο δεν πολυφαινόταν η χαμηλή προσέλευση κόσμου.Την εναρκτήρια ...
Συνέχεια...
Η Shift Records παρουσιάζει το πρώτο Night Shift σήμερα στο Gagarin 205
Η Shift Records και η Sound Of Everything παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη το βράδυ στο Gagarin 205 το πρώτο Night Shift, μία "interactive" live βραδιά, με καλεσμένους τους Transistor, Sleepin Pillow και GAD.Τα Night Shift είναι μία σειρά συναυλιών και μουσικών events, στις οποίες λαμβάνουν μέρος γκρουπ, καλλιτέχνες και dj's από ...
Συνέχεια...
Σόλο άλμπουμ απο τον frontman των Clap Your Hands Say Yeah
O frontman των Clap Your Hands Say Yeah, Alec Ounsworth, πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα σόλο δίσκο. Το άλμπουμ του θα ονομάζεται 'Mo Beauty' και θα βγει στην αγορά στις 20 Οκτωβρίου. Σ' αυτό συμμετείχαν και οι George Porter, Jr. (the Meters), Stanton Moore (Galactic), Robert Walter (Greyboy Allstars), καθώς και ...
Συνέχεια...
Νέες λεπτομέρειες για το καινούριο άλμπουμ των Radiohead
Όσοι από εσάς επισκέπτεστε συχνά το επίσημο site των Radiohead, θα έχετε καταλάβει το παιχνίδι που παίζουν με διάφορες λέξεις-κωδικούς, μέσω των οποίων -εικάζουν κάποιοι- ότι αποκαλύπτουν λεπτομέριες για το νέο τους άλμπουμ. Ουσιαστικά πρόκειται για "ιερογλυφικά", που μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν.Πρόσφατα, τα πράγματα έγιναν -λίγο- πιο ξεκάθαρα, καθώς ...
Συνέχεια...
Lionel Loueke Trio @ Half Note Jazz Club
"O Herbie Hancock ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα ινδάλματά μου. Δεν είναι μόνο εξαιρετικός μουσικός αλλά και καταπληκτικός άνθρωπος, πολύ σπάνιος χαρακτήρας. Η πρώτη μας επαφή ήταν το 2003 σε ένα σεμινάριο στο Τhelonious Monk Institute of Jazz στο Los Angeles, του άρεσε το παίξιμό μου και ...
Συνέχεια...
Η δισκογραφική εταιρεία των Starbucks ξεκινάει δικές της παραγωγές
Η Starbucks Corp. δήλωσε χθες πως δημιούργησε η Hear Music, η δισκογραφική εταιρεία που έχει αγοράσει από το 1999, θα ξεκινήσει την παραγωγή μουσικών άλμπουμς. Θα κυκλοφορεί και θα παράγει δίσκους που θα διανέμονται στα καταστήματα της Starbucks και σε παραδοσιακά σημεία λιανικής πώλησης.Η Starbucks συνεργάζεται με την Concord Records, ...
Συνέχεια...
H Róisín Murphy και οι 2 Many DJs επιστρέφουν στη χώρα μας
Σε περίοδο ανακοινώσεων συναυλιών και events βρισκόμαστε αυτές τις ημέρες, τώρα που όλοι (σχεδόν...) γυρίσαμε στη πόλη και στις δουλειές μας.Στο χορό μπήκε και η εταιρία διοργάνωσης Detox η οποία ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες συναυλίες για τη νέα σεζόν χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες θα ακολουθήσουν σύντομα, μαζί και ...
Συνέχεια...
Joe Lally @ Six D.O.G.S.
Με τα M.M.M. να έχουν τραβήξει φρένο για 48 ώρες & με ένα σωρό live να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε όλες τις γωνιές της Αθήνας, οι μουσικόφιλοι της πόλης βρέθηκαν μάλλον σε απόγνωση: τί να πρωτοδείς, πού να πρωτοπάς και πώς να φτάσεις μέχρι εκεί; (Βέβαια ήρθε μετά η Κυριακή, ...
Συνέχεια...
Video: Bat For Lashes – ‘Lilies’
Το The Haunted Man, από τους καλύτερους δίσκους της περσινής χρονιάς για το mixtape.gr, της συμπαθέστατης Natasha Khan (aka Bat For Lashes) έχει βγάλει ήδη δύο πολύ ωραία video -'Laura' και 'All Your Gold'- και τώρα ήρθε η ώρα για ακόμα ένα, αυτήν την φορά για το εναρκτήριο 'Lililes'. Δείτε ...
Συνέχεια...
Οι Death In Vegas σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Richard Fearless επέστρεψε πέρσι δισκογραφικά ύστερα από μια επταετή απουσία με τους Death In Vegas με την κυκλοφορία του πολύ καλού "Trans-Love Energies" οπότε και η επιστροφή του στη χώρα μας ήταν κάτι που μας χαροποιεί, αφού έχουν περάσει πια 9 χρόνια απο την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο Ρόδον ...
Συνέχεια...
Οι Jazz Masters επιστρέφουν στο Παλλάς
Ύστερα από τον περσινό, πολύ επιτυχημένο, κύκλο συναυλιών Jazz Masters, όπου απολαύσαμε στη σκηνή του Παλλάς τους Phil Woods Quintet, The Leaders, Joshua Redman Trio, Charles Lloyd Trio, και Yusef Lateef & Belmondo Bros, η Ελληνική Θεαμάτων μας ετοίμασε για δεύτερη χρονιά μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα σειρά Jazz συναυλιών, με ...
Συνέχεια...
Zion Train + Professor Skunk @ An Club
Σε ένα απρόσμενο ταξίδι που μύριζε καλοκαίρι μας έστειλαν Σάββατο βράδυ οι Zion Train που εμφανίζονταν στο Αν Club, αλλά καλύτερα να πάρω από την αρχή τα πράγματα...Φτάνοντας στο χώρο αρκετά νωρίς από ότι αποδείχτηκε, λιγοστός ήταν ο κόσμος που ήδη βρισκόταν εκεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να ...
Συνέχεια...
Έναρξη σήμερα για το 5ο Velvet Festival στο Bios
Εντελώς αυθαίρετα εντάξαμε το κείμενο που διαβάζετε αυτή την στιγμή στο section της Μουσικής του mixtape.gr, αφού όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Velvet Festival παρουσιάζει στο Bios και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο για τρεις ημέρες πό σήμερα Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Τετάρτη ...
Συνέχεια...
Xaxakes @ Fuzz Club
Ο Γιάννης Νάστας επαλήθευσε αυτά που μας είχε πεί στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Mixtape.gr, και εμφανίστηκε όντως σαν άγριο ζώο. Σαν ζέβρα για την ακρίβεια, καθώς το συνολάκι που φόραγε ξεκινώντας τη συναυλία έφερε τα χρώματα και σχέδια του συμπαθούς πλάσματος.Βασίζοντας το show τους στα κομμάτια που τους έκαναν ...
Συνέχεια...
Οι Ensemble Economique live σε τρεις πόλεις
Richard Hawley @ Fuzz Club
Liberty Seeds
Ένα διαφορετικό Φεστιβάλ από τους μουσικούς των δρόμων
Peak
Οι Sacred Reich τον Ιούνιο στην Αθήνα
O Greg Haines τον Μάρτιο στο Kinky Kong
Χρήσιμες πληροφορίες για τις τρεις συναυλίες των James
Ο Morrissey δηλώνει μετανιωμένος που μίλησε στο NME,
Ο Mick Jagger συνοδεύει τον αδερφό του Chris
Video: Pet Shop Boys – ‘Vocal’
Αναβάλλεται η εμφάνιση του DJ Lethal στο Bios
Οι the Ex επιστρέφουν στη χώρα μας αυτή
Moldy Peaches: ξανά μαζί!
Ο Ruste Juxx στο Bios
Το νέο album των Holy Fuck
The Caesars & Travel Mind Syndrome @ Κυττάρο
Η Shift Records παρουσιάζει το πρώτο Night Shift
Σόλο άλμπουμ απο τον frontman των Clap Your
Νέες λεπτομέρειες για το καινούριο άλμπουμ των Radiohead
Lionel Loueke Trio @ Half Note Jazz Club
Η δισκογραφική εταιρεία των Starbucks ξεκινάει δικές της
H Róisín Murphy και οι 2 Many DJs
Joe Lally @ Six D.O.G.S.
Video: Bat For Lashes – ‘Lilies’
Οι Death In Vegas σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι Jazz Masters επιστρέφουν στο Παλλάς
Zion Train + Professor Skunk @ An Club
Έναρξη σήμερα για το 5ο Velvet Festival στο
Xaxakes @ Fuzz Club