Όλοι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία. Αρκεί, αντίθετα από τον Ben Tanaka, να μη φοβούνται να το εξασκήσουν.

Με το πολυαναμενόμενο OPTIC NERVE #11, ολοκληρώνεται η ιστορία "Shortcomings", η νέα ωδή του μεγάλου Adrian Tomine στη μοναξιά. Ένα λιτό και ιδιαίτερα προσωπικό ταξίδι προς μια λύτρωση που δε φτάνει ποτέ. O thirtysomething διαχειριστής κινηματογραφικής αίθουσας, Ben Tanaka, ζει μια ήρεμη, στα όρια της ρουτίνας, ζωή με την φιλενάδα του τη Miko, ενώ βγαίνει σταθερά και ανταλάσσει τα νέα του με τη λεσβία κολλητή του, Alice, η οποία μοιάζει ικανοποιημένη μεταπηδώντας από το ένα one night stand στο άλλο. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως αλλάζουν, καθώς η Miko αρχίζει να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την κοινωνική της θέση ως Asian-American, η Alice βρίσκεται απέναντι στην πρόκληση μιας σταθερής σχέσης, ενώ και ο ίδιος ο Ben αντιμετωπίζει επαγγελματικά και προσωπικά εμπόδια που απειλούν να στείλουν τη ζωή του σε μια ολότελα διαφορετική κατεύθυνση. Καθώς, μέσα από τις 96 σελίδες αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας, παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή να αγωνίζεται, με μια σχεδόν βουβή και βαριεστημένη απόγνωση, να κρατήσει όλα τα κομμάτια της ζωής του στη θέση τους, φτάνουμε να απορούμε τί είναι αυτό που προσπαθεί τόσο αποφασιστικά να διασώσει.

Οι προβληματισμοί και οι θεματικές του Tomine, μπορεί, σε μια πρώτη ανάγνωση, να μοιάζουν να επαναλαμβάνονται, αλλά εδώ προτιμά, για πρώτη φορά, να μη σταθεί στην επιφανειακή οπτική πρώτου προσώπου που χρησιμοποιεί συνήθως, αλλά αντιθέτως, να εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση του αντι-ήρωά του με το περιβάλλον του, επιλέγοντας μια μάλλον ουδέτερη οπτική. Επιπλέον, εδώ τον απασχολεί για πρώτη φορά και το πολιτικό aspect της ιστορίας του. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ben βλέπει τον εαυτό του ως άνθρωπο συνδέεται άμεσα με το πώς τον βλέπει ως Asian-American: πολύ απλά, μισεί και τους δύο εξίσου.

Μισεί οτιδήποτε (καλό ή κακό) αφορά την καταγωγή του, σε σημείο που, ενώ η ίδια του η σχέση του με την Miko μοιάζει να προχωρά με αναθυμιάσεις, όνειρό του (κι ας μην το παραδέχεται) είναι να περάσει τη ζωή του με μια καυκάσια μικρούλα. Προσκολλάται σε μη πολιτικά ορθές απόψεις, όχι για λόγους προσωπικής ηθικής, αλλά μόνο και μόνο επειδή του επιτρέπουν να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στον βούρκο της αυτολύπησής του. Όταν -στο τρίτο κεφάλαιο της ιστορίας- επισκέπτεται τη φίλη του την Alice στην πόλη όπου έχει αρχίσει να χτίζει τη ζωή της από την αρχή, ο Ben μεθά και ξεσπά σε ένα αφελές ρατσιστικό rant, γιατί βλέπει πως απέναντί του δεν έχει πια την κοπέλα που ήξερε. Είναι υπευθυνότερη, ωριμότερη και ερωτευμένη, για πρώτη ίσως φορά. Αντί, όμως, να χαρεί για εκείνη, θλίβεται. Αποπροσανατολίζεται. Χάνει τον έλεγχο. Δεν ξέρει πώς να νιώσει πηγαία χαρά, πώς να δει κάθε τι καλό ως κίνητρο και για τον ίδιο. Ο κυνισμός και η αδιαφορία, που για την Alice υπήρξαν απλώς συμπτώματα μιας φάσης της ζωής της, για τον Ben είναι ολόκληρο mission statement.

Και εδώ είναι το κλειδί, αυτό που ξεχωρίζει το "Shortcomings" από τις προηγούμενες, υπέροχες δουλειές του Tomine. Αυτή τη φορά, ο ήρωάς του δεν περνάει στο κοινό ως ένας συμπαθής (απλώς κοινωνικά challenged) ανθρωπάκος. Ο Ben δεν είναι παρά ένας μονομανής, συντηρητικός, self-hating άντρας, με συναισθηματική ωριμότητα εφήβου, που ρίχνει το φταίξιμο για τη μιζέρια του σε οτιδήποτε πλην του εαυτού του. Δεν είναι αλήθεια ρατσιστής, αλλά ούτε είναι και πολιτικά μη ορθός από άποψη – απλώς ενστερνίζεται όποιες απόψεις τον βολεύουν ώστε να μπορεί δικαιολογήσει την κατάστασή του στην κάθε δεδομένη στιγμή. Ξέρει πολύ καλά να κριτικάρει τους γύρω του για τις επιλογές τους και τις ποζεριές τους, αλλά ο ίδιος δεν έχει τίποτα αυθεντικό να δείξει αντ’ αυτών. Κι ενώ εκείνοι, σιγά-σιγά, βρίσκουν την ταυτότητά τους, ο Ben μένει στάσιμος, να τρέμει σε κάθε υποψία αλλαγής.

Χάρη σε αυτή τη storytelling επιλογή του συγγραφέα, οι περιφερειακοί χαρακτήρες αυτού του δράματος αναπτύσσονται με τρόπο που θα τους επέτρεπε πιθανότατα να αποτελέσουν το κέντρο κάποιας πιο ενδιαφέρουσας ιστορίας από αυτής του Ben.

Η 21χρονη Autumn δουλεύει στον κινηματογράφο ώστε να μπορεί να διατηρεί χρηματικά το χόμπι και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της. (Ο Ben δεν έχει χόμπι. Δεν έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αλλά γουστάρει -φυσικά- τη λευκή και πρακτικά έφηβη, Autumn. Τί θα έβλεπε ποτέ σε αυτόν;)
Η Alice εξελίσσεται από μηχανή ευκαιριακού σεξ σε ολοκληρωμένη γυναίκα με κατεύθυνση στη ζωή της, αποδεσμευμένη από τις αλυσίδες του κοντόφθαλμου περιβάλλοντός της. (Ο Ben αδυνατεί να ερωτευτεί. Είναι ίδιος στην αρχή και στο τέλος. Δεν αποδεσμεύεται αυτός από το περιβάλλον του, αλλά το περιβάλλον του από αυτόν.)

Η Miko αρχίζει να ασχολείται πιο ενεργά με τη θέση της στην κοινωνία και αποδρά από μια σχέση που την έπνιγε. (Ο Ben απορρίπτει τον ακτιβισμό οποιουδήποτε είδους. Προτιμά να ζει με την ψευδαίσθηση μιας νεκροζώντανης "σχέσης" παρά να δοκιμάσει κάτι νέο.)

Η Sasha δοκιμάζει νέες γεύσεις για να βρει τι είναι αυτό που λείπει από τη ζωή της και τελικά τα καταφέρνει. (Ο Ben δεν δοκιμάζει τίποτε καινούριο. Η ζωή του είναι άδεια και μουντή, αλλά αρνείται να της δώσει λίγο χρώμα).

Εν ολίγοις, όλοι οι δεύτεροι ρόλοι περνούν δίπλα από τον πρωταγωνιστή και ζουν life-altering εμπειρίες, αλλάζουν προς το καλύτερο, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, πλουτίζουν συναισθηματικά, αλλά ο Tomine κάνει τη συνειδητή επιλογή να μην ακολουθήσει αυτούς. Τις ιστορίες τους (που, υπό μία έννοια, έχει ήδη διηγηθεί σε παλαιότερες δουλειές του) διέπουν οι συμβατικοί δραματουργικοί κανόνες για τους οποίος ο δημιουργός δεν ενδιαφέρεται. Μέσω, όμως, μιας επίπονης αντίθεσης με αυτούς, υπογραμμίζει το αδιέξοδο στο οποίο φέρνει τον εαυτό του ένας Gen-X-er που τρέμει την αλλαγή, που ψάχνει να βρει τον εαυτό του σε μια κοινωνία που θέλει να του φορέσει, καλά και ντε, μια ταμπέλα, αλλά στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να μην εκπληρώσει καμία από αυτές, παραμένει ένα κενό, ένα τίποτα. Παραμένει κολλημένος στα ίδια, σχεδόν από άποψη ή, καλύτερα, από απουσία μίας.

Αυτή η ιστορία αποτέλεσε και μια σχεδιαστική πρόκληση για τον Tomine, έναν καλλιτέχνη που λάμπει όταν αποτυπώνει στα πρόσωπα των χαρακτήρων του εκφράσεις καθημερινές και συνηθισμένες, αλλά τόσο δύσκολα αποδόσιμες. Εδώ, όμως, ο Ben περνάει τις 96 σελίδες της ιστορίας χωρίς να αφήσει την παραμικρή έκφραση να σχεδιαστεί στο πρόσωπό του: οι άδειες του εκφράσεις μαρτυρούν την εξίσου άδεια και χωρίς στόχο ζωή του, τη στιγμή που οι γύρω του μιλούν, συμπεριφέρονται και αντιδρούν σαν αληθινοί άνθρωποι. Φυσικά, ο Tomine παραμένει ίσως ο κορυφαίος καλλιτέχνης σε αυτό τον τομέα. Είτε μιλάμε για κάποιο κενό βλέμμα του Ben, είτε για μια χαριτωμένη γκριμάτσα της Autumn, δεν υπάρχει συναίσθημα που να μη μπορεί να αποδώσει στο χαρτί.

Το βάρος που μένει στο στομάχι μετά την ανάγνωση αυτού του οδυνηρού προσωπικού έπους, είναι ένδειξη πως ο Adrian Tomine πέτυχε αυτό που ξεκίνησε να λέει σχεδόν 5 χρόνια πριν. Περισσότερο από μια ταφόπλακα στην ανέμελη περίοδο της γενιάς που έβγαλε το κολλέγιο διαβάζοντας OPTIC NERVE, το "Shortcomings" είναι μάλλον ο εφιάλτης κάθε εκπροσώπου της.

Όλες οι φοβίες, όλες οι ανασφάλειες και κάθε σκέψη αβεβαιότητας για τα όσα κρύβει το άγνωστο μέλλον, όλα όσα μας βασανίζουν στην όμορφα αφελή ζωή των early 20s (και που πολλές φορές -μακριά από εμάς!- γίνονται πραγματικότητα στα late 20s), βρίσκουν την καλλιτεχνική τους έκφραση σε αυτή την αβάσταχτη ιστορία του Ben Tanaka. Με πολλούς τρόπους, πρόκειται για το ωριμότερο έργο ενός πολύ σπουδαίου δημιουργού.

(Το να βρείτε οποιοδήποτε από τα τεύχη στα ράφια είναι μάλλον στατιστική απιθανότητα, αλλά είναι όλα διαθέσιμα για re-order. Επιπλέον, και τα 3 κεφάλαια της ιστορίας θα κυκλοφορήσουν το Σεπτέμβριο, σε hardcover συλλογή υπό τον τίτλο SHORTCOMINGS.).

10Διάβασε επίσης...
Για Μια Χούφτα Βινύλια
Θα μπορούσε με ασφάλεια να πει κανείς, ότι η Χίλντα Παπαδημητρίου έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της, στις δυο μεγάλες της αγάπες: τη μουσική και το γράψιμο. Έχει υπάρξει για σειρά ετών ιδιοκτήτρια δισκάδικου ενώ παράλληλα το πλούσιο μεταφραστικό της έργο εκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε έργα των Nick ...
Συνέχεια...
Captain America, Lina Buffolente, Civil War, Burrowed Times
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Captain America #25, προκάλεσαν αντιδράσεις έξω από τους comic related κύκλους. Αν δεν θέλετε spoilers, τότε ΜΗΝ κάνετε click εδώ, γιατί θα τα μάθετε όλα, χάρις στο Newsarama.Έφυγε από την ζωή η Lina Buffolente, η πρώτη γυναίκα δημιουργός comic της Ιταλίας. Περισσότερα στο Comics Reporter.Επιστροφή ...
Συνέχεια...
Green Lantern, Re-Gifters, Dan Vado
- Ο δημοφιλής σχεδιαστής Ethan Van Sciver μιλάει στο Newsarama για τη δουλειά του στο πολυαναμενόμενο Green Lantern: Sinestro Corps Special και τη συνεργασία του με τον Geoff Johns.- Ο συγγραφέας Mike Carey μιλάει στο CBR για την προσωπική του συνεισφορά στο Minx line της DC, με το Re-Gifters.- πρόεδρος ...
Συνέχεια...
Πόσοι κακοί χωράνε σε μια σφαίρα στο μυαλό του Superman; Το Action Comics #5-6 επανεξετάζει το πιο διάσημο origin των comics.
"Σούπερμαν: τα Χρόνια της Πάνας", από τον Σεπτέμβρη στο Star Channel. Το origin του Superman, η καταστροφή του Πλανήτη Κρύπτον, η Λεγεώνα των Υπερ-ηρώων από το μέλλον, οι μεγαλύτεροι εχθροί του Superman, επτά χρώματα δολοφονικού Κρυπτονίτη και... ένα αστρόπλοιο που μιλάει; Tο #comicsroast επιστρέφει και κάνει catch-up στον χαμένο μήνα. @manolis: Ας το ξεκινήσει ...
Συνέχεια...
Flash, Marth Washington Dies, The Last Fantastic Four Story, Potter’s Field
Ο συγγραφέας του Flash, Marc Guggenheim, μιλάει στο Pulse για τα τελευταία του τεύχη στον τίτλο και το transition με τον επερχόμενο writer, Mark Waid.Η αγαπημένη editor του Frank Miller, Diana Schutz, μιλάει στο Newsarama για το πολυαναμενόμενο Martha Washington Dies.Ο Stan Lee μιλάει στο Pulse για το The Last ...
Συνέχεια...
Caryl Ferey – Μαπούτσε
[Ι] Μαπού, σημαίνει γη. Τσε, σημαίνει άνθρωποι. Μαπούτσε, οι άνθρωποι της γης. Ο Κολόμβος βιάστηκε να τους βαφτίσει Ινδιάνους, όνομα που σε εκείνους τίποτα δε σημαίνει, οι Ευρωπαίοι που ακολούθησαν ελάχιστα ασχολήθηκαν, επιδόθηκαν σε σφαγές και διωγμούς, συχνά στο όνομα του χριστιανισμού, οικειοποιήθηκαν εκτάσεις που δεν τους ανήκαν. Όσοι Μαπούτσε ...
Συνέχεια...
The Dark Tower: The Gunslinger Born #1
Χρειάστηκα τρεις φορές. Τρεις φορές να το διαβάσω. Όχι γιατί δεν το κατάλαβα. Γιατί ήταν απλά υπέροχο. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ το review και θα ήταν αρκετό.Το DARK TOWER αποτελεί μια φιλόδοξη συνεργασία και κόπο αρκετών χρόνων (από την ιδέα στην πραγματοποίηση), μια δουλειά που είτε αρέσει είτε δεν ...
Συνέχεια...
My Dearest Devil Princess Vol. 1
Πραγματικά, θα εκπλαγώ πάρα πολύ, εάν κάποιος από εσάς δε γνωρίζει την ιστορία του Αλαντίν, έστω από την ταινία της Disney -εντάξει δεν έχω απαιτήσεις να ξέρετε όλοι ότι είναι ένα από τα παραμύθια στις χίλιες και μια νύχτες- και θα αρχίσω να καίω κουκλάκια Power Rangers στην Ομόνοια. Η ...
Συνέχεια...
Best American Comics 2007
Το BEST AMERICAN COMICS 2007 αποτελεί, από τη μια, το φυσικό επακόλουθο του BEST AMERICAN COMICS 2006 και από την άλλη τη συνέχεια των McSWEENEY'S 13 και AN ANTHOLOGY OF GRAPHIC FICTION, CARTOONS AND TRUE STORIES. Μοιραία, έρχεται το ερώτημα του τί καταφέρνει η νέα έκδοση να προσθέσει στις ήδη ...
Συνέχεια...
Phil Gascoine R.I.P., Gordon Lee, Mike Wieringo, Superboy
- Το CBR ρίχνει μια νοσταλγική ματιά στη δουλειά του Mike Wieringo στους τίτλους του Spider-Man.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ- Η δίκη του retailer Gordon Lee, αναβλήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο. Λεπτομέρειες στο Newsarama.Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ- Διαβάστε στο Newsarama ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με την νομική μάχη που έχει ...
Συνέχεια...
Pieces for Mom: A Tale Of The Undead
Αυτό το comic θα μπορούσε να έχει και σαν τίτλο το "Τιμημένη Ελληνίδα Μάνα!", ή αν προτιμάτε στην αλλοδαπή "Honored Greek Mother!", κι εξηγώ ευθύς αμέσως τους λόγους...O Mike, είναι ο μπόμπιρας πρωταγωνιστής στην ιστορία του μάστορα -πλέον- των εικονογραφημένων απέθαντων, Steve Niles. Ο Mike είναι παράλληλα κι ένας από ...
Συνέχεια...
Last Fantastic Four Story
Σαρανταέξι χρόνια μετά, οι Fantastic Four πρωταγωνιστούν στην τελευταία ιστορία της μεγάλης πορείας τους στις σελίδες των comics. Μη στενοχωριέστε, η ομάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και να βασιλεύει, κατά πάσα πιθανότητα, εσαεί.Το LAST FANTASTIC FOUR STORY είναι μια off-continuity ιστορία, ένας επίλογος, όπως τον φαντάστηκε ο συν-δημιουργός της διάσημης ...
Συνέχεια...
Σπέσιαλ Comics Roast: Tarot εναντίον #psaromouna
Καβούρια στο γυμνό της κορμί & άλλα θαλασσινά εδέσματα, στο πολύ εορταστικό, υπερμεγέθες (όπως όλα σε αυτό το μικυμάου) #comicsroast που κάνει ψητό στα κάρβουνα το πιο ξέτσουλο comic της δεκαετίας, το TAROT: WITCH OF THE BLACK ROSE.Τσουτσουριάζονται να καούν οι συνήθεις ύποπτοι: @manolis – ο Κάβουρας - gkoultouroblog @mitsaso - το Χταπόδι (και περήφανος Tarotολόγος) @dimitrisdx – το ...
Συνέχεια...
Black Summer, Teenage Mutant Ninja Turtles, Bruce Timm, Alvin Lu, James Sturm, Bill Tucci
Μάθετε, γιατί ο ορισμός που δίνετε στη λέξη "ήρωας", κινδυνεύει να αλλάξει αυτόν τον Ιούνιο, όταν κυκλοφορήσει το νέο superhero epic του Warren Ellis από την Avatar Press. Το CBR μιλάει με τον Ellis για το "Black Summer".To CBR εξασφάλισε ένα μικρής διάρκειας video από το αναμενόμενο CGi animated film ...
Συνέχεια...
Arrmy @ Love, Flight, Tales From The Crypt, Madman Atomic Comics, Emerald City ComiCom
Ο βετεράνος δημιουργός, Rick Veitch, μιλάει στο CBR για το νέο του project, Army @ Love, το πρώτο τεύχος του οποίου μόλις κυκλοφόρησε.Το Newsarama έχει ένα χορταστικό preview από το επερχόμενο τέταρτο volume της ανθολογίας Flight.Το πολύ γνωστό comic της EC, Tales From The Crypt, επιστρέφει απο την papercutz, διαβάστε ...
Συνέχεια...
Fernando Aramburu – Ο Τρομπετίστας
Τίτλος: Ο Τρομπετίστας Συγγραφέας: Fernando Aramburu Μετάφραση: Χριστίνα Αμαργιανού Εκδότης:  Gema, 2011 326 σελίδες Ο Μπενίτο είναι ένας άστατος τριαντάρης, που ονειρεύεται μια μεγάλη καριέρα στη μουσική, αλλά στην πράξη με τα δυσκολίας βρίσκει δουλειά σε μπαράκια της Μαδρίτης. Όταν αναγκάζεται   να επιστρέψει στο χωριό του, εξαιτίας του ετοιμοθάνατου πατέρα του, αντιμετωπίζει δύσκολες ένταξης ...
Συνέχεια...
Συνέντευξη: Ρωμανός Σκλαβενίτης- Πιστοφίδης
Ο Ρωμανός Σκλαβενίτης- Πιστοφίδης γεννήθηκε το 1991, σπουδάζει ιατρική, γράφει μυθιστορήματα  και δημιουργεί μητροπόλεις από τη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή το νέο του βιβλίο "Τ.", το οποίο ξεχωρίσαμε τον προηγούμενο μήνα, μιλήσαμε μαζί του... Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Απόπειρα το δεύτερο μυθιστόρημά σου, το Τ..  Ποια ήταν η αντίδρασή ...
Συνέχεια...
Το κόμικ ‘Witchblade’ στη μεγάλη οθόνη
Οι εταιρείες παραγωγής Platinum Studios, Top Cow Productions και Arclight Films ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν στη μεγάλη οθόνη το κόμικ που φέρει τον τίτλο "Witchblade".Ένα γάντι περίτεχνα σχεδιασμένο, που δίνει ασύλληπτες δυνάμεις σε όποιον τύχει να το φορέσει και τον μετατρέπει σε ατρόμητο πολεμιστή, θα μπορούσαμε να ...
Συνέχεια...
Comic Book Comics #1
Το να κάνεις μια ιστορική αναδρομή και να παρουσιάσεις τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία ενός θεσμού, κινήματος, λαού ή, στην περίπτωσή μας, Μέσου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή αυτών που θα παρουσιάσεις, ώστε, από τη μία, να μην αφήσεις έξω κάτι σημαντικό και, ...
Συνέχεια...
XS Hybrid Vol 1.
Αυτός που είπε ότι δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, προφανώς δεν είχε σπουδάσει τίποτα που να έχει σχέση με το marketing. Διότι, στην κοινωνία που ζούμε, δεν έχει σημασία τι πουλάς, αλλά το πώς το παρουσιάζεις, καθώς τις περισσότερες φορές, μεγαλύτερη σημασία δίνεται στο περιτύλιγμα, παρά ...
Συνέχεια...
WITCHBLADE: SHADES OF GRAY #1
Για να είμαι ειλικρινής αυτό το τεύχος δεν θα το αγόραζα με τίποτα, κι αν το έκανα, αυτό έγινε καθαρά για λόγους reviewing. Δεν είμαι fan του είδους που πολλοί ονομάζουν T&A (Tits and Ass για όσους δεν το έπιασαν). Θα μου πείτε τι περίμενες από την Top Cow; Πέρα ...
Συνέχεια...
Town of evening calm, Country of cherry blossoms
Μάλλον το διάβασμα του βιβλίου για το review της προηγούμενης εβδομάδας με επηρέασε περισσότερο από όσο είχα καταλάβει, αφού μετά την εξόρμηση αυτής της εβδομάδας στα κομιξάδικα τσίμπησα από το ράφι, όχι ένα, αλλά δύο manga (πράγμα που έχω αρκετό καιρό να κάνω). Το ένα από αυτά είναι το TOWN ...
Συνέχεια...
The Trial Of Colonel Sweeto and other stories
Υπάρχουν πολλά webcomics εκεί έξω. Κάποια απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, ενώ κάποια άλλα, σε ένα πιο "εξειδικευμένο". ¶λλα έχουν τη μορφή strip, άλλα τη μορφή σελίδας, και άλλα πειραματίζονται συνεχώς για το format, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες ενός σχετικά ανεξερεύνητου χώρου. Κάποια είναι καλά, κάποια λιγότερο καλά, πολλά είναι απαράδεκτα και ...
Συνέχεια...
Satan’s Sodomy Baby
Προσοχή, προσοχή! Αν είστε κάτω των 18 ετών, παρακαλείστε να μη διαβάσετε όχι μόνο το συγκεκριμένο comic αλλά και το παρών review, αφού ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να πάτε στην Κόλαση μετά! Εγώ, πάντως, σας προειδοποίησα...Ο Eric Powell παίρνει το ελευθέρας από την Dark Horse να κάνει ότι θέλει στο ...
Συνέχεια...
Τα Παιδιά του Κάιν
Μια παρέα (κοντά στα πενήντα όλοι), επιστρέφει στο Καινούργιο ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, φιλοξένησε τις πρώτες τους αυτόνομες διακοπές. Αφορμή; Μια έκπληξη που υπόσχεται ότι τους περιμένει ο Πέτρος, ένας επιτυχημένος διαφημιστής με αρχηγικές τάσεις. Πραγματική αιτία; Ενδεχομένως η αυτό-επιβεβαίωση, μέσω μιας άτυπης ...
Συνέχεια...
Journey To A Plugged In State Of Mind
Από το μανιφέστο The Art Of Noises (1913) του ιταλού φουτουριστή Luigi Russolo ως το  Contact, Love, Want, Have (2010) της Ikonika & το Buddha Machine, o Βρετανός δημοσιογράφος Dave Henderson (Sounds, Q, Mojo, κλπ) επιχειρεί  μια αναδρομή στην πορεία της ηλεκτρονικής μουσικής -με την ευρύτερη εννοια του όρου- και ...
Συνέχεια...
Οι Walking Dead αυξάνονται και πληθύνονται
Η αλήθεια είναι πως από όσο είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς The Walking Dead πραγματικά δεν σταματούν ποτέ και πουθενά οι ζωντανοί νεκροί αλλά αυξάνονται και πληθύνονται με γεωμετρική πρόοδο και τρομακτικά ταχείς ρυθμούς. Το ίδιο και η αυτοκρατορία των Walking Dead που αφού δε σταμάτησε, φυσικά, στα εικονογραφημένα βιβλία ...
Συνέχεια...
Buffy The Vampire Slayer, Season 8 #1
Νιώθω πως κανονικά θα έπρεπε να γίνουν δυο διαφορετικές κριτικές για αυτό το τεύχος: μία για τους ήδη υπάρχοντες fans και μία για όσους δεν είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την ομώνυμη σειρά. Το BUFFY #1 έγινε την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας του, το τεύχος με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ...
Συνέχεια...
Ο Prophet εξερευνεί και… ικανοποιεί έναν αλλόκοτο εξωγήινο κόσμο
Ένας υπερ-στρατιώτης από το μέλλον προσεδαφίζεται απότομα και οδυνηρά σε έναν εξωγήινο πλανήτη και προσπαθεί να επιζήσει και να εξερευνήσει (και να πηδήξει) τον ξένο πολιτισμό και να αφυπνίσει τον δορυφόρο του Θ.Ε.Ο.Υ. για να επανεκινήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, στο ΠΡΩΤΟ τεύχος του reboot του κάποτε ...
Συνέχεια...
Μαρία Ξυλούρη – Πώς τελειώνει ο κόσμος
Τρία χρόνια πριν στο Rewind (εκδόσεις Καλέντη), ο Πέτρος στέκεται και παρακολουθεί τη Φανή να ξεμακραίνει παρέα με τον Ορέστη και τον κοντό που ακούει Κέιβ. Pause. Η παγωμένη εικόνα μετακινείται στα δεξιά. Ο Πέτρος βγαίνει εκτός κάδρου. Play. Ο Ορέστης επιστρέφει στο σπίτι όπου έμεναν με τη Φανή πριν από ...
Συνέχεια...
Για Μια Χούφτα Βινύλια
Captain America, Lina Buffolente, Civil War, Burrowed Times
Green Lantern, Re-Gifters, Dan Vado
Πόσοι κακοί χωράνε σε μια σφαίρα στο μυαλό
Flash, Marth Washington Dies, The Last Fantastic Four
Caryl Ferey – Μαπούτσε
The Dark Tower: The Gunslinger Born #1
My Dearest Devil Princess Vol. 1
Best American Comics 2007
Phil Gascoine R.I.P., Gordon Lee, Mike Wieringo, Superboy
Pieces for Mom: A Tale Of The Undead
Last Fantastic Four Story
Σπέσιαλ Comics Roast: Tarot εναντίον #psaromouna
Black Summer, Teenage Mutant Ninja Turtles, Bruce Timm,
Arrmy @ Love, Flight, Tales From The Crypt,
Fernando Aramburu – Ο Τρομπετίστας
Συνέντευξη: Ρωμανός Σκλαβενίτης- Πιστοφίδης
Το κόμικ ‘Witchblade’ στη μεγάλη οθόνη
Comic Book Comics #1
XS Hybrid Vol 1.
WITCHBLADE: SHADES OF GRAY #1
Town of evening calm, Country of cherry blossoms
The Trial Of Colonel Sweeto and other stories
Satan’s Sodomy Baby
Τα Παιδιά του Κάιν
Journey To A Plugged In State Of Mind
Οι Walking Dead αυξάνονται και πληθύνονται
Buffy The Vampire Slayer, Season 8 #1
Ο Prophet εξερευνεί και… ικανοποιεί έναν αλλόκοτο εξωγήινο
Μαρία Ξυλούρη – Πώς τελειώνει ο κόσμος