Οι Αθήνα αδειάζει. Οι παραλίες γεμίζουν και ο παλμός μεταφέρεται στα νησιά τα οποία έλκουν σαν μαγνήτης τους ακούραστους επισκέπτες πάσης φύσεως, οι οποίοι με την σειρά τους κάνουν ότι μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το μοντέλο του παραθεριστή. Μαζί με την μαζική μεταφορά πληθυσμού όμως δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν την περπατημένη και τα πολιτιστικά δρώμενα, βρίσκοντας καταφύγιο στα πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.

Μέγας εκπρόσωπος της κίνησης αυτής είναι το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 στα Φυρά της μαγευτικής Σαντορίνης, το οποίο με τις εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις του δίνει στα καλοκαιρινά βράδια του νησιού μια διαφορετική νότα από τα συνηθισμένα. Πέρα λοιπόν από τις σταθερές εκθέσεις Κυκλαδίτικης πολιτιστικής παράδοσης το Μέγαρο Γκύζη θα φιλοξενήσει ένα πλήθος από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε αυτή την Αυγουστιάτικη γιορτή του πολιτισμού όπου δένει αρμονικά η μουσική με τις εικαστικές τέχνες.

Η αρχή γίνεται την Δευτέρα 1 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη με την ατομική έκθεση του Βαγγέλη Τζερμιά, στην οποία ο ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο “ Θαλασσινές Περιπλανήσεις“.

Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, τα οποία έχουν σκοπό να μας ταξιδέψουν σε θαλασσινά μονοπάτια προτρέποντας μας να δούμε τον κόσμο από μιά άλλη οπτική γωνία μεταξύ γης και ουρανού.

Είναι ευδιάκριτη η ποικιλία συναισθημάτων που βγάζουν τα καράβια του ζωγράφου, τα οποία άλλοτε πλέουν ήρεμα και άλλοτε σε θάλασσα εχθρική. Το μπλέ της θάλασσας σε συνδιασμό με την ένταση που αποπνέει η κίνηση των πλοίων, αξιοποιούνται αλληγορικά και λειτουργούν με ποιητική διάθεση. Κάτι που φέρνει σε άμεση συμμετοχή το παραδοσιακό στοιχείο της θαλασσογραφίας παρέα με την εξπρεσιονιστική διάθεση του ζωγράφου.

Η ιστορικός τέχνης Ευριδίκη Τρισόν-Μιλσανή σημειώνει για τον Βαγγέλη Τζερμιά:

«Η αναρχική θάλασσα του Βαγγέλη Τζερμιά με το πυκνό ατίθασο μπλε χρώμα-έμβλημά της, δουλεμένο χειρονομιακά με βίαιες και ατίθασες πινελιές, είναι συχνά μανιασμένο στοιχείο όπου παλεύουν τα φανταστικά καράβια της έμπνευσής του. Αυτά τα καράβια που με τα μαύρα ξάρτια τους και την έντονη πεισματική παρουσία τους δηλώνουν την ίδια του την ύπαρξη, καθώς επαναστατεί εγκλωβισμένος στο κυανό χάος μακριά από οποιαδήποτε ανακουφιστική στεριά».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Αυγούστου, και θα λειτουργεί παράλληλα με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2011 μπορείτε να το δείτε εδώ

Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου, 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 23 Αυγούστου 2011

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη

Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη
Φηρά, Σαντορίνη
Τηλ: 2286023077
http://www.megarogyzi.gr