nobelpopΜια διασκεδαστική ματιά στα Νόμπελ με το συγγραφέα και μεταφραστή Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, πραγματοποιείται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο αυτόν το Φεβρουάριο και Μάρτιο. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στο θεσμό των Νόμπελ που φέρνει σε επαφή με διαφορετικούς δημιουργούς, δημιουργεί παραλληλισμούς και βασίζεται στη συζήτηση.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα, 10 του μήνα στις 8μμ έγινε η πρώτη συνάντηση αφιερωμένη στους ακτιβιστές νομπελίστες Ζαν Πωλ Σαρτρ και Ντόρις Λέσινγκ. Η εκδήλωση ήταν σαφέστατα καλή ευκαιρία να “συναντήσουμε” σπουδαίους διανοητές που άφησαν το ιδιαίτερο στίγμα τους.

Ο Γάλλος νομπελίστας που στις 23 Οκτωβρίου του 1964 αρνήθηκε να παραλάβει το Βραβείο Λογοτεχνίας από τη σουηδική ακαδημία, αποτέλεσε παράλληλα θεατρικό συγγραφέα αλλά και σπουδαίο φιλόσοφο και κυριότερο εκπρόσωπο του Υπαρξισμού κατά τον οποίο η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. “Είμαι καταδικασμένος να είμαι ελεύθερος” με την έννοια της ελευθερίας να είναι πρωταρχικός στόχος και αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης σύμφωνα με τον Σαρτρ.

Μέσα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο πολυγραφότατος Σαρτρ συνάντησε την εξίσου πληθωρική Λέσινγκ που το 2007 έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αμφότεροι πολυγραφότατοι, πολιτικοποιημένοι, αντισυμβατικοί, τολμηροί και παθιασμένοι τόσο στο έργο τους όσο και στην προσωπική ζωή τους, έζησαν τη φρίκη και τον όλεθρο  του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βρετανίδα Ντόρις Λέσινγκ που σε ηλικία 87 ετών έλαβε το βραβείο Νόμπελ, μέσα από τις ιστορίες της μίλησε για την Αφρική και το απαρτχάιντ, τις φυλετικές διακρίσεις και την υποδεέστερη θέση των γυναικών. Η ίδια γυναίκα στρατευμένη, μαχόμενη έγραφε ότι βίωνε ασχολούμενη με πολλά θέματα καταπιάστηκε  μέχρι με την επιστημονική φαντασία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και η πρόσφατη ταινία Ιδιαίτερες Αδυναμίες της Αν Φοντέν που βασίζεται στη νουβέλα της Λέσινγκ “Οι Γιαγιάδες”, η οποία πραγματεύεται το σύνθετο θέμα της σεξουαλικότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ακολουθούν συναντήσεις αφιερωμένες σε  Ζοζέ Σαραμάγκου και Τζ. Μ. Κουτσί,  Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Ορχάν Παμούκ, Αλμπέρ Καμύ και Χάρολντ Πίντερ.

Για όσους ενδιαφέρονται, περισσότερες πληροφορίες  εδώ.

Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118
Τηλ.: 211 3003580

Διάβασε επίσης...
Νίκος Παναγιωτόπουλος – Το γονίδιο της αμφιβολίας
Στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον το «τεστ Τσίμερμαν» ανιχνεύει την ύπαρξη του γονιδίου της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μια απλή και ανώδυνη εξέταση αίματος έρχεται να ξεχωρίσει τους πραγματικούς καλλιτέχνες από το σωρό των επίδοξων. Το «τεστ Τσίμερμαν» αρχικά θα γίνει δεκτό με ειρωνική διάθεση από την επιστημονική κοινότητα αλλά γρήγορα ...
Συνέχεια...
Νικόλ Κράους – Όταν όλα καταρρέουν
Τα σπονδυλωτά μυθιστορήματα είναι συχνά αποτυχημένες ή, για να είμαι πιο επιεικής, ανολοκλήρωτες απόπειρες μετατροπής, από τη μεριά του δημιουργού, μιας συλλογής διηγημάτων σε μυθιστόρημα. Η Αμερικανή συγγραφέας Νικόλ Κράους υπερπηδά με άνεση το εμπόδιο αυτό. Ένα γραφείο είναι ο συνδετικός κρίκος των τεσσάρων ιστοριών. Ένα γραφείο βαρύ, με τη σταθερότητα ...
Συνέχεια...
Νίκος Παναγιωτόπουλος – Το γονίδιο της αμφιβολίας
Νικόλ Κράους – Όταν όλα καταρρέουν