Με το πιo πρωτότυπο και καυστικό σχόλιο για την τρέλα της καθημερινής τριβής μέσα από το αλφάβητο διπλής ανάγνωσης που δημιούργησε, ο Dirk Bell επισκέπτεται την χώρα μας με μια έκθεση που αφορά λέξεις, κωδικούς πρόσβασης (pass-words), νέες αλφάβητους, assemblages, τρόπους σύνθεσης, δομές, σλόγκαν, φραστικά στοιχεία και που οδηγούν προς μία επαναστατική δυνατότητα πέρα από τις συμβατικές.

Ο ρομαντικός καλλιτέχνης Dirk Bell δείχνει γιά πρώτη φορά στην Αθήνα μιά σειρά νέων γλυπτών βασισμένα σε μιά αλφάβητο που έχει εμπνευστεί και σχεδιάσει ο ίδιος. Κομμένα με laser από φύλλα χάλυβα, οι φράσεις που συνθέτει, BURNOUTOPIA, THEENDISNEAR, BRUTALISMART, προκύπτουν παρατηρώντας μία κοινωνία διαμορφωμένη από συστήματα που καταστούν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης όλο και δυσκολότερες. Η αλφάβητος του  Bell εξοστρακίζει το γράμμα “Α” αντικαθιστώντας το με το σύμβολο/γράμμα LOVE. Κάτω από κάθε λέξη/διαταγή υπάρχει μία λέξη κλειδί.

Στο εγχείρημα του αυτό ο Bell προσκάλεσε και θα πλαισιωθεί από τα διαγράμματα του φιλόσοφου Marcus Steinweg τα οποία δημιουργήθηκαν και συντάχτηκαν αποκλειστικά για την παρουσίαση στην γκαλερί. Άμεσα συνδεδεμένα στο περιεχόμενο τους και στην μορφή τους με τα υπόλοιπα σκέλη της έκθεσης, τα αναλυτικά διαγράμματα που αναφέρονται στην Ελληνική φιλοσοφία, σε ερωτήματα εξουσίας και στο μέλλον της Ευρώπης, συμπορεύονται με το δημιούργημα του σκηνοθέτη Frederic D., ο οποίος συμμετέχει επίσης στην έκθεση με ένα φίλμ γυρισμένο εξ’ολοκλήρου στο στούντιο που μοιράζεται με τον Bell στο Wedding του Βερολίνου.

Η ταινία είναι μία συνάθροιση εικόνων από έργα τέχνης σε εξέλιξη, ηθοποιούς και χορευτές που κινούνται μέσα σε εγκαταστάσεις καθώς και μία μανούβρα (ελιγμό) ανάμεσα στην κλασική χρήση του χρώματος/μπογιάς στις καλές τέχνες και στις θεαματικές τεχνικές ταινιών του Hollywood (ειδικά εφέ).

Ο Dirk Bell γεννήθηκε στο Μόναχο το 1969, ζεί και εργάζεται στο Βερολίνο. Πρόσφατες εκθέσεις συμπεριλαμβάνουν Retour, Pinakothek der Moderne, Μόναχο, Made in Germany, Baltic Centre for Contemporary Art, Γκέιτσχέντ,  Paradise Lost, Kunstverein Arnsberg (με την Juliette Blightman), 7×14, Staatliche Kunsthalle, Μπάντεν-Μπάντεν, Li’ve is Li’ve, Schinkel Pavilion, Βερολίνο, New Art from Germany, Saatchi Gallery, Λονδίνο,  Melanchotopia, Witte de With, Ρόττερνταμ, Old Ideas, Museum fur Gegenwartskunst, Βασιλεία.

Η έκθεση θα ανοίξει με ομιλία του Marcus Steinweg με θέμα Promise of Consistency: Art and Philosophy, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, 7.30μμ (στα αγγλικά) καi θα περιλαμβάνει και t-shirt Workshop με σχέδια και ιδέες του Dirk Bell.

DIRK BELL – Alphabet
με την συμμετοχή του Marcus Steinweg
και του Frederic D.

15 Μαρτίου – 12 Μαίου
εγκαίνια 15 Μαρτίου, 8-10 μμ

Andreas Melas
&
Helena Papadopoulos

Επικούρου 26 και Κορύνης 4 , Αθήνα
Τηλ +30 210 32 51 881

www.melaspapadopoulos.com

 Τρίτη-Παρασκευή 12:00 με 18:00 και Σάββατο 12:00 με 16:00 και με ραντεβού

στοιχεία φωτογραφίων

1.  Dirk Bell
Brutalismart, 2011
Collage on found paper / Κολλάζ σε αφίσα
121 x 91 cm

2.  Dirk Bell
Untitled, 2012
Lightbox
120 x 90 cm

3.  Dirk Bell
LOVE, 2011
Steel / Χάλυβας
40 x 40 cm

4. Dirk Bell
Evolove, 2008
Offset print / Τύπωμα offset
44 x 44 cm