Searching for sugarman

Εντοπίσαμε τον Sixto Rodriguez κάπου στο Ντιτρόιτ και μέσω skype συζητήσαμε μαζί του με αφορμή το Searching for Sugarman, την ταινία που ανέδειξε την απίστευτη ιστορία του και μας έκανε να ψάχνουμε να εναγωνίως τα δύο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 70. Το ντοκιμαντέρ που κέρδισε πολλά βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, θα βγει και στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου.

 Θέλεις να μου μιλήσεις αρχικά για τα συναισθήματά σου όταν έλαβες την πρώτη κλήση από τη Νότια Αφρική;

Αρχικά όλα όσα άκουσα δε μου φάνηκαν αξιόπιστα. Στη συνέχεια βέβαια αποδείχτηκαν αληθινά, γιατί όλα αυτά ήταν εκεί και αυτός ο κόσμος ήταν εκεί. Ναι, ήταν καταπληκτικές στιγμές, ήταν ένας θρίαμβος. Πριν από αυτό, δεν ήξερα τίποτα για τη Νότια Αφρική και ήταν σίγουρα μια έκπληξη για μένα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ταινία;

Νομίζω ότι είναι ένα καλό φιλμ. Βραβεύτηκε άλλωστε ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Όλα αυτά είναι πολύ ευχάριστα. Και το soundtrack είναι καλό, έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Παίζουν οι τρεις κόρες μου στην ταινία και λίγο ως πολύ νιώθω σαν να μου έκαναν ειδική μεταχείριση. Την έχω δει πάνω από σαράντα φορές.

Στην ταινία μένει ένα αναπάντητο ερώτημα και θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις εν τέλει ανακαλύψει τι συνέβη με τα δικαιώματα των τραγουδιών σου και δεν έφτασε τίποτα προς σε σένα.

Δε γνωρίζω. Αυτό το θέμα, ακόμα και σήμερα, δεν έχει επιλυθεί. Θέλω να το ξέρει αυτό ο κόσμος. Εγώ τελευταία είμαι αρκετά πολυάσχολος παίζοντας συναυλίες, αλλά έχω άτομα που το έχουν αναλάβει και νέες πληροφορίες έρχονται στο φως. Ένας λόγος πιστεύω που έγινε αυτό, είναι γιατί είναι μια παγκόσμια αγορά και είναι δύσκολο να την ελέγξεις. Μέχρι και σήμερα πάντως το ερώτημα που ανέφερες δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Έχεις κάνει σπουδές στη φιλοσοφία. Για ποιους λόγους αποφάσισες να ασχοληθείς με τη φιλοσοφία;

Για να την καταλάβω. Για να προσπαθήσω να καταλάβω γιατί όλα αυτά. Ίσως αυτές οι ερωτήσεις να μην προέκυπταν στο κεφάλι κάποιου άλλου, αλλά στο δικό μου αυτό συνέβη. Γιατί πηγαίνει έτσι ο κόσμος; Μελέτησα κυρίως τους κλασικούς αρχικά. Ξέρεις, τους Έλληνες αλλά με τους Ρωμαίους. Στο Detroit όμως αργότερα απέκτησα εικόνα και για την αμερικανική-μεξικανική φιλοσοφία.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει έναν ωραίο λόγο του Σόλωνα προς τον Κροίσο. Λέει λοιπόν προς τον βασιλιά της Λυδίας ότι δεν πρέπει να θεωρεί κανέναν άνθρωπο ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο μέχρι να δει το τέλος της ζωής του. Πώς σου φαίνεται αυτό;

Είναι το δίπολο της ζωής, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες. Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ γλυκό και παρουσιάζει και την ομορφιά της ζωής. Υπάρχουν ένα σωρό αναποδιές, αλλά εν τέλει είναι απόλαυση να είσαι ζωντανός, έχοντας φυσικά καλή υγεία.

Ίσως έχεις ενημερωθεί ότι στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη. Όταν άκουσα πρώτη φόρα το τραγούδι “Cause” από το δεύτερο άλμπουμ σου, Coming from Reality (κυκλοφόρησε το 1971), μου φάνηκε σαν να γράφτηκε σχετικά πρόσφατα από έναν άνθρωπο, ο οποίος αν και μένει μακριά από εδώ, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Έγραψα αυτό το τραγούδι πολύ γρήγορα, δεν πίστευα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Για κάποιο λόγο πάντως το συμπεριλάβαμε στο άλμπουμ. Έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση, με Karl Marx, Engels, την πάλη των τάξεων. Όλοι έχουμε μια ιστορία, από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, είμαστε δεμένοι μαζί της. Εμένα τώρα μου θυμίζει και την επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι στην Κένυα, ένα άλλο πρόσφατο γεγονός. Σκέφτομαι αρκετά τελευταία αυτούς τους τουρίστες που παγιδεύτηκαν εκεί.

Τι θα συμβούλευες σήμερα ένα μουσικό που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αρχή της καριέρας του;

Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία με όλα αυτά, ο μουσικός θα πρέπει να έχει ένα διαβατήριο. Αυτό είναι το πρώτο που χρειάζεται. Έχει ανοίξει πολύ η αγορά της μουσικής τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει περισσότερο διεθνής. Ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσω του ίντερνετ. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να αλλάξει και τόπο διαμονής. Πιάνεις ψάρια, μόνο αν ψαρεύεις σε θάλασσα που έχει ψάρια. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Στην περίπτωσή μου κάτι τέτοιο συνέβη. Πρέπει κανείς να είναι πιο ανοιχτόμυαλος απ’ ότι στο παρελθόν. Είναι παγκόσμιο πια το παιχνίδι. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι θα πρέπει να έχει διαβατήριο. Κάτι τέτοιο συνέβη με τη Νότια Αφρική.

 

To “Searching For Sugarman” θα προβάλλεται σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες από τις 21 Νοεμβρίου.

Διάβασε επίσης...
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την Avant Premiere του “Ψάχνοντας τον Sugarman”
Ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ της περσινής χρονιάς, ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εκπληκτική ιστορία του Sixto Rodriguez, είναι το "Ψάχνοντας τον Sugarman" - το οποίο έστω και με μεγάλη καθυστέρηση θα προβληθεί κανονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες από την επόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου από την Filmtrade και την Σπέντζος. Το ντοκιμαντέρ ...
Συνέχεια...
R.I.P. Malik Bendjelloul
Το 2014 δυστυχώς αποδεικνύεται ένα έτος με πολλές απώλειες για τον κόσμο του κινηματογράφου, είτε μπροστά είτε πίσω από τις κάμερες και πριν από λίγο ήρθε δυστυχώς να προστεθεί αυτή του Σουηδού σκηνοθέτη Malik Bendjelloul σε ηλικία μόλις 36 ετών και από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες στο σπίτι του στη ...
Συνέχεια...
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την Avant Premiere του
R.I.P. Malik Bendjelloul