cover_Synarpastika
Συναρπαστικά άλμπουμ από την εγχώρια παραγωγή, που εκδόθηκαν μεταξύ 2010 και 2012, αναζητούν ακροατές. Στήστε αυτιά…

Σε μια χρονική ακολουθία (2010-12) που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – αν δεν έχει ήδη – «Η Τριετία που βάθυνε η Οικονομική (και λοιπή) Κρίση», η καλλιτεχνική δημιουργικότητα στη χώρα μας δεν κλυδωνίστηκε. Βάδιζε σταθερά και αποφασίστηκα, λαμβάνοντας τα μηνύματα του εν γένει περιβάλλοντος και μετουσιώνοντας αυτά ενίοτε σε εγχειρήματα με στιβαρό λόγο. Εξακολουθεί, δε, να βρίσκεται στο πλάι μας σαν πάντοτε, κι εκεί θα μείνει (όσο επικό κι αν ακούγεται), συνιστώντας αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας δημιουργών και αποδεκτών των έργων τέχνης. Εξάλλου, δεν επιτάσσουν μόνο τέτοιες δυσχερείς κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις την ύπαρξη εστιών πολιτιστικής συνεισφοράς.

Επικεντρώνοντας, τώρα, την προσοχή μας στις εγχώριες μουσικές καταθέσεις που έδωσαν διαφορετική μορφή στην πραγματικότητά μας από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν, κάπου μεταξύ της έναρξης της τρέχουσας δεκαετίας και του περασμένου έτους (2012), σας παραθέτουμε ορισμένες από εκείνες που δεν προβλήθηκαν σε βαθμό ανάλογο της αξίας, του αντίκτυπου και των προεκτάσεών τους. Προτού ανασκοπήσουμε μουσικά και το τρέχον έτος, εστιάζοντας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μια πρώτη απόπειρα καταγραφής τέτοιων «περιπτώσεων» και το ξεκινήσαμε ως ιδέα από κοινού με τον Κώστα Καραμιχάλη. Εντούτοις, υποχρεώσεις και κακοτοπιές δεν επέτρεψαν στον Κώστα να συμβάλει στην πραγματοποίησή του, αλλά ο ίδιος ήδη ετοιμάζει ένα δεύτερο μέρος του (στο οποίο ελπίζω να βοηθήσω κι εγώ).

RASKOLNIKOVDREAMUrban Legend
[2010, Ανεξάρτητη Κυκλοφορία]

urban legend

Ως ηχογραφήμα που θα έπρεπε να μνημονεύεται για την αποτελεσματικά ευρύτατη ηλεκτρονική του ματιά, το Urban Legend του εγχώριου παραγωγού Raskolnikov’s Dream (γνωστός και ως Στυλιανός Καμπάκης), ζει μέσα σε έναν μελωδικό αναβρασμό από αναλογικές και ψηφιακές συχνότητες. Οι καθηλωτικές συνθέσεις αυτού διακρίνονται για τη δωρική τους ισχύ, αφού εκφράζουν ένα δραματικό σθένος με λιτό μα συγχρόνως μεγαλοπρεπή τρόπο, αποπνέοντας ένα καλαίσθητο λυρισμό που αγκαλιάζει με υπέροχη κομψότητα κάθε electro-ροή.

O εκ συμπρωτεύουσας ορμώμενος Raskolnikov’s Dream προβαίνει σε αυτόνομες καλλιτεχνικές δηλώσεις, στις οποίες εναρμονίζει ελεγειακά (πλαστικά) έγχορδα, δυστοπικά πλήκτρα, φουτουριστικούς βόμβους, σπασμένους ρυθμούς και επίμονες μπασογραμμές. Στις απόπειρές του αυτές, καταδεικνύεται η εξοικείωση του με ποικίλες φόρμες ηλεκτρονικών προσανατολισμών, που εκκινούν από δαιδαλώδεις techno εκτάσεις (βλ. Aphex Twin) και υβριδική μελωδικότητα (βλ. Plaid), «κοινωνώντας» από το κλασικίζον όραμα του Clint Mansell, για να προσεγγίσουν ένα δυσοίωνο ambient αποτύπωμα (βλ. Future Sound Of London), μια «οργανική» πολυφωνία (Amon Tobin είσαι εδώ;), αλλά και τη νοσταλγική downtempo θέρμη των Boards Of Canada. Μπείτε…

WAXING GIBBOUSWaxing Gibbous
[2011, Ανεξάρτητη Κυκλοφορία]

Waxing Gibbous

Μέσα από διαδικτυακές βόλτες, ελάχιστες πληροφορίες και αναφορές θα ανακαλύψει κανείς σχετικά με το αθηναϊκό τρίο των Waxing Gibbous. Κι αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι το εν λόγω σχήμα επέλεξε να κοινοποιήσει τα απολύτως απαραίτητα για την δραστηριότητά του, όσο και στην αμέλεια που δείχνουμε σαν μουσική κοινότητα ως προς την αποτύπωση των όσων συμβαίνουν στα καθ’ ημάς δρώμενα.

Η ακρόαση του φερώνυμου δίσκου του, πείθει πως η περίπτωση τούτου του ροκ συγκροτήματος από την πρωτεύουσα χρήζει τουλάχιστον προσοχής. Είτε εστιάσεις στο γεγονός ότι πλησιάζουν με ελκυστικό (προς τους ακροατές) lo-fi τρόπο ορισμένες από τις τραχιές εκφάνσεις του αμερικανικού κιθαριστικού ήχου από τα 80s και δώθε (με προτίμηση, ας πούμε, σε Slint και Kyuss), είτε απλώς αφεθείς σε ένα αιχμηρό μπαράζ λόγου και φωνητικών, διεισδυτικών – ψυχεδελικών και ογκωδών – riffs από κιθάρα, και ρυθμολογίας που ποθεί διακαώς τη λύτρωση. Σε ένα σετ οκτώ κομματιών που λειτουργεί εύστοχα σε άνευ στίχων συνθήκες καθώς και σε ευθεία τραγουδοποιία, καλύπτοντας έτσι ποικίλες ανάγκες. Η… σειρά σου, λοιπόν, να το ανακαλύψεις, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

SISTER OVERDRIVE – Retroversion: Selected Recordings 2001-2004
[2010, Memoryformat]

Retroversion

Αποτελώντας την εκφραστική οδό για τις ηχητικές περιπλανήσεις του Αθηναίου Γιάννη Κοτσώνη, το «σχέδιο» Sister Overdrive παραμένει ενεργό και δραστήριο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, παράλληλα με την καλλιτεχνική επιμέλεια που αυτός επιφυλάσσει για τον αυτοσχεδιαστικό χώρο της Knot Gallery. Κι από την πρωτόλεια δομή των ιδεών του στο ντεμπούτο του Manichope Sessions, κατέληξε σε τούτο εδώ το συναρπαστικό αλισβερίσι ακουστικών και ηλεκτρονικών συστατικών. Ένα σύνολο επιλεγμένων ηχογραφήσεων της τριετίας 2001-2004, που ευτυχώς είδε φως το 2010.

Εκτεινόμενο από τις ενδοσκοπικές ambient κλιμακώσεις οργάνων και ηλεκτρονικών υποστηριγμάτων, έως τις ανακατατάξεις σε ελισσόμενους ρυθμούς και μοτίβα που ακουμπούν σε «περιοχές» οι οποίες στιγμάτισαν τις 90s ημέρες της Warp Records, το Retroversion ρίχνει παράλληλα ματιές σε drone, post-rock και εν γένει αυτοσχεδιαστικά έργα (από το 6 των Supersilent μέχρι τις κυκλοφορίες του Fennesz). Συνιστά ένα αποτέλεσμα, που δεν άπτεται του γούστου και της αισθητικής μιας δήθεν ελίτ ηλεκτρονικάριων ακροατών. Απεναντίας, βρίσκει χώρο και τρυπώνει στον εσώτερο εαυτό όσων επιζητούν νοερά ταξίδια. Αναφέρομαι σε εκείνα τα τερτίπια του μυαλού, που μας καθοδηγούν σε αλλιώτικα μέρη και ενεργοποιούνται κάθε που το ένα καλλιτεχνικό (μουσικό-ηχητικό εδώ) στιγμιότυπο διαδέχεται το άλλο.

*To ακούς και το κατεβάζεις δωρεάν μέσα από εδώ

ΕΖΙΑΚ – Nomads
[2012, Triple Bath]

nomads

Αναζητώντας εκείνους τους δίσκους που με την αισθαντική τους ευρύτητα θα σε βγάλουν κάπου αλλού, κολλάς καθώς έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με το Nomads των Eziak. Μια συγκομιδή λεπτοσμιλεμένων μοτίβων, που οικοδομείται μεθοδικά και αυτοσχεδιαστικά (παρά την ύπαρξη πλάνου) και η οποία βρίθει σε ορχηστρική μυσταγωγία. Αταξινόμητο, διαπεραστικό και προορισμένο για αλλεπάλληλες ακροάσεις, αναμφίβολα.

Δίσκος απόρροια της σύμπραξης τριών μουσικών με κοινό όραμα, η οποία ξεκίνησε να μορφοποιείται από τον Οκτώβριο του 2010 στη Χαλκίδα, για να φτάσει σε αυτή την σαγηνευτική έκβαση περίπου δύο χρόνια μετά. Οι Βαγγέλης Βάρης, Ξενοφώντας Αθανασίου και Νεκτάριος Μανάρας (παρεμπιπτόντως, με ένα έξοχο σόλο άλμπουμ φέτος), ιχνηλατούν δίχως λέξεις – για κάτι λιγότερο από μια ώρα – τις ευρύτατες ιδιότητες αναλογικών και ψηφιακών μέσων.

Έχοντας ως εφαλτήριο την ελευθεριότητα των krautrock ημερών και το υβριδικό τζαζ-φολκ στίγμα του David Sylvian, μεταδίδουν σε επτά πράξεις ένα βαθύ συναισθηματισμό που δεν υποπίπτει σε δακρύβρεχτες καταστάσεις. Αξιοποιώντας κατάλληλα, κρουστά, ντραμς, καλίμπα, ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, φλικόρνο, step sequencer (monome), keyboards, ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο και arco μπάσο μέσω του Δημήτρη Δημητριάδη, φλάουτο μέσω του Στέλιου Ρωμαλιάδη (δηλαδή, ο πολυπράγμων Lüüp). Πλησιάστε άμεσα.

DEAD SHEEP – Iron Grass
[2011, Ανεξάρτητη Κυκλοφορία]

dead sheep

Hip hop δίχως βαρύγδουπη εκφραστικότητα, το οποίο κομίζει αστικά άγχη και αγωνίες. Και παρά το αγγλόφωνο όνομα των εμπνευστών του, χρησιμοποιούνται μονάχα η ελληνική γλώσσα και το σλανγκ λεξιλόγιο αυτής για να παραχθεί, προερχόμενο κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη.

Οι Dead Sheep (σύσσωμοι δρουν και στους Mr. Brass Monkey) είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτό που ακούει κανείς μέσα στο – ψηφιακά διανεμημένο – άλμπουμ Iron Grass. Την διαδικτυακή οδό είχαν ακολουθήσει ξανά, προ διετίας, ούτως ώστε να επικοινωνήσουν άλλες δύο δουλειές τους (ένα LP κι ένα EP). Όπως και τότε, έτσι και στο παρόν ηχογράφημα, επιλέγουν μια άμεση αφηγηματική πλοκή περισσότερο νευρικά και σκεπτόμενα παρά «άνετα» ρυθμική.

Οι σουρεαλιστικοί – μα καθόλα προσγειωμένοι – στίχοι που φτύνουν από μικροφώνου και αντανακλούν τις νευρώσεις της καθημερινότητας των μεγαλουπόλεων, συνηγορούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Οι ρίμες αυτές σφηνώνονται στο βασισμένο σε samples ηχητικό πλαίσιό τους, επιτρέποντας στη μουσική και στο λόγο των Dead Sheep να εκτυλίσσονται ως ενιαίο σώμα με leftfield hip hop υπόβαθρο, drum ‘n’ bass, dub, dubstep, ambient techno και glitch electronica παρεισφρήσεις.

 

TAMYRIA OSA – Tamyria Osa
[2012, Ανεξάρτητη Κυκλοφορία]

Tamyria Osa

Ηχητικές μονάδες που κατόρθωσαν να συλλάβουν τη στιγμή, να καταγράψουν το αυθόρμητο και το τυχαίο, να οργανώνονται, να θρυμματίζονται και να αναδομούνται προκαλώντας (συμπληρώνετε κατά το δοκούν οποιαδήποτε αίσθηση/συναίσθημα θέλετε). Όλες τους, αποκυήματα της φαντασίας του Γιώργου, του Γιάννη και του Μάριου, τα οποία τελικά πραγματώθηκαν στο ομώνυμο και παρθενικό άλμπουμ της συνύπαρξής αυτών.

Tamyria Osa (τι αρμοστός τίτλος!), λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο από το πρότζεκτ που δημιούργησαν οι τρεις τους για να δώσουν σχήμα και μορφή στις ιδέες τους. Και το πράττουν θαρρώ με ένα τρόπο σχεδόν διαλογιστικό και μυστικιστικό, εντελώς έξω από φόρμες και προκαθορισμένες αναπτύξεις. Διατηρώντας πάντοτε στο πλευρό τους τον… απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (κιθάρες με pedals, keyboards, pads, laptops, samplers, controllers κ.α.), σκαρώνουν έναν δίσκο αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ μελωδιών, βουητών, ρυθμών, παραμορφώσεων και drones εν γένει. Η έκβαση όλων αυτών, θα φέρει περιστασιακά, όμως, στο νου ακόμα και musique concrete έργα. Μα περισσότερο απ’ όλα ένα θορυβώδες – με industrial αύρα  – ambient τεχνούργημα, το οποίο περικλείει μουσική άρρηκτα συνδεδεμένη με τον περιβάλλοντα χώρο γύρω και μέσα μας, κι όχι υπό χαλαρωτικούς ήχους της πεπατημένης λογικής του είδους.

KILL EMIL – The Corner
[2011, Beatquick]

The Corner

Πίσω στο 2011, ένας γεννημένος στη Βραζιλία 27χρονος κυκλοφορεί επί ελληνικού εδάφους μια προσωπική αλληλουχία hip hop παραστάσεων. Και συναρπάζει αβίαστα, καθώς επιμελείται σταδιακά με εξωτικά, μελανόμορφα και μελίρρυτα ηχοχρώματα δεκαοκτώ συνθέσεις, στην πλειοψηφία τους οργανικές και με ένα μητροπολιτικό αποτύπωμα. Σαν να γεφυρώνει τις αποστάσεις κουλτούρας μεταξύ Κίνγκστον, Μπρονξ και Μπρίστολ, «αναδεύοντας» ένα μείγμα που έχει για βασικά του συστατικά dub, reggae, soul παράγωγα και ως κινητήριο δύναμη ένα hip hop σθένος. Έχοντας, σε ορισμένες περιστάσεις του άλμπουμ τη στήριξη των αληθινά αξιόλογων παραγωγών Elephant Phinix, Billa Quase, J.Melik και Palov και μόνιμα την αρωγή της ετικέτας  Beatquick.

Πρόκειται για τον Kill Emil, που προηγουμένως είχε δώσει ετερόκλητα δείγματα γραφής, αφού πέραν της αυτόνομης συμμετοχής του στην περιστοιχισμένη από νέα χορευτικά ονόματα συλλογή I Can Hear It Now της CastABlast και τη σύσταση των πολυσυλλεκτικών hip-hoppers Pad Trio, μετέφερε instrumental μηνύματα από το ambient-rock σχήμα των Cinekod (παίζοντας κιθάρα). Έκτοτε, λοιπόν, μας απασχολεί τακτά τόσο μέσα από τα κατά μόνας εγχειρήματά του όσο κι από εκείνα με τους Pad Trio, κυκλοφορώντας μέχρι σήμερα τέσσερα LPs κι ένα EP. Πάντοτε με ένα πλαφόν αισθητικής και αποτελεσματικότητας.

CLOUDCUB – Little Noises, Big Sounds
[2012, Ανεξάρτητη Κυκλοφορία]

Little Noises,Big Sounds

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα μέλη του συγκροτήματος έχουν καταθέσει εκτός αυτού (κατά μόνας ή μη) το δικό τους έργο. Ο Filtig (Φίλης Ιερόπουλος) τόσο σόλο όσο και με τα σχήματα Χρώματα, Discoboy, Κασετίνα, Τα Τρωκτικά, τον Ichigatsu και την Μαρίζα Κωχ. Η Dalot (συνώνυμο της Μαρίας Παπαδομανωλάκη πια) κινήθηκε προσωπικά αλλά και λαμβάνοντας βοήθειες, μέσα σε δουλειές με τους Κασετίνα και τον Gavin Miller, καθώς επίσης συμμετείχε στο φετινό ιταλοελληνικό ντεμπούτο των Diamat. Ο Dudu προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ημερήσια διάταξη στο λονδρέζικο art-punk γκρουπ Manflu, ενώ ο Θωμάς Ντίνας πέρα από παραγωγός (και των Χρώματα) έχει διατελέσει μέλος μουσικών συνόλων στη Βέροια. Αξίζει να σημειωθεί πως η βάση των Cloudcub βρίσκεται στο Λονδίνο.

Το Little Noises, Big Sounds είναι το δεύτερο άλμπουμ των Cloudcub και λειτουργεί όμορφα σαν φυσική συνέχεια του πρωτότοκου «τέκνου» τους Friendly Warning, που εκδόθηκε μια τριετία πριν από αυτό. Στη διάρκειά του, το γκρουπ διασταυρώνει μια λιτή ambient-rock κομψότητα ανάλογη με αυτή των Labradford, με την παιδική αθωότητα και τη μελωδική ευφορία που αυτή κουβαλά, οι οποίες με τη σειρά τους μοιάζουν να αντλούν ιδέες από την επουράνια electronica και τα ψηφιακά ρυθμοκούτια των Μúm και Lullatone. Στο εν γένει πλάνο, βασικό συστατικό αποτελούν αναμφισβήτητα οι leftfield hip hop, glitch και IDM πατέντες που φωταγώγησε η Warp Records (κυρίως στα 90s), καθότι εμφανίζονται ως μια μόνιμη πηγή έμπνευσης για τους Cloudcub. Εδώ, θα εντοπίσετε γλυκόπικρες κλιμακώσεις, ως επί το πλείστον άνευ λέξεων, με αρμονίες από κιθάρες, λάπτοπ, pads, συνθεσάιζερ, guide chant (αρμόνιο), φωνητικά, ακορντεόν, μελόντικα, μεταλλόφωνο, τσέλο, φυσαρμόνικα, μπάσο, ντραμς, samples. Τις οποίες δεν τις χωρά ο τόπος, αφού μετασχηματίζονται αδιάκοπα σε κάτι ονειρικά αλλιώτικο…

Διάβασε επίσης...
Lüüp live σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
Όπως ίσως θυμάστε, το mixtape.gr είχε φιλοξενήσει τον Στέλιο Ρωμαλιάδη (a.k.a.Lüüp), σε ένα ενδιαφέρον podcast κατά τη διάρκεια του οποίου μας είχε μιλήσει για το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Meadow Rituals. Έφτασε λοιπόν η ώρα για την ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ αυτού αλλά και της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς των Lüüp, Distress ...
Συνέχεια...
Podcasting με τον Lüüp
Το πρώτο Podcast του Mixtape.gr είναι γεγονός, και ο Στέλιος Ρωμαλιάδης (Lüüp) είναι ο πρώτος εκλεκτός καλεσμένος μας! Το προ τριετίας παρθενικό άλμπουμ του Στέλιου Ρωμαλιάδη "Distress Signal Code" το τιμήσαμε δεόντως, τοποθετώντας το μάλιστα και στα καλύτερα μας του έτους εκείνου. Τώρα, και με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του δισκογραφικής ...
Συνέχεια...
10 Xρόνια Yuria από το Vinyl Microstore
Ο Νοέμβριος είναι για πολλούς ένας ακόμη μήνας. Για κάποιους άλλους είναι ο μήνας του Movember. Για τους αρκετούς φίλους και θαμώνες του Vinyl Microstore, του μονου δισκοπωλείου που μετραει στην Αθήνα, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας για Υuria. Για να εξηγούμαστε, τα Υuria αποτελούν το φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο ...
Συνέχεια...
Listen Up: Carlton Livingston, Blend Mishkin Meets The Burger Project – “Born Troublemaker”;
Κυκλοφόρησε χθες Κυριακή το νέο single του σπουδαίου Αθηναίου dj και παραγωγού Blend Mishkin, φυσικά μέσω του label του, Cast-A-Blast, με τίτλο "Born Troublemaker". Πιστός στην dancehall/reggae κατεύθυνση που έχει πάρει ο ήχος του - με μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση "κυρίως" στο εξωτερικό να συμπληρώσουμε - ο Γιώργος Μαντάς aka Blend Mishkin ...
Συνέχεια...
Αυτοσχεδιασμών συνέχεια το Σάββατο στη KNOT Gallery
H KNOT Gallery αποτελεί ένα χώρο μουσικής εστίασης, για τον οποίο ο όρος "αυτοσχεδιασμός" είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτό που πρεσβεύει. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, διοργανώνεται εκεί το ερχόμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου μια άκρως ενδιαφέρουσα συνεύρεση καλλιτεχνών. Από τη μία, θα καταλάβουν διαδοχικά τη σκηνή τα εγχώρια πρότζεκτ των Holefond και Yparxei ...
Συνέχεια...
Οι Herbaliser στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις
Τρία χρόνια μετά τις προηγούμενες εμφανίσεις τους στη χώρα μας, οι Herbaliser επιστρέφουν για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Σαφώς και δεν υπάρχει genre κάτω από το οποίο θα κατηγοριοποιήσει κανείς τη μουσική των Herbaliser, αφού οι Λονδρέζοι στα 18 χρόνια ζωής τους έχουν πειραματιστεί με πολλά και διαφορετικά είδη, ...
Συνέχεια...
Bonobo @ Βοτανικός
Από τις πρώτες ηχογραφήσεις του Simon Green, κατά κόσμον Bonobo, για την True Thoughts Records, πολλά έχουν αλλάξει . Μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, πιο καλογυαλισμένες παραγωγές, κριτική αποδοχή. Την Παρασκευή στον Βοτανικό δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες που μπορεί να είχαν οι πολυάριθμοι φίλοι του (σχεδόν sold out o αχανής χώρος). Λίγο πριν από ...
Συνέχεια...
At The Crossroads
Συγκεντρώνοντας ορισμένες (μόνο) αξιόλογες περιπτώσεις καλλιτεχνών και σχημάτων, που συνέβαλαν αποφασιστικά στο αντάμωμα ελληνικής μουσικής παράδοσης και ξενόφερτων ηχητικών προσανατολισμών. Διασχίζοντας τις δεκαετίες στα καθ’ ημάς, παρατηρούμε πότε εμβρόντητοι και άλλοτε με χασμουρητά τα δυτικά και λοιπά καλλιτεχνικά ήθη να συναντούν την παράδοσή μας. Από τα σπάργανα της προηγούμενης κιόλας εκατονταετίας, ...
Συνέχεια...
Video: BNC – “Make Bail”
Άργησε - χαρακτηριστικά - αλλά άξιζε τον κόπο! Το τραγούδι "Make Bail" το οποίο κυκλοφόρησε δωρεάν το 2011 ο Αθηναίος Jeff Gonzales  ή αλλιώς  BΝC ή Bruises And Cuts, ήBossy Ride, απέκτησε ένα απίθανο συνοδευτικό video σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούρου για να μας υπενθυμίσει πόσο καλό track ήταν, γιατί το είχαμε ξεχωρίσει ...
Συνέχεια...
Δυο Ευγενείς από τη Βερόνα @ KNOT Gallery
Ο αγαπημένος μας παραμυθάς, Βασίλης Μαυρογεωργίου, καταπιάνεται με ένα νεανικό έργο του Σαίξπηρ και μας γυρίζει στα φοιτητικά μας χρόνια.  Επιστροφή στο χρόνο που θα μπορούσε κανείς να την αντιμετωπίσει και ως μια καλή περίπτωση μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, κάθε άλλο παρά καλή είναι. Τη φαντασία και την ενέργεια του Βασίλη ...
Συνέχεια...
Filtig – “ΘεοδωΡάκος”
Μακριά από λογικές, που θέλουν τις πολιτισμικές κληρονομιές ανέγγιχτες και παγιωμένες παρακαταθήκες στο πέρασμα των ετών, κινούνται καλλιτεχνικά δημιουργήματα όπως αυτό του Φίλη Ιερόπουλου. Ενός μουσικού/παραγωγού/ερμηνευτή…, ο οποίος κυκλοφορεί εκεί έξω με ποικίλα σύνολα (λ.χ. Χρώματα, Cloudcub, Κασετίνα)  και προσανατολισμούς, συνοδευόμενος απ’ το προσωπικό του παρωνύμιο Filtig. Στις σελίδες της δεκατετραετούς ρότας ...
Συνέχεια...
Yegor Cergei – Hip Hope
Η δέκατη στη σειρά κυκλοφορία της ιδιοσυγκρασιακά δραστήριας εγχώριας ετικέτας Beatquick, συνιστά μία από τις πλέον ενθουσιώδεις και απολαυστικές μουσικές προτάσεις αυτής. Χρειάστηκε η επιμονή και ο εν γένει μόχθος του Ρωσοκύπριου παραγωγού Yegor Cergei, ούτως ώστε να εσωκλειστεί στη διάρκεια ενός άλμπουμ όλη αυτή η πλουμιστή soul εκφραστικότητα. Ορισμένες φορές ...
Συνέχεια...
Larry Gus – Years Not Living
Η έκδοση του καινούργιου ηχογραφήματος του Larry Gus (συνώνυμο πλέον του Παναγιώτης Μελίδης), συναντά τον ίδιο στο αποκορύφωμα μιας πορείας η οποία από την αφετηρία του 2006 και των απολαυστικά αυτοσχεδιαστικών εμφανίσεων που ακολούθησαν, κατέληξε σε τρία αληθινά εμπνευσμένα άλμπουμ καθώς και στην ένταξη του στο δυναμικό της DFA Records. ...
Συνέχεια...
Ο Thavius Beck (a.k.a. Adlib) στο Κ44!
Έναν από τους σημαντικότερους electronic / hip hop παραγωγούς, MC’s και πολυοργανίστες της σκηνής του Λος Άντζελες, τoν Thavius Beck θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Κ44 και μάλιστα δωρεάν. Ο Thavius Beck (Mush Records / BigDada/Global Phlowtations) θα φέρει μαζί του τον πρωτοποριακό ήχο ...
Συνέχεια...
O Bonobo σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ακόμα ένα σημαντικό live έχει σημειωθεί στην ατζέντα μας εδώ και εβδομάδες και πλέον πλησιάζουν οι μέρες που ο Bonobo, παρέα με τη μπάντα του και με το πολύ καλό φετινό άλμπουμ The North Borders,  θα βρίσκεται στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Bonobo θα εμφανιστεί την Παρασκευή 13 ...
Συνέχεια...
5 Εξέχοντα Ελληνικά EPs για το Φθινόπωρο που φεύγει
5 νεοφερμένα EPs ελληνικής προέλευσης, που αξιώνουν την προσοχή μας χρήζοντας επαναληπτικών ακροάσεων. Σε μια περίοδο κατά την οποία η συγκομιδή εγχώριων παραγωγών στο πεδίο της μουσικής βρίσκεται στο πραγματικό απόγειό της - με αρκετές σε πλήθος και ποιότητα αξιόλογες κυκλοφορίες ηχογραφημάτων ποικίλων προσανατολισμών - σας παραθέτουμε πέντε περιορισμένης διάρκειας άλμπουμ ...
Συνέχεια...
Download This: Κασετίνα – Κασετίνα II
Η προηγούμενη Κασετίνα από τους Dalot, Filtig και Leaf Loft με τις dream pop διασκευές σε ελληνικά pop hits των 80s/90s αποδείχθηκε ιδιαίτερο guilty pleasure. Στην νέα Κασετίνα ΙΙ όμως που έγινε διαθέσιμη για stream/δωρεάν download στο Bandcamp, οι τρεις έλληνες μουσικοί παραμερίζουν την ερωτική διάθεση και, όπως -σημειώνουν και ...
Συνέχεια...
Βραβεία Ένωσης Θεατρικών Κριτικών 2011
Τα Βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων και Μουσικής απονεμήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μεγάλο νικητή τον Λευτέρη Βογιατζή. Την τελετή παρουσίασαν η Στεφανία Γουλιώτη και ο Γιάννης Τσορτέκης και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη και ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή όχι μόνο για την παράστασή του «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ ...
Συνέχεια...
Τα δέκατα γενέθλια του Absent Without Leave
Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τη στιγμή που ο Γιώργος Μαστροκώστας συστήθηκε στο μουσικόφιλο κοινό ως Absent Without Leave.  Τα δέκατα αυτά "γενέθλια" του project θα εορταστούν δεόντος με δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λίγους μήνες μετά την πανευρωπαϊκή του περιοδεία και μερικές μέρες μετά την από κοινού εμφάνιση με ...
Συνέχεια...
Download This: Mama Proud Riddim Remixed
Όπως θα θυμάστε, στις αρχές του 2012, η Cast-a-Blast Recordings  είχε κυκλοφορήσει το Mama Proud Riddim, ένα ΕΡ που επιμελήθηκε ο Blend Mishkin και στο οποίο συμμετείχαν οι BNC, Peppery, Baba the Fayahstudent, Cookie the Herbalist και Clinton Sly. Η κυκλοφορία αυτή συμπληρώνεται πλέον και από ένα χορταστικό remix album με ...
Συνέχεια...
Download This: Κασετίνα – Κασετίνα
Είστε έτοιμοι για κάτι πραγματικά fun/guilty pleasure; Τρεις έλληνες μουσικοί που μένουν και ηχογραφούν σε μακρινές πόλεις, η Μαρία aka Dalot (Νέα Υόρκη), ο Νίκος aka Leaf Loft (Βερολίνο) και ο Φίλης aka Filtig (Λονδίνο, βλ.επίσης και Χρώματα) έφτιαξαν ένα βραχύβιο project με το όνομα Κασετίνα και ηχογράφησαν δέκα μεγάλες ...
Συνέχεια...
Diamat – Being Is The Sum Of Appearing
Ένα άλμπουμ ιταλοελληνικής προέλευσης, που μας καλεί να κοπιάσουμε στις σφύζουσες από λυρισμό συνθέσεις του… Η παραπάνω σημείωση δεν στέκεται μονάχα ως ένα απλό «δισκο-καλωσόρισμα», αλλά δίνει (κάπως αόριστα μεν) σημαίνουσες πληροφορίες για το ποιόν του Being Is The Sum Of Appearing. Όπως, για παράδειγμα, αυτή της καταλυτικής σύμπραξης που απαιτήθηκε ...
Συνέχεια...
2ο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής
Μετά την επιτυχία του περσινού 1ου Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής, το Six D.O.G.S., πάντα σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Βούλγαρη (The Boy), ετοιμάζει το 2ο κάνοντας κάτι σχεδόν ακατόρθωτο:  περισσότερες μπάντες (74 από 68) και όλες καινούριες σε σχέση με πέρυσι!  Το 2ο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί από Παρασκευή 24/5 ...
Συνέχεια...
Εργαστήρια Ελεύθερου Μουσικού Αυτοσχεδιασμού @ KNOT Gallery
Από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου ξαναξεκινούν για 4η χρονιά τα εβδομαδιαία εργαστήρια ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στη Knot Gallery. Στόχος των εργαστηρίων είναι ο αυτοσχεδιασμός ως συλλογική προσπάθεια, και η συνεχής διερεύνηση ηχητικών δομών και σχέσεων. Τα εργαστήρια δεν αποσκοπούν στη δημιουργία “κομματιών” ή “συγκροτήματος”, ούτε θεωρούνται πρόβες για κάποια συναυλία. Αν και ...
Συνέχεια...
Listen Up: Blend Mishkin – Mama Proud Riddim Promo Mix
Η Cast-A-Blast συνεχίζει δυναμικά και το 2012. Πρώτη κυκλοφορία του έτους ενα one-riddim EP έξι κομματιών με άξονα το αρκετά ζωήρο και κολλητικό Mama Proud riddim του Blend Mishkin. Εκτός από την απαραίτητη instrumental version στο Cast-A-Blast Present Blend Mishkin Mama Proud θα βρείτε και πέντες ωραίες vocal versions πάνω ...
Συνέχεια...
Port-Royal και Absent Without Leave στο Six D.O.G.S.
Οι ιταλοί post-rockers (ενδεικτικά ο όρος αφού ανακατεύουν πολλά ακόμα στην πολύ ενδιαφέρουσα μουσική τους) Port-Royal επιστρέφουν ξανά στην χώρα μας για μια εμφάνιση στο Six D.O.G.S την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011. Από το 2000 και μέχρι σήμερα οι Port-Royal έχουν διαμορφώσει, όπως αναφέρεται έυγλωττα και το δελτίο τύπου, μια ιδιαίτερη ...
Συνέχεια...
Video: GDaddie – Ride With Me
Μετά από δύο EP στην Dusted Wax Kingdom, το πρώτο μεγάλο άλμπουμ του GDaddie (κατά κόσμον Μιχάλης Παπουλάκος) είναι γεγονός. Το Ride With Me κυκλοφορεί σύντομα και παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο -ομώνυμο του άλμπουμ- βίντεο σε σκηνοθεσία του Hasan Kuyucu. Από τις 15 Δεκεμβρίου το άλμπουμ θα προσφέρεται για ...
Συνέχεια...
Download This: Κασετίνα – Ε.Ρ.Τ.
Πάνω στην ώρα ήρθε και η ...τρίτη κασετίνα και με εξαιρετικά επίκαιρο θέμα. Το τρίο (Dalot, Filtig και Leaf Loft) που "κρύβεται" πίσω από τους Κασετίνα και που μας χάρισε τις αρκούντως επιτυχημένες dream pop/shoegaze μετεγγραφές της 80s/early 90s ελληνικής ποπ (Κασετίνα) και της εγχώριας hardcore/punk σκηνής (Κασετίνα II) μας φέρνει τώρα τώρα το ...
Συνέχεια...
Video: Blend Mishkin & BNC – ‘Dancehall Addict’
Είχαμε παρουσιάσει στις αρχές του έτους το one riddim EP Mama Proud Riddim του Blend Mishkin καθώς και το συνοδευτικό EP με τα remixes και τώρα ήρθε η ώρα για το πρώτο βίντεο για την vocal version -ίσως η καλύτερη μέσα από το EP- 'Dancehall Addict' με τον BnC. Δυνατός, κολλητικός "classic ...
Συνέχεια...
Arnaud Rivière, Larry Gus, Balinese Beast & Chris Chondropoulos στην Knot Gallery [Updated]
Αυτό το Σάββατο 1η Δεκέμβρη οι Presque Rien και Romvos σε συνεργασία με το Vinyl Microstore έχουν να μας παρουσιάσουν στην Knot Gallery ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον event για τους φίλους-ες των πιο πειραματικών / αυτοσχεδιαστικών εκφάνσεων της ηλεκτρονικής μουσικης με την συμμετοχή του γάλλου Arnaud Rivière και του ιταλού ...
Συνέχεια...
Lüüp live σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
Podcasting με τον Lüüp
10 Xρόνια Yuria από το Vinyl Microstore
Listen Up: Carlton Livingston, Blend Mishkin Meets The
Αυτοσχεδιασμών συνέχεια το Σάββατο στη KNOT Gallery
Οι Herbaliser στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις
Bonobo @ Βοτανικός
At The Crossroads
Video: BNC – “Make Bail”
Δυο Ευγενείς από τη Βερόνα @ KNOT Gallery
Filtig – “ΘεοδωΡάκος”
Yegor Cergei – Hip Hope
Larry Gus – Years Not Living
Ο Thavius Beck (a.k.a. Adlib) στο Κ44!
O Bonobo σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
5 Εξέχοντα Ελληνικά EPs για το Φθινόπωρο που
Download This: Κασετίνα – Κασετίνα II
Βραβεία Ένωσης Θεατρικών Κριτικών 2011
Τα δέκατα γενέθλια του Absent Without Leave
Download This: Mama Proud Riddim Remixed
Download This: Κασετίνα – Κασετίνα
Diamat – Being Is The Sum Of Appearing
2ο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής
Εργαστήρια Ελεύθερου Μουσικού Αυτοσχεδιασμού @ KNOT Gallery
Listen Up: Blend Mishkin – Mama Proud Riddim
Port-Royal και Absent Without Leave στο Six D.O.G.S.
Video: GDaddie – Ride With Me
Download This: Κασετίνα – Ε.Ρ.Τ.
Video: Blend Mishkin & BNC – ‘Dancehall Addict’
Arnaud Rivière, Larry Gus, Balinese Beast & Chris