Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών σήμερα τα ξημερωματα σε νοσοκομείο του Hampstead και μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο ο εμβληματικός βρετανός κιθαρίστας Bert Jansch.


O Bert Jansch γεννήθηκε το 1943 στην Γλασκώβη. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κιθαρίστας στα clubs του Εδιμβούργου στις αρχές των 60s έχοντας πάρει μαθήματα από τον σκωτσέζο Archie Fischer  ενώ η μεγαλύτερη επιρροή και είδωλο για τον Bert τουλάχιστον αρχικά ήταν ο σπουδαίος Davy Graham τα βήματα του οποίου ακολούθησε σχεδόν κατά πόδας αφού το 1963 έκανε ταξίδι και ο ίδιος μέχρι το Μαρόκο για άνοιγμα μουσικών και μη οριζόντων.

Λίγο πριν τα μέσα των 60s μετακόμισε στο Λονδίνο και βρέθηκε εν μεσώ της αναγεννήσης της βρετανικής folk μουσικής που λάμβανε χώρα εκείνη την εποχή. Κυκλοφορησε το ντεμπούτο του Bert Jansch το 1965 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και εμπορικά ενώ ιδιαίτερα σημαντικά  είναι και τα δύο άλμπουμ (Jack Orion και Orion) που κυκλοφόρησε παρεά με τον επίσης εξαιρετικό βρετανό κιθαρίστα John Renbourn την επόμενη χρονιά.
Bert Jansch & John Renbourn 1965
Ο Jansch παρέα με τον Renbourn και τους Jacqui McShee (φωνητικά), Danny Thompson (μπάσο), Terry Cox (ντραμς) υπήρξαν τα ιδρυτικά μέλη των Pentangle το 1968. Οι Pentangle υπήρξαν από τις σημαντικότερες μπάντες του λεγομενου βρετανικού folk rock κινήματος των late-60s – early 70s ανακατεύοντας το ακόμα και με modern jazz / fusion επιρροές (οι Cox και Thompson είχαν ανάλογο παρελθόν) και μέχρι την διάλυση του το 1973 (αργότερα επανασυνδέθηκαν με διαφορετική σύνθεση) κυκλοφόρησαν έξι άλμπουμς.

Ο Bert Jansch συνέχισε να ηχογραφεί σόλο δίσκους, να συνεργάζεται με άλλους μουσικούς και σχήματα και να εμφανίζεται ζωντανά μέχρι σχεδόν τις ημέρες μας αλλά με αρκετά διαστήμα αποχής από μουσικές δραστηριότητες άλλοτε από επιλογή και άλλοτε λόγω προβλημάτων υγείας (το 2005 ειχε υποβληθεί και σε εγχείρηση καρδιάς).

Το 2010 συμμετείχε ως support act στην  περιοδεία Twisted Road του Neil Young ενώ τα βρετανικά sites αναφέρουν ότι είχε επιστρέψει στο στούντιο για την ηχογράφηση νέου άλμπουμ το οποίο, δυστυχώς, θα μείνει ανολοκλήρωτο.

Το εμπνευσμένο στυλ του Bert Jansch στην κιθάρα υπήρξε ιδαιτερη επιρροή για μεγάλη γκάμα μουσικών όπως ο Jimmy Page, o Nick Drake, ο Donovan, κλπ αλλά και αρκετούς νεώτερους όπως π.χ. ο εκλιπών Jack Rose ενώ τα τελευταία χρόνια είχε συνεργαστεί και με ονόματα της επικαιρότητας όπως, για παράδειγμα, οι Babyshambles του P.Doherty, η Beth Orton και ο Bernard Butler.

Rest in peace…

Bert Jansch – ‘Reynardine’ (Live 1971)

Bert Jansch – ‘Rosemary Lane’ (Live 1971)

Pentangle – ‘Let No Man Steal Your Thyme’ (TV show, 1968)