Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του Πανοράματος Κινηματογράφου  είναι και το ντοκιμαντέρ The Black Power Μixtape 1967-1975. Όσοι το χάσατε λοιπόν το Σάββατο που μας πέρασε και θέλετε να το δείτε, όπως εμείς, μπορείτε από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου να το απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη.

Να πούμε καταρχήν ότι συμπαραγωγός της ταινίας είναι ο πολύ γνωστός ηθοποιός Danny Glover, ο οποίος έχει ιστορία ακτιβισμού πίσω του, με τη καριέρα του και τη φήμη του να του επιτρέπει πλεόν να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ντοκιμαντέρ πάνω στην ιστορία των κινημάτων για την χειραφέτηση των Αφροαμερικανών στις Η.Π.Α. Αξίζει επίσης να ψάξετε και το Soundtrack for a Revolution του 2009 που είδαμε πριν λίγους μήνες στην Ταινιοθήκη με θέμα φυσικά τη μουσική και το ρόλο της στο Civil Rights Movement.

Οσο παράδοξο και αν ακούγεται το πολύτιμο footage για την Black Power Movement που αποτελεί το ντοκιμαντέρ βρεθηκε στα άδυτα των αρχείων της σουηδικής τηλεόρασης και ενορχηστρώθηκε από τον σκηνοθέτη Goran Hugo Olsson. Εμφανίζονται σ’ αυτό σημαντικές μορφές του κινήματος Black Power όπως οι Stokely Carmichael, Eldridge Cleaver και η θρυλική Angela Davis. Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται από σχόλια νεότερων μαύρων μουσικών όπως οι Questlove, Erykah Badu και Talib Kweli.

Αποδεικνύεται ότι οι Σουηδοί ρεπόρτερ της εποχής παρακολούθησαν από κοντά την ταραχώδη αυτή περίοδο στην ιστορία των Η.Π.Α. από τη δολοφονία του Martin Luther King μέχρι την πτώση του Nixon (μετά δηλαδή από την αρχική περίοδο 1955-1968 του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα) αιχμαλωτίζοντας πολλές χαρακτηριστικές στιγμές στα δεκαεξάρια φιλμ τους που χρησιμεύουν για να διαλύσουν και στους σύγχρονους θεατές την πλάνη ότι οι Μαύροι Πάνθηρες υπήρξαν ένα κίνημα που προκρίνει αποκλειστικά τη βία. Αντίθετα στις αρχικές τους επιδιώξεις ήταν και η ισότητα, η χειραφέτηση και η εκπαίδευση της μαύρης κοινότητας.

Μεταξύ άλλων βλέπουμε τη συνάντηση του Martin Luther King και του Harry Belafonte με τον βασιλιά της Σουηδίας αλλά και μοναδικές εικόνες από τα κεντρικά γραφεία των Μαύρων Πανθήρων στο Όκλαντ. Έπειτα βέβαια βλέπουμε και την πτώση του κινήματος: το ανελέητο κυνήγι του FBI από τη μια και την εξορία από τις Η.Π.Α. αλλά και την εξάπλωση της χρήσης βαριών ναρκωτικών στη μαύρη κοινότητα που σκοτώνει κάθε επιθυμία για αντίσταση και αμβλύνει το θυμό απέναντι στο σύστημα.

Η ταινία κέρδισε το World Cinema Documentary Editing Award στο φετινό Sundance Film Festival.

Τhe Black Power Mixtape 1967-1975 Trailer:

Διάβασε επίσης...
Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Το γιατί η NEW STAR αποφάσισε να κάνει ένα Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου νομίζουμε μπορείτε να το βρείτε στους τίτλους ειδήσεων που αναφέρονται στην Ελλλάδα εντός και εκτός συνόρων. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν ταινίες, ευρωπαϊκής και αμερικανικής παραγωγής και συμπαραγωγής ενώ δυνατή παρουσία έχουν ταινίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ...
Συνέχεια...
Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου