Ήταν Μάιος του 2007 όταν το mixtape.gr συνάντησε για πρώτη φορά τους Last Drive με αφορμή την επιστροφή του – ας μας επιτρέψετε –  σπουδαιότερου  r’n’r ελληνικού συγκροτήματος, οπότε μία επετειακή συζήτηση μαζί τους ήταν αναπόφευκτη. Ειδικά τώρα, λίγο πριν τις πλέον σημαντικές – ίσως και όχι – εκλογές της χώρας, με τα προβλήματα οικονομικά και διαβίωσης να κυριαρχούν στην καθημερινότητα, η ανάγκη για την άποψη και τo rock’n’roll των Last Drive γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη.

Η Άνοιξη του 2012 βρίσκει τους Last Drive να κυκλοφορούν το νέο τους EP με τίτλο “News From Nowhere” το οποίο θα κυκλοφορήσει σε 12″ βινύλιο σε συνεργασία του label των Drive, Happy Crasher και της Inner Ear.

To EP περιέχει τέσσερα καινούργια τραγούδια (“Never Let it Go”Butterfly 69”, “Black Rain”, “Child of the Sky”) , τα οποία ηχογραφήθηκαν σε παραγωγή του συγκροτήματος στο Downstroke Studio του Θάνου Αμοργινού, και είχα την χαρά να τα ακούσω στην τελική τους μορφή ελάχιστες ώρες προτού τους συναντήσω στο προβάδικό τους στο Ψυρρή, ενώ προετοιμαζόντουσαν  για την ανοιξιάτικη περιοδεία τους σε Πάτρα, Άρτα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Χανιά (δυστυχώς η τελευταία ακυρώθηκε) και την μεγάλη καθιερωμένη πια ετήσια συναυλία τους στο Gagarin 205 το Σάββατο 19 Μαΐου με τους Ελβετούς Hard Coming Love να ανοίγουν την βραδιά.

Ο Αλέξης Καλοφωλιάς (Alex K.) και ο Γιώργος Καρανικόλας (George K.) ανοίγουν τις μπύρες…

 

Το νέο EP “News From Nowhere”

Ετοιμάζαμε το EP πολύ καιρό. Ζυμώθηκε σταδιακά μέσα από τις συναυλίες όταν αρχίσαμε να παίζουμε live 1-2 νέα τραγούδια και κάποια στιγμή χτύπησε το καμπανάκι ότι είχε έρθει η ώρα να βγει. Από την αρχή, δεν θέλαμε να μπούμε στην διαδικασία ενός album. Ένα EP εκφράζει περισσότερο την μεταβατική ας πούμε φάση που βρίσκονται αυτή την στιγμή οι Last Drive.

Τέσσερα τραγούδια τα τοποθετείς πιο εύκολα από ότι ένα album. To τελευταίο τραγούδι “Child of the Sky” έχει μία πιο ψυχεδελική αίσθηση από τα υπόλοιπα, με τις κιθάρες του Γιώργου και τα φωνητικά και όπως έχουμε συζητήσει και μεταξύ μας, θυμίζει κάπως με τη δομή του το “Subliminal”. «Γεννήθηκε» μέσα από ένα instrumental μπάσιμο για το “Slave to the Wave” από μία ιδέα του Γιώργου και σταδιακά έγινε ένα ξεχωριστό κομμάτι.

Τα τέσσερα τραγούδια του EP βασίζονται σε δύο ιδέες του Alex και δύο του Γιώργου, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως στους Drive, οι αρχικές ιδέες απέχουν πάρα πολύ από το τελικό αποτέλεσμα, αφού η ζύμωση των τραγουδιών γίνεται συνολικά από το συγκρότημα όσο το τα παίζουμε και τα δοκιμάζουμε ζωντανά στις συναυλίες. Ας πούμε το “Child of the Sky” το παίξαμε πέρσι στην Θεσσαλονίκη και στο Κύτταρο, και όσο το παίζαμε άλλαζε αφού ο καθένας μας δοκίμαζε διάφορα για να καταλήξει σε αυτό που ηχογραφήθηκε και μπήκε στο EP.

5 χρόνια μετά το reunion

Eίμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το πώς ήρθαν τα πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς ορίζουμε την κλίμακα αυτού που κάνουμε, βάζουμε κάποια αναγκαία όρια, και εμείς αποφασίζουμε πότε υπάρχει λόγος να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις. Δεν υπάρχει αυτό  που ζήσαμε την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος και το οποίο είχαν δημιουργήσει οι δισκογραφικές εταιρίες τότε, μία  χίμαιρα δηλαδή ότι θα κατακτήσουμε τον κόσμο. Η μεγάλη διαφορά τώρα είναι, ότι πράγματι κατακτούμε τον κόσμο αλλά το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, μόνοι μας με τον τρόπο μας, και με μια άλλη ποιότητα. Βγάζουμε τους δίσκους μας μόνοι μας – τώρα βέβαια αυτό το νέο EP μαζί και με την Inner Ear – και έχουμε αποκτήσει μία άμεση σχέση και επικοινωνία με τον κόσμο μας μέσω του internet. Και για οποιοδήποτε group αυτή η άμεση επαφή με τους ακροατές του είναι πολύ σημαντική, αφού παίρνει ένα vibe και ένα feedback άμεσα και ξέρει ακριβώς πως έχουν τα πράγματα.

Το αναμνηστικό από το 2007

Το πιο σημαντικό και μοναδικό με τους Drive είναι αυτή εγγύτητα που βιώσαμε με τον κόσμο μετά το 2007. Δεν περιμέναμε ότι θα το ζήσουμε ως μουσικοί. Ίσως επειδή τότε την πρώτη περίοδο, είχαμε μια κεκτημένη ταχύτητα και δεν προλαβαίναμε να σκεφτούμε. Μετά που το διαλύσαμε πάλι, κάναμε μία απώθηση, γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό που είχαμε και χάσαμε μας πονούσε. Οπότε όταν επιστρέψαμε το 2007 δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση.

Η αναγκαιότητα νέου υλικού

Aν δεν είχαμε νέο υλικό και παίζαμε αυτά τα χρόνια μετά το 2007 τα τραγούδια της πρώτης περιόδου μόνο, απλά δεν θα ήμασταν Last Drive.  Από την αρχή του όλου εγχειρήματος της επιστροφής των Drive ήταν στη φύση του ότι θα γράφαμε νέο υλικό, ειδάλλως θα ήμασταν μια tribute μπάντα των Last Drive και όχι οι Last Drive. Πάντα παίζαμε τα τραγούδια τα χθεσινά, με το μυαλό μας είναι στα κομμάτια που θα γράφαμε την επόμενη μέρα. Είχαμε συνέχεια την περιέργεια για το πως θα προχωρήσει  η μουσική μας, που θα μας οδηγήσει η κατεύθυνση που έχουμε πάρει. Κάθε album που βγάζαμε, όταν το ακούγαμε εκ των υστέρων, με μία χρονική απόσταση συνειδητοποιήσουμε ότι είχε προφητική διάσταση όχι μόνο για την μουσική αλλά και για την προσωπική μας ζωή, μαντεύαμε σωστά το επόμενό μας βήμα. Την ίδια στιγμή βέβαια, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα ακούγονται οι Last Drive στο επόμενό τους βήμα, γιατί και οι τέσσερεις μας έχουμε διαφορετικές επιρροές, οι οποίες θα σμίξουν στην δημιουργία.

Οι όλο και περισσότερες συναυλίες

Υποσυνείδητα η αύξηση του αριθμού των ζωντανών εμφανίσεων τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι πρέπει να μπεις στο studio. Έχεις την ανάγκη να κάνεις κάτι πιο πολύ, και στο πλαίσιο μίας μπάντας, αυτό σημαίνει ή περισσότερες συναυλίες, ή να μπεις στο studio και να γράψεις νέο υλικό. Υπάρχει μία ενέργεια δημιουργικότητας μέσα στη μπάντα που πρέπει κάπως να διοχετευτεί είτε πάνω στη σκηνή, είτε μέσα σε ένα studio.

Προσπαθούμε να φτιάχνουμε μικρές περιόδους για τους Drive. Μέσα στην εκάστοτε μικρή περίοδο  παίζουμε τα συγκεκριμένα κομμάτια, συγκεκριμένες διασκευές ώστε να έχουμε τελικά ένα σετ με μία συγκεκριμένη χροιά και κατεύθυνση, και αυτό κάνει πιο συμπαγή την κάθε μας περίοδο.

Οι περιοδείες στην επαρχία

Αυτό που έγινε πέρσι με την περιοδεία μας στην επαρχία ήταν πολύ συγκινητικό αφού ήρθαμε σε επαφή μετά από πολλά χρόνια – από την πρώτη περίοδο των Drive ακόμα – με πόλεις όπως η Άρτα ας πούμε, ή μέρη που δεν είχαμε παίξει ποτέ όπως τα Τρίκαλα. Και το πιο συγκινητικό ήταν ότι όταν επιστρέφαμε σε αυτά τα μέρη διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαμε γνωρίσει τόσα χρόνια πριν, ήταν ακόμη εκεί δραστήριοι σε ανάλογους πυρήνες και τους ξανασυναντήσαμε. Στην επαρχία έτσι δουλεύει η κατάσταση, υπάρχουν αυτοί οι μικροί πυρήνες που απαρτίζονται από άτομα που είναι πραγματικά παθιασμένοι με την μουσική και οι οποίοι κινούν την όλη φάση με όλη τους την ψυχή. Όλοι αυτοί για κάποιον μυστήριο λόγο, είναι φίλοι μας, και πλέον όταν πάμε, ξέρουμε εκ των προτέρων ότι αυτός ο πυρήνας θα είναι εκεί και θα μας περιμένει. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που ζήσαμε παλιότερα στην Ευρώπη όταν περιοδεύσαμε με τους Dead Moon αφού ακόμα και σε κάποιο χωριό της Γερμανίας, υπήρχε ένα πυρήνας που στήριζε. Το πιο σημαντικό για εμάς πλέον, ιδιαίτερα στην χρονική συγκυρία  που ζούμε, είναι να διατηρηθούν ζωντανοί αυτοί οι πυρήνες. Πολλές φορές το κάνεις, ταξιδεύεις ως κάποιο μέρος και παίζεις γνωρίζοντας ότι δεν θα βγει οικονομικά η συναυλία, απλά επειδή πρέπει να το κάνεις, να πας για να δεις ας πούμε τα παιδιά που διατηρούν ζωντανό τον πυρήνα στην Άρτα. Είναι πολύ σημαντικό.

Οι Ελβετοί είναι φίλοι μας

Οι Hard Coming Love που ανοίγουν την συναυλία στο Gagarin 205 είναι μία εξαιρετική μπάντα από την Ελβετία. Είναι μία μπάντα που αν έβγαινε το ’80 θα άφηνε εποχή. Μας προσέγγισαν οι ίδιοι μέσω ενός φίλου μας που ζει στην Ελβετία, μας ήξεραν, και μας πρότειναν οι ίδιοι να έρθουν στην Ελλάδα και να παίξουν μαζί μας.

1983 vs 2012

Όσο και να φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα από το 1983 όταν ξεκινήσαμε ως Drive, και μοιάζει ότι όλα είναι πολύ πιο εύκολα τώρα για μία νέα μπάντα,  στην ουσία υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Βασικά είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Τα κάνουν όλα μόνοι τους, τρέχουν μόνοι τους. Παραμένει DIY η κατάσταση. Απλά είναι πιο εύκολο, γρήγορο και λιγότερο ακριβό να κλείσουν συναυλίες και να ηχογραφήσουν. Για εμάς, η ηχογράφηση ενός album ήταν ένα τεράστιο project. Ήμασταν αναγκασμένοι να μπαίνουμε σε ένα studio, στο οποίο κανονικά ηχογραφούσαν λαϊκοί, με τις ίδιες τιμές, το οποίο ήταν πάρα πολύ δύσκολο για εμάς φυσικά.

Ήταν μία πολύ δύσκολη φάση γενικά εκείνα τα χρόνια. Δεν υπήρχαν πολλές μπάντες τότε σαν κι εμάς, και όσες υπήρχαν όπως οι Mushrooms ή οι 343 Κιλά Κρέας σταδιακά τις βλέπαμε να διαλύονται και στεναχωριόμασταν. Εκεί που είχαμε βρει κάποιους συντρόφους την εποχή του Πήγασου, μετά από πολύ λίγο καιρό μείναμε και πάλι μόνοι μας και έπρεπε να δημιουργηθούν οι Deus Ex Machina και μετά οι Nightstalker για να βρούμε και πάλι μπάντες για να παίζουμε και να νιώθουμε μαζί, ενώ μετά ήρθε και η γενιά του ’90 όπως οι Honeydive και οι Make Believe.

Ακόμα και τότε όμως, μπορεί να λέγαμε ότι παίζαμε και ότι υπήρχαν κάποιες μπάντες, όμως κοιτάγαμε γύρω μας και δεν ξέραμε ποιους και πόσους αφορούσε. 100 άτομα; Τόσα. Αυστηρά. Ζήσαμε όλη αυτή την επέλαση του σκυλοποπ που ισοπέδωνε τα πάντα, και παράλληλα εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα side effect από τον τρόπο ζωής που κάναμε τότε στο 1985. Πολλά από τα συγκροτήματα που λέγαμε νωρίτερα, όπως οι Mushrooms ας πούμε, ο τρόπος ζωής που κάνανε ήταν «ακραίος» για την εποχή ο οποίος ταυτόχρονα σε έσπρωχνε κάπου.  Και πολλά συγκροτήματα δεν αντέχανε και σπάγανε σε χρόνο dt. Ενώ ήταν σπουδαίες μπάντες και ενδιαφέροντες άνθρωποι, εξαιτίας της πίεσης και της όλης κατάστασης της εποχής, καταρρέανε προτού καν πάρουν μορφή. Και έβλεπες άτομα να παίρνουν τρελές αποφάσεις – ακόμα και να κλείνονται σε μοναστήρι – για να συνέλθουν.

Οι περιοδείες στο εξωτερικό των «νέων»

Το κάθε πράγμα έρχεται μέσα από την πορεία της ζωής. Θα ζούσαμε την μέρα της μαρμότας αν «ζηλεύαμε» τις περιοδείες των νέων παιδιών όπως οι Acid Baby Jesus και οι Bazooka. Εμείς περάσαμε καλά, βγήκαμε στην Ευρώπη για την πρώτη μας περιοδεία όταν ήμασταν 21-22 ετών. Δεν κάναμε και δεν κάνουμε πλέον περιοδείες διότι απλά δεν χωράνε μέσα στη ζωή μας. Όπως μπορείς να σου πούνε και αυτά τα παιδιά ή άλλους μουσικούς που βρίσκονται στο δρόμο, μία περιοδεία 2 -3 μηνών έχει διαλυτικά αποτελέσματα στη ζωή σου. Είναι ξεκάθαρα θέμα επιλογής.  Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να κάνουμε μια περιοδεία στην εξωτερικό, σε χώρε όπως Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία και σκεφτόμαστε ότι ίσως αξίζει να το κάνουμε, όμως και πάλι ορισμένα πράγματα έχουν σημασία να τα κάνεις όταν πρέπει. Και μεγαλύτερη σημασία έχει για αυτά τα παιδιά που βγαίνουν έξω από τη χώρα για τα καλά από πολύ νωρίς, παίρνουν εμπειρίες, γνωρίζουν το παγκόσμιο underground, οπότε οτιδήποτε κάνουν στη συνέχεια θα έχει στιγματιστεί από την γνώση του πως πραγματικά είναι η ζωή του rock’n’roll μουσικού, ένα βαν και απανωτές συναυλίες από πόλη σε πόλη.

Οι Last Drive του Μνημονίου

Και να θέλει κανείς να απομονωθεί και να μην επηρεαστεί από την όλη κατάσταση που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια, απλά δεν γίνεται. Όλα όσα ζούμε αποτυπώνονται πάνω μας και μας επηρεάζουν. Αυτό είναι και το “News from Nowhere”. Τα “Νέα από το Πουθενά” με το «Πουθενά» να είναι εδώ. Αυτό προσπαθούν να μας πούμε ότι είμαστε στο «Πουθενά». Αλλά όσο έχεις Κάτι που μπορεί να ειπωθεί και να ξεκαθαρίσει την προσωπική σου θέση, την σκέψη και την συνείδησή σου  δεν είσαι ποτέ στο Πουθενά, όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις. Βέβαια, τα τελευταία 2 χρόνια ήταν κατακλυσμικά για όλους μας…

Υπάρχουν δύο οπτικές για το πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Από την μία μπορείς να αναλύσεις την κατάσταση, με φιλοσοφικό, πολιτικό ή ιδεολογικό τρόπο. Από την άλλη όμως – και μιλώντας προσωπικά (Γιώργος) – έχω μία άλλη οπτική, ότι δεν θα αφήσω κανέναν να με γαμήσει σε αυτή τη ζωή. Είμαι σίγουρος και το έχω πάρει απόφαση πολλά χρόνια πριν.

Οι Last Drive πριν την κάλπη

Αν βγει αυτή η Βουλή όπως όλα δείχνουν, θα εκπροσωπεί αυτόν τον κόσμο και το λαό, στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας σωστά; Οπότε αυτή είναι η πραγματικότητα και η κοινωνία που έχεις να αντιμετωπίσεις. Το πρόβλημα δεν είναι τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, αλλά αυτοί που θα τα βάλουν μέσα. Γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεπεράσεις τον κάθε Καμμένο και τον Μιχαλολιάκο, όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις την καθημερινή σου ζωή, γιατί τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν προβολές μέσα στην κοινωνία. Όμως για όλα αυτά υπήρχε και μια προεργασία. Ξαφνικά όλοι λένε ότι τους σηκώνετε η τρίχα που θα μπουν οι Ναζί στην Βουλή, όμως ξεχνάνε ότι ο λόγος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία 10 χρόνια είναι φασιστικός, ρατσιστικός και διχαστικός οπότε δεν μπορείς να πιστέψεις ότι το άγχος όλων αυτών που θυμήθηκαν τώρα να φοβηθούν την είσοδο των χρυσαυγιτών στη Βουλή είναι αληθινό, αφού είναι παιδιά τους στην ουσία, έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Και από την άλλη, υπάρχει η κριτική που ασκούνταν προς τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους από πιο πριν από την δεκαετία ’80. Αυτό το «Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι» δεν το καταλαβαίνω. Είναι ισοπεδωτικό και φασιστικό. Ξέρω δημοσιογράφους που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Όμως πέρασε στην κοινωνία. Υπάρχει μία καθολικότητα στους χαρακτηρισμούς προς όλους. Όλοι εναντίον όλων, και ο καθένας για τον εαυτό του. Μια τέτοια χώρα πώς να καταφέρει να αποδεχτεί ένα κύμα ανθρώπων από άλλα μέρη; Η πρώτη αντίδραση προς το ξένο, θα είναι απλά εναντίον, γιατί έτσι έχει συνηθίσει.

Μία πόλωση προς τα δύο άκρα θα την εκτιμούσα – εκείνη προς την Αριστερά φυσικά – εάν έβλεπα ότι υπάρχει μία εναλλακτική λύση, η οποία προσφέρεται για αυτούς τους καιρούς. Αλλά έχω την εντύπωση ότι ακόμα και αυτή η ψήφος προς την Αριστερά στην ουσία είναι και αυτή μία ψήφος διαμαρτυρίας, όχι ελπίδας και αισιοδοξίας.

Και κάτι θετικό…;

Αν υπάρχει κάτι θετικό που μπορεί να προκύψει απ’ την όλη κατάσταση είναι αυτή η ανάπτυξη της αίσθησης αλληλεγγύης μέσα στον κόσμο. Ότι δεν είσαι μόνος σου.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο καθένας ήταν μόνος του, τα όνειρά του δεν περιλάμβαναν τους άλλους και αυτή η καταστροφή για μια κοινωνία. Πάρε για παράδειγμα τον δημόσιο χώρο, για τον οποίο ξαφνικά εξανίστανται  ορισμένοι ότι έχει καταληφθεί από λαθρομετανάστες. Μα τον δημόσιο χώρο ο Έλληνας τον είχε απαξιώσει πολύ νωρίτερα, δεν έβγαινε κανένας στις πλατείες και στα πάρκα – όσα υπάρχουν και όπως και να είναι. Ο Έλληνας ήθελε να πάει στο Mall και στο club. Αν ο δημόσιος χώρος ήταν ενεργός, όλα θα ήταν τελείως διαφορετικά, θα υπήρχε ζύμωση στην κοινωνία. Και φυσικά υπήρχαν συμφέροντα πίσω από αυτή την απαξίωση. Έπρεπε να οδηγηθεί η Αθήνα να είναι η πόλη με τις τεράστιες πολυκατοικίες, τα γυάλινα κτήρια του Βωβού, τα εμπορικά κέντρα και τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια και πάρκα. Οπότε η κοινότητα πήρε την κάτω βόλτα…

Και αν το δούμε και αλλιώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινωνία. Μια κοινωνία έχει κάποιες αρχές. Υπάρχει κοινωνική συνείδηση, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, κάποια πράγματα που χαρακτηρίζουν και σε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εδώ υπάρχει μια ομάδα, μια κοινωνία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι αδιαμόρφωτη. Αντίθετα, υπήρχαν δομές συμφερόντων, τοπικές μαφίες και όσο τα έβρισκαν μεταξύ τους όλα καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική κοινότητα στην οποία έχουμε νιώσει μέλη – ότι ανήκουμε κάπου – είναι αυτή η ροκ κοινότητα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο οποίο να νιώθουμε ότι ανήκουμε, εκτός της ροκ κοινότητας, εκεί είναι μόνο τα αδέρφια μου, εκεί νιώθουμε αλληλεγγύη και έναν κοινό σκοπό προς το κοινό όφελος.

————————————————————————————————————————————————

 

Οι Last Drive θα εμφανιστούν το Σάββατο 19 Μαΐου στο Gagarin 205.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι Hard Coming Love και τα εισιτήρια προπωλούνται προς 10 ευρώ. Στο ταμείο θα πωλούνται προς 12 ευρώ.

Το EP “News From Nowhere” θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Happy Crasher και την Inner Ear σε 12″ βινύλιο

Διάβασε επίσης...
Αποκλειστικό stream: The Last Drive – Butterfly 69
Οι The Last Drive επιστρέφουν στη δισκογραφία αυτό το μήνα με ένα νέο EP με τίτλο “News From Nowhere“. Σήμερα αποκαλύπτουμε ένα από τα 4 τραγούδια του EP! To "Butterfly 69", το οποίο μπορείτε να ακούσετε παρακάτω,  θα εμπεριέχεται μαζί με τα “Child of the Sky", “Black Rain" και “Never Let ...
Συνέχεια...
Οι Last Drive σε ένα επετειακό live στο Fuzz
28 ολόκληρα χρόνια ακριβώς μετά το πρώτο τους live - στο Rodeo τότε - οι Last Drive θα εμφανιστούν ζωντανά στο Fuzz Club (Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1) την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, για να κάνουμε πρόωρα Χριστούγεννα όλοι όσοι - δικαιολογημένα - θεωρούμε τους Drive την σημαντικότερη Rock'n'Roll μπάντα που γέννησε αυτός ο τόπος. Και τα ...
Συνέχεια...
The Last Drive @ Gagarin 205, 14/05/2011
Για μία ακόμη χρονιά, μέσα Μαΐου, οι Last Drive εμφανίστηκαν στο Gagarin σε κάτι τόσο γνώριμο, τόσο εκρηκτικό, τόσο συναρπαστικό και τόσο πολύτιμο που δε χρειάζεται περαιτέρω εξύμνηση για την αξία του. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, για τα τελευταία χρόνια, συρρέουν στο γνωστό χώρο φίλοι του συγκροτήματος από την πρώτη φορά ...
Συνέχεια...
Αναβολή και για την συναυλία – αφιέρωμα στον Ν.Νικολαϊδη
Η πολύ ενδιαφέρουσα προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία - αφιέρωμα στην μουσική από τις ταινίες του Νίκου Νικολαϊδη με τους The Last Drive, Γιάννη Αγγελάκα, Simon Bloom, The Boy και σε guest εμφάνιση τον Γιώργο Χατζηνάσιο αναβάλλεται επίσης λόγω του άστατου καιρού. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου στον ίδιο χώρο ...
Συνέχεια...
Ο Alex K των Last Drive στα 11 βήματα
Εν όψει του live της Παρασκευής , το mixtape ζήτησε από τον Αλέξη Καλοφωλιά (Alex Κ), μπασίστα και τραγουδιστή των Last  Drive, να απαντήσει σε 10 + 1 σύντομες ερωτήσεις  Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου , λίγο πριν τα Χριστούγεννα , οι Last Drive θα βρίσκονται στη σκηνή του Fuzz Club για ...
Συνέχεια...
The Last Drive + Bazooka @ Passport
Τρεις μόλις μήνες μετά το εκστατικό live στο Fuzz, οι Last Drive ανέβηκαν ξανά στη σκηνή, αυτή τη φορά σε αυτή του  Passport στον Πειραιά, για άλλη μία δόση του γνώριμου αλλά πάντα επιβραβευτικού τους rock’n’roll. Σε αντίθεση με το Gagarin αλλά και το Fuzz, το Passport έχει μία διαφορετικού ...
Συνέχεια...
Video: BLML – “Sirens”
Οι BLML - το άλλο συγκρότημα του Γιώργου Καρανικόλα των Last Drive (παλιότερα ως Blackmail) - όπως είναι γνωστό επέστρεψαν πέρσι με την κυκλοφορία του πολύ καλού νέου τους album με τίτλο "The Gift". Χωρίς να έχουν κάνει προς το παρόν δυστυχώς κάποια ζωντανή εμφάνιση, οι BLML κυκλοφόρησαν μόλις το πρώτο ...
Συνέχεια...
The Dream Syndicate + The Last Drive + Jaywalkers @ Gagarin 205
  Είναι εδώ και κάποια χρόνια που έχω χάσει τελείως το μέτρημα του πόσες φορές μας έχει επισκεφθεί ο Steve Wynn. Από το ΡΟΔΟΝ, το Gagarin και το Fuzz, μέχρι το AN, το Tiki και το Corto Maltese, ο λατρεμένος και αξιαγάπητος Steve δεν έχει αφήσει venue για venue στην χώρα ...
Συνέχεια...
Κερδίστε προσκλήσεις για το καθιερωμένο ραντεβού με τους Last Drive στο Gagarin 205
Αν μας έλεγε κάποιος, πριν τον Μάιο του 2007, ότι θα μιλάγαμε πλέον για «καθιερωμένα» ραντεβού με την σπουδαιότερη ελληνική r’n'r μπάντα, σίγουρα θα τους χλευάζαμε. Και όμως, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι Last Drive επιστρέφουν στο Gagarin 205 το ερχόμενο Σάββατο 14 Μαϊου, αυτή τη φορά λίγο προτού μπουν στο στούντιο για να ...
Συνέχεια...
Κερδίστε προσκλήσεις για την συναυλία των Last Drive στο Gagarin 205
To καθιερωμένο μας Ανοιξιάτικο ραντεβού με τους Last Drive έφτασε - έστω και με τον καιρό να το έχει γύρισει λίγο στο Φθινόπωρο. Οι The Last Drive θα εμφανιστούν αυτό το Σάββατο 19 Μαϊου στο Gagarin 205, με την συναυλία να ανοίγουν οι Ελβετοί Hard Coming Love. Μάλιστα, θα έχουμε την δυνατότητα να προμηθευτούμε το νέο EP με τίτλο ...
Συνέχεια...
The Last Drive + Dark Rags + Penny Dreadful @ Fuzz Club
11 Μάιου  2007. Οι Last Drive ανεβαίνουν στη σκηνή του Gagarin για να δώσουν την πρώτη τους συναυλία μετά από 15 χρόνια. Η συγκίνηση έκδηλη τόσο στο κοινό από κάτω , όσο και στους ίδιους. «Ξύπνησε το θηρίο του ροκ» , θα γράψει ο Δημήτρης Αναστασόπουλος της Ελευθεροτυπίας για την ...
Συνέχεια...
The Last Drive (Μέρος 2ο)
(Επιστροφή - Μέρος 1ο) Και όπως «οι Πουλικάκοι, οι Σπυροπουλαίοι και οι Σιδηρόπουλοι», έτσι και οι Last Drive από την όχθη του αγγλόφωνου rock όμως, αποδείχτηκαν κάτι πολύ περισσότερο από παροδικοί. Το αντίθετο μάλιστα. 12 χρόνια μετά την διάλυσή τους, η επιστροφή τους πάνω στη σκηνή στο Gagarin είχε τέτοιο ανταπόκριση, ...
Συνέχεια...
Οι Last Drive το Σάββατο στο Passport
Τρεις μήνες σχεδόν μετά την συναυλία τους στο Fuzz Club, οι Last Drive κατεβαίνουν στον Πειραιά στον πολύ φιλόξενο χώρο του Passport για μία συναυλία το ερχόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου, με κεκτημένη ταχύτητα μάλιστα  από τις ηχογραφήσεις της νέας τους δουλειάς που ολοκληρώνουν αυτή την περίοδο. Προφανώς και η Drive Tribe θα ...
Συνέχεια...
Έναρξη εορτασμών 30 χρόνων Last Drive από σήμερα
Από το 2007 που επανήλθαν στην ενεργό δράση το παρόν site δεν έχει κρύψει την αγάπη του για την θρυλικότερη ίσως αγγλόφωνη μπάντα που έβγαλε η μικρή μας χώρα. Αν κάνετε ένα search με τις λέξεις Last Drive θα δείτε ότι έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο των εμφανίσεων τους στην Αθήνα ...
Συνέχεια...
The Last Drive+VERY special guests @ Gagarin 205
Με απόσταση 2 εβδομάδων, πολλές φωτογραφίες από την έντονα φορτισμένη συναισθηματικά 2η βραδιά των Last Drive στο Gagarin 205, για τον εορτασμό των 30 χρόνων τους. Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός  
Συνέχεια...
The Last Drive (Μέρος 1ο)
Ένα περίεργο πράγμα... Όπως ο Γιώργος Καρανικόλας στην συνέντευξη που έδωσε στον φίλο Δημήτρη Πολιτάκη για την LIFO, έτσι και ο Αλέξης Καλοφωλιάς πριν καν μιλήσει για τoν σκοπό που συναντηθήκαμε, την πολυαναμενόμενη επιστροφή των Last Drive, μίλησε χαμογελώντας για την κόρη του... Ή μάλλον καλύτερα, για την κόρη του ...
Συνέχεια...
Ξεκινά σήμερα το αφιέρωμα στο Νίκο Νικολαΐδη
Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 26 Μαϊου και θα διαρκέσει έως την επόμενη Τετάρτη 1 Ιουνίου το μεγάλο αφιέρωμα- ρετροσπεκτίβα σε έναν από τους κατά κοινή ομολογία σημαντικότερους όσο και πιο αιρετικούς σκηνοθέτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, στο Νίκο Νικολαΐδη, το οποίο φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Κεραμεικό. Το αφιέρωμα επιμελούνται φίλοι ...
Συνέχεια...
Ανοιξιάτικη περιοδεία και νέο EP για τους The Last Drive
Last Drive Mini Spring Tour (Year II) Mια low budget υπερπαραγωγή για γερά νεύρa Έτσι ονομάζουν οι Last Drive την δεύτερη ανοιξιάτικη περιοδεία τους που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από την Πάτρα για να καταλήξει στις 19 Μαϊου στο Gagarin 205 στην Αθήνα με διαφορετικές opening μπάντες κάθε φορά. Αναλυτικά, το Drive Crew θα ...
Συνέχεια...
Αποκλειστικό stream: The Last Drive – Butterfly 69
Οι Last Drive σε ένα επετειακό live στο
The Last Drive @ Gagarin 205, 14/05/2011
Αναβολή και για την συναυλία – αφιέρωμα στον
Ο Alex K των Last Drive στα 11
The Last Drive + Bazooka @ Passport
Video: BLML – “Sirens”
The Dream Syndicate + The Last Drive +
Κερδίστε προσκλήσεις για το καθιερωμένο ραντεβού με τους
Κερδίστε προσκλήσεις για την συναυλία των Last Drive
The Last Drive + Dark Rags + Penny
The Last Drive (Μέρος 2ο)
Οι Last Drive το Σάββατο στο Passport
Έναρξη εορτασμών 30 χρόνων Last Drive από σήμερα
The Last Drive+VERY special guests @ Gagarin 205
The Last Drive (Μέρος 1ο)
Ξεκινά σήμερα το αφιέρωμα στο Νίκο Νικολαΐδη
Ανοιξιάτικη περιοδεία και νέο EP για τους The