Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ μετά από τον α’ κύκλο παραστάσεων της νέας της παραγωγής «ταξιθέτρια(SOLO)» στη Ρόδο και την Κω επιστρέφει στην έδρα της, την Αθήνα, για δέκα παραστάσεις σε νέο, μη θεατρικό χώρο, στο κέντρο της πόλης από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

Στο Μέγαρο Μακέδου θα παρουσιάζεται από το Σάββατο, η νέα αυτή παραγωγή η οποία  αποτελεί μία ευθεία αναφορά στη γνωστή εγκατάσταση “My Bed” (1998) της  Βρετανίδας Τρέισι Έμιν, με την Δήμητρα Παπαγιάννη να ερμηνεύει τον μονόλογο με σύγχρονη, τολμηρή γλώσσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον και με την φωνή της Μαρίας Κάλλας να ακούγεται σε απόσπασμα από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Δον Κάρλος» (1867).

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται σε μέρος του ιταλικού μυθιστορήματος της Έλενας Σοπράνο «Η ταξιθέτρια» (1994):

“Η Έλενα κοντεύει τα τριάντα. Δουλεύει –όπως  ισχυρίζεται- σαν ταξιθέτρια στη Σκάλα του Μιλάνου. Σκορπά τη ζωή της ανάμεσα στον απόλυτο καθωσπρεπισμό του διασημότερου λυρικού θεάτρου του κόσμου και σε έναν ανεκδιήγητο σκουπιδότοπο, το διαμέρισμά της, ακινητοποιημένη όλες τις ώρες πάνω σ’ ένα στρώμα. Όταν δεν παριστάνει την ταξιθέτρια καταπίνει χάπια και βυθίζεται στην ασφάλεια του κρεβατιού της, αρνούμενη το οτιδήποτε. Δύο κόσμοι, εκείνος της λάμψης και του θεάματος διασταυρώνεται με το μικρόκοσμο ενός κοριτσιού χωρίς σκοπό κι επιθυμίες. Η κυκλικότητα του επαναλαμβανόμενου χρόνου οδηγεί την ηρωίδα στις ψευδαισθήσεις και την παραίτηση, την εσωστρέφεια και τον εγκλεισμό, την οικειοθελή (;) εγκατάλειψη και τη βέβαιη μανία. Δύο σκηνικοί τόποι. Η Όπερα και το Δωμάτιο. Ο ένας και μοναδικός αντιήρωας. Η Έλενα. Αλλά και μερικά φαντάσματα που η «ταξιθέτρια» της ζωής -αν και σε ρόλο αυστηρά διακοσμητικό- προσπαθεί να ξορκίσει, τοποθετώντας κάποιες «ένδοξες» στιγμές του παρελθόντος στους αποθηκευτικούς χώρους της μνήμης. Όταν η αλήθεια συγχέεται με το ψέμα, όταν η μέρα γίνεται από το πρωί, νύχτα, όταν το μέτρο και οι αισθήσεις χάνονται, η παραφροσύνη κερδίζει γρήγορα έδαφος και πρωταγωνιστεί ως το τέλος.

Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαγιάννη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Άντζυ Πυκνάδα
Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηδιάκου

Μέγαρον Μακέδου
Σουρμελή 8 (προέκταση οδού Αβέρωφ) – Αθήνα
Tηλ. επικοινωνίας: 6997-166210

Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου καθημερινά στις 21:30.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα.
Με ελεύθερη εισφορά εισόδου (τιμή εισιτηρίου κατά βούληση)
(Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους)

Διάβασε επίσης...
Οι Πιο Δυνατοί
Έτος Στριντμπεργκ το 2012 και η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ επιστρέφει στη δραματουργία του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ -μετά την πολυσυζητημένη παράσταση «Τζούλια» (Νixon / Screening Room, 2009) «Η πιο δυνατή» (Den Starkare). Ο τίτλος, για τις ανάγκες του νέου ανεβάσματος του σύντομου μονόπρακτου (γραμμένο το 1889), έχει αποδοθεί στον πληθυντικό αριθμό: «Οι ...
Συνέχεια...
Οι Πιο Δυνατοί