Ο Βασίλης Μπότουλας μιλάει με τον Αθηναίο ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη (www.myspace.com/bizareone)

 

Μια ερώτηση που με "τρώει" εδώ και καιρό… Πιστεύεις στο Θεό? Και το ρωτάω αυτό γιατί παρ’όλο που η δουλειά σου έχει έναν καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα, πολλές φορές τον χάνει γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεματολογία σου και τις άλλες επιρροές σου… Ή καλύτερα, φέρνει ένα γλυκό μπέρδεμα στον θεατή προκαλώντας τον να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή τη δουλειά σου. Λοιπόν, πιστεύεις?
Πιστεύω ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύω, χωρίς πάντως να είμαι δεμένος με κανένα συγκεκριμένο δόγμα, αφού είμαι εναντίον της οργανωμένης θρησκείας. Από την άλλη, γεγονότα στη ζωή μου, παρατήρηση του Κόσμου, ένα εσωτερικό αίσθημα, ακόμη και λογική επεξεργασία με έχουν οδηγήσει στο να πιστεύω σταθερά στην ύπαρξη ενός Δημιουργού του Σύμπαντος και να ψάχνω να μάθω για Αυτόν/ή/ό, ακολουθώντας το προσωπικό μου αισθητήριο όσον αφορά τελικά το τι θα αποδεχτώ και τι όχι.

Σαν συνέπεια, θεωρώ ότι κάνω θρησκευτική ζωγραφική, ακόμα και όταν ζωγραφίζω πιο "κοσμικά" θέματα (πολιτικά κτλ.),όλα αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της πνευματικότητας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι χαρακτήρες μου "πλέουν" σε έναν χρυσό κόσμο.

Θεωρώ την δουλειά μου – με την έννοια του κόπου, της εργασίας που απαιτείται για να γίνει ένα έργο – ένα είδος αφιερώματος. Μαθαίνω περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση αυτήν την εποχή.

f1Πώς, πότε και γιατί έγινε αυτή η επιλογή αν θέλεις, του να ασχοληθείς με αυτή τη θεματολογία και να την εκφράσεις με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο?
Όπως είπα και παραπάνω, το θρησκευτικό συναίσθημα το είχα μέσα μου ανέκαθεν και απλώς βρήκε το συγκεκριμένο τρόπο να εκφραστεί. Αυτό συνέβη σταδιακά αλλά θα έλεγα ότι ένα καθοριστικό βήμα έγινε περίπου το 1999-2000, με την υιοθέτηση του Βυζαντινού ζωγραφικού κανόνα σε περιοχές των έργων, ή τέλος πάντων μιας δικής μου ερμηνείας του κανόνα αυτού. Το παράξενο, ή αστείο αν θες, είναι ότι αυτό έγινε προκειμένου να εκφράσω ιδέες που είχα μελετώντας εκείνη την εποχή βιβλία περί Ανατολικής πνευματικότητας / φιλοσοφίας και όχι το Χριστιανικό δόγμα, το οποίο ποτέ δεν θεώρησα ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, ασυνείδητα έβαλα στην ζωγραφική μου ένα στοιχείο το οποίο οι καταστασιακοί αποκαλούσαν "μεταστροφή", την χρησιμοποίηση δηλαδή ενός προϋπάρχοντος καλλιτεχνικού κανόνα για να εκφραστούν ιδέες ριζικά διαφορετικές από αυτές για τις οποίες ο κανόνας αυτός είχε εξ’ αρχής αναπτυχθεί.

Χρησιμοποιείς πραγματικό χρυσό στα έργα σου?
Όχι, αλλά ίσως το κάνω μελλοντικά σε κάποια έργα, αν σπουδάσω τις απαραίτητες τεχνικές. Κατέχω τις Βυζαντινές, με ενδιαφέρουν όμως πολύ περισσότερο οι Ιαπωνικές, για τις οποίες όμως είναι δύσκολο να βρω σωστές πληροφορίες.

f3Πλέον είσαι απ’ τους πιο "αθόρυβους" και "σοβαρούς" καλλιτέχνες στους τοίχους της Αθήνας. Αυτό είναι προσωπική σου επιλογή, μια διπλωματική κίνηση ή συμβαίνει απλά λόγω ηλικίας?
Και οι δυο χαρακτηρισμοί κατά τη γνώμη μου είναι προϊόντα ψευδαισθήσεων: το ότι είμαι "αθόρυβος" μάλλον έχει να κάνει με το δυστυχές γεγονός ότι δεν εμφανίζομαι πια τόσο συχνά στο δρόμο (και ναι, η ηλικία είναι σημαντικός παράγων εδώ, εφόσον αυξάνονται ραγδαία οι υποχρεώσεις), το δε "σοβαρός" είναι μεγάλη πλάνη που οφείλεται στο ότι δεν με γνωρίζεις προσωπικά (και η ηλικία, δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει να επιφέρει σε αυτόν τον τομέα καμία βελτίωση…)!!!

Πιστεύεις πως έχουν τέλος έργα σαν τα δικά σου, στα οποία μπορείς να προσθέτεις συνεχώς λεπτομέρειες ?
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ξέρεις είναι μείζον φιλοσοφικό ζήτημα για τους ζωγράφους αυτό του "πότε τελειώνει ένα έργο"…

Η απάντηση όσον αφορά εμένα είναι ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας νιώθω ότι σε συγκεκριμένα στάδια το έργο μπορεί και να "τελειώσει", όπως και αφού αποφασίσω ότι αυτό έγινε, αυτό μπορεί να συνεχίσει μέχρι να ξαναέρθει σε κάποιο τέτοιο στάδιο. Είναι σαν διαδρομή με λεωφορείο: μπορείς να κατέβεις μόνο σε συγκεκριμένες στάσεις, εσύ όμως διαλέγεις πόσο μακριά στη διαδρομή θα πατήσεις το κουμπί. Προσωπικά χρησιμοποιώ το ένστικτό μου για να αποφασίσω.

f4Εσένα που δεν είσαι τόσο παράνομος ή τόσο προκλητικός όσο άλλοι καλλιτέχνες του δρόμου, πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος? Έχω μια παράξενη εικόνα στο μυαλό μου με μια γιαγιά να σταματάει μπροστά από ένα έργο σου και με ευλάβεια να κάνει το σταυρό της…
Πράγματι έχει συμβεί αυτό; Δεν το γνωρίζω… Εικάζω όμως την παρέσυρε η τεχνοτροπία να το κάνει αυτό παρά η κατανόησή της για το τι ήταν αυτό που έβλεπε… Γενικά πάντως έχω μια εικόνα ότι ο κόσμος αποδέχεται αυτό που κάνω, σε συγκεκριμένες δε περιπτώσεις όπως της ΕΛΑΪΣ, η αποδοχή είναι σχεδόν καθολική. Χαίρομαι γι αυτό, δεν αποτελεί φυσικά γνώμονα για το πώς θα εξελίξω την δουλειά μου, αλλά είναι καλό ο κόσμος να εκτιμά κάτι που, σε τελική ανάλυση, γίνεται γι αυτόν (αυτό όσον αφορά την ζωγραφική σε δημόσιους χώρους εν γένει).

Αυτό που προσπαθώ εγώ από την πλευρά μου να κάνω είναι να μην είμαι ελιτιστής, να κάνω τα έργα μου όσο το δυνατόν πιο απλά στην ανάγνωσή τους ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τις σκέψεις του πάνω σε αυτά, ακόμη και αρνητικές. Γνωρίζω σε ποιους απευθύνομαι, γνωρίζω το επίπεδο της εικαστικής και γενικότερα καλλιτεχνικής παιδείας στην Ελλάδα, και προσπαθώ να βάλω το λιθαράκι μου, σαν μονάδα, για την βελτίωση του. Φυσικά, άλλα είναι που χρειάζονται να γίνουν πρώτα…

f5Η Καλών Τεχνών σε βοήθησε στο να ολοκληρωθείς ως καλλιτέχνης? Στηρίζει γενικά αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με κάτι όχι και τόσο ακαδημαϊκό?
Με προκαλείς με αυτήν την ερώτηση να βγάλω πολύ χολή αλλά θα κρατηθώ… Η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε η σχολή αλλά αυτό συνέβη επειδή σπούδασα με τους δικούς μου όρους και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε αφ’ ενός η χαοτική της κατάσταση που μου έδωσε την ευκαιρία να κινούμαι όπως ήθελα μέσα σε αυτήν, κάτι που δεν θα ήταν π.χ. δυνατόν σε μια αντίστοιχη του εξωτερικού, αφ’ ετέρου η επιλογή του εργαστηρίου. Η καθηγήτριά μου, Ρένα Παπασπύρου μου έδωσε μεγάλη ηθική υποστήριξη και μάλιστα η εξέλιξη στο τωρινό μου ζωγραφικό ιδίωμα ξεκίνησε σχεδόν αμέσως με την μετεγγραφή μου στο εργαστήριό της.

Υπάρχει επίσης και μια πολύ καλή βιβλιοθήκη, το πρόγραμμα Εrasmus, η ευτυχής συγκυρία να σπουδάζω δίπλα σε καμιά δεκαπενταριά πολύ αξιόλογους συμφοιτητές και εκεί τελειώνουν τα θετικά.

Το αν γενικά η σχολή είναι σε θέση να "στηρίξει" οτιδήποτε… υπήρξα μέλος της Συγκλήτου ως εκπρόσωπος των φοιτητών για πάνω από δύο χρόνια και το ερώτημα μου φαίνεται αστείο. Η σχολή χρειάζεται τεράστιες αλλαγές και πρώτα απ’ όλα στο υψηλόβαθμο διδακτικό προσωπικό και την γραφειοκρατία της. Η νοοτροπία είναι σε λάθος κατεύθυνση, η αντίληψη για τα καλλιτεχνικά πράγματα είναι δεκαετίες πίσω, δεν υπάρχει κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τους φοιτητές και τέλος πάντων καλύτερα να μην πω περισσότερα…

f6Στη δουλειά σου υπάρχουν εμφανείς οπτικές αναφορές στη μουσική. Σε έχει επηρεάσει και σε πιο εσωτερικό επίπεδο?
Κοίτα, με την ζωγραφική δεν ασχολούνται όλοι αλλά δεν γνωρίζω ούτε έναν άνθρωπο που να μην ακούει και να μην επηρεάζεται από τη μουσική έστω σε συγκεκριμένες ώρες στην καθημερινότητά του… Είναι τέχνη στην οποία σχεδόν απουσιάζει ο Λόγος και εκφράζονται καθαρά αισθήματα / συναισθήματα, με λίγα λόγια χτυπάει κατ’ ευθείαν "κέντρο" για να το θέσω και πιο απλά. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πνευματικές παραδόσεις του κόσμου την θεωρούν πολύ σημαντική και την χρησιμοποιούν. Η αλήθεια είναι ότι θα μου άρεσε ακριβώς το ίδιο να είμαι μουσικός με το να είμαι ζωγράφος και στο πίσω μέρος του μυαλού μου πάντα υπάρχει η σκέψη να ξεκινήσω μια τέτοια σπουδή σε χαλαρή βάση.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στη ζωγραφική μου, οι επιρροές από την μουσική είναι πάμπολλες και σε πολλά επίπεδα-ο τρόπος οργάνωσης της σύνθεσης, η επανάληψη στοιχείων(δεν είναι τυχαίο ότι και στη ζωγραφική χρησιμοποιείται γι αυτά τα πράγματα ο όρος "ρυθμός" με διαφορετική σημασία κάθε φορά), το πώς χρησιμοποιείται το χρώμα(το αντίστοιχο της "μελωδίας"),επίσης εμφανίζεται και στην ίδια την εικονογραφία και πολλές φορές αποτελεί και το κεντρικό θέμα έργων μου. Το πόσο με βοηθά στο επίπεδο των ιδεών νομίζω δε ότι δεν χρειάζεται να το αναφέρω… Υπάρχουν φορές και αυτό θα ενταθεί στο μέλλον, που ένα έργο μου είναι απλώς "οπτικοποίηση" ενός κομματιού ή του τίτλου του και πάει λέγοντας…
f7

 

 

 

 

 

Mini bio

Born 1976, Athens
Lives and works in Athens.

http://www.myspace.com/bizareone

Education
1996 – 2003
Athens School of Fine Arts

Shows

2006
Anathena, DESTE foundation, Athens, curated by Marina Fokidis
What Remains is Future, Patra, curated by Nadja Argyropoulou.
5th & 6th Floor Wall Paintings, special commission for Athena Grand Hotel
Special commission for Athenaeum Intercontinental Collection, Athens

2004
Application, Perth Institute of Contemporary Arts, Perth

2003
Back to Nature 2003, 11th Biennale of Young European and Mediterranean Artist, Athens

2002
Chromopolis, Cultural Olympiad, Varius venues
The Other Half of Heaven, Vavel, 7ο International Comics Festival, Αthens

2001
Meeting of Styles, International Graffiti Festival, Wiesbaden
Never ending Story, Goethe Institute, Athens

Διάβασε επίσης...
Κappatos gallery με Μιχάλη Κατζουράκη
Μια αναδρομή 6 χρόνων θα δούμε σε αυτή τη νέα έκθεση που ανοίγει την Πέμπτη στην γκαλερί Καππάτος. Ο Μιχάλης Κατζουράκης επιλέγει να παρουσιάσει έργα από την μεγάλη αναδρομική (2002-2008) που έλαβε χώρα στο «Εργοστάσιο» της Σχολής Καλών Τεχνών.Ο καλλιτέχνης, γνωστός για τα δημόσια έργα του στην Αθήνα, αλλά και ...
Συνέχεια...
Live Graffiti Painting την Κυριακή στο Γκάζι
Αυτή την Κυριακή έχουμε έναν καλό λόγο για να βρεθούμε στο Γκάζι το μεσημεράκι...Από τις 16:00 έως αργά το βράδυ ο Alex Martinez από Λονδίνο θα επιδεικνύει τις ικανότητες σου στα σπρέι στο Bar Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44), ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πολυχώρο λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό του ...
Συνέχεια...
Γκαλερί Μπαταγιάννη – Βασίλης Ζωγράφος
Με τον γοητευτικό τίτλο «Ο ελέφαντας έχει το ταλέντο να θυμάται τοποθεσίες» ο ζωγράφος Βασίλης..Ζωγράφος (όνομα και πράγμα!) παρουσιάζει την ατομική του έκθεση που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου στην γκαλερί Μπαταγιάννη.Ο Ζωγράφος αποτελεί κομμάτι μιας μερίδας καλλιτεχνών που πραγματικά μπορούν να καυχηθούν για την τεχνική τους. Τα έργα του, ...
Συνέχεια...
Σταύρος Χατζηιωάννου: Στο Ημίφως στην Titanium Yiayiannos Gallery
Η Titanium Yiayiannos Gallery έχει την τύχη να παρουσιάζει για τέταρτη φορά έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Σταύρου Χατζηιωάννου με διάρκεια 23 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου 2009. Οι σπουδές του καλλιτέχνη στις γραφικές τέχνες και τη σκηνογραφία δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν ανεπηρέαστο ενώ οι συμμετοχές σε εκθέσεις και οι ...
Συνέχεια...
Σημειώσεις και συζητήσεις @ Batagianni
Ο Δανιήλ, ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της δεκαετίας του '60, και ένας από τους ανθρώπους που πρεσβεύουν με τον καλύτερο τρόπο την έννοια «καλλιτέχνης», παρουσιάζει την έκδοση του «Σημειώσεις». Με την ευκαιρία της έκδοσης, η γκαλερί Batagianni παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με καλλιτέχνες συνοδοιπόρους του Δανιήλ, όπως ο ...
Συνέχεια...
Η Τέχνη της Φύσης
Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Ash In Art η ομαδική έκθεση φωτογραφίας “H Τέχνη της Φύσης”, η οποία μέσα από τις εικόνες που θα παρουσιαστούν αναδεικνύεται η σχέση οκτώ νέων φωτογράφων με την φύση, ανάμεσα στους οποίους και η δικιά μας αγαπητή φωτογράφος/συνεργάτης του mixtape.gr Αλεξάνδρα Κατσαρού. Η έκθεση ...
Συνέχεια...
Φωτογραφική έκθεση του Hrair Sarkissian στις Kalfayan Galleries
Την Τρίτη, 11 Μαΐου 2010, 20.00 - 22.00, οι Kalfayan Galleries της Αθήνας, Χάρητος 11, Κολωνάκι, παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Hrair Sarkissian, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη νέα φωτογραφική σειρά με τον τίτλο "Underground" (2009). Ο Hrair Sarkissian χρειάστηκε να διασφαλίσει ειδική άδεια, προκειμένου να μπορέσει να φωτογραφήσει ...
Συνέχεια...
Ιστορίες με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς μέσα από 7 εύκολες performance & μια Αξιονίστρια φτάνει στην Αθήνα
Όταν η Αμπράμοβιτς αποφάσισε να κάνει αναβίωση παλιών performance της δεκαετίας του 70, όλες μαζί -7 τον αριθμό- σε μια έκθεση στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2005, ήταν πολλοί αυτοί που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον λόγο. Ακούγοντας την, στην προπέρσινη Frieze Art Fair του Λονδίνου, ...
Συνέχεια...
Destroy Athens – 1η Μπιενάλε Αθήνας
H 1η Μπιενάλε Αθήνας είναι γεγονός και αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στους εικαστικούς -και όχι μόνο- κύκλους, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Η κεντρική έκθεση με τίτλο Destroy Athens, βρίσκεται στην Τεχνόπολη, ενώ παράλληλες εκθέσεις και εκδηλώσεις θα συναντήσουμε στα πέριξ Γκαζιού και Κεραμεικού.To concept της "καταστροφής της Αθήνας" έγκειται ...
Συνέχεια...
Άλλος για Wreckers Yard;
Αν θέλαμε να φανταστούμε μια πόλη ντυμένη με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις  καθ' όλο το μήκος της, τότε το ζωντανό παράδειγμα είναι εδώ και ακούει στο  όνομα Μελβούρνη. Η Μελβούρνη θεωρείται η πρωτεύουσα της street art και  Μέκκα των απανταχού writers καταφέρνοντας να συγκεντρώσει μερικά από τα  καλυτέρα κομμάτια που έχουν εμφανιστεί ποτέ ...
Συνέχεια...
Χαράσσω άρα υπάρχω!!!
Καλά δεν χρειάζεται τόσο μελόδραμα, αλλά η αλήθεια είναι πως πολύ σπάνια πλέον βλέπουμε νέους έλληνες καλλιτέχνες να ασχολούνται με το μέσο της χαρακτικής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ομαδική που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στον χώρο Upstair είναι μια πολύ καλή επιλο΄γη για επίσκεψη!Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν μπορεί να ...
Συνέχεια...
Στέλιος Φαϊτάκης one more time!
Ο Στέλιος Φαϊτάκης ξανακάνει το..θαύμα του με την νέα του ατομική έκθεση στην γκαλερί The Breeder. Οι ήρωες του που δανείζονται στοιχεία από την παραδοσιακή Βυζαντινή τεχνική της εικονογραφίας, αλλά και από διεθνή ρεύματα όπως η Μεξικανική τοιχογραφία (γνωστός εκπρόσωπος ο Diego Rivera) αλλά παράλληλα έχουν την φρεσκάδα θεμάτων ενός ...
Συνέχεια...
Belle Vue – μια έκθεση γεμάτη ιστορίες στην Ιλεάνα Τούντα
Σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Αθήνας, στην οδό Αρματολών και Κλεφτών στους Αμπελοκήπους βρίσκεται η γκαλερί της Ιλεάνας Τούντας, και συστεγάζεται μαζί με το θρυλικό πια εστιατόριο 48.Αυτόν τον μήνα, η γκαλερί μεταμορφώνεται μέσα από την εντυπωσιακή έκθεση που επιμελήθηκαν από κοινού η Κατερίνα Νίκου και ο ...
Συνέχεια...
Η εκσπερμάτωση ενός δαίμονα…. for your eyes only.. στην Breeder
Από τα διάσημα cartoon Lil Devil και από φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων μόδας όπως ο David La Chapelle, ο Διάβολος είναι μια cult φιγούρα πλέον. Και αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε δεκαετίες πριν, ίσως από μια ανάγκη των ανθρώπων να εξορκίσουν μέσα από το χιούμορ, όλες τις μικρές παιδικές φοβίες τους ...
Συνέχεια...
Παράλληλο Πρόγραμμα Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
Ταυτόχρονα με τις μεγάλες εκθέσεις που απαρτίζουν το πρόγραμμα της πρώτης Μπιενάλε στη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν χώρα και άλλες εκθέσεις και δρώμενα τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης. Πιο συγκεριμένα, από τις 27 Αυγούστου εως τις 9 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο νέο Χώρο Τέχνης «Ναϊάς» στη Νάουσα η έκθεση «Διαδρομές», που ...
Συνέχεια...
Αφιέρωμα στην Ulrike Ottinger από το Ινστιτούτο Γκαίτε
«Η μυθοπλασία πλησιάζει σε βαθμό τρομακτικό την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι μια κατασκευή, κι ορισμένες φορές και αυταπάτη» Ulrike Ottinger  Την κινηματογραφίστρια Ulrike Ottinger επέλεξε το Ινστιτούτο Γκαίτε ως πρώτο τιμώμενο πρόσωπο για την νέα χρονιά, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει και παρουσιάσει το ξεχωριστό της έργο μέσα από ένα ολοκληρωμένο ...
Συνέχεια...
Η Αrt Athina έχει μια αγάπη στη Ρωσία!!
Πέρσι στην Art Athina τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία. Φέτος, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης με έκθεση για την Ρώσικη Πρωτοπορία. Χρησιμοποιώντας την συλλογή Κωστάκη, που απέκτησε πριν κάποια χρόνια το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, η νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που άνοιξε εχθές είναι πολύ δελεαστική και ...
Συνέχεια...
Η 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός
H Θεσσαλονίκη άνοιξε τις πόρτες όλων των υπέροχων κτιρίων της και φιλοξενεί την 2η Μπιενάλε της. Με πάρα πολλές συμμετοχές και πάνω από 20 κτίρια σε όλη την πόλη να φιλοξενούν events και δράσεις η πόλη είναι γεμάτη τέχνη. Η Μπιενάλε θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου 2009 και ...
Συνέχεια...
Αρχιτεκτονική ελληνική αλά Ιρανικά
Τι ωραίο που είναι να διαπρέπουν νέοι Έλληνες στο εξωτερικό! Ο λόγος για την αρχιτεκτόνισσα Ελένη Κωστίκα, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό Future Projects στην κατηγορία Competition entries των World Architecture Festival Awards.Το project της με ονομασία binb (Building in Building) είναι μια μελέτη για ένα κτίριο της Benneton το ...
Συνέχεια...
Μήνας ULAY στο Booze Cooperativa
Tο booze cooperativa σε συνεργασία με το Goethe Institut Athen, παρουσιάζουν έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες, τον Uwe Laysiepen -aka ULAY- σε μία αναδρομική έκθεση με το έργο του από το 1970 μέχρι το 2006.Ο ULAY μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στο κεφάλαιο performance, είχε συνδεθεί για πολλά χρόνια ...
Συνέχεια...
Θοδωρής Μάρκου On The Road
Και ποιος είναι ο Θοδωρής Μάρκου, θα μου πείτε, και γιατί ασχολούμαστε με το δρόμο του ξαφνικά. Λοιπόν, ο Θοδωρής είναι ένας τύπος που κάποτε άκουσε/ είδε τη διαφήμιση της φακαντόρο "φοριέται και (στο δεξί) σαν κόσμημα", δεν πολυκατάλαβε πως μιλούσε για ρολόι γιατί ήταν κάπως μικρός και αποφάσισε να κάνει ...
Συνέχεια...
open here: consTRUCKtions – conNEXTions
Ημερίδα και Εικαστικά : 29/09/2007 -13/10/07 Ο «ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» παρουσιάζει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «open here: consTRUCKtions -conNEXTions»: Ημερίδα με τίτλο: «Δημιουργώντας σε άλλον τόπο» στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (Φερρών 18, Αθήνα)Σάββατο 29/09/2007 και ώρες: 5.00μμ- 8.30 μμΟι συμμετέχοντες μέσα από δύο θεματικές ενότητες, « Ευρώπη, Κοινός Τόπος ...
Συνέχεια...
Έκθεση του Βαγγέλη Βλάχου και Ζάφου Ξαγοράρη
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζεται μέρος του έργου των καλλιτεχνών Βαγγέλη Βλάχου και Ζάφου Ξαγοράρη, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μπιενάλε του Σάο Πάολο (7 Οκτωβρίου - 17 Δεκεμβρίου 2006) με την υποστήριξη και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα θα εκτεθεί μέρος της δουλειάς του Β. Βλάχου, καθώς και μια ...
Συνέχεια...
Art Athina: Και τώρα τα booths κλείσανε…
Τελείωσε και φέτος το μεγάλο εικαστικό γεγονός της χρονιάς που μετράει περίπου 15 χρόνια ζωής. Δυστυχώς, κάθε πέρσι και καλύτερα από ότι φάνηκε... Αν και η διοργάνωση ήταν αυτή την φορά μεγαλύτερη, αν και η συνεργασία γκαλερί-διοργανωτών υπήρξε πιο ώριμη, ακούστηκε το παράπονο για το λιγοστό budget το οποίο πολλοί ...
Συνέχεια...
Νησιά και κουλτούρα 2!
Σε προηγούμενο post σας ενημερώσαμε για την μεγάλη ρετροσπεκτίβα του Γιάννη Mόραλη στην ¶νδρο. Αν οι διακοπές σας φέτος σας βγάλουν στη Σαντορίνη, ή αν είστε τόσο κολλημένοι με το Mixtape -το ευχόμαστε- που μας διαβάζετε τώρα από εκεί, μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε την ατομική έκθεση γλυπτικής της Αγγέλικας Κοροβέση ...
Συνέχεια...
Εγκαίνια σήμερα για την Art Athina 09
Σε προηγούμενο post έχουμε πει λίγα πράγματα για την Art Athina και ήρθε και η ώρα να σας πούμε και άλλα πολλά περισσότερα μιας και σήμερα Πέμπτη είναι τα εγκαίνια. Εκτός από τις 27 ελληνικές γκαλερί που συμμετέχουν, με νέα entries για πρώτη φορά φέτος στον θεσμό, οι οποίες είναι ...
Συνέχεια...
Interracial Consumers
Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους αποφασίσουν να ανηφορίσουν στο μικροσκοπικό πατάρι του δισκοπωλείου Junk Records στα Εξάρχεια. Ο Γιώργος Τσόπανος (aka Tsop) παίζει με τη σκληρότητα της φύσης και όλα όσα εκείνα η ανθρώπινη ύπαρξη θα ήθελα να (μπορούσε να) ξεχάσει σχεδιάζοντας ανθρωπόμορφα ζώα σε θέσεις, καταστάσεις και αμιγώς ανθρώπινες σκέψεις. Οι μορφές του ...
Συνέχεια...
Ανακοινώθηκε ο φετινός νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ
Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των φετινών Βραβείων ΔΕΣΤΕ  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου και φιλοξενείται η έκθεση των 6 υποψηφίων καλλιτεχνών Γιάννη Βαρελά, Αναστασίας Δούκα, Ειρήνης Μίγα, Αλεξάνδρας Μπαχζετσή, Ευτύχη Πατσουράκη και Θεόδωρου Σταματόγιαννη. Το Βραβείο απονεμήθηκε στην Αναστασία Δούκα για το έργο της "Lazy Suzan Not" Συγκεκριμένα, η εξαμελής Κριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ...
Συνέχεια...
Wittingly Sparkling Greedy Dimples στην γκαλερί The Breeder
Private view: Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007, 8 μ.μ.Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου 2008 Η γκαλερί The Breeder βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Μίγα στην Αθήνα με τίτλο, Wittingly Sparkling Greedy Dimples. Τα σχέδια και τα λαμπερά κεραμικά γλυπτά τις Ειρήνης Μίγα ...
Συνέχεια...
Νέοι Καλλιτέχνες στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
Σε μιά Αθήνα που μαθαίνει να ζεί μέσα την αμφιβολία και όπου ο όρος αγανάκτηση έγινε το moto των ημερών, το ελάχιστο που θα μπορούσε αυτή η πόλη να κάνει ως παράλληλο μέσο αντίδρασης είναι να προσπαθήσει να «μπολιαστεί» με λίγη καλλιτεχνική πνοή. Μια τέτοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ...
Συνέχεια...
Κappatos gallery με Μιχάλη Κατζουράκη
Live Graffiti Painting την Κυριακή στο Γκάζι
Γκαλερί Μπαταγιάννη – Βασίλης Ζωγράφος
Σταύρος Χατζηιωάννου: Στο Ημίφως στην Titanium Yiayiannos Gallery
Σημειώσεις και συζητήσεις @ Batagianni
Η Τέχνη της Φύσης
Φωτογραφική έκθεση του Hrair Sarkissian στις Kalfayan Galleries
Ιστορίες με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς μέσα από 7
Destroy Athens – 1η Μπιενάλε Αθήνας
Άλλος για Wreckers Yard;
Χαράσσω άρα υπάρχω!!!
Στέλιος Φαϊτάκης one more time!
Belle Vue – μια έκθεση γεμάτη ιστορίες στην
Η εκσπερμάτωση ενός δαίμονα…. for your eyes only..
Παράλληλο Πρόγραμμα Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα στην Ulrike Ottinger από το Ινστιτούτο Γκαίτε
Η Αrt Athina έχει μια αγάπη στη Ρωσία!!
Η 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός
Αρχιτεκτονική ελληνική αλά Ιρανικά
Μήνας ULAY στο Booze Cooperativa
Θοδωρής Μάρκου On The Road
open here: consTRUCKtions – conNEXTions
Έκθεση του Βαγγέλη Βλάχου και Ζάφου Ξαγοράρη
Art Athina: Και τώρα τα booths κλείσανε…
Νησιά και κουλτούρα 2!
Εγκαίνια σήμερα για την Art Athina 09
Interracial Consumers
Ανακοινώθηκε ο φετινός νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ
Wittingly Sparkling Greedy Dimples στην γκαλερί The Breeder
Νέοι Καλλιτέχνες στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή