Το ντεμπούτο album της Monikaμε τίτλο "Avatar" βρίσκεται επιτέλους αυτή την εβδομάδα στις προθήκες των δισκοπωλείων από την Archangel Music.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την "μεγάλη ελπίδα" της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής, όπως την έχουν χαρακτηρίσει πολλοί – μόλις στα 21 της χρόνια! – να ανοίξει τα χαρτιά της…

 


Επιτέλους, βγήκε ο δίσκος!

¶ργησε ε; Κάναμε πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Για παράδειγμα, σκέφτηκα να βάλουμε χορωδία στο "To no avail". Ήρθε λοιπόν η χορωδία αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν, πως να σου πω, μου φάνηκε χάλια. Οπότε πάνω που είχαμε τελειώσει έπρεπε να το ξαναπιάσω από την αρχή και για δύο εβδομάδες να πηγαίνω να περνάω καινούρια κανάλια.

Πόσα άτομα συμμετέχουν στο δίσκο;

Περίπου είκοσι. Σκέψου ότι είναι από τον Martin των Calexico μέχρι βιολιστές, κοντραμπάσο, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κι εγώ έχω παίξει αρκετά όργανα…

Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το πράγμα ήθελα να το κάνω έτσι, over-produced όπως θα πουν κάποιοι, ως απωθημένο. Δε σημαίνει ότι είναι το καλύτερο. Αλλά εφόσον είχα τη δυνατότητα αποφάσισα να το κάνω. Αλλά δε σημαίνει ότι και ο επόμενος δίσκος θα είναι έτσι. Τώρα όμως "έπρεπε" να γίνει αυτό.

Δε σκέφτηκες δηλαδή να απλοποιήσεις την όλη διαδικασία, να παίξεις τα τραγούδια περισσότερο όπως τα παίζεις μόνη σου;

Το σκέφτηκα αλλά είχα βαρεθεί λίγο αυτόν τον τρόπο. Για μένα δε θα έλεγε κάτι να κάνω το ίδιο πράγμα που έκανα σπίτι απλά σε ένα καλύτερο στούντιο.

Είσαι ικανοποιημένη με το τελικό αποτέλεσμα;

Φυσικά. Υπάρχουν βέβαια κάποια κομμάτια που μου αρέσουν περισσότερο από κάποια άλλα. Όπως και να χει, πάντα θα βρίσκεις σημεία που θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα. Αλλά μετά από τόσο καιρό στο στούντιο, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει "τελειώνω ένα κομμάτι". Υπάρχει "εγκαταλείπω ένα κομμάτι". Δηλαδή εγώ το δίσκο κάποια στιγμή απλά τον εγκατέλειψα.

avatarΗ Archangel φαντάζομαι ήταν μαζί σου all the way καθ’ όλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, έτσι;

Ακριβώς όπως το λες. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποιος που σε εμπιστεύεται και δέχεται να επενδύσει ό,τι χρειάζεται για να κάνεις πράξη αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Αν και με αγχώνει λίγο μερικές φορές. Θυμάμαι, ας πούμε, όταν ήρθε ο Πάνος Θεοφανέλλης για πρώτη φορά στο στούντιο για να δει που είχαμε φτάσει μετά από δύο μήνες, κι εγώ έτρεμα για το αν θα του αρέσει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχα έστω και την παραμικρή πίεση να κάνω κάτι που θα άρεσε στην εταιρία. Αλλά ήλπιζα να τους αρέσει. Και όταν είδα ότι πράγματι ξετρελάθηκαν, ανακουφίστηκα.

Σε άγχωσε καθόλου ότι υπήρξε κόσμος που έλεγε “άντε επιτέλους, πότε θα βγάλει το δίσκο, τι στο καλό κάνει τόσο καιρό μέσα στο στούντιο;”

Κάποιες στιγμές με επηρέασε, αλλά το ξεχνούσα γιατί δεν πέρασε ούτε μία μέρα που να μην ασχολήθηκα με το δίσκο. Δουλέψαμε όλοι πάρα πολύ. Στην τελική, ο πρώτος μου δίσκος είναι οπότε είχα και άγνοια σε κάποια θέματα. Μπορεί να υπέθετα ότι κάποια πράγματα θα τελείωναν, ας πούμε, σε ένα μήνα, αλλά στο στούντιο αλλιώς εξλίσσονταν. Και από την άλλη, επειδή ήταν η πρώτη φορά που ηχογραφούσα επαγγελματικά ήθελα να δοκιμάσω όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα. Από τις ενορχηστρώσεις μέχρι τοartwork. Μέχρι και το εξώφυλλο, εγώ το σχεδίασα. Όχι γιατί ξαφνικά έγινα γραφίστρια, αλλά γιατί ήξερα απλά τι δε μου άρεσε. Επίσης μας πήρε καιρό γιατί έπρεπε να συντονιστούμε με το γεμάτο πρόγραμμα του Ian Caple(Tindersticks, Tricky, Yann Tiersen…) που έκανε τη μίξη στο Λονδίνο. Μετά ήταν και το mastering από τον Ted Jensenστο Sterling Sound, στη Νέα Υόρκη. Όλα αυτά είναι κομμάτια του σκεπτικού που σου έλεγα, ότι ήθελα να δουλέψω όσο περισσότερο μπορούσα τον πρώτο μου δίσκο. Και εντάξει, μην τρελαινόμαστε κιόλας, δεν πιστεύω ότι υπήρχε και τόσος κόσμος που περίμενε το δίσκο.

Εντάξει, στα πλαίσια του “εναλλακτικού λογικού”…

Από τότε που εμφανίστηκα για πρώτη φορά στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, μετά στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατόπιν με τους Calexico, έχουν περάσει δύο χρόνια. Αλλά τους πρώτους έξι μήνες προσπαθούσα να καταλάβω αν πραγματικά ήθελα να βγάλω δίσκο. Έκανα συνέχεια ραντεβού με δισκογραφικές, έψαχνα να δω τι μου γίνεται. Γιατί δεν είχα ποτέ μου όνειρο να βγάλω δίσκο. Όταν είδα όμως ότι άρεσε αυτό που έκανα, αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο. Στο κάτω-κάτω, η μουσική και δη η δισκογραφία δεν ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα. Είχα διάβασμα και για τη σχολή μου, για παράδειγμα, και ακύρωνα συναυλίες γι’ αυτό το λόγο. Ακόμη το κάνω.

Τώρα σε αγχώνει καθόλου το πως θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το “Avatar”;

Σκέφτομαι ότι υπάρχει πιθανότητα αυτοί που είχαν ακούσει τις demo εκδοχές ορισμένων τραγουδιών του δίσκου, μπορεί να δυσανασχετήσουν. Αλλά ok, όλα θεμιτά είναι. Αυτό που θέλω εγώ είναι να κρατήσει λίγο σε βάθος χρόνου. Να μην είναι απλά μία φούσκα. Να το ακούσει κάποιος μετά από χρόνια και να του αρέσει. Αλλά δεν έχω και προσδοκίες. Είναι σα να ντύνεσαι να πας κάπου και να τους ρωτάς όλους “είμαι ωραία απόψε;”. Ε λοιπόν, εμένα δε με νοιάζει. Έτσι “ντύθηκα”. Επίσης πιστεύω ότι ο δίσκος δεν έχει ιδιαίτερη συνοχή. Εντάξει, έχει ένα συγκεκριμένο ύφος, αλλά τα περισσότερα τραγούδια διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Εμένα μου αρέσει όμως αυτή η ποικιλία.

Κάποια ελληνική κυκλοφορία που να σου άρεσε τελευταία;

Ενθουσιάστηκα με το δεύτερο δίσκο των Abbie Gale. Αριστούργημα. Και η φωνή της Εύης δεν παίζεται με τίποτα, έχει φοβερό εύρος σε νότες.

Η φάση του Velvet Bus πως σου φάνηκε;

Εγώ έπαιξα μόνο Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά ακόμη και αυτό το λίγο μου φάνηκε απίστευτο. Γενικά υπήρχε μία πολύ περίεργη αίσθηση. Από τη μία σκέφτονταν όλοι “γιατί το κάνουμε όλο αυτό τώρα;”, από την άλλη ήταν τόσο ωραία που ξεχνούσες τις όποιες δεύτερες σκέψεις. Ήταν κάπως σαν πενταήμερη, που παρόλο δεν το έχει μάθει όλος ο κόσμος, όσοι συμμετείχαν δε θα το ξεχάσουν ποτέ. Στο Gagarinβέβαια ήταν λίγο περίεργα γιατί όσο να ναι, έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχει γενικά ακουστεί αυτό το εγχείρημα, και περιμένεις στην Αθήνα να έχεις λίγο περισσότερο κόσμο. Αλλά δεν ήρθε περισσότερος κόσμος και στην αρχή αναρωτιόντουσαν όλα τα παιδιά “μόνοι μας θα είμαστε;”. Αλλά τελικά όλοι το διασκέδασαν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτό που είπε ένας δημοσιογράφος που καθόταν ακριβώς από πίσω μου. Κάποια στιγμή, χειροκροτώντας γυρίζει στον διπλανό του και του λέει: “οικογενειακό, αλλά γαμεί”. Αυτό ακριβώς ήταν.

Είμαι σίγουρη βέβαια ότι δε θα ξαναγίνει με αυτή τη μορφή που έγινε φέτος. Και ζηλεύω λίγο που δεν ήμουν κι εγώ τμήμα του την πρώτη φορά.

Εσύ έχεις κάποιες προγραμματισμένες συναυλίες;

Μάλλον στο Gazarte θα δώσω μία συναυλία στο τέλος Μαίου και μετά στο Synch, με fullμπάντα. Στην αρχή υπήρχε μία σκέψη να παίξω μόνο με ένα τσέλο στο Αμφιθέατρο αλλά προτίμησα να εμφανιστούμε όλοι μαζί στο Μπενάκη.


Στα του δίσκου πάλι, έχεις συγκεκριμένες προσδοκίες από το όλον αυτής της κυκλοφορίας;

Όσον αφορά τις πωλήσεις, δεν έχω ιδέα τι θεωρείται καλό νούμερο και τι κακό. Πάντως νομίζω ότι αυτός ο δίσκος είναι από τους τελευταίους, λόγω εποχής, που γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι πολύ περίεργη η εποχή που ζούμε…

Το τέλος της δισκογραφίας όπως το ξέραμε, λένε μερικοί.

Αυτό νομίζω ότι αφορά περισσότερο τις μεγάλες δισκογραφικές. Που δεν ξέρουν πως να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Θυμάμαι όταν έκανα ραντεβού για να υπογράψω, σε μία μεγάλη δισκογραφική μου είχαν πει “το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να βγάλουμε τα τραγούδια σου σε ringtones”. Μα, ταιριάζουν τα δικά μου τραγούδια για ringtones;! Καμία επαφή…

Και βλέπεις ότι όντως κάνουν πράγματα χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να ζυγίζουν καλά την κατάσταση.Είδα τις προάλλες τους Matisse στο So You Think You Can Dance, όπως τους Raining Pleasure παλιότερα στο Fame Story. Δε λέω ότι έπραξαν σωστά ή λάθως, αλλά είναι σα να μην έμαθε κανείς από το προηγούμενο των Pleasure, ότι μία τέτοιου τύπου μπάντα δεν κερδίζει τίποτα από μία τέτοια κίνηση. Ή τουλάχιστον όχι κάτι σημαντικό σε σχέση με την ψυχολογική φθορά της ίδιας της μπάντας.

Νομίζω ότι με μία τέτοια κίνηση θα κερδίσεις κάτι και θα χάσεις κάτι άλλο. Δηλαδή το ισοζύγιο είναι πάλι μηδενικό. Οπότε γιατί να μπεις στην όλη διαδικασία;

Ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας κάνει. Πες μου όμως τώρα, πως γίνεται μία κοπέλα που δεν έχει κλείσει τα 22, να βγάζει στα τραγούδια μία αίσθηση εμπειρίας ζωής (και του πόνου που αυτή συνεπάγεται) που θα περίμενε κανείς από μία γυναίκα κατά πολύ μεγαλύτερη;

Φαίνομαι καταθλιπτική δηλαδή; Γενικά, όπως με ξέρεις κι εσύ, είμαι πολύ κοινωνική. Ακόμη και μέσα στη μελαγχολία να ξυπνήσω το πρωί, με το που θα βγω έξω από το σπίτι θα είμαι πολύ κοινωνική και εξωστρεφής. Είναι κάπως σα να προσπαθώ όταν είμαι με άλλους, να κάνω κάτι για να περάσουμε ωραία. Αυτό το έχω από πολύ μικρή. Μία διαρκή ανησυχία να προτείνω κάτι, να κάνω κάτι για να περάσουν όλοι καλά. Από την άλλη, όταν είσαι σε ένα τέτοιο φόρτο προσφοράς όλη μέρα, όταν επιστρέφεις σπίτι, βγαίνει το άλλο άκρο. Θέλω να ηρεμήσω, να προβληματιστώ, να σκεφτώ. Πιστεύω ότι όταν μένεις μόνος σου σκέφτεσαι πραγματικά τι σου αρέσει. Προσωπικά τουλάχιστον, όταν είμαι με άλλους σκέφτομαι πρώτα απ’ όλα τι αρέσει στους άλλους και όχι σε μένα.

Έχω βέβαια κι ένα μεγάλο πρόβλημα. Συνέχεια σκέφτομαι. Συνέχεια βρίσκομαι σε μία ανησυχία. Και μερικές φορές με κουράζει όλο αυτό. Οπότε όταν κάθομαι μόνη μου και σκέφτομαι, αυτό μεταφράζεται συχνά σε τραγούδια, τα οποία ναι, μπορεί να ακούγονται μελαγχολικά.

Και πως τη ντιλάρεις εσύ τη μελαγχολία σου;

Μερικές φορές την αντιμετωπίζω ως κάτι ενθαρρυντικό. Γιατί συνειδητοποιώ ότι αφού είμαι δημιουργική ακόμη και μέσα από τη μελαγχολία, μπορώ να είμαι δημιουργική και μέσα από άλλα πράγματα. Η κατάθλιψη – χωρίς να υπονοώ ότι είμαι καταθλιπτική – σε κάνει να μη μπορείς να προοδεύσεις, να δημιουργήσεις. Εγώ όμως, ευτυχώς, μπορώ και βγάζω κάτι από τις στενάχωρες στιγμές μου. Κάτι που μπορώ να μοιραστώ με άλλους.


Και πως βλέπεις αυτό το “μοίρασμα” όταν είσαι πάνω στη σκηνή;

Όταν παίζω με άλλα συγκροτήματα, όπως με τους My Wet Calvin, είμαι πολύ χαλαρή και σίγουρη για αυτό που κάνω. Όταν όμως παίζω τη δική μου μουσική, νιώθω ότι έχω μία ευθύνη, να οδηγήσω όλη αυτό το σχήμα που βρίσκεται στη σκηνή, κάπου. Κάποιες φορές μου συμβαίνει αυτό που σου είπα, να μη μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι άσχετα πράγματα. Μου έχει τύχει να παίζω ένα κομμάτι στο Gagarin και από μέσα μου να σκέφτομαι τι είχα να κάνω την επόμενη μέρα. Αφαιρούμαι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο. Κάποιες άλλες φορές, όταν είμαι μόνη μου στη σκηνή με ένα πιάνο, ελάχιστες φορές νιώθω τόσο όμορφα όσο όταν παίζω μόνη μου το πιάνο στο σπίτι. Δηλαδή με αγχώνει κάπως η ιδέα ότι τόσος κόσμος ήρθε για να δει εμένα να κάνω κάτι.

Το feedback όμως το απολαμβάνεις…

Εννοείται. Το χειροκρότημα είναι ωραίο πράγμα. Αλλά την ίδια στιγμή που το απολαμβάνω, σκέφτομαι αμέσως τι πρέπει να παίξω μετά. Γι’ αυτό και δεν είμαι διαχυτική ανάμεσα στα τραγούδια.

Έχεις στο μυαλό σου μία ιδανική αντιμετώπιση των τραγουδιών σου; Και δεν εννοώ σε επίπεδο κριτικής, αλλά στο πως θα ήθελες να τα οικειοποιηθεί ένας πιθανός ακροατής.

Νομίζω ότι οποιοδήποτε τραγούδι και αν ακούσει κανείς, είτε ελληνικό είτε ξένο, είτε με στίχους είτε χωρίς, από οποιαδήποτε μπάντα, θα βρει κάποιο σημείο που αυτόματα θα το συνδέσει με μία δική του εμπειρία. Οπότε αυτό που θα ήθελα από τα δικά μου κομμάτια είναι κάποιος να βρει ένα σημείο και να το κάνει δικό του. Γιατί κανένας δε μπορέσει ποτέ να καταλάβει γιατί έγραψα εγώ το κάθε τραγούδι. Όχι ότι γράφω πια και κάτι τόσο σπουδαίο. Αλλά για να καταλάβει κανείς, πρέπει να του εξηγήσω με λεπτομέρειες.

Κάν’ το λοιπόν…

Προσπαθώ όμως να μην το κάνω. Θυμάμαι, ας πούμε, όταν διαβάζαμε ποίηση στο σχολείο και έλεγε κάπου ο Σεφέρης ξέρω γω “έβαλε ένα κίτρινο τριαντάφυλλο”. Και καθόμασταν και εξηγούσαμε ότι διάλεξε το κίτρινο χρώμα γιατί είναι το χρώμα του μίσους και άλλα τέτοια. Αλλά τελικά πόσο νόημα έχει να κάνεις τέτοιες αναλύσεις; Αφού ο μόνο ο δημιουργός ξέρει την αλήθεια του έργου του.

Για σένα το γράψιμο των στίχων είναι εύκολη διαδικασία;

Κάποιες φορές ναι, τους γράφω πολύ γρήγορα. ¶λλες φορές παιδεύομαι πάρα πολύ.

Είναι πάντως βιωματικοί;
/strong>

Κυρίως γράφω για μένα. Αλλά όχι μόνο. Μπορεί να γνωρίσω κάποιον και να μου πει πως πέρασε σε ένα πάρτι και αυτό να μου γεννήσει μία ιδέα.

Και ιδέες για τον επόμενο δίσκο; Έχεις ήδη;

Εννοείται. Εγώ στο σπίτι μου δεν παίζω πια τα τραγούδια του “Avatar”. Έχω γράψει ήδη πάνω από τριάντα τραγούδια. Ένας χαλαρός στόχος που έχω είναι του χρόνου τέτοια εποχή να έχω τελειώσει τις ηχογραφήσεις του επόμενου δίσκου. Και ας κυκλοφορήσει μετά από δύο χρόνια. Και σκέφτομαι να δουλέψω με διαφορετικό τρόπο. Να φτιάξουμε μία μπάντα με δέκα άτομα και για τέσσερις μήνες να κάνουμε συνέχεια πρόβες. Και μετά θα πάμε είτε στο Παρίσι, όπως μας πρότεινε ο Ian Capleμήπως κάνουμε κάτι με Yann Tiersen, είτε στην Ολλανδία είτε στο Βερολίνο σε κάποια στούντιο που μας πρότεινε ο Martin από τουςCalexico. Θα κάνουμε λοιπόν αυτό για δύο εβδομάδες και δε θα ασχοληθούμε άλλο. Δε θα χρειαστεί κιόλας γιατί θα ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε μετά από τόση προετοιμασία στις πρόβες. Ευτυχώς έμαθα πολλά από τον πρώτο μου δίσκο. Τον έζησα όσο πιο έντονα μπορούσα.

Διάβασε επίσης...
To Free κάνει πάρτι και φέρνει τις Plastiscines και τους BoomBox
Το ανανεωμένο περιοδικό Free κάνει το μεγάλο του πάρτι στις 10 Δεκεμβρίου, στο -κι αυτό ανανεωμένο- "Cinema" στην Πειραιώς 130. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι θα έχει καλεσμένες τις Plastiscines, από τη Γαλλία.Η επιφανέστερη μπάντα από το "κίνημα" των 'les bébés rockers', των Παριζιάνικων νεανικών συγκροτημάτων, έρχεται δέκα μήνες ...
Συνέχεια...
Solo album από τον Kele Okereke των Bloc Party
Tην τύχη του σε side project και μάλιστα προσωπικό εκτός Bloc Party, θα δοκιμάσει ο Kele Okereke, τραγουδιστής του συγκροτήματος, ακολουθώντας τα βήματα του κιθαρίστα των Bloc Party, Russel Lissack, που υπο το όνομα Pin me down, μαζί με την Milena Mepris ετοιμάζονται και αυτοί για το ντεμπούτο album τους ...
Συνέχεια...
Οι Motorhead στην Ελλάδα για δύο συναυλίες
Υπάρχουν τραγελαφικοί ροκ βετεράνοι με τους οποίους γελάμε όποτε μας θυμούνται για τα τελευταία ένσημα, και υπάρχουν και σεβάσμιοι rock'n'roll γερόλυκοι, οι οποίοι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.Στη δεύτερη κατηγορία σαφέστατα ανήκει η συμμορία των Lemmy Kilmister, Phil Campbell και Mikkey Dee, οι θρυλικοί βέβαια Motorhead οι οποίοι επιστρέφουν στην χώρα μας ...
Συνέχεια...
Light Asylum + Bella Fuzz @ Death Disco
Υπό άλλες συνθήκες, οι διαρκείς αναφορές και παρομοιώσεις της Shannon Funchess με την Grace Jones, στις οποίες και επιδίδεται συνεχώς ο διεθνής μουσικός τύπος, θα αποτελούσαν ένα ακόμα βαρετό κλισέ. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έχουν πέσει διάνα, και ας μιλάμε φυσικά για εντελώς, μα εντελώς, διαφορετικά μεγέθη. Θυμάμαι ότι, χωρίς ...
Συνέχεια...
Ακούστε το νέο τραγούδι των Raining Pleasure – Love was just a girl!
Είχαμε χρόνια να ακούσουμε ένα νέο κομμάτι των Raining Pleasure. Από το 2003, συγκεκριμένα, όταν κυκλοφόρησε το Forwards and Backwards. Το όνομα αυτού: "Love Was Just A Girl"!Ένα τραγούδι με καλοκαιρινή και συνάμα χορευτική διάθεση, που είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, σαν "ήχο των Raining Pleasure", αλλά ...
Συνέχεια...
The Glimmers
Αυτό το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στο Bios, οι ομάδες "Disco Pogo" και "Yes It Does!! Sure It Does!!" ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσίασαν ένα εξαιρετικό double bill, με δύο από τα καλύτερα ονόματα αυτή τη στιγμή στο χώρο του εναλλακτικού DJing.Από την μία πλευρά ο πρωτοπώτος της Γαλλικής ...
Συνέχεια...
Justin Sullivan και Dean White (New Model Army) στο Closer
Το Closer Alternative Bar ( Ιπποκράτους 150 & Βατάτζη, Εξάρχεια. Τηλ. 2106440310) παρουσιάζει τους Justin Sullivan και Dean White από τους θρυλικούς New Model Army σε ένα special ημι-ακουστικό set, την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Ο Justin Sullivan (τραγουδιστής, βασικός συνθέτης και ψυχή του συγκροτήματος) συνοδευομένος από τον κιθαρίστα/κιμπορντίστα της μπάντας Dean ...
Συνέχεια...
Download This: Various Artist  – After Dark 2 Mix
Είχε δεν είχε ο φίλτατος Johnny Jewel, μας έκανε και πάλι το δωράκι του και έκανε διαθέσιμη την πρόσφατη και εξαιρετική συλλογή της Italians Do It Better After Dark 2 για stream ή/και δωρεάν download μέσω soundcloud ως ενιαίο mix (κυκλοφορεί ήδη κανονικα μέσω iTunes ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και ...
Συνέχεια...
Listen Up: Leonard Cohen – ‘Show Me The Place’
Είχαμε ξαναπεί από εδώ για το νέο άλμπουμ του Leonard Cohen με καινούριο υλικό, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά το Dear Heather. Το Old Ideas κυκλοφορεί λοιπόν 31 Ιανουαρίου από την Sony/Columbia, θα περιλαμβάνει δέκα νέα κομμάτια (δείτε και το tracklist παρακάτω και το εξώφυλλο ακριβώς από πάνω) και είναι ήδη ...
Συνέχεια...
Νέο άλμπουμ για τους Spain
Ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι θα μου πεις τώρα και χίλια δίκια θα 'χεις. Μετά από 12 χρόνια αποφάσισε ο Josh Haden (γιος του γνωστού τζαζίστα Charlie Haden) να κυκλοφορήσει νέο δίσκο με τους πλήρως ανακαινισμένους Spain (η Petra Haden ωστόσο συνοδεύει και πάλι). Το The Soul Of Spain χρειάστηκε 2 χρόνια ...
Συνέχεια...
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford OST
Το δίδυμο που ήταν υπεύθυνο για το καλύτερο soundtrack της περσινής χρονιάς (σε ισοψηφία με το The Fountain) επέστρεψε. Η ταινία είναι πάλι western, όπως και το περσινό Proposition...λογικό! Είναι ο αέρας της ερήμου που κουβαλάει ο Warren Ellis από τους Dirty Three, με το στοιχειωμένο βιολί του, που σε ...
Συνέχεια...
Ο Stephen Malkmus (δυστυχώς) επιστρέφει στους Jicks
Αυτό που όλοι οι φανς των Pavement απεύχονταν είναι γεγονός. Ο Stephen Malkmus ανακοίνωσε το νέο του album με το προσωπικό του σχήμα, τους Jicks κάτι που σημαίνει πως οι Pavement μένουν ξανά στο περιθώριο. Όπως γνωστοποιήθηκε μέσω του blog της δισκογραφικής του εταιρείας, Matador Records, το 5o album του Malkmus με τους ...
Συνέχεια...
Ian Brown @ Fuzz Club
Ο καιρός από το πρωί θύμιζε Αγγλία. Βόρεια Αγγλία. Μια συννεφιά, ένας μουντός ήλιος, μια ψιχάλα. Μέχρι το απόγευμα που ήρθε και μια μπόρα να προϋπαντήσει έναν παλιό μας γνώριμο, έναν παλιόφιλο που επέστρεψε με νέο δίσκο στην βαλίτσα του.Ακόμη και ο καιρός, λοιπόν, έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει ...
Συνέχεια...
Listen Up: Thurston Moore – “Detonation”
Με την Kim Gordon να χάνεται όλο και περισσότερο, στο κιθαριστικό drone των Body/Head και τον Lee Ranaldo να ανακαλύπτει την μελωδική πλευρά του αμερικάνικου indie, πολλοί fans των διαλυμένων πια Sonic Youth, έχουν πέσει σε βαθιά κατάθλιψη. Για όλους αυτούς φροντίζει ο Thurston Moore, που για το νούμερο 5 των ...
Συνέχεια...
Ornette Coleman
Το να «συμπυκνώσει» κανείς 50 ολόκληρα χρόνια καριέρας (και τι καριέρας!) ενός ήδη «αγιοποιημένου» μουσικού σε ένα κείμενο για το διαδίκτυο αποτελεί σίγουρα από δύσκολο έως ακατόρθωτο εγχείρημα. Θα προσπαθήσουμε πάντως να σας δώσουμε ένα συνοπτικό timeline, με «στάσεις» στα κύρια σημεία τού έργου, του 78χρονου αμερικάνου jazz μουσικού και ...
Συνέχεια...
Cold Cave + Mechanimal @ Death Disco
Απολύτως επιτυχημένη κρίνεται η βραδιά της Τρίτης αφού και γέμισε και με το παραπάνω ο κόσμος  στο χώρο του Death Disco στου Ψυρρή και αρκετά ευχαριστημένοι φάνηκαν οι περισσότεροι από την εμφάνιση των Cold Cave, δηλαδή του Wesley Eisold και της συντρόφου-παρτενέρ του στην περιοδεία Amy Lee.  Tη βραδιά άνοιξαν ...
Συνέχεια...
H Violet Louise στο Booze Cooperativa
Ως Violet Louise  μας συστήθηκε στη μουσική μέσα στο 2011 η ηθοποιός Λουίζα Κωστούλα και ως Violet Louise κυκλοφόρησε και το ντεμπούτο album της  με τίτλο «Cardinals & Lovers» σε συνεργασία στην παραγωγή με τον Δημήτρη Καμαρωτό και το Studio 19. Ως "ηλεκτρονική συναισθηματική pop" συστήνει την μουσική που δημιουργεί και παρουσιάζει ...
Συνέχεια...
Download This: New York Renaissance (mixtape)
Αν δεν έχετε ιδέα για την πολύ ενδιαφέρουσα "αναγέννηση" της νεοϋορκέζικης hip-hop σκηνής που λαμβάνει χώρα εδώ και λίγα χρόνια, το mixtape New York Renaissance που επιμελήθηκε ο γνωστός αμερικάνος ραδιοφωνικός παραγωγός  Peter Rosenberg (Hot 97), διαθέσιμο για stream και δωρεάν download μέσω Dat Piff παρακάτω είναι μια πάρα μα ...
Συνέχεια...
Video: The Velvoids – “Bear”
  Οι αγαπητοί The Velvoids κυκλοφόρησαν μέσα στο καλοκαίρι ένα EP με τίτλο "Las FREAK Voodoo". Το ντουέτο από την Αθήνα του Vice και της Dorah, μέσα από το εν λόγω EP, κυκλοφόρησαν μόλις ένα νέο video για το τραγούδι "Bear". To πολύ ωραίο video με την VHS αισθητική έχει δημιουργηθεί από τον Βασίλη ...
Συνέχεια...
Video: DIIV – ‘Wait’
Ακόμα ένα video μέσα από το πολύ καλό Oshin (2012, Captured Tracks) των μπρούκλυνέζων DIIV αυτήν την φορά για το 'Wait'. Γυρισμένο, όπως συνηθίζεται τελευταία, με vintage/VHS αισθητική από την Sandy Kim, συμμετέχει η ανερχόμενη τραγουδίστρια/τραγουδοποιός Sky Ferreira και περιλαμβάνει κάποιες NSFW σκηνές. Δείτε το παρακάτω... DIIV - 'Wait' (official video)
Συνέχεια...
Come to Our Party Dressed as a Shadow – Οι Piano Magic σε Αθήνα και Θεσ/νίκη
Τους είδαμε για πρώτη φορά το 2004 στο Gagarin πριν τους Legendary Pink Dots αλλά δεν πιστεύω κανείς από τους οπαδούς τους να τους χόρτασε. Η επιστροφή τους έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ενώ διακατέχονται από "επετειακή" διάθεση για τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων αλλά και παράλληλα βρίσκονται στα τελευταία στάδια ...
Συνέχεια...
Download This: Death Grips – Niggas On The Moon
Το τρίο των Death Grips από το Sacramento χτύπησε απροσδόκητα και πάλι δίνοντας για δωρεάν download ακόμα ένα άλμπουμ σχεδόν επτά μήνες μετά το Government Plates. To άλμπουμ ονομάζεται Niggas On The Moon, είναι - όπως μας ενημερωνει και η ίδια η μπάντα- το πρώτο μέρος ενός δίπλου LP με ...
Συνέχεια...
Πέθανε ο Peter Steele, frontman των Type O Negative
Όπως ανακοινώθηκε από το επίσημο website του αμερικανικού metal συγκροτήματος Type O Negative, o Peter Steele, frontman και μπασίστας του group, πέθανε την περασμένη Πέμπτη από καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν 48 ετών.Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο Steele ήταν άρρωστος το τελευταίο διάστημα. Ο Steele είχε στο παρελθόν πολεμήσει την ...
Συνέχεια...
R.I.P. Gerard Smith of TV On The Radio
Mε μια λιτή ανακοίνωση από το επίσημο site τους ανακοινώθηκε ο θάνατος του μόλις 34χρονου Gerard Smith, επίσημα μέλος των Αμερικάνων TV On The Radio από το 2005, από καρκίνο του πνεύμονα: "We are very sad to announce the death of our beloved friend and bandmate, Gerard Smith, following a courageous ...
Συνέχεια...
Athena Andreadis: Breathe With Her
Η Athena ξεκίνησε ανάποδα αυτό που όλοι προσπαθούν να κάνουν. Καριέρα στο εξωτερικό. Πριν καν μάθουμε εδώ στην Ελλάδα για την ύπαρξη της, εκείνη είχε ήδη αρχίσει να παίζει τη μουσική της στο Λονδίνο και μάλιστα να κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις.Ο πρώτος της δίσκος είναι ένα μείγμα jazz και folk ...
Συνέχεια...
Στα σκαριά το νέο άλμπουμ των Queens of the Stone Age
O Josh Homme δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του  στο ραδιόφωνο του BBC οτι ο έκτος δίσκος των Queens of the Stone Age θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου. Το συγκρότημα μετά την εμφάνιση του στο Glastonbury festival θα βρεθεί κατευθείαν στο στούντιο για να ολοκληρώσουν την ηχογράφηση του επικείμενου ...
Συνέχεια...
Οι Καναδοί Nü Sensae στην Αθήνα
Έπρεπε να μπει για τα καλά η Άνοιξη για να αποκαλύψει την πρώτη της διοργάνωση για το 2013 η ομάδα Arte Fiasco. Αυτή τη φορά λοιπόν, η δραστήρια ομάδα θα υποδεχτεί στην Αθήνα το punk τρίο των Nü Sensae, που μας έρχεται από τον Καναδά, την Τρίτη 23 Απριλίου στο Six D.O.G.S. Κάποια ...
Συνέχεια...
Rockwave Festival 2008 update
Η DiDi Music/Big Star Promotions με μία λιτή ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γνωστοποιήσει τις νέες πληροφορίες που αναμένουμε για το φετινό Rockwave Festival.Όπως έχουμε πει και παλιότερα η πρώτη "metal" ημέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου, πάντα στο Terra Vibe, με την συμμετοχή των Judas ...
Συνέχεια...
Εξαντλήθηκαν τα πρώτα 2.000 εισιτήρια για τη συναυλία του James Blunt
Το πόσο δημοφιλής είναι (και) στη χώρα μας ο βρετανός τραγουδοποιός ήταν γενικά γνωστό, όμως τώρα έχουμε και για αποδείξεις την προπώληση των εισιτηρίων για την συναυλία του στην Αθήνα, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, την Πέμπτη 19 Ιουνίου.Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρίας Hot Beez, τα πρώτα 2.000 εισιτήρια των ...
Συνέχεια...
Ο Tonino Carotone στο Half Note Jazz Club
Ο Tonino Carotone επιστέφει στο Half Note Jazz Club με καθημερινές εμφανίσεις από την Παρασκευή 19/11 έως και την Πέμπτη 25/11Το χιούμορ του αλλά και η σοβαρή, γεμάτη αγάπη, προσέγγιση της παλιάς ιταλικής ποπ παίζει με τις αναμνήσεις μας - αλλά, παράλληλα, ενισχύει την κοινωνικοπολιτική μας συνείδηση. Ο Tonino Carotone ...
Συνέχεια...
To Free κάνει πάρτι και φέρνει τις Plastiscines
Solo album από τον Kele Okereke των Bloc
Οι Motorhead στην Ελλάδα για δύο συναυλίες
Light Asylum + Bella Fuzz @ Death Disco
Ακούστε το νέο τραγούδι των Raining Pleasure –
The Glimmers
Justin Sullivan και Dean White (New Model Army)
Download This: Various Artist – After Dark
Listen Up: Leonard Cohen – ‘Show Me The
Νέο άλμπουμ για τους Spain
The Assassination of Jesse James by the Coward
Ο Stephen Malkmus (δυστυχώς) επιστρέφει στους Jicks
Ian Brown @ Fuzz Club
Listen Up: Thurston Moore – “Detonation”
Ornette Coleman
Cold Cave + Mechanimal @ Death Disco
H Violet Louise στο Booze Cooperativa
Download This: New York Renaissance (mixtape)
Video: The Velvoids – “Bear”
Video: DIIV – ‘Wait’
Come to Our Party Dressed as a Shadow
Download This: Death Grips – Niggas On The
Πέθανε ο Peter Steele, frontman των Type O
R.I.P. Gerard Smith of TV On The Radio
Athena Andreadis: Breathe With Her
Στα σκαριά το νέο άλμπουμ των Queens of
Οι Καναδοί Nü Sensae στην Αθήνα
Rockwave Festival 2008 update
Εξαντλήθηκαν τα πρώτα 2.000 εισιτήρια για τη συναυλία
Ο Tonino Carotone στο Half Note Jazz Club