Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης και καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ύστερα από το νεοελληνικό έργο American Dreamin, στρέφεται στη μελέτη της γυναικείας ψυχολογίας. Σκηνοθετεί την ¶ννα Κουτσαφτίκη, την Καλλιρόη Μυριαγκού, την Ευδοκία Στατήρη και τη Στέβη Φόρτωμα ως τέσσερις γυναίκες αραβικής καταγωγής που έζησαν σε διαφορετικές εποχές και, πεθαμένες πια, θυμούνται τη ζωή τους και υποστηρίζουν τις επιλογές τους εκεί κάτω στο έργο της Betty Shamieh, «Black Eyed» στο θέατρο Φούρνος.

tzamargiasΠως επιλέξατε ένα θεατρικό που μιλάει για τις εμπειρίες γυναικών Αραβικής καταγωγής;
Όταν το διάβασα, το είδα ως θεατρικό που δεν αποτελεί υψηλή δραματουργία, αλλά που έχει υψηλή θερμοκρασία.

Πόσο κοντά νιώθετε σε ένα θεατρικό με αποκλειστικά γυναικείους ρόλους;
Με ενδιέφερε η ματιά μιας αμερικανο-παλαιστίνιας, που είναι επιβαρημένη, που είναι σε μια κατάσταση που νομίζει ότι υπάρχει διέξοδος στην κατάσταση που κυριαρχεί στην Παλαιστίνη. Αυτό το συναίσθημα του απροσπέλαστου, του ακατανόητου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό που λέει η Αίσα (η γυναίκα βομβίστρια) στο τέλος «δεν μπορείς να καταλάβεις», νομίζω ισχύει για τους δυτικούς, που ζουν σε άλλο κόσμο, έχουν άλλη αντίληψη. Ύστερα, το έργο έχει μια οικουμενικότητα, για παράδειγμα και οι γυναίκες στην Ελλάδα σε προηγούμενες δεκαετίες που υπήρχαν εντάσεις ή έντονα γεγονότα πολεμικά και πολιτικά, είχαν αυτή τη στροφή προς το θρησκευτικό στοιχείο, όπως ακριβώς και η Αίσα γαντζώνεται στη θρησκεία.

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι μπορείτε να αισθανθείτε την ηρωίδα που λέει ότι δεν αντέχει να είναι παρθένα στα 35 της;
Καταλαβαίνω αυτή τη λαχτάρα για ζωή, στην αρχιτεκτόνισσα με συγκίνησε αυτό ακριβώς, το ότι κάνει μια τομή στο χρόνο και λέει μετά θάνατον αυτό που δεν πρόλαβε να πει εν ζωή.

Πως θα αντιμετωπίσει το Black Eyed το ελληνικό κοινό, πιστεύετε;
Θέλω το κοινό να μπει σε μια διαδικασία συγκίνησης, να κρατήσει όμως μια απόσταση. Γι’ αυτό και προσπάθησα να μην είναι πολύ συγκινησιακό, ήθελα την μπρεχτική αποστασιοποίηση και την ενεργοποίηση της σκέψης. Προσπάθησα η παράσταση να μην είναι τόσο φορτισμένη όσο το κείμενο, αλλά πιο παγερή. Όταν η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή πρέπει κανείς να την προσεγγίζει με σεβασμό πάνω στη σκηνή, γιατί αν μιλάει κανείς με το ρεαλισμό του ντοκιμαντέρ υποτιμάει την ίδια τη ζωή.

Απευθύνεται περισσότερο σε γυναικείο κοινό;
Σίγουρα έχει κάτι από φεμινιστικό θέατρο. Είναι η εναλλακτική ματιά της γυναίκας που πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην τάξη των πραγμάτων. ¶λλωστε, μέσα από τη δουλειά που έγινε στο λόγο, ήθελα προπάντων να βγει η γυναίκα ως μορφή καθολική.

Ενδυματολογική επιλογή σας δεν είναι η παραδοσιακή αραβική γυναικεία φορεσιά. Γιατί;
Θα έβγαινε τότε σα σχολική παράσταση. Ήθελα να παραπέμπει στον Αραβικό κόσμο, αλλά να δίνει μια πιο ουδέτερη αίσθηση. Γιατί οι ηρωίδες κινούνται χρόνια στον Παράδεισο, ζούνε στο επέκεινα, όχι σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Εσείς δεν το βλέπετε δηλαδή ως έργο στρατευμένο;
Δε μου αρέσει και πολύ αυτή η λέξη. Είχα πολλές συζητήσεις με φίλους μου και αποφάσισα ότι δεν προπαγανδίζει, δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό με γνώσεις πολιτικής, αλλά παρουσιάζει εξατομικευμένες καταστάσεις μεταξύ γυναικών και των κοντινών τους ατόμων, τον αδερφό, τον εραστή, τον περίγυρό τους γενικά.

Το χιούμορ που έχει το κείμενο της Betty Shamieh θέλατε να βγει προς το κοινό ή το παραβλέψατε;
Ήθελα να βγει, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει τόσο χιούμορ όσο υποστηρίζει η συγγραφέας. ¶λλωστε το χιούμορ σε θέματα που αφορούν το θάνατο δεν το καταλαβαίνουν ιδιαίτερα οι Έλληνες. Σε θέματα χιούμορ και αντίληψης του κειμένου βέβαια, όλα είναι μια πάσα προς το κοινό, οπότε αν υπάρχει κάτι πρέπει να το εκλάβει το κοινό για να φανεί.

Πως δένει η προηγούμενη δουλειά σας, το California Dreamin με την τωρινή σας επιλογή; Εκεί οι βασικοί χαρακτήρες είναι δυο νέοι που μένουν στην ελληνική επαρχία.
Είμαι κειμενοκεντρικός, αυτό είναι το πρώτο που προσέχω. Το κείμενο του Κατσικονούρη μου άρεσε για τους αληθινούς χαρακτήρες του, όπως και το τωρινό. Συνήθως, μάλιστα, μένω πιστός στο πρωτότυπο. Δε με ενδιαφέρουν οι σκηνοθετισμοί, η ευρηματικότητα, η φαντασία τόσο, όσο το κείμενο. Και ειδικά του Κατσικονούρη είναι τόσο ζωντανό και ωραίο, αλλά είναι στην κόψη του ξυραφιού να βγει τηλεοπτικό, θέλει δουλειά για να αναδειχθεί.

Ασχολείστε ιδιαίτερα με το θέατρο στην εκπαίδευση, όπως και διδάσκετε ως καθηγητής. Ποιο από τα δύο, τη δουλειά του σκηνοθέτη ή του καθηγητή θεωρείται πιο δημιουργική;
Είμαι πάνω απ’ όλα δάσκαλος. Ακόμη και μέσα από το θέατρο διδάσκω. Το ίδιο έκανα και με τη θεατρική ομάδα που είχα δημιουργήσει στο Κερατσίνι, μετεξέλιξη της οποίας είναι η τωρινή εταιρεία θεάτρου Δυτικά της Πόλης που ανεβάζει παραστάσεις από το 2002.


shamiehΗ αμερικανή -παλαιστινιακής καταγωγής- συγγραφέας Betty Shamieh γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική με τα θεατρικά της έργα. Η θεματική τους περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις σχέσεις γυναικών-ανδρών, τη δύναμη, το ρατσισμό και το σεξισμό και οι χαρακτήρες της είναι σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες αραβικής καταγωγής που όμως ζουν σε δυτική κοινωνία, όπως η ίδια.

Το τελευταίο της θεατρικό Black Eyed ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Στο Black Eyed (Μαυρομάτες), ένας από τους τέσσερις γυναικείους χαρακτήρες είναι η Δαλιδά. Τι κάνει μια μοιραία γυναίκα ανάμεσα στις συνήθως αδύναμες και απροστάτευτες γυναίκες Αραβικής καταγωγής;
Με ενδιέφερε πολύ η ιδέα του να σαγηνεύεις τον εχθρό, γιατί στην πραγματικότητα η δική μου Δαλιδά ερωτεύεται το Σαμψών, αλλά του κόβει τα μαλλιά και τον στερεί από τη δύναμή του, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Αν κάποιος καταστρέφει τους δικούς σου, θα τον καταστρέψεις με τη σειρά σου. Επίσης ο Σαμψών για μένα είναι ο πρώτος που έκανε επιχείρηση αυτοκτονίας, σαν τους βομβιστές. Επιπλέον, είχε ενδιαφέρον γιατί η βιβλική λέξη Φιλισταίος προφέρεται όπως και η Παλαιστίνη στα Αραβικά.

Γράφεις για το ευρύ κοινό ή για ανθρώπους με τη δική σου καταγωγή και όσους αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις;
Γράφω για ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο. Τα ίδια άτομα που βλέπουν θέατρο γενικά έρχονται και στα θεατρικά μου. ¶λλωστε αυτά τα χρόνια υπάρχει η τάση να γράφονται κείμενα με θέματα όπως το φύλο, η εθνικότητα, η δύναμη, τους έχουν ονομάσει και Νέους ¶ραβες θεατρικούς συγγραφείς.

Συχνά το θέμα σου είναι οι σχέσεις ανδρών-γυναικών. Θα περιέγραφες το εαυτό σου ως μετα-φεμινίστρια;
Οι όροι και οι ορισμοί γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν είσαι φεμινίστρια, το μόνο που πιστεύεις είναι ίσα δικαιώματα. Σίγουρα θα έλεγα ότι είμαι, όχι όμως μόνο όσον αφορά την Αραβική, αλλά όλες τις κουλτούρες. Ο σεξισμός είναι παντού. Στην Αμερική το ένα τέταρτο του γυναικείου πληθυσμού πέφτει θύμα βιασμού. Είναι κι αυτό μια άλλη εικόνα της σεξιστικής Αμερικής. Όμως οι περισσότεροι βλέπουν ότι οι γυναίκες αραβικής καταγωγής κρύβουν το πρόσωπό τους και δεν οδηγούν, και χρησιμοποιούν αυτή και μόνο την έκφανση της ζωής τους για να στραφούν εναντίον των Αράβων. Αν οι γυναίκες όμως έβλεπαν το εαυτό του πρώτα μέσα από το φύλο και ύστερα από την καταγωγή τους, θα υπήρχε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση.

Τα θεατρικά σου ανεβαίνουν και σε αραβικές χώρες;
Αυτό συγκεκριμένα είναι αδύνατο γιατί έχει σκληρή γλώσσα και μιλάει για τη θρησκεία τους με αρνητική χροιά. Αλλά δουλεύω σε μια παραγωγή για τις Σταυροφορίες που θα ανέβει εκεί. Όταν μιλάς για το παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν πρόβλημα. Παρόλα αυτά, είναι στην ουσία η ίδια ιστορία, για το πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα.

Πόσο εγκρίνουν οι δικοί σου τα θέματα που επιλέγεις και την επαναστατική αντιμετώπισή σου;
Η κοινότητά μου και οι γονείς μου με υποστηρίζουν πολύ. Ακόμη και αν στο θεατρικό χρησιμοποιώ τη λέξη «dick» και άλλα παρόμοια και βάζω τη Δαλιδά να μιλάει για το πως κάνει σεξ -και όλα αυτά είναι σκληρά γι’ αυτούς — αυτοί και πάλι το αντιμετωπίζουν ψύχραιμα.

Σε ενοχλεί που οι πρωταγωνίστριές συνήθως δεν είναι ηθοποιοί αραβικής καταγωγής;
Ίσα-ίσα το προτιμώ. ¶λλωστε, βλέποντας με, οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι μοιάζω με Ελληνίδα. Όμως στις χολιγουντιανές ταινίες ο τρόπος που παρουσιάζουν τους ¶ραβες δεν είναι καθόλου αυτός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εμμονή με το έντονα σκούρο δέρμα ευνοεί τα ρατσιστικά αισθήματα. Συνήθως διαλέγω ιταλίδες για να παίξουν τους χαρακτήρες μου, και είναι ένας τρόπος να πω «να, έτσι ακριβώς είμαστε».

Πως σου φαίνεται η ελληνική παράσταση του Black Eyed;
Μου αρέσει πολύ. Ελπίζω ότι πολλοί θα δουν αυτή την παραγωγή, γιατί είναι πολύ προσεγμένη.

Η παράσταση έχει άντρα σκηνοθέτη. Πως σου φάνηκε αυτή η επιλογή;
Είναι θετικό για μένα. Απ’ τη στιγμή που η συγγραφέας είναι γυναίκα και στους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους πάλι παίζουν γυναίκες, είναι καλό να υπάρχει και η ανδρική οπτική. ¶λλωστε είναι γνωστός σκηνοθέτης, και το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στο υλικό μου με ευχαριστεί, γιατί η ιστορία μου δεν είναι μια γυναικεία ιστορία, αλλά αφορά τη δύναμη. Και οι άντρες που κατά κάποιον τρόπο είναι αυτοί που κατέχουν τη δύναμη, γνωρίζουν καλά πως είναι να τη στερείσαι.

Πιστεύεις γενικά ότι μπορείς να νιώσεις τον πόνο και την πάλη των γυναικών που ζουν στις Αραβικές χώρες; Έχουμε πιστεύεις το δικαίωμα να μιλάμε εκ μέρους τους εκ του ασφαλούς;
Σίγουρα μπορώ να συνδεθώ με την πάλη που βιώνουν, αλλά με τίποτα δε γίνεται να καταλάβω τη ζωή τους. Ακριβώς αυτό βάζω και μια ηρωίδα να λέει στο θεατρικό, ότι δεν μπορούν όσοι είναι απέξω να καταλάβουν τις συνθήκες καταπίεσης και πολέμου, αν δεν τις έχουν ζήσει.

Links
www.bettyshamieh.com
www.fournos-culture.gr


Θέατρο Για Όλους
http://greek-theatre.blogspot.com

Διάβασε επίσης...
Sold Out η Μήδεια (2) του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Το τεράστιο hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου που παρουσιάζεται μετά από 15 χρόνια με διαφορετικούς συντελεστές το ξέραμε! Και είχαμε κατά νου να φροντίσουμε εγκαίρως να προμηθευτούμε εισιτήρια για να θυμηθούμε και εμείς μαζί του «την ευτυχισμένη εκείνη στιγμή» το απόσταγμα της οποίας είχε ...
Συνέχεια...
‘Οι Αλλοπαρμένοι’ στο Αγγέλων Βήμα
Ο Thomas Middleton και ο William Rowley έγραψαν το έργο πολλά χρόνια πριν, το 1622 και παρουσίασαν το πόνημά τους την ίδια χρονιά, στο Λονδίνο. Η πλοκή εκτυλίσσεται παράλληλα στην αυλή των αριστοκρατών του Αλικάντε και σε ένα άσυλο φρενοβλαβών.Στο ένα περιβάλλον επικρατεί βία, πάθος, έκλυτα ήθη και ανεξέλεγκτος ερωτισμός ...
Συνέχεια...
Wolfgang από το Εθνικό Θέατρο
«Ο έρωτας θα έπρεπε να είναι αλλιώς...Θα έπρεπε να ξεχωρίζεις κάποιον... Να τον διαλέγεις ανάμεσα σε όλους τους άλλους και να μένεις μαζί του για πάντα».Ένα αληθινό, συγκλονιστικό περιστατικό, που σόκαρε την Ευρώπη όταν έγινε γνωστό, γίνεται θεατρικό έργο στα χέρια του Γιάννη Μαυριτσάκη. Με αφορμή την ιστορία της Νατάσα ...
Συνέχεια...
Και η Λίμνη παραμένει χωρίς Κύκνους
Και τα προβλήματα συνεχίζονται...Σας ενημερώσαμε ήδη την Παρασκευής εδώ για τα προβλήματα και τις ακυρώσεις των πρώτων παραστάσεων της πολυδιαφημισμένης παράστασης "Λίμνη των Κύκνων" του Mathew Bourne.Όπως φαίνεται τα προβλήματα παραμένουν, αφού και οι παραστάσεις του Σαββάτου αλλά και της Κυριακής ακυρώθηκαν για άλλη μία φορά την τελευταία στιγμή.Όταν, και ...
Συνέχεια...
Δωδέκατη Νύχτα | Πρεμιέρα στις 26 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας – Κερδίστε 100 διπλές προσκλήσεις!
Η ιδιαίτερα δημοφιλής κωμωδία του διαβόητου William Shakespeare «Δωδέκατη Νύχτα [ή Ό,τι Θέλετε]»ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Ηθικοί αυτουργοί της εκδοχής της σε μουσικό θέατρο ο Θέμης Μουμουλίδης που υπογράφει τη σκηνοθεσία και η Εταιρεία Τέχνης 5η Εποχή σε συνεργασία με τη Δη.Πε.Θε. Βέροιας.Από τον 17ο αιώνα ...
Συνέχεια...
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Χορν & Μερκούρη
Την Τρίτη 7 Απριλίου απονεμήθηκαν τα βραβεία (σχετικά) πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών. Ο 9ος ηθοποιός που θα φορέσει το σταυρό του Δημήτρη Χορν είναι ο Ευθύμης Παπαδημητρίου. Ήταν φέτος υποψήφιος για δεύτερη χρονιά, για το ρόλο του στο "Motortown" , παρέλαβε το βραβείο του από τον περσινό νικητή, Θανάση Αλευρά. Η εκδήλωση ...
Συνέχεια...
Δωδέκατη Νύχτα ή Ο,τι Θελήσετε | Ελένη Γεωργοπούλου
Mία ξέφρενη ερωτική έκσταση, ένα καρναβάλι επί σκηνής σε μία από τις πιο ερωτικές και πιο περίεργες κωμωδίες του Σαίξπηρ που κρύβει μέσα της ο,τι θελήσετε, μια νύχτα, και, συγκεκριμένα τη 12η. Από την πρώτη στιγμή της παράστασης ένα εύλογο ερώτημα γεννιέται: γιατί αποκλειστικά και μόνο γυναίκες επί σκηνής; Από ...
Συνέχεια...
Προμηθέας Δεσμώτης την Δευτέρα στο Ηρώδειο από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
Από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο, παρουσιάζεται το κορυφαίο δράμα του Αισχύλου. Στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της περιοδείας της παράστασης, την 1η Σεπτεμβρίου. Το έργο Το κορυφαίο και πάντα σύγχρονο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας ...
Συνέχεια...
Στην κουζίνα της Πλαθ – Viciousness in the kitchen  στο Θέατρο Συνεργείο – Κερδίστε προσκλήσεις!
Η σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου και οι ηθοποιοί Αθηνά Μαξίμου, Άντριαν Φρίλινγκ και Ελευθερία Γεροφωκά στον χώρο μιας απρόβλεπτης κουζίνας αναζητούν την ελεύθερη σχέση της ποίησης της Πλαθ με την μουσική, την goth εικονογράφηση, τα γυναικεία στερεοτύπα και τη... μαγειρική. Μαζί τους η χορογράφος Αμάλια Μπέννετ και ο μουσικός Λάμπρος Πηγούνης ...
Συνέχεια...
Ελληνικό Φεστιβάλ | Κοκτέιλ Πάρτυ
Ο Τ. Σ. Έλιοτ καταπιάνεται στο «Κοκτέιλ Πάρτυ» με τα προβλήματα του γάμου, των κατακερματισμένων και συγκρουσιακών σχέσεων, των μεγάλων εσωτερικών διλημμάτων, της προσωπικής απομόνωσης. Πρόκειται για ένα έργο δυνατό, με ευφυείς και κοφτερούς διαλόγους, το οποίο επέλεξε να ανεβάσει η Βαρβάρα Μαυρομάτη, γιατί «αναφέρεται σε θέματα που μας ...
Συνέχεια...
Misery στο Θέατρο Χώρα
Τον Στίβεν Κινγκ τον ξέρετε. Από τα βιβλία του και τις πάμπολλες κινηματογραφικές και θεατρικές διασκευές των έργων του. Και, σίγουρα, σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη το «Misery» με την Kathy Bates να έχει ακινητοποιήσει και να βασανίζει τον αγαπημένο της συγγραφέα (αυτοσαρκασμός). Best seller σε πολλές χώρες και ...
Συνέχεια...
Αστραξίδι
... Όταν βλέπεις στο ουρανό ένα αστέρι να πέφτει, κάνεις μια ευχή. ... Όταν είσαι ψαράς και το αστέρι αυτό, μαζί με άλλα πολλά πέφτουν μέσα στα δίχτυα σου, τα μαζεύεις στο τσουβάλι σου και ξεκινάς να τα πουλήσεις στο μεγάλο παζάρι στην κορυφή των Άλπεων. ... και όταν είσαι ταλαντούχος νέος ...
Συνέχεια...
‘Lenz’ – Κερδίστε Προσκλήσεις
Η νουβέλα «Λεντς» του Γκέοργκ Μπίχνερ είναι βασισμένη στη ζωή του ποιητή Jakob Michael Reinhold Lenz, ενός από τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος Sturm und Drang (Θύελλα και Ορμή) και σύγχρονου του Γκαίτε, ενός διαταραγμένου ψυχικά νεαρού που έζησε τον προπερασμένο αιώνα και αποτύπωσε με τα λόγια του την τρικυμία ...
Συνέχεια...
Ισπανικό Κουκλοθέατρο στο Κέντρο Τεχνών του ACS
Μία μοναδική παράσταση στο Κέντρο Τεχνών στο ΑCS την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008, στις 12:00, για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μας φίλους ΚουκλοθέατροΞενοδοχείο Κραμπ από την ομάδα ΤρουκιτρέκΚαλοκαίρι σε ένα μακρινό λιμάνι. Ένα ξενοδοχείο στην παραλία. Μια κλοπή που γίνεται τα μεσάνυχτα, θα αλλάξει τις ζωές όλων των ...
Συνέχεια...
Γαλαξίας @ Μουσείο Μπενάκη
Τέσσερις ώρες ταξίδι σε ένα νέο Γαλαξία ακούγονται τρομακτικές. Και όμως, είναι υπέροχες. Μια τετράωρη performance. Στο άκουσμα και μόνο της διάρκειας της νέας παραγωγής των blitz με έλουσε, πέρυσι, κρύος ιδρώτας. Και, έτσι, δεν κατάφερα να με πείσω να ταξιδέψω στον Γαλαξία τους που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα ...
Συνέχεια...
Μια Χαρά στο Φουαγιέ
Η Χαρά Κεφαλά στο τραγούδι και η Ευγενία Καρλαυτή στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις ανεβαίνουν και πάλι στην άδεια σκηνή για να γεμίσουν τη νύχτα με ήχους των Kurt Weill, Cole Porter, Jacques Prever και να ταξιδέψουν τους θαμώνες του Αγγέλων Βήμα από τον Κώστα Γιαννίδη στον Σουγιούλ και από ...
Συνέχεια...
Εχθροί Εξ Αίματος
Είστε ένας από εκείνους που παρακολουθούν μανιασμένα μία από τις πολλές ιατρικού τύπου σειρές που είναι πολύ του συρμού τελευταίως (House M.D., Grey's Anatomy, E.R., Scrubs και δε συμμαζεύεται); Έχετε ξεκοκαλίσει μήπως όλα τα κόμικς made by Αρκάς; Είστε και τα δύο μαζί και συνάμα θαυμαστής του μαγικού πλανήτη που ...
Συνέχεια...
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2009
Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν αποτελεί πλέον καινούργιο φαινόμενο. Δε δίνει εξετάσεις, ούτε προκαλεί έκπληξη στον υποψιασμένο (πια) Αθηναίο φιλόμουσο. Είναι ολόδικό μας και εντελώς αληθινό και μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι τα καλοκαίρια στην Αθήνα δεν είναι όσο βαρετά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς.Ο Γιώργος Λούκος πέτυχε επιτέλους το ακατόρθωτο: Να ...
Συνέχεια...
O Bob Wilson Πέρα από τα Όρια
Ο διάσημος σκηνοθέτης επανέρχεται στην Ελλάδα όχι μόνο σκηνοθετώντας αλλά σχεδιάζοντας και ερμηνεύοντας ένα από τα ιδιαίτερα έργα του Samuel Beckett, "Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ" ("Krapp's last tape") στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 8 Μαΐου στις 9.30 μμ και στις 9 Μαΐου στις ...
Συνέχεια...
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ δια χειρός Ελεάνας Τσίχλη
Στη γλώσσα μιας αφρικάνικης φυλής, «UBUNTU» θα πει «υπάρχω γιατί υπάρχουμε». Αυτό είναι το μότο της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας UBUNTU της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι η σκηνοθέτης Ελεάνα Τσίχλη. Το όνομα  της Ελεάνας αρχίσαμε να το ακούμε δειλά δειλά, όταν το 2010 μια παιδική παράσταση, η «Στη Φάρμα των Ζώων», συζητήθηκε ...
Συνέχεια...
Ρόλοιng από σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Ποτέ κανείς δεν ξέρει ένα πάρτυ που θα καταλήξει... Η Μήδεια του Ευριπίδηη Οφηλία του Σαίξπηρο Τζώρτζ του Αλμπυκαι ο Ιππόλυτος της Σάρα Κέιν Το «Σχήμα εκτός Αξονα» παρουσιάζει την παράσταση Ρόλοιng στο θέατρο τέχνης Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310-229.249) από την Δευτέρα 4 Μαΐου (και έως τις ...
Συνέχεια...
Ερευνητική και μουσική Αντιγόνη
Το μύθο της Αντιγόνης, που μπλέχτηκε ανάμεσα στο θεϊκό και τον ανθρώπινο νόμο, αλλά τελικά προτίμησε τον πρώτο, που την οδήγησε στο χαμό, τον γνωρίζουμε όλοι. Το κείμενο του Σοφοκλή είναι ιδιαίτερα παινεμένο και αγαπητό, περισσότερο ίσως σε όσους το διδάχτηκαν στίχο προς στίχο στα μαθητικά τους χρόνια. Για τους ...
Συνέχεια...
Εν Θερμώ
«Τον άντρα να τον τρέμετε, γιατί έχει κάτι που κρέμεται»«Η Μαρία Χ. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για φόνο εκ προ μελέτης». Ένα στεγνό δεδομένο όπως αυτό, στον αντίποδα μιας συγκινησιακής παράστασης, είναι η κατακλείδα και η καταδικαστική απόφαση ενός αντρικού, αναμφίβολα, δικαστηρίου που καθ' όλη του τη διάρκειά ...
Συνέχεια...
‘Αμερικάνος στο κεφάλι’ o Γιώργος Αρμένης
Το δέκατο έργο του συγγράφει και σκηνοθετεί ο Γιώργος Αρμένης. Μια ακόμα κωμωδία- αφού όλα του τα έργα τα ονομάζει κωμωδίες- και με τα λόγια του διηγείται την ιστορία που τον ενέπνευσε να το γράψει. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της την περσινή σεζόν, επαναλαμβάνεται και φέτος.«Πρέπει να ήμουν 4-5 χρονών, ...
Συνέχεια...
Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα
Ούτε θέατρο, ούτε συναυλία, ούτε μονόλογος, ούτε performance απλώς. Μια μείξη αυτών και κάτι ακόμα παραπάνω είναι η μεταφορά του λόγου του Σκαρίμπα στη σκηνή. Το πρώτο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα Το Θείο Τραγί (εκδόθηκε το 1933) η θεατρική εταιρεία Χορίαμβος αποφάσισε πως μπορεί να το κάνει και θέατρο και μουσική. Ταυτόχρονα. Η ...
Συνέχεια...
Το Τάβλι
Ρίξε μια ζαριά καλή, και για μένα βρε ζωή! Εκεί στο Θησείο, στο τέρμα της Σαρρή, πίσω από μια καγκελόπορτα περνάς μέσα από το στενό διαδρομάκι πίσω στο χρόνο, στις αρχές τις δεκαετίας του ‘70. Σε μια παραδοσιακή αυλή, από αυτές τις εσωτερικές που ενώναν τα παλιά νοικοκυριά, με τις ξεκλείδωτες πόρτες, ...
Συνέχεια...
Ένας στους Δέκα στο Θέατρο Του Νέου Κόσμου
Το θέμα της μετανάστευσης δεν αποτελεί καινούργιο πεδίο προβληματισμού για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Και οι μετανάστες δεν είναι καινούργιοι συνεργάτες. Τρεις νέοι ηθοποιοί, δεύτερη γενιά μετανάστες ταξιδεύουν στα Βαλκάνια μέσα από την παράσταση. Οι ενοχές, η πραγματικότητα και η ελπίδα, οι προσωπικές εμπειρίες τους δοσμένα με χιούμορ και ...
Συνέχεια...
Λιωμένο Βούτυρο
Οι ψίθυροι που ακούγονταν πέρυσι από όλους εκείνους -και δεν ήταν λίγοι- που βρέθηκαν στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση "Λιωμένο Βούτυρο" έγιναν φέτος δυνατές φωνές. Η μετακόμισή του στο Θέατρο Χώρα σήμανε μια νέα καριέρα για το έργο του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και τους τρεις εξαιρετικούς πρωταγωνιστές ...
Συνέχεια...
goλfω 2.3 beta  – τελευταίες παραστάσεις 5,6,8,9,10 & 11 Μαϊου
Προτού ξαναπάρει τα όρη και τα άγρια βουνά, τις θάλασσες και τα κύματα η goλfω δίνει τελικά στις 5,6,8,9,10 & 11 Μαϊου τις τελευταίες της παραστάσεις εν Αθήναις και ίσα που προλαβαίνετε να δείτε μια σούπερ επιτυχία προτού καταπιαστεί με τα ταξίδια της...Για όσους δεν γνωρίζουν το έργο, πρόκειται για ...
Συνέχεια...
Ελληνικό φεστιβάλ | Μέσα στο Δάσος
Ο Άγγελος Φραντζής προσγειώνεται στο Ελληνικό Φεστιβάλ σήμερα 14 και αύριο 15 Ιουλίου, στο στέκι της πρωτοπορίας, άλλως γνωστό και ως Πειραιώς 260 και παρουσιάζει ένα ιδιόρρυθμο και πολύ ενδιαφέρον σχέδιό του σε δύο και τρεις διαστάσεις. Σινεμά και θέατρο μαζί σε μια κινηματογραφική εγκατάσταση με ζωντανά πρόσωπα παρέα και ...
Συνέχεια...
Sold Out η Μήδεια (2) του Δημήτρη Παπαϊωάννου
‘Οι Αλλοπαρμένοι’ στο Αγγέλων Βήμα
Wolfgang από το Εθνικό Θέατρο
Και η Λίμνη παραμένει χωρίς Κύκνους
Δωδέκατη Νύχτα | Πρεμιέρα στις 26 Ιουνίου στο
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Χορν & Μερκούρη
Δωδέκατη Νύχτα ή Ο,τι Θελήσετε | Ελένη Γεωργοπούλου
Προμηθέας Δεσμώτης την Δευτέρα στο Ηρώδειο από το
Στην κουζίνα της Πλαθ – Viciousness in the
Ελληνικό Φεστιβάλ | Κοκτέιλ Πάρτυ
Misery στο Θέατρο Χώρα
Αστραξίδι
‘Lenz’ – Κερδίστε Προσκλήσεις
Ισπανικό Κουκλοθέατρο στο Κέντρο Τεχνών του ACS
Γαλαξίας @ Μουσείο Μπενάκη
Μια Χαρά στο Φουαγιέ
Εχθροί Εξ Αίματος
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2009
O Bob Wilson Πέρα από τα Όρια
Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ δια χειρός
Ρόλοιng από σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Ερευνητική και μουσική Αντιγόνη
Εν Θερμώ
‘Αμερικάνος στο κεφάλι’ o Γιώργος Αρμένης
Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα
Το Τάβλι
Ένας στους Δέκα στο Θέατρο Του Νέου Κόσμου
Λιωμένο Βούτυρο
goλfω 2.3 beta – τελευταίες παραστάσεις 5,6,8,9,10
Ελληνικό φεστιβάλ | Μέσα στο Δάσος