Ο Βασίλης Μπότουλας μιλάει με τον Αθηναίο ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη (www.myspace.com/bizareone)

 

Μια ερώτηση που με "τρώει" εδώ και καιρό… Πιστεύεις στο Θεό? Και το ρωτάω αυτό γιατί παρ’όλο που η δουλειά σου έχει έναν καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα, πολλές φορές τον χάνει γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεματολογία σου και τις άλλες επιρροές σου… Ή καλύτερα, φέρνει ένα γλυκό μπέρδεμα στον θεατή προκαλώντας τον να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή τη δουλειά σου. Λοιπόν, πιστεύεις?
Πιστεύω ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύω, χωρίς πάντως να είμαι δεμένος με κανένα συγκεκριμένο δόγμα, αφού είμαι εναντίον της οργανωμένης θρησκείας. Από την άλλη, γεγονότα στη ζωή μου, παρατήρηση του Κόσμου, ένα εσωτερικό αίσθημα, ακόμη και λογική επεξεργασία με έχουν οδηγήσει στο να πιστεύω σταθερά στην ύπαρξη ενός Δημιουργού του Σύμπαντος και να ψάχνω να μάθω για Αυτόν/ή/ό, ακολουθώντας το προσωπικό μου αισθητήριο όσον αφορά τελικά το τι θα αποδεχτώ και τι όχι.

Σαν συνέπεια, θεωρώ ότι κάνω θρησκευτική ζωγραφική, ακόμα και όταν ζωγραφίζω πιο "κοσμικά" θέματα (πολιτικά κτλ.),όλα αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της πνευματικότητας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι χαρακτήρες μου "πλέουν" σε έναν χρυσό κόσμο.

Θεωρώ την δουλειά μου – με την έννοια του κόπου, της εργασίας που απαιτείται για να γίνει ένα έργο – ένα είδος αφιερώματος. Μαθαίνω περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση αυτήν την εποχή.

f1Πώς, πότε και γιατί έγινε αυτή η επιλογή αν θέλεις, του να ασχοληθείς με αυτή τη θεματολογία και να την εκφράσεις με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο?
Όπως είπα και παραπάνω, το θρησκευτικό συναίσθημα το είχα μέσα μου ανέκαθεν και απλώς βρήκε το συγκεκριμένο τρόπο να εκφραστεί. Αυτό συνέβη σταδιακά αλλά θα έλεγα ότι ένα καθοριστικό βήμα έγινε περίπου το 1999-2000, με την υιοθέτηση του Βυζαντινού ζωγραφικού κανόνα σε περιοχές των έργων, ή τέλος πάντων μιας δικής μου ερμηνείας του κανόνα αυτού. Το παράξενο, ή αστείο αν θες, είναι ότι αυτό έγινε προκειμένου να εκφράσω ιδέες που είχα μελετώντας εκείνη την εποχή βιβλία περί Ανατολικής πνευματικότητας / φιλοσοφίας και όχι το Χριστιανικό δόγμα, το οποίο ποτέ δεν θεώρησα ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, ασυνείδητα έβαλα στην ζωγραφική μου ένα στοιχείο το οποίο οι καταστασιακοί αποκαλούσαν "μεταστροφή", την χρησιμοποίηση δηλαδή ενός προϋπάρχοντος καλλιτεχνικού κανόνα για να εκφραστούν ιδέες ριζικά διαφορετικές από αυτές για τις οποίες ο κανόνας αυτός είχε εξ’ αρχής αναπτυχθεί.

Χρησιμοποιείς πραγματικό χρυσό στα έργα σου?
Όχι, αλλά ίσως το κάνω μελλοντικά σε κάποια έργα, αν σπουδάσω τις απαραίτητες τεχνικές. Κατέχω τις Βυζαντινές, με ενδιαφέρουν όμως πολύ περισσότερο οι Ιαπωνικές, για τις οποίες όμως είναι δύσκολο να βρω σωστές πληροφορίες.

f3Πλέον είσαι απ’ τους πιο "αθόρυβους" και "σοβαρούς" καλλιτέχνες στους τοίχους της Αθήνας. Αυτό είναι προσωπική σου επιλογή, μια διπλωματική κίνηση ή συμβαίνει απλά λόγω ηλικίας?
Και οι δυο χαρακτηρισμοί κατά τη γνώμη μου είναι προϊόντα ψευδαισθήσεων: το ότι είμαι "αθόρυβος" μάλλον έχει να κάνει με το δυστυχές γεγονός ότι δεν εμφανίζομαι πια τόσο συχνά στο δρόμο (και ναι, η ηλικία είναι σημαντικός παράγων εδώ, εφόσον αυξάνονται ραγδαία οι υποχρεώσεις), το δε "σοβαρός" είναι μεγάλη πλάνη που οφείλεται στο ότι δεν με γνωρίζεις προσωπικά (και η ηλικία, δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει να επιφέρει σε αυτόν τον τομέα καμία βελτίωση…)!!!

Πιστεύεις πως έχουν τέλος έργα σαν τα δικά σου, στα οποία μπορείς να προσθέτεις συνεχώς λεπτομέρειες ?
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ξέρεις είναι μείζον φιλοσοφικό ζήτημα για τους ζωγράφους αυτό του "πότε τελειώνει ένα έργο"…

Η απάντηση όσον αφορά εμένα είναι ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας νιώθω ότι σε συγκεκριμένα στάδια το έργο μπορεί και να "τελειώσει", όπως και αφού αποφασίσω ότι αυτό έγινε, αυτό μπορεί να συνεχίσει μέχρι να ξαναέρθει σε κάποιο τέτοιο στάδιο. Είναι σαν διαδρομή με λεωφορείο: μπορείς να κατέβεις μόνο σε συγκεκριμένες στάσεις, εσύ όμως διαλέγεις πόσο μακριά στη διαδρομή θα πατήσεις το κουμπί. Προσωπικά χρησιμοποιώ το ένστικτό μου για να αποφασίσω.

f4Εσένα που δεν είσαι τόσο παράνομος ή τόσο προκλητικός όσο άλλοι καλλιτέχνες του δρόμου, πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος? Έχω μια παράξενη εικόνα στο μυαλό μου με μια γιαγιά να σταματάει μπροστά από ένα έργο σου και με ευλάβεια να κάνει το σταυρό της…
Πράγματι έχει συμβεί αυτό; Δεν το γνωρίζω… Εικάζω όμως την παρέσυρε η τεχνοτροπία να το κάνει αυτό παρά η κατανόησή της για το τι ήταν αυτό που έβλεπε… Γενικά πάντως έχω μια εικόνα ότι ο κόσμος αποδέχεται αυτό που κάνω, σε συγκεκριμένες δε περιπτώσεις όπως της ΕΛΑΪΣ, η αποδοχή είναι σχεδόν καθολική. Χαίρομαι γι αυτό, δεν αποτελεί φυσικά γνώμονα για το πώς θα εξελίξω την δουλειά μου, αλλά είναι καλό ο κόσμος να εκτιμά κάτι που, σε τελική ανάλυση, γίνεται γι αυτόν (αυτό όσον αφορά την ζωγραφική σε δημόσιους χώρους εν γένει).

Αυτό που προσπαθώ εγώ από την πλευρά μου να κάνω είναι να μην είμαι ελιτιστής, να κάνω τα έργα μου όσο το δυνατόν πιο απλά στην ανάγνωσή τους ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τις σκέψεις του πάνω σε αυτά, ακόμη και αρνητικές. Γνωρίζω σε ποιους απευθύνομαι, γνωρίζω το επίπεδο της εικαστικής και γενικότερα καλλιτεχνικής παιδείας στην Ελλάδα, και προσπαθώ να βάλω το λιθαράκι μου, σαν μονάδα, για την βελτίωση του. Φυσικά, άλλα είναι που χρειάζονται να γίνουν πρώτα…

f5Η Καλών Τεχνών σε βοήθησε στο να ολοκληρωθείς ως καλλιτέχνης? Στηρίζει γενικά αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με κάτι όχι και τόσο ακαδημαϊκό?
Με προκαλείς με αυτήν την ερώτηση να βγάλω πολύ χολή αλλά θα κρατηθώ… Η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε η σχολή αλλά αυτό συνέβη επειδή σπούδασα με τους δικούς μου όρους και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε αφ’ ενός η χαοτική της κατάσταση που μου έδωσε την ευκαιρία να κινούμαι όπως ήθελα μέσα σε αυτήν, κάτι που δεν θα ήταν π.χ. δυνατόν σε μια αντίστοιχη του εξωτερικού, αφ’ ετέρου η επιλογή του εργαστηρίου. Η καθηγήτριά μου, Ρένα Παπασπύρου μου έδωσε μεγάλη ηθική υποστήριξη και μάλιστα η εξέλιξη στο τωρινό μου ζωγραφικό ιδίωμα ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με την μετεγγραφή μου στο εργαστήριό της.

Υπάρχει επίσης και μια πολύ καλή βιβλιοθήκη, το πρόγραμμα Εrasmus, η ευτυχής συγκυρία να σπουδάζω δίπλα σε καμιά δεκαπενταριά πολύ αξιόλογους συμφοιτητές και εκεί τελειώνουν τα θετικά.

Το αν γενικά η σχολή είναι σε θέση να "στηρίξει" οτιδήποτε… υπήρξα μέλος της Συγκλήτου ως εκπρόσωπος των φοιτητών για πάνω από δύο χρόνια και το ερώτημα μου φαίνεται αστείο. Η σχολή χρειάζεται τεράστιες αλλαγές και πρώτα απ’ όλα στο υψηλόβαθμο διδακτικό προσωπικό και την γραφειοκρατία της. Η νοοτροπία είναι σε λάθος κατεύθυνση, η αντίληψη για τα καλλιτεχνικά πράγματα είναι δεκαετίες πίσω, δεν υπάρχει κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τους φοιτητές και τέλος πάντων καλύτερα να μην πω περισσότερα…

f6Στη δουλειά σου υπάρχουν εμφανείς οπτικές αναφορές στη μουσική. Σε έχει επηρεάσει και σε πιο εσωτερικό επίπεδο?
Κοίτα, με την ζωγραφική δεν ασχολούνται όλοι αλλά δεν γνωρίζω ούτε έναν άνθρωπο που να μην ακούει και να μην επηρεάζεται από τη μουσική έστω σε συγκεκριμένες ώρες στην καθημερινότητά του… Είναι τέχνη στην οποία σχεδόν απουσιάζει ο Λόγος και εκφράζονται καθαρά αισθήματα / συναισθήματα, με λίγα λόγια χτυπάει κατ’ ευθείαν "κέντρο" για να το θέσω και πιο απλά. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πνευματικές παραδόσεις του κόσμου την θεωρούν πολύ σημαντική και την χρησιμοποιούν. Η αλήθεια είναι ότι θα μου άρεσε ακριβώς το ίδιο να είμαι μουσικός με το να είμαι ζωγράφος και στο πίσω μέρος του μυαλού μου πάντα υπάρχει η σκέψη να ξεκινήσω μια τέτοια σπουδή σε χαλαρή βάση.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στη ζωγραφική μου, οι επιρροές από την μουσική είναι πάμπολλες και σε πολλά επίπεδα-ο τρόπος οργάνωσης της σύνθεσης, η επανάληψη στοιχείων(δεν είναι τυχαίο ότι και στη ζωγραφική χρησιμοποιείται γι αυτά τα πράγματα ο όρος "ρυθμός" με διαφορετική σημασία κάθε φορά), το πώς χρησιμοποιείται το χρώμα(το αντίστοιχο της "μελωδίας"),επίσης εμφανίζεται και στην ίδια την εικονογραφία και πολλές φορές αποτελεί και το κεντρικό θέμα έργων μου. Το πόσο με βοηθά στο επίπεδο των ιδεών νομίζω δε ότι δεν χρειάζεται να το αναφέρω… Υπάρχουν φορές και αυτό θα ενταθεί στο μέλλον, που ένα έργο μου είναι απλώς "οπτικοποίηση" ενός κομματιού ή του τίτλου του και πάει λέγοντας…
f7

 

 

 

 

 

Mini bio

Born 1976, Athens
Lives and works in Athens.

http://www.myspace.com/bizareone

Education
1996 – 2003
Athens School of Fine Arts

Shows

2006
Anathena, DESTE foundation, Athens, curated by Marina Fokidis
What Remains is Future, Patra, curated by Nadja Argyropoulou.
5th & 6th Floor Wall Paintings, special commission for Athena Grand Hotel
Special commission for Athenaeum Intercontinental Collection, Athens

2004
Application, Perth Institute of Contemporary Arts, Perth

2003
Back to Nature 2003, 11th Biennale of Young European and Mediterranean Artist, Athens

2002
Chromopolis, Cultural Olympiad, Varius venues
The Other Half of Heaven, Vavel, 7ο International Comics Festival, Αthens

2001
Meeting of Styles, International Graffiti Festival, Wiesbaden
Never ending Story, Goethe Institute, Athens

Διάβασε επίσης...
‘Η Άνοιξη των Νέων Καλλιτεχνών’ στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5
«Η Άνοιξη των Νέων Καλλιτεχνών» είναι η ενότητα των δραστηριοτήτων της Αίθουσας Τέχνης Καπλανών 5 που παρουσιάζεται κάθε χρόνο έχοντας ως σκοπό τη γνωριμία του κοινού με τους νέους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης τη ζωγραφική με πρόθεση να συνεχίσουν να μας απασχολούν και στο μέλλον. Αυτή τη ...
Συνέχεια...
Interracial Consumers
Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους αποφασίσουν να ανηφορίσουν στο μικροσκοπικό πατάρι του δισκοπωλείου Junk Records στα Εξάρχεια. Ο Γιώργος Τσόπανος (aka Tsop) παίζει με τη σκληρότητα της φύσης και όλα όσα εκείνα η ανθρώπινη ύπαρξη θα ήθελα να (μπορούσε να) ξεχάσει σχεδιάζοντας ανθρωπόμορφα ζώα σε θέσεις, καταστάσεις και αμιγώς ανθρώπινες σκέψεις. Οι μορφές του ...
Συνέχεια...
Wiener Aktionismus – Mέρος Ι
Oι Βιεννέζοι Αξιονιστές αποτελούν τη σημαντικότερη συνεισφορά της Αυστρίας στις πρωτοπορίες των χρόνων του '60, (υπήρξαν σαν ομάδα μεταξύ 1959-60 και 1970-71) που άλλαξαν το τι ορίζουμε ως τέχνη σήμερα. Kατ' αντιστοιχία με το Fluxus και το Nouveau Realisme προσπάθησαν να επεκτείνουν τα εκφραστικά μέσα πέρα από την επιφάνεια στο ...
Συνέχεια...
Μπιενάλε και Remap2
Το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε πολύ γρήγορα -όπως συνήθως- αλλά υπάρχουν πράγματα για να μας κάνουν να το παρατείνουμε λίγο ακόμα.Η 2η Μπιενάλε της Αθήνας θα είναι ανοιχτή μέχρι και τον Οκτώβριο. Για όσους δεν την επισκεφτήκατε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συνδυάσετε παραλία και τέχνη, οπότε να κρατήσετε ...
Συνέχεια...
Γιάννης Κόντος : «Α-πορίες» και «Βόρεια Κορέα: Kόκκινη Ουτοπία»
Η έκθεση του Γιάννη Κόντου διαρκεί έως τις 13 του Μάη, οπότε δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην προλάβει να τη δει κάποιος. Πέρα από οποιαδήποτε παρουσίαση της έκθεσης (των δύο εκθέσεων για την ακρίβεια) οι φωτογραφίες είναι τόσο δυνατές που είναι πραγματικά κρίμα να μην τις δείτε.Ο Γιάννης ...
Συνέχεια...
7 PLY PROJECT στο Γκάζι
Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον event θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου στο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 - Γκάζι).Ο λόγος για το 7 PLY PROJECT skateboard art and culture festival που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την propaganda rollin co. σε συνεργασία με την VANS Footwear ...
Συνέχεια...
Damien Hirst – New Religion
Τι να πρωτοπεί κανεις για τον Damien Hirst με αφορμή την νέα του έκθεση "New Religion" που μετά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και στο Μουσείο Μπενάκη.... Από τα ανατρεπτικά και προκλητικά του έργα μέχρι τις πωλήσεις ρεκόρ αυτών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από ...
Συνέχεια...
Instamoments
Το Instagram, όπως πιθανόν ήδη ξέρετε, είναι το application της χρονιάς, σύμφωνα με την Apple. Στο timeline του δίνουν ραντεβού χιλιάδες Instagramers που μοιράζονται κάθε μέρα τις στιγμές τους μέσα από εικόνες με (comments) ή χωρίς λόγια. Αυτές τις στιγμές αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να παρουσιάσουν σε μια έκθεση οι ...
Συνέχεια...
Ένα δάσος γλυπτών στην Αθηναϊδα
Τι ωραίο που είναι να μπορείς να δεις τα έργα πολύ σημαντικών ανθρώπων μαζεμένα στην Αθήνα, αναπάντεχα! - χωρίς να έχουμε Ολυμπιάδα ή κάποιο άλλο λόγο που να επιβάλλει σημαίνοντες εικαστικές εκθέσεις.Μιλάω για την υπέροχη έκθεση του συλλέκτη Simon Spierer του Hessisches Landmuseum του Ντάρμσταντ. Οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους ...
Συνέχεια...
Βρυξέλλες – έκθεση Γιάννη Αδαμάκη
Τι όμορφο που είναι πάντοτε να βλέπουμε δουλειές Ελλήνων στο εξωτερικό!Ο Γιάννης Αδαμάκης ένας καλλιτέχνης που έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, για τα ακαδημαϊκά και αισθητικά άρτια έργα του παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά με τίτλο "Errance" στην Γκαλερί THEOREMA στις Βρυξέλλες μεταξύ 20 Νοεμβρίου 2008 ...
Συνέχεια...
START ! 08 – Video Art Exhibition στο Booze Cooperativa
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο πολυχώρος ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ οργανώνει και παρουσιάζει στο Booze Cooperativa την ετήσια ομαδική έκθεση των σπουδαστών του τμήματος video art με τίτλο START ! 08.Νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν από τις 3 έως τις 7 Απριλίου με τη δική τους ματιά έργα τα οποία πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια ...
Συνέχεια...
Ζωές στο δρόμο
Πέντε καταξιωμένοι έλληνες φωτογράφοι εστιάζουν στην πιο ακραία μορφή φτώχειας: το τραγικό φαινόμενο των αστέγων συμπολιτών μας, που πλέον έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και στο ελληνικό τοπίο. Ακολουθούν τις διαδρομές τους, αποτυπώνουν τις αγωνίες, τον αγώνα και, εν τέλει, την αξιοπρέπεια ανθρώπων της διπλανής πόρτας κάποτε, που σήμερα αναζητούν τον δρόμο της επιστροφής ...
Συνέχεια...
I really really H.O.P.E. so…
Ο H.O.P.E που έχει φιλοξενηθεί εκτενώς στις σελίδες μας, και στοιχειώνει όλους μας στην Αθήνα με τις φιγούρες του στους τοίχους all around, τώρα θα στοιχειώσει και την Δρέσδη στην Γερμανία. Στην γκαλερί The Starter Gallery άνοιξε αυτή την εβδομάδα η ατομική του έκθεση με τίτλο "Next Exhibition". Με τις ...
Συνέχεια...
Open Air Public Library
Στα πλαίσια της έκθεσης Where is the art (η οποία είναι στα πλαίσια της Μπιεννάλε Αθήνας αλλά ας σταματήσουμε εδώ το γαϊτανάκι) σχεδιάστηκε μια "site specific" εγκατάσταση από τις architectones02, ήτοι την Πέννυ Λουκάκου και τη Τζίνα Σωτηροπούλου.Η εγκατάσταση ονομάζεται Υπαίθρια Δημόσια Βιβλιοθήκη (Open Air Public Library) και θα βρίσκεται ...
Συνέχεια...
To ΕΜΣΤ είναι ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ
Είναι προφανές οτι το ΕΜΣΤ όχι μόνο βρήκε έναν πολύ καλό προσωρινό χωρό αλλά ότι τον ενέπνευσε και για νέα projects. Το νέο του εκθεσιακό πρόγραμμα ENTOΣ & ΕΚΤΟΣ περιλαμβάνει, παρουσιάσεις και στον χώρο του μουσείου αλλά και σε δημόσιους χώρους διαφόρων σημείων της πόλης.Από τις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησε η ...
Συνέχεια...
When Oscar -and I mean Mr. Wilde- met the Robots!!
Την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από την εθωδία των μπαχαρικών της οδού Ευρυπίδου, περάσαμε και από την έκθεση When Oscar Met the Robots. Η ομαδική έκθεση στήθηκε και επιμελήθηκε από την Νάνσυ Κουγιούφα, και αφετηρία ήταν η πολυσχιδής προσωπικότητα του Oscar Wilde. Ξεκίνημα λοιπόν για όλους τους καλλιτέχνες ήταν το έργο ...
Συνέχεια...
Αθηνάς 1 και Ερμού
Από τα τέλη Ιουλίου, όταν περνάμε από το Μοναστηράκι, η ματιά μας σηκώνεται προς τα 16  γιγάντια φωτογραφικά πορτραίτα. 16 νέοι εκπαιδευόμενοι φωτοδημοσιογράφοι φωτογραφίζουν 16 καταστηματάρχες της οδού Αθηνάς , ανακαλύπτουν τις ιστορίες τους και μαζί τους και εμείς! Μία από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις της πόλης, έκανε αισθητή την παρουσία ...
Συνέχεια...
Η γκαλερί Xippas εγκαινιάζει την φετινή έκθεση με την παρουσίαση του Tod Papageorge.
Η γκαλερί Xippas αρχίζει την φετινή σεζόν των εκθέσεων της κηρύσσοντας την έναρξη του Athens Photo Festival 2008 με την έκθεση του γνωστού Ελληνοαμερικανού φωτογράφου Tod Papageorge. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι σήμερα Πέμπτη στις 20:00.Ο Papageorge είναι διευθυντής του τμήματος φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Yale από το 1979. Φοιτητές του ...
Συνέχεια...
ΑΜΡ τελευταία ευκαιρία για λίγο Dr. Frankestein
Μέχρι και αύριο θα είναι η ευκαιρία σας να δείτε τα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Hugo Markl. O καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και ζει και εργάζεται στην Νεά Υόρκη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του κυριώς γλυπτά από διάφορες σειρές έργων που έχει κάνει όπως οι Brown και Winchester, αλλά και ...
Συνέχεια...
Έκθεση με R’n’R πορτραίτα από την Aντωνία Γρίβα
Την τρίτη ατομική Έκθεση έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει η Αντωνία Γρίβα στο Rock Cafe "502" (Καραϊσκάκη 128 & Γεροκωστοπούλου, Πάτρα, Τηλ: 2610 225 652) έως τις 31 Οκτωβρίου.Η Αντωνία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της στο λύκειο ασχολήθηκε με την Γραφιστική. Αργότερα έδωσε εξετάσεις στην ...
Συνέχεια...
Ο Χαλεπάς στην Εθνική Πινακοθήκη
Με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που φιλοξενεί το 90% περίπου των έργων του τιμά για πρώτη φορά η Εθνική Πινακοθήκη τον σημαντικότερο ίσως έλληνα γλύπτη των τελευταίων δύο αιώνων, τον Τήνιο ποιητή του μαρμάρου Γιαννούλη Χαλεπά (Πύργος Τήνου 1851-Αθήνα 1938). Στην έκθεση που φιλοξενείται από τις 6 Φεβρουαρίου στην Εθνική ...
Συνέχεια...
Το ωραίο δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού!
Η Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται μια πολύ προχωρημένη πόλη όσον αφορά τις επιλογές των εικαστικών μουσείων της για εκθέσεις! Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει μια έκθεση που είναι πολύ πρωτότυπη -στο θέμα της- αλλά και με καταπληκτικά έργα! Ο επιμελητής Απόστολος Καλφόπουλος, μετά από έρευνα χρόνων, μάζεψε υλικό για όλα τα ...
Συνέχεια...
Μια Ιρανή μάγισσα της εικόνας στην Ελλάδα
Πριν περίπου 15 χρόνια, η Shirin Neshat παρουσίασε την σειρά φωτογραφιών με τίτλο Women of Allah. Απεικόνιζε γυναίκες με όπλα και λόγια από το Κοράνι σαν γραμμένα πάνω στις φωτογραφίες της με την μαγευτική Ιρανική καλλιγραφία. Αυτή ήταν και η πρώτη της ολοκληρωμένη εικαστική δουλειά. Η δουλειά της αναφέρεται σε ...
Συνέχεια...
Πηνελόπη Μανουσάκη – Τα ενδότερα
Το αστικό τοπίο θα αποτελεί πάντα σημαντική πηγή έμπνευσης για την τέχνη και αυτό γιατί δεν παραμένει σε μια σταθερή κατάσταση αλλά αντίθετα μεταβάλλεται με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εμπεριέχει, ικανό να τροφοδοτήσει κάθε μορφή τέχνης παρέχοντας άπειρες δυνατότητες για έκφραση.Αυτή η άποψη φαίνεται βρίσκει σύμφωνη και την καλλιτέχνη ...
Συνέχεια...
Tim Rollins and the collective art group K.O.S. opening @AMP
Αυτή εδώ η έκθεση δεν είναι μια τυχαία ένωση δύο καλλιτεχνών. Οι ομάδα Κ.Ο.S. αποτελείται από νέα παιδιά καλλιτέχνες που έχουν ζήσει στο Bronx. Ο καλλιτέχνης Τim Collins τους μάζεψε όλους στο εργαστήρι «The Art and Knowledge Workshop» το 1984 όταν το ίδρυσε και δούλεψε μαζί τους για αρκετό καιρό. ...
Συνέχεια...
NINA BOVASSO| New Artist Blocks & Other Works @ the appartment gallery
Με κεντρικό θέμα τα αρχιτεκτονικά οικοδομικά τετράγωνα αλλά και τη σχέση ανάμεσα σε αυτά και τις ρεαλιστικές συνθήκες ζωής και εργασίας και με καμβά το χαρτί και τις ψηφιακές εικόνες η Νεοϋορκέζα ζωγράφος παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο παλιό διαμέρισμα της οδού Βουλής, στην gallery apartment με τίτλο «New ...
Συνέχεια...
Εκθεση Φωτογραφίας 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Οι καλύτερες στιγμές του σημαντικότερου κινηματογραφικού θεσμού της Αθήνας εκτίθενται σε μια μοναδική φωτογραφική έκθεση στο TOY Café που θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 19 Οκτωβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει επιλογή από τις καλύτερες φωτογραφίες του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x και αποτελεί τη φωτογραφική αποτύπωσή του από την ...
Συνέχεια...
Design Walk 2009 – Μια περιήγηση στον κόσμο του design
Μια βόλτα στου Ψυρρή έχει πάντα ενδιαφέρον είτε πρόκειται για διασκέδαση είτε για μια απλή περιήγηση ανάμεσα στα σοκάκια αυτής της παλιάς γειτονιάς της Αθήνας που όπως φαίνεται έχει πολλά μυστικά τα οποία δε μένει παρά να τα ανακαλύψουμε.Αυτό σκέφτηκαν και οι δημιουργικές ομάδες που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή και ...
Συνέχεια...
Κάτι γίνεται στο ΕΜΣΤ…
Πολύ ευχάριστα τα νέα για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μαθαίνουμε για την μεγάλη έκθεση που ετοιμάζεται στο Πεκίνο, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού με τίτλο «Transexperiences Greece 2008» ( 01.06-15.07).Οι προετοιμασίες που έχει αναλάβει πυρετωδώς το ΕΜΣΤ θα ολοκληρωθούν και θα έχουμε περισσότερα νέα ...
Συνέχεια...
Art-Athina: 10 Όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας – Σύγχρονες Τάσεις Δημιουργίας
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ART-ATHINA μια από τις παλαιότερες φουάρ σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης θα παρουσιάσει εκτός από καταξιωμένες γκαλερί από τη χώρα μας και απ' όλο τον κόσμο, παράλληλες δράσεις οι οποίες είναι επίσης άξιες σχολιασμού.Αυτή τη φορά μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες της ...
Συνέχεια...
‘Η Άνοιξη των Νέων Καλλιτεχνών’ στην Αίθουσα Τέχνης
Interracial Consumers
Wiener Aktionismus – Mέρος Ι
Μπιενάλε και Remap2
Γιάννης Κόντος : «Α-πορίες» και «Βόρεια Κορέα: Kόκκινη
7 PLY PROJECT στο Γκάζι
Damien Hirst – New Religion
Instamoments
Ένα δάσος γλυπτών στην Αθηναϊδα
Βρυξέλλες – έκθεση Γιάννη Αδαμάκη
START ! 08 – Video Art Exhibition στο
Ζωές στο δρόμο
I really really H.O.P.E. so…
Open Air Public Library
To ΕΜΣΤ είναι ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ
When Oscar -and I mean Mr. Wilde- met
Πρόσωπα και ιστορίες της οδού Αθηνάς
Η γκαλερί Xippas εγκαινιάζει την φετινή έκθεση με
ΑΜΡ τελευταία ευκαιρία για λίγο Dr. Frankestein
Έκθεση με R’n’R πορτραίτα από την Aντωνία Γρίβα
Ο Χαλεπάς στην Εθνική Πινακοθήκη
Το ωραίο δεν είναι παρά η αρχή του
Μια Ιρανή μάγισσα της εικόνας στην Ελλάδα
Πηνελόπη Μανουσάκη – Τα ενδότερα
Tim Rollins and the collective art group K.O.S.
NINA BOVASSO| New Artist Blocks & Other Works
Εκθεση Φωτογραφίας 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Design Walk 2009 – Μια περιήγηση στον κόσμο
Κάτι γίνεται στο ΕΜΣΤ…
Art-Athina: 10 Όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας – Σύγχρονες