Λίγες μέρες μετά την άφιξη ενος δύστροπου Σεπτέμβρη η Αθήνα επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς αλλά και στην έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα με την διοργάνωση του ReMap για τρίτη πλέον χρονιά από 12 Σεπτεμβριου έως 30 Οκτωβρίου. Το ReMap3 είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης με φόντο την πολυσυζητημένη και αναδύουσα περιοχή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου (ΚΜ) και με αποκλειστικό στόχο την επιμέλεια, παραγωγή, δημιουργία και προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων με έμφαση στην συνύπαρξη της Ελληνικής και της Διεθνούς τέχνης.

Αυτή την χρονιά το ReMap, σε συντονισμό με την Μπιενάλε της Αθήνας, ενισχύει τον διεθνή του χαρακτήρα καθώς θα φιλοξενήσει πάνω από 250 καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές απ’όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν στα 30 ανεξάρτητα projects, και στις 25 εκθέσεις από Ελληνικές και ξένες διακεκριμένες γκαλερί.

Η περιήγηση στον χώρο του Κεραμεικού – Μεταξουργείου αποκτά έτσι άλλη υφή δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει πως οι ανεκμετάλλευτοι χώροι του κέντρου της Αθήνας μπορούν να μετατραπούν σε πυλώνες της τέχνης και να μεταδώσουν την έννοια της εντελώς διαφορετικά απ’ότι έχουμε συνηθήσει στις εντός των «κλασσικών» εκθεσιακών χώρων παρουσιάσεις. Διαμερίσματα της δεκαετίας του 70, νεοκλασσικά κτήρια, αυλές, κενά οικόπεδα ή και μπαλκόνια της περιοχής στρατολογούνται για να αναδείξουν το διαφορετικό ως προς την μετάδοση των καλλιτεχνικών ιδεών μετατρέποντας την περιοχή αυτή σε μια “silicon valley” της πολιτιστικής δράσης.

Παράλληλα με το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα, πλήθος performances, δημιουργικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της περιοχής καθώς η «βόλτα» στο ReMap3 εξακτινώνεται στα 85 τετράγωνα της περιοχής.

Στην πλατεία Αυδή θα λειτουργεί ο κεντρικός χώρος πληροφοριών του ReMap3 στην αυλή μιας παλιάς κατοικίας λειτουργώντας παράλληλα και ως «κύτταρο» εργασίας και μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα που επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει. Στον χώρο αυτό θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο internet και ένα προσωρινό βιβλιοπωλείο τέχνης, και όπως ισχύει για τις εκθέσεις του ReMap3, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναφορικά τρία projects ανάμεσα στα πολλά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και που αξίζει να τα ανακαλύψει κανείς είναι τα νέα φωτογραφικά έργα της Michele Abeles από τους Andreas Melas Projects και Helena Papadopoulos, η έκθεση της Ηλιάνας Φωκιανάκη : Στο Μπαλκόνι και η έκθεση των Ann Craven και Ειρήνης Μίγα υπό την CONDUITS gallery από το Μιλάνο της Ιταλίας με τίτλο: Εννοιολογικά Ρομαντικό.

Η Michele Abeles από την Νέα Υόρκη δημιουργεί φωτογραφίες με ένα ιδιαίτερο τρόπο και ένα λεξιλόγιο αντικειμένων αρκετά αινιγματικό αλλά και παράξενα αναγνωρίσιμο παράλληλα χρησιμοποιόντας ενδεικτικά γλάστρες με φυτά, άδεια μπουκάλια κρασιού, αποπλαισιοποιημένα γράμματα και αριθμούς, τα οποία όμως συνυπάρχουν συχνά με περίτεχνες συνθέσεις πλέξιγκλας και έγχρωμων τζελ που δημιουργούν την ψευδαίσθηση επέμβασης με photoshop, παρά το γεγονός ότι οι εικόνες της είναι πραγματοποιημένες εξ ολοκλήρου “μέσα στην κάμερα”. Την έκθεση μπορεί κάποιος να την συναντήσει στο ισόγειο της οδού Κεραμεικού 43.

Η Ηλιάνα Φωκιανάκη δανείζεται το μπαλκόνι, αναπλάθει την έννοια του και του δίνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερμηνεία ως προς την χρηστική αισθητική του, καλώντας τον θεατή να ανακαλύψει και να εντοπίσει έργα τέχνης τα οποία αναρτώνται σε μπαλκόνια ή ελλείψει αυτών σε περβάζια παραθύρων κτιρίων του ΚΜ. Ειδικότερα σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, οι έννοιες της “παράθεσης”, της “έκθεσης” αλλά και της “θέσης” που παρέχει το μπαλκόνι είναι αρκετά επίκαιρες αφήνοντας ως μοναδικό ιδανικό εκπρόσωπο της έννοιας “παράθεση”, τα έργα τέχνης. Τα συγκεκριμένα έργα που παρουσιάζονται με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο μπορεί να τα ανακαλύψει κανείς στα μπαλκόνια των οδών Λεωνίδου 38, Λεωνίδου 9, Λεωνίδου 15, Ιάσονος 26, Γιατράκου 28 και Λεωνίδου 25 .

Η Ann Craven εκθέτει με αυτή την ευκαιρία νέα έργα ζωγραφικής με λάδια αλλά και ακουαρέλες, πολλά απο τα οποία παρουσιάζοναται για πρώτη φορά σε μια ταπετσαρία ιδεών και εννοιολογικής έκφρασης παράλληλα με τα κεραμικά γλυπτά της Ειρήνης Μίγα τα οποία πλέκουν έναν περίτεχνο ιστό αφηγήσεων, καθώς χρησιμοποιεί προσωπικές και ιστορικές αναφορές με μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα. Την συγκεκριμένη έκθεση μαζί με άλλες τις συναντάμε στον 2ο όροφο της οδού Κεραμεικού 43.

Το πρόγραμα με όλα τα project και πληροφορίες γι’αυτά, καθώς και τον χάρτη με τις τοποθεσίες των χώρων του ReMap θα τα βρείτε εδω: http://www.remapkm.org. Το ReMap3 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Athens Every Week.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
12/9-18/9 – OPENING WEEK
Εγκαίνια: Δευτέρα, 12/9, 17:00-22:00
Τρίτη-Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-20:30

21/9-23/10
Τετάρτη-Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-20:30

24/10-30/10 – CLOSING WEEK (Παράλληλα με την 3η Μπιενάλε Αθήνας)
Δευτέρα-Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο-Κυριακή: 12:00-20:30

Διάβασε επίσης...
Φεστιβάλ των Χρωμάτων στο Μεταξουργείο το Σαββατοκύριακο
Το φεστιβάλ των Χρωμάτων είναι η γιορτή των Ινδουιστών με την οποία υποδέχονται την άνοιξη και το όνομα της δανείζεται μια νέα αυτοοργανωμένη προσπάθεια από κατοίκους και ανθρώπους / συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Μεταξουργείου. Το εγχείρημα αυτό που θα λάβει χώρα το Σάββατο 25 και  Κυριακή 26 Mαϊου, αποτελεί μια εν δυνάμει απάντηση ...
Συνέχεια...
Φεστιβάλ των Χρωμάτων στο Μεταξουργείο το Σαββατοκύριακο