Αν μη τι άλλο, φιλόδοξο και ενδιαφέρον το project που συνέλαβε αρχικά ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος – επιλέγοντας τελικά και τα τραγούδια – προσπαθώντας να μεταφέρει στην σύγχρονη μουσική αισθητική μερικές από τις πιο διαχρονικές στιγμές του αστικού τραγουδιού του μεσοπολέμου.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ελληνικό τραγούδι εκείνης της εποχής περνούσε μία περίεργη μεταβατική περίοδο, αφού η αστική τάξη προσπαθούσε να αφήσει πίσω της τις ανατολίτικες και «σκοτεινές» εμμονές του κυρίαρχου ρεμπέτικου «λαϊκού» τραγουδιού, ακούγοντας προσεκτικά τις Δυτικοευρωπαϊκες επιρροές. Άλλωστε, ο έντονος φιλοευρωπαϊσμός της εύπορης – αλλά και μέσης – αστικής τάξης ήταν και αυτός που κυριάρχησε και στο κύριο μέσο ψυχαγωγίας της εποχής που ήταν το ραδιόφωνο.

Στο project “Retropolis” λοιπόν που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Τρίτη 3 Μαΐου στις 21:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) σύγχρονοί μας καλλιτέχνες διασκευάζουν με τον τρόπο τους φέρνοντας πιο κοντά στο μουσικό ύφος της εποχής μας γνωστά και αγαπημένα – αλλά και παραγνωρισμένα και ίσως και ιστορικά υποτιμημένα (άκου τα “pop” αριστουργήματα του Αττίκ) – τραγούδια του Μεσοπολέμου, συνθέσεις μεταξύ άλλων των  Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Νίκου Χατζηαποστόλου, Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Κυπαρίσση και φυσικά  του Αττίκ.

Οι εκδοχές αυτές περιλαμβάνονται σε cd που θα κυκλοφορήσει  για πρώτη φορά την μέρα και στο χώρο της εκδήλωσης και στο οποίο συμμετέχουν με δουλειά τους οι εξής: Θανάσης Αλευράς, Χάρης Αττώνης, Belleville, Cyanna, Δάρνακες, Empty Frame, Full Tattoo, Κώστας Δαλακούρας με την Κρίνθη Ζήρα, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης/Μαρία Παπαγεωργίου, Ελεάννα Ζεγκίνογλου, Σόφη Κωνσταντινίδου, Matisse με την Αγγελική Ζήκα, Τία Μενούτη, Χρήστος Μουστάκας/Δίδυμο, Προκόπης Πολίτης/Βαγγέλης Ασημάκης, Ηρώ Σάϊα, Tareq, Μαριέττα Φαφούτη, Γιώργης Χριστοδούλου.

Το cd με τα τραγούδια συνοδεύεται με μια έντυπη έκδοση με μικρά διηγήματα από νέους συγγραφείς που εμπνέονται από αυτά τα τραγούδια και τις “πειραγμένες” εκδοχές τους. Στην έκδοση περιλαμβάνονται διηγήματα που έχουν γράψει οι: Δημήτρης Σωτάκης, Βάσια Τζανακάρη, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Ηλίας Κολοκούρης, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Χρύσα Μπαχά, Γιάννης Πλιώτας, Στέργια Κάββαλου, Ειρήνη Μαργαρίτη, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Γιώργος Ρομπόλας, Αθως Δημουλάς.

Στο project, ο Γιάννης Καστανάκης και ο Νίκος Ασημάκης ανέλαβαν την ευθύνη της οργάνωσης και επιμέλειας της μουσικής εκδήλωσης και της έκδοσης του cd,  ο Άθως Δημουλάς και ο Γιώργος Ρομπόλας την επιμέλεια της έντυπης έκδοσης, ενώ το γενικό συντονισμό «κράτησαν» η Νατάσα Μαστοράκου και ο Βίκτωρας Δήμας, ενώ όπως προείπαμε ξεχωριστή θέση στο όλο project έχει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στον οποίο ανήκει η αρχική σύλληψη, αλλά και η επιλογή των τραγουδιών.

Είσοδος: 15€
Φοιτητικό, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων & Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, ΑμΕΑ: 10€

Ακούστε δείγματα όλων των τραγουδιών στα παρακάτω δύο promo medleys

Διάβασε επίσης...
Retropolis @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 3/5/2011
Θα θέλαμε να αρχίσουμε την μικρή αναφορά στην live εκδοχή του project Retropolis εκφράζοντας την επιθυμία μας να επαναληφθεί με κάποιο τρόπο. Θα ήταν πολύ κρίμα να μην την απολαύσουν ακόμα περισσότεροι απλοί θεατές. Άλλωστε, στο σχεδόν γεμάτο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη φαίνεται ότι βρέθηκαν προχθές για να απολαύσουν την παρουσίαση ...
Συνέχεια...
Retropolis @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 3/5/2011