Δεν υπάρχει πιο επαναστατική πράξη από το να λες την αλήθεια

Ένα ευφυέστατο, πνευματώδες και απολαυστικό έργο που γράφτηκε το 1999 και μιλά με απλά λόγια για την ελευθερία, την επανάσταση, την οικογένεια, τον πόλεμο, τη θρησκεία, τα παιδιά, την παγκόσμια κρίση, την μπύρα, τη θεωρία της υπεραξίας, τον Σαίξπηρ, την ηλιθιότητα των ηγετών του κόσμου, τον έρωτα, τα ψελίσματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης, τη μουσική, τη δειλία του Τύπου, το κρασί, τον Ναπολέοντα, τη δημοκρατία, την τηλεόραση.

Ένα έργο που αποδεικνύει ότι οι θεωρίες του Μαρξ έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και είναι πάντα επίκαιρες. Ένα έργο με φοβερές εντάσεις και με μια συγκινησιακή λειτουργία που πολύ συχνά ανατρέπεται από κωμικά στοιχεία. Ένα έργο που απευθύνεται και προσελκύει ανθρώπους όλων των πολιτικών τοποθετήσεων και ιδεών, δεν «ανήκει» πουθενά. Το κόμμα της παράστασης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «Ανθρωπισμός».

Ο Μαρξ επιστρέφει για λίγο από τον Άλλο Κόσμο μόνο για να μας αποδείξει πως οι ιδέες του δεν έχουν πεθάνει. Οι άνθρωποι με τους οποίους έζησε, αγάπησε και διαφώνησε παρελαύνουν μέσα από την παράσταση σαν να είναι παρόντες. Ο Μαρξ ομολογεί πως πάντα φοβόταν ότι κάποιοι θα ερμηνεύσουν λανθασμένα τις ιδέες του και θα φτιάξουν στο όνομά του μαύρες λίστες και εκτελεστικά αποσπάσματα.

Δηλώνει ότι έκανε λάθος το 1848 που έλεγε πως ο καπιταλισμός ήταν στα τελευταία του. Έπεσε έξω γύρω στα διακόσια χρόνια. Αλλά πιστεύει ότι ο καπιταλισμός σκάβει το λάκκο του. Και αυτό θα αλλάξει. Κάτι νέο θα βγει απ’ όλα αυτά. Είναι σίγουρος. «Και αν αυτή του η πεποίθηση μας ακούγεται υπερβολικά ριζοσπαστική, ας θυμηθούμε πως «ριζοσπαστικός» σημαίνει ότι ασχολείσαι με τη ρίζα ενός προβλήματος. Και η ρίζα είμαστε εμείς».

Άλλωστε, «δεν υπάρχει πιο επαναστατική πράξη από το να λες την αλήθεια».

Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Άγγελος Αντωνόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Δημήτρη και Θοδωρή Μαροσούλη

Ερμηνεύει ο Άγγελος Αντωνόπουλος

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Δευτέρα, Τρίτη 21.00

Τιμή εισιτηρίου
12 €

Κερδίστε Διπλές Προσκλήσεις

Το mixtape.gr σε συνεργασία με το Θέατρο Ιλίσια προσφέρει 10 διπλές προκλήσεις για την παράσταση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με θέμα “Μαρξ” και αναφέροντας φυσικά το ονοματεπώνυμό σας. Οι νικητές θα ενημερωθούν με email, και  προκειμένου να ισχύσει η πρόσκληση τους θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με το ταμείο του θεάτρου για να επιβεβαιώσουν την κράτησή τους

Θέατρο Ιλίσια
Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας
Τηλ:  210 7210045, 210 7216317