Δεύτερη απώλεια για τον κόσμο του κινηματογράφου αυτό το διήμερο, αυτή τη φορά του ελληνικού αφού πέθανε σήμερα το πρωί στον Ερυθρό Σταυρό ο Ντίνος Κατσουρίδηςσε ηλικία 84 ετών

 (συμπτωματικά ίδια ηλικία με τον Ken Russell) , πολύ σημαντικός σκηνοθέτης και όχι μόνο, κυπριακής καταγωγής μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Τα πρώτα βηματά του στον κόσμο του σινεμά τα έκανε με το Πικρό Ψωμί (1951) του Γρηγόρη Γρηγορίου την κατεξοχήν ελληνική νεορεαλιστική ταινία, όπου και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη. Μάλιστα με αφορμή το της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων παρουσίας στο σινεμά το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον τίμησε το 2001 με ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο. Φοίτησε στη σχολή Σταυράκου και για αρκετά χρόνια έκανε διάφορες δουλειές στα πλατό της Φίνος Φιλμς (φυσικά έχει κατά διαστήματα εργαστεί και για άλλες εταιρείες), όπως τεχνικός, μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας κλπ., σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της εποχής (Το Αμαξάκι, Η Kυρά μας η Μαμή, ο Ηλίας του 16ου και πολλές πολλές ακόμη) κάτι που συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ως “άνθρωπος για όλες τις δουλειές”, φανερώνοντας τη μεγάλη αγάπη του για όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα από το 1960 και μετά επωμίζεται και τον ρόλο του σκηνοθέτη. Ξεχωρίζουμε στο έργο του το εξαιρετικό δείγμα ελληνικού νουάρ Έγκλημα στα Παρασκήνια, βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Μαρή του 1960 που τιμήθηκε με δύο βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάποιες από τις κλασικές κωμωδίες της χρύσης εποχής του ελληνικού σινέμα (Της Κακομοίρας, Ο Κύριος Πτέραρχος) και κυρίως τη συνεργασία του σε εννέα ταινίες με τον Θανάση Βέγγο, από τις οποίες ξεχωρίζουν τα Θανάση Πάρε τ’ Όπλο σου και Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση της διετίας 1971-72, έργα που έχουν γίνει και αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης από κριτικούς και θεωρητικούς του σινεμά. Έξι μήνες και κάτι λοιπόν (3/05/2011) μετά το θάνατο του Βέγγου αποχαιρετούμε και έναν από τους αγαπημένους του σκηνοθέτες με τον οποίον σημειωτέον είχαν και ίδια ηλικία (γεννημένοι το 1927).

Τέλος, από τις μετέπειτα συνεργασίες του Κατσουρίδη, που ήταν πάντοτε πρόθυμος να συνδράμει στις ταινίες νεότερων δημιουργών ξεχωρίζουμε τη συνεργασία του με τον Παντελή Βούλγαρη ως μοντέρ και φωτογράφος του (στο Ακροπόλ, τις Ησυχες Μέρες του Αυγούστου κ.λπ.) αλλά και με άλλους σκηνοθέτες (Βασίλη Βαφέα, Τάσο Ψαρρά, Δημήτρη Σταύρακα κ.α.).

Ντίνος Κατσουρίδης R.I.P. 
1927 – 2011

Της Κακομοίρας- Αποσπάσματα

Θανάση Πάρε τ΄Όπλο σου- Αποσπάσματα

Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση- Απόσπασμα

 

Διάβασε επίσης...
Αντίο Θου Βου…
Ο σπουδαιότερος μακράν όλων των Ελλήνων κωμικών - και ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς και ανθρώπους της χώρας μας - "έφυγε" πριν από λίγη ώρα από την ζωή... Ο Θανάσης Βέγγος, έχοντας αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, και έχοντας ταλαιπωρηθεί από πολλές εισαγωγές σε νοσοκομειακές μονάδες της ...
Συνέχεια...
Αντίο Θου Βου…