Θα ξεκινήσω αυτό το review με μια προσωπική αποκάλυψη. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το BONE. Μη με παρεξηγείτε, εκτιμώ αφάνταστα τις ικανότητες του Jeff Smith ως cartoonist και αναγνωρίζω την αξία του έργου του, αναλογιζόμενος πόσο δύσκολο ήταν να "επιβληθεί" σε μια αγορά γεμάτη μονότονα υπερηρωικά comics και να πείσει ένα "γενετικά προγραμματισμένο" κοινό να αποδεχθεί την πρόταση του – όσο αντιεμπορική και αν φάνταζε. (Ναι, dear readers, υπήρχε μια εποχή που ένα comic σαν το BONE ήταν, εκ φύσεως, αντιεμπορικό. It’s true that we’ve come a long way, baby!)

Επιπλέον, είχα την ευκαιρία (και χαρά) να γνωρίσω προσωπικά τον Smith -however briefly- και να τον εκτιμήσω και ως άνθρωπο, μολονότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για ορισμένα θέματα. (Με τον Dave Sim να είναι -αναπόφευκτα- ένα από αυτά…)

Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την άποψη που έχω για το BONE, το οποίο θεωρώ ένα comic καλοφτιαγμένο, μεν, αφηγηματικά ξεχειλωμένο και ελαφρώς "αποπροσανατολισμένο", δε. Πιστεύω πως το καλό ξεκίνημα των πρώτων 12-15 τευχών, που άφηνε υποσχέσεις για τη δημιουργία ενός πραγματικά εξαιρετικού all-ages humor comic (το οποίο, πιθανότατα, θα αποκτούσε, με την πάροδο των χρόνων, "classic status"), έδωσε γρήγορα τη θέση του σε κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τίποτε περισσότερο από "ένα ακόμη fantasy comic", που απευθύνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη μερίδα αναγνωστών – αυτούς που θεωρούν πως "δεν είναι καλό, αν δεν έχει μέσα δράκους, ξωτικά και πριγκίπισσες". (I’m looking at you, Tolkien junkies!)

Mind you, αυτή δεν είναι μια άποψη που διαμορφώθηκε "after the fact", αλλά "right there and then". Υπήρξα αναγνώστης του BONE από το τέταρτο τεύχος της σειράς, όταν ακόμα το διάβαζαν 1000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και το πολύ δυο-τρεις στην Ελλάδα (αμφίβολο). Ίσως γιατί πάντα με ενδιέφερε να δοκιμάζω καινούργια comics από μικρές εταιρίες, ίσως γιατί το μέσο mainstream comic εκείνης της εποχής ήταν, more or less, crap, και ίσως γιατί πάντα "καιγόμουν" πολύ περισσότερο να ανακαλύψω τον "καινούργιο Barks", παρά τον "καινούργιο Kirby". (Funny how, δεκαπέντε-something χρόνια αργότερα, το μέσο mainstream comic παραμένει, more or less, crap και ακόμα δεν έχουμε βρει τον καινούργιο Barks – ή τον καινούργιο Kirby, for that matter. But I digress…)

OK, αυτή η εισαγωγή έχει τραβήξει σε -αφόρητο- μάκρος, αλλά bear with me for a moment

Έχω μια θεωρία… (Εντάξει, για την ακρίβεια, έχω πολλές θεωρίες -οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν τόσο ανεπιβεβαίωτες, όσο και αδημοσίευτες- αλλά στην παρούσα φάση, μας αφορά μία συγκεκριμένη…) Η θεωρία μου, λοιπόν, λέει πως σε κάθε μορφή τέχνης, υπάρχει μια κατηγορία δημιουργών και έργων, που λόγω ενός συνδυασμού γεγονότων, ενεργειών και συγκυριών, μοιάζουν να βρίσκονται "στο απυρόβλητο". Οι βασικότεροι παράγοντες για αυτή την ιδιάζουσα μορφή καταξίωσης, είναι ο "πρότερος έντιμος βίος" και το "sense of importance".

Το πρώτο, νομίζω, είναι σχετικά προφανές. Αν έχεις κάνει το WATCHMEN, το V FOR VENDETTA και το FROM HELL, είναι εξαιρετικά πιθανό (ίσως και θεμιτό) πως θα σου συγχωρήσουν τυχόν παραπτώματα και παρασπονδίες, στο μέλλον. (Ας μη μπούμε στη διαδικασία να εξετάσουμε τώρα, αν και κατά πόσο ο Alan Moore έχει κάνει "παραπτώματα και παρασπονδίες", please. Ήταν απλά ένα παράδειγμα…)

Το δεύτερο, μάλλον, θέλει επεξήγηση. Για να αποκτήσει ένα έργο το status του "untouchable", δεν αρκεί να πειστεί το κοινό και οι κριτικοί για την ποιότητα του. Χρειάζεται, κυρίως, να πειστούν για τη "σπουδαιότητα της ύπαρξης του". Χρειάζεται να "περάσει" στο μυαλό τους το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα έργο σαν αυτό στο χώρο, πόσο τεράστιο innovation αποτελεί και πόσο φτωχότερο θα ήταν το Μέσο, αν εξαφανιζόταν. Να εμπεδώσουν πως το ενδεχόμενο επιτυχίας ενός τέτοιου έργου θα αποτελέσει "παράσημο" για το Μέσο και τη βιομηχανία και θα ανοίξει νέους ορίζοντες για όλους όσους τρώνε ψωμί από αυτό/ή.

Το BONE είναι, καλώς ή κακώς, ένα "untouchable" έργο και ο Smith είναι -λόγω του BONE- ένας "untouchable" δημιουργός. Αν πιστεύετε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, you’re probably not paying much attention to the world of comics…

Με αυτό ως δεδομένο, η αναγγελία της κυκλοφορίας του RASL, του νέου προσωπικού project του Smith, χαιρετίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα publishing events των τελευταίων ετών. Εννοώ τα "πραγματικά σημαντικά" – αυτά που γίνονται πρώτο θέμα και στο Newsarama και στο Journalista. (Ακόμη ένα χαρακτηριστικό των "untouchables": είναι συνήθως αποδεκτοί από το σύνολο κοινού και κριτικών και των δύο "στρατοπέδων".)

raslΠροσωπικά, το αντιμετώπιζα με καχυποψία. Από τη μία, χαιρόμουν που ο Smith "ξεμπέρδεψε" με το BONE και φαινόταν πως έβαζε πλώρη για κάτι καινούργιο και διαφορετικό, αλλά από την άλλη, τα ελαφρώς "γλυκουλιάρικα" sensibilities του, σε συνδυασμό με το επιεικώς τραγικό SHAZAM AND THE MONSTER SOCIETY OF EVIL (Jesus fuckin’ Christ! Now, that was a poorly conceived comic!), με είχαν κάνει να αμφιβάλλω για το αν τελικά ο δημοφιλής δημιουργός είχε τελικά κάτι πραγματικά "μεγάλο" μέσα του.

Κατόπιν τούτου, ήμουν αποφασισμένος να "συμβιβαστώ" ακόμη και με ένα απλά διασκεδαστικό, καλοφτιαγμένο comic. Damn my luck, καθώς δεν επρόκειτο να πάρω ούτε καν αυτό.

Η ιστορία του RASL μας αφηγείται τις περιπέτειες ενός inter-dimensional art thief, ο οποίος κλέβει έργα τέχνης και μετακινείται στο χωροχρόνο – όχι απαραίτητα πάντα με αυτή τη σειρά. Το τεύχος ανοίγει με τον πρωταγωνιστή να διασχίζει μια έρημο, χτυπημένος και εμφανώς καταπονημένος, αλλά γρήγορα μπαίνει σε "flashback mode", προφανώς για να μας εξηγήσει πως φτάσαμε ως εδώ (Θυμάστε την αρχή στο USUAL SUSPECTS, με τον Gabriel Byrne να τρώει τη σφαίρα και μετά να ξεκινάμε από πολύ πίσω, για να φτάσουμε, λίγο πριν το τέλος της ταινίας, στα γεγονότα που οδήγησαν στην εναρκτήρια σεκάνς; Something like that, αλλά με χειρότερους ηθοποιούς και λιγότερο εμπνευσμένη σκηνοθεσία…)

Από εκεί και πέρα, it’s all a blur to me. Ο πρωταγωνιστής κλέβει έναν Πικάσο (how predictable), ξεφεύγει από τους αστυνομικούς, αλλάζει διάσταση (or something), τα πίνει σε ένα μπαρ, αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά με το μέρος/χρόνο/διάσταση που βρίσκεται (the clue: ο Bob Dylan έχει διατηρήσει το κανονικό του όνομα, Robert Zimmerman – I swear I’m not making this shit up!), δέχεται πυροβολισμούς από ένα σαυρομούρη με μαύρη καμπαρντίνα (…), του ξεφεύγει, τον σκοτώνει (maybe), πάει σε μια ταράτσα και κάνει meditation, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο. Στις τελευταίες δύο σελίδες, επιστρέφουμε στο location της αρχικής σκηνής (την έρημο – δεν με παρακολουθείτε!) και το τεύχος τελειώνει, με τον αναγνώστη να αναρωτιέται τι σκατά ήταν αυτό που διάβασε…

Ας πιάσουμε τις δύο λέξεις-κλειδιά της προ-προηγούμενης παραγράφου, οι οποίες, για να μην ξεχνιόμαστε, περιγράφουν το σύνολο των απαιτήσεων μου από το πρώτο τεύχος του RASL.

1) Διασκεδαστικό. Είναι το RASL #1 ένα πραγματικά διασκεδαστικό comic;

Δυστυχώς, όχι, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διασκεδάσεις με μια ιστορία που κάνει τόσο αδέξιο set-up και μοιάζει, όχι να μη δίνει απαντήσεις (αυτό ενίοτε είναι και καλή αφηγηματική φόρμα), αλλά να μην έχει καν τη διάθεση να θέσει ολοκληρωμένες ερωτήσεις. Επιπλέον, είναι αδύνατο να καταφέρεις να μπεις στο κλίμα μιας ιστορίας, όταν κάθε τέσσερα (give or take) panels, μονολογείς "What the FUCK?!?", προσπαθώντας να καταλάβεις αν ο συγγραφέας έχει βγάλει όλα αυτά τα ετερόκλητα elements από το μυαλό του ή από τον… Τέλος πάντων…

2) Καλοφτιαγμένο. Τουλάχιστον το RASL #1 είναι ένα αντικειμενικά καλοφτιαγμένο comic, έτσι;

Και πάλι, η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω καλοφτιαγμένο ένα comic που έχει τόσα αφηγηματικά προβλήματα, ώστε να γίνεται σχεδόν δυσνόητο. Που κάνει τόσο αλόγιστη και υπερβολική χρήση close-ups, που περιέχει ορισμένα από τα πιο άτσαλα transitions ανάμεσα σε panels και σκηνές και που έχει για πρωταγωνιστή έναν υδροκέφαλο νάνο. (Συγνώμη, αλλά ο Smith δεν την παλεύει με αυτό το υβρίδιο ρεαλιστικού και καρτουνίστικου σχεδίου και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως όσο καλός είναι στο να σχεδιάζει "critters", τόσο προβληματικό είναι το artwork του στο σχεδιασμό "κανονικών ανθρώπων".)

Διασκέδαση δεν προσφέρει, τεχνική αρτιότητα δεν επιδεικνύει, οπότε τί είναι αυτό που κάνει το RASL καλύτερο από το μέσο κακό comic των μεγάλων (ή και των μικρότερων) εταιριών;

Η σκληρή απάντηση είναι "απολύτως τίποτα". Το RASL είναι ένα comic που θα έπρεπε να είμαι σε τρομερά χαρούμενη διάθεση για να βρω την καλοσύνη να το χαρακτηρίσω μέτριο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κακό comic, που αν το είχε φτιάξει οποιοσδήποτε άλλος (as in "κάποιος που δεν έχει στο βιογραφικό του το BONE και δεν θεωρείται guru των ανεξάρτητων comics"), δεν θα καταγραφόταν καν στο ραντάρ των περισσότερων αναγνωστών ή reviewers. (OK, έχει συμπαθητικό λογότυπο και το cover price θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Does that count for something?)

Με δεδομένο, όμως, ότι ο Smith ανήκει στους "untouchables", το πιθανότερο είναι πως οι κριτικές θα είναι τουλάχιστον καλές (in reality, "προσεκτικά μη αρνητικές") και οι περισσότεροι αναγνώστες θα πουν πως το βρήκαν "ενδιαφέρον" και "διαφορετικό", κάνοντας αυτούς που "διαφωνούν δημοσίως" να μοιάζουν με "γραφικούς γεροπαράξενους που δεν τους αρέσει τίποτα". (I’ve been called that before. It’s a badge of honor, actually!)

Έτσι είναι τα πράγματα και έτσι θα συνεχίσουν να είναι. Απλά, κάθε φορά που θα διαβάζω θετική κριτική για το RASL και θα συνειδητοποιώ πως το core του επιχειρήματος είναι "ο Jeff Smith είναι σπουδαίος γιατί έχει κάνει το BONE που είναι γαμάτο comic και ευτυχώς που υπάρχουν comics σαν αυτό αλλιώς θα είχαμε μόνο ανεγκέφαλους υπερήρωες και βαρετά αυτοβιογραφικοειδή", θα γελάω γιατί θα ξέρω την αλήθεια…

Writer/Artist: Jeff Smith
Cartoon Books

2Διάβασε επίσης...
Το πλήρες πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2007
Αύριο Σάββατο ξεκινάει το Comicdom Con Athens 2007 και χρήσιμο είναι να γνωρίζετε αναλυτικά και το πρόγραμμα του Convention, προτού ξεκινήσετε για την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 11:30 - 11:45Χαιρετισμοί - Έναρξη Εκδήλωσης12:00 - 14:00Κύκλος ομιλιών με θέμα "Comics και Λογοτεχνία"14:15 - 15:40Παρουσιάσεις ελληνικών εκδοτικών (Comicdom Press, Comicworld, Giganto, Helm ...
Συνέχεια...
Black Summer, Teenage Mutant Ninja Turtles, Bruce Timm, Alvin Lu, James Sturm, Bill Tucci
Μάθετε, γιατί ο ορισμός που δίνετε στη λέξη "ήρωας", κινδυνεύει να αλλάξει αυτόν τον Ιούνιο, όταν κυκλοφορήσει το νέο superhero epic του Warren Ellis από την Avatar Press. Το CBR μιλάει με τον Ellis για το "Black Summer".To CBR εξασφάλισε ένα μικρής διάρκειας video από το αναμενόμενο CGi animated film ...
Συνέχεια...
Comics News Flash
O Andy Runton, o δημιουργός του all ages comic Owly, μιλάει στο CBR.Todd McFarlane ήρθε σε συμβιβασμό με τον Tony Twist. Αν το όνομα δε σας θυμίζει κάτι, ακολουθήστε το link του Newsarama.Ο βετεράνος δημιουργός Bob Oksner, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών. ...
Συνέχεια...
The Unexpected
Τσόντα! Από τα bonus του #ComicsRoast αυτής της εβδομάδας, κοιτάμε παρέα με τον @dimitrisdx το τελευταίο "αναπάντεχο" comic ανθολογίας της Vertigo, "The Unexpected" με εννιά μικρές ιστορίες και ένα αναμενόμενο cast σημαντικών δημιουργών, όπως Brian Wood, Jill Thompson, Dave Gibbons, Dave Lapham, Farel Dalrymple και τον ανερχόμενο indie αστέρι Rafael Grampa στο ...
Συνέχεια...
Manga: Φαντασία και πραγματικότητα (Θραύσματα Κόσμων Κοντινών)
Θα ξεκινήσω με μια υπόσχεση: Για όσο θα γράφω αυτό το κείμενο και προσπαθώντας να διατηρήσω την όποια αντικειμενικότητα μου, θα προσπαθήσω να ξεχάσω ακόμη και το ότι γνωρίζω τη Μυρτώ (πόσο μάλλον το πόσο εκτιμώ τις γνώσεις και το πάθος της για το αντικείμενο).Τώρα μπορούμε να περάσουμε στο review.Το ...
Συνέχεια...
Comics News Flash
O συγγραφέας Joe Kelly κάνει μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα καριέρας του στο CBR. Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη.To Criminal ολοκλήρωσε το πρώτο storyline του και το Newsarama εντοπίζει για ακόμα μια φορά τον συγγραφέα Ed Brubaker για τις ανάγκες μιας συνέντευξης.Η ταινία Teenage Mutant Ninja Turtles έρχεται και όπως είναι ...
Συνέχεια...
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Λίγες μόλις ημέρες πριν την έκδοση του έκτου βιβλίου του "Η πόλη και η Σιωπή"  από τις εκδόσεις Καστανιώτη , συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα μεν τόσο προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο γραφής που σίγουρα ξεχωρίζει Παρατηρώντας τις λίστες με τις επικείμενες εκδόσεις, με χαρά αντίκρυσα το όνομά σας. Τι μεσολάβησε όλα αυτά τα ...
Συνέχεια...
TINY TYRANT
Καλώς ήρθατε στο Portocristo, με τον καθαρό ουρανό, τις αμμουδερές παραλίες, και το πιο κακομαθημένο παιδί που έχετε γνωρίσει στη ζωή σας, στο ρόλο του βασιλιά. Του ενός και απόλυτου Μονάρχη.Ο 6χρονος Ethelbert, δίνει στη λέξη "κακομαθημένος" άλλη σημασία. Είναι ένας εκνευριστικός, επηρμένος, επίμονος, ανταγωνιστικός και αχάριστος ζουμπάς! Με άλλα ...
Συνέχεια...
Civil War #7
Το CIVIL WAR έλαβε τέλος με τον πιο anti-climatic και μη εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο μπορούσε. Με ένα ψίθυρο, που πασχίζει να ακουστεί, ίσως επειδή δεν του έχει μείνει και πολύ ενέργεια ακόμα. Στο έκτο τεύχος είχαμε αφήσει τις δυο παρατάξεις στο Negative Zone, έτοιμες να ξεκινήσουν την μητέρα ...
Συνέχεια...
Ex Machina Masquerade Special
Κάπου έξω από το storyline του ongoing ΕX MACHINA (και χωρίς να απαιτούνται για τη δικαιολόγησή του παράλληλα σύμπαντα - θεός φυλάξει!), ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και πρώην superhero, Mitchell Hundred, έχει να αντιμετωπίσει ένα παράρτημα της ΚΚΚ, μέλη του οποίου επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μια πορεία διαμαρτυρίας.Για όσους δε ...
Συνέχεια...
Ξεκινάει σήμερα το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της ΒΑΒΕΛ
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μία μεγάλη γιορτή για το χώρο των κόμικς λαμβάνει χώρα το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ. Φέτος, γίνεται Ιούνιο, από σήμερα, 14 Ιουνίου εώς 17 Ιουνίου. Έχοντας χαρακτηριστεί σαν "η πιο επιτυχημένη νεανική πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων χρόνων" και "η εκδήλωση που άλλαξε και έδωσε ζωή ...
Συνέχεια...
Ο Daredevil και ο Spider-Man έχουν την ίδια fuck-buddy (!) στο Devil and the Details
  Ο Spider-Man συναντά τον Daredevil και οι δυο μαζί εναλλάξ ... φασώνονται με την Black Cat, την σέξυ διαρρήκτρια πρώην του Spidey;!; Ένα απολαυστικό αυτότελές two-parter crossover ανάμεσα στους τίτλους του Amazing Spider-man (#677) και του Daredevil (#8) από τον βετεράνο συγγραφέα και των δυο Mark Waid. ξαναμμένο #comicsroast cast: @manolis – πάρε τηλέφωνο - gkoultouroblog @Hell_b0y – τον κερατά - Hell is a Land Without Comic Books @amatyultar - ...
Συνέχεια...
Λάκης Σάντας – Μια νύχτα στην Ακρόπολη…
Κυκλοφόρησε περίπου πριν ένα χρόνο αλλά ξαναήρθε στην επικαιρότητα εξαιτίας του δυσάρεστου γεγονότος του θανάτου του Λάκη Σάντα, για τον οποίο δικαίως κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σήμερα. Λες και το περίμενε, αποφάσισε να αφήσει στις επόμενες γενιές λίγο πριν φύγει το προσωπικό του στίγμα, μέσα από ένα εξαιρετικό βιβλίο. Οι 150 σελίδες ...
Συνέχεια...
Κυριακή
Η ημερομηνία σημαντική και σημαδιακή - 4 Οκτωβρίου 2009 – η ημέρα των πιο πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Άλλοι ελπίζουν, άλλοι οσμίζονται ότι, είτε με τους μεν, είτε με τους δε στο τιμόνι, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Ένα πέπλο αναμονής σκεπάζει τη χώρα, όμως σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά, μικρές καθημερινές ...
Συνέχεια...
#greek52s η δεύτερη βδομάδα των νέων DC Comics #1
είπαν για την πρώτη βδομάδα του #greek52s: "Πιο fun από το να διαβάζεις τα ίδια τα κόμικς" -- @KingMob25 5 6 έλληνες geek bloggers, 52 καινούρια #1 τεύχη comics, 4 βδομάδες. Δεν είναι το Nerd Survivor, είναι το #greek52s, καλά μας κουράγια Κάθε βδομάδα του Σεπτεμβρίου, η DC Comics βγάζει 13 νέους τίτλους και η επίλεκτη ...
Συνέχεια...
The Trial Of Colonel Sweeto and other stories
Υπάρχουν πολλά webcomics εκεί έξω. Κάποια απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, ενώ κάποια άλλα, σε ένα πιο "εξειδικευμένο". ¶λλα έχουν τη μορφή strip, άλλα τη μορφή σελίδας, και άλλα πειραματίζονται συνεχώς για το format, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες ενός σχετικά ανεξερεύνητου χώρου. Κάποια είναι καλά, κάποια λιγότερο καλά, πολλά είναι απαράδεκτα και ...
Συνέχεια...
Τόμας Πίντσον – Έμφυτο Ελάττωμα
Βρισκόμαστε στις αρχές των 70s στη Manhattan Beach στο L.A., με hippies να καπνίζουν μαριχουάνα, σέρφερ να αναζητούν μεγάλα κύμματα, california girls να κυκλοφορούν με μπικίνι και κοντά φορέματα, μεγαλοεργολάβους να σχεδιάζουν μεγάλα οικιστικά projects, παραστρατιωτικούς και διεφθαρμένους αστυνομικούς να επιβάλουν το δικό τους νόμο. Το πολιτικό φόντο περιλαμβάνει το Νίξον για πρόεδρο και το νεοεκλεγέντα Ρήγκαν στη ...
Συνέχεια...
Captain America: The Chosen, Mike Wieringo R.I.P., Mark Waid, Justice League of America κ.ά
- Ο δημοφιλής σχεδιαστής Mike Wieringo, πέθανε από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία μόλις 44 ετών.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ- Ο συγγραφέας David Morrell - πνευματικός πατέρας του Rambo, μεταξύ άλλων - μιλάει στο CBR για το αναμενόμενο Captain America: The Chosen.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ- Η είδηση έσκασε ως κεραυνός ...
Συνέχεια...
The Comics Roast #5 Εβδομάδα 20/11/11
Catch-up μετά από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τα comics του μήνα. Κλασσικά, rotating cast από την αφρόκρεμα των Ελλήνων geek bloggers, όλοι οι τίτλοι της εβδομάδας από όλες τις εταιρίες comics στο τραπέζι, και όποιος αντέξει.      TONIGHT’S CAST @manolis – θάβει ταινίες στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - gkoultouroblog @georgethebeast – έκανε σεξ - βαρεμένα ημερολόγια @dimitrisdx – έκρυψε την σαμπρέλα ...
Συνέχεια...
UNCANNY X-FORCE #18 #comicsroast
Tο πιο πρόσφατο storyline του Uncanny X-Force, το "Dark Angel Saga" κάνει εκρηκτικό φινάλε, ο κόσμος τελειώνει, ήρωες πεθαίνουν, κλώνοι αναγενιούνται, παιδιά παίρνουν όπλα, τρεις κόσμοι συγκρούονται, ένας γλυκός χαμός. TONIGHT’S CAST - οι uncanny X-Force του #comicsroast @manolis – ο Milligan - gkoultouroblog @dimitrisdx – ο Allred - the original DimitrisDX @mitsaso - o Nicieza @Hell_b0y – ο Liefeld - Hell is a Land ...
Συνέχεια...
Δημήτρης Μαμαλούκας – Κράτα μου το χέρι
Ο Συγγραφέας φτάνει με τρένο, μια νύχτα, σε μια άγνωστη πόλη. Αναζητά ένα μέρος να ξεχειμωνιάσει, να απομονωθεί και απερίσπαστος να ολοκληρώσει τη συγγραφή του βιβλίου του. Θα νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα σε μια τεράστια πολυκατοικία χωρισμένη στα δύο. Η μία πλευρά, λαμπερή και πλούσια, με επιβλητική είσοδο και θυρωρό, ...
Συνέχεια...
Οι 10 Αγαπημένοι Comics Χαρακτήρες του 2011
8 έλληνες μπλόγκερς ψήφισαν τους 10 καλύτερους χαρακτήρες comics της χρονιάς. Μπάσταρδοι, νυχτερίδες και καλά παιδιά... η κριτική επιτροπή: @manolis – ο Ηλίας Ψινάκης - gkoultouroblog @dimitrisdx – η Κατερινα Κούκα - the original DimitrisDX @mitsaso - η Δάφνη Μπόκοτα - μυστηριώδης μπλόγκερ ινκογκνίτο @Hell_b0y – ο Νίκος Μουρατίδης - Hell is a Land Without Comic Books @amatyultar - ο Δημήτρης Σκαρμούτσος - amatynews @georgethebeast – η Τζένη Μπαλατσινού - βαρεμένα ...
Συνέχεια...
FIRST IN SPACE
Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τις αρχές αυτής του '60, οι δυο, τότε, υπερδυνάμεις είχαν μπει σε έναν αγώνα δρόμου για την κατάκτηση του διαστήματος. Οι λόγοι πολλοί, όχι μόνο γοήτρου, και η πίεση για τους εμπλεκόμενους τεράστια. Το πρώτο μεγάλο βήμα το έκανε η Σοβιετική Ένωση, ...
Συνέχεια...
MARVEL ILLUSTRATED: THE LAST OF THE MOHICANS #1 (of 6)
Το φετινό καλοκαίρι, η Marvel, με την συμβολή του παλαίμαχου Roy Thomas, λανσάρει τη σειρά Marvel Illustrated, στην οποία κλασσικά λογοτεχνικά βιβλία θα μεταφέρονται σε comic. Το THE LAST OF THE MOHICANS είναι ένας από τους τρεις πρώτους τίτλους του line (MAN WITH THE IRON MASK και TREASURE ISLAND, οι ...
Συνέχεια...
Satan’s Sodomy Baby
Προσοχή, προσοχή! Αν είστε κάτω των 18 ετών, παρακαλείστε να μη διαβάσετε όχι μόνο το συγκεκριμένο comic αλλά και το παρών review, αφού ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να πάτε στην Κόλαση μετά! Εγώ, πάντως, σας προειδοποίησα...Ο Eric Powell παίρνει το ελευθέρας από την Dark Horse να κάνει ότι θέλει στο ...
Συνέχεια...
Νέα συγγραφέας για τον Green Arrow και ΤΡΕΙΣ νέες ερωμένες. Τρίδυμες. Ταυτόχρονα.
Ο Green Arrow ξανα-ξεκινάει από την αρχή με την επιτυχημένη συγγραφέα Ann Nocenti και ένα πρώτο τεύχος αφιερωμένο σε... μια παρτούζα; @Hell_b0y: Το Green Arrow #7 το αντιμετωπίζω σαν το #1 αυτής της σειράς. Κάνω σαν να μην υπήρξαν τα προηγούμενα έξι τεύχη των Krull, Giffen και Jurgens, πως ήταν ένα ...
Συνέχεια...
Captain America, Lina Buffolente, Civil War, Burrowed Times
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Captain America #25, προκάλεσαν αντιδράσεις έξω από τους comic related κύκλους. Αν δεν θέλετε spoilers, τότε ΜΗΝ κάνετε click εδώ, γιατί θα τα μάθετε όλα, χάρις στο Newsarama.Έφυγε από την ζωή η Lina Buffolente, η πρώτη γυναίκα δημιουργός comic της Ιταλίας. Περισσότερα στο Comics Reporter.Επιστροφή ...
Συνέχεια...
Flight, Fallen Son, Anime Expo 2007, Zudacomics, Dark Horse, Robert “Buck”Brown R.I.P.
Ο editor Kazu Kibuishi μιλάει στο Newsarama για το τέταρτο volume της ανθολογίας Flight.Ο Jeph Loeb μιλάει στο Newsarama για την ολοκλήρωση του Fallen Son: The Death Of Captain America.Δείτε το Photo parade του CBR από το Anime Expo 2007.Το μεγάλο αφεντικό της DC, Paul Levitz, μιλάει στο Newsarama απαντώντας ...
Συνέχεια...
Phil Gascoine R.I.P., Gordon Lee, Mike Wieringo, Superboy
- Το CBR ρίχνει μια νοσταλγική ματιά στη δουλειά του Mike Wieringo στους τίτλους του Spider-Man.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ- Η δίκη του retailer Gordon Lee, αναβλήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο. Λεπτομέρειες στο Newsarama.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ- Διαβάστε στο Newsarama ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με την νομική μάχη που έχει ...
Συνέχεια...
Ο Prophet εξερευνεί και… ικανοποιεί έναν αλλόκοτο εξωγήινο κόσμο
Ένας υπερ-στρατιώτης από το μέλλον προσεδαφίζεται απότομα και οδυνηρά σε έναν εξωγήινο πλανήτη και προσπαθεί να επιζήσει και να εξερευνήσει (και να πηδήξει) τον ξένο πολιτισμό και να αφυπνίσει τον δορυφόρο του Θ.Ε.Ο.Υ. για να επανεκινήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, στο ΠΡΩΤΟ τεύχος του reboot του κάποτε ...
Συνέχεια...
Το πλήρες πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2007
Black Summer, Teenage Mutant Ninja Turtles, Bruce Timm,
Comics News Flash
The Unexpected
Manga: Φαντασία και πραγματικότητα (Θραύσματα Κόσμων Κοντινών)
Comics News Flash
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
TINY TYRANT
Civil War #7
Ex Machina Masquerade Special
Ξεκινάει σήμερα το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της
Ο Daredevil και ο Spider-Man έχουν την ίδια
Λάκης Σάντας – Μια νύχτα στην Ακρόπολη…
Κυριακή
#greek52s η δεύτερη βδομάδα των νέων DC Comics
The Trial Of Colonel Sweeto and other stories
Τόμας Πίντσον – Έμφυτο Ελάττωμα
Captain America: The Chosen, Mike Wieringo R.I.P., Mark
The Comics Roast #5 Εβδομάδα 20/11/11
UNCANNY X-FORCE #18 #comicsroast
Δημήτρης Μαμαλούκας – Κράτα μου το χέρι
Οι 10 Αγαπημένοι Comics Χαρακτήρες του 2011
FIRST IN SPACE
MARVEL ILLUSTRATED: THE LAST OF THE MOHICANS #1
Satan’s Sodomy Baby
Νέα συγγραφέας για τον Green Arrow και ΤΡΕΙΣ
Captain America, Lina Buffolente, Civil War, Burrowed Times
Flight, Fallen Son, Anime Expo 2007, Zudacomics, Dark
Phil Gascoine R.I.P., Gordon Lee, Mike Wieringo, Superboy
Ο Prophet εξερευνεί και… ικανοποιεί έναν αλλόκοτο εξωγήινο