Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την συναυλία του Josh T. Pearson στο Bios. Ο Άρης Κωνσταντέλλος πήρε με την σειρά του μία τηλεφωνική συνέντευξη με τον Τεξανό καλεσμένο μας για τον indiegroundradio, και την οποία δημοσιεύουμε, ενώ μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα της συνέντευξης στην εκπομπή αφιέρωμα στον JTP.

Ακούστε παρακάτω την δίωρη εκπομπή αφιέρωμα στον indiegroundradio με αποσπάσματα της συνέντευξης και πολύ μουσική άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη με τον Josh T. Pearson, η οποία μεταδόθηκε από τον indiegroundradio την Δευτέρα το απόγευμα, και παρουσίασε ο Άρης Κωνσταντέλλος με καλεσμένο τον υπογράφoντα εκ μέρους του mixtape.gr

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη παρακάτω:

Όλα τα websites και περιοδικά αναφέρονται στο “Last of the Country Gentlemen” σαν το ντεμπούτο σου album και παρόλο που, τυπικά, είναι εγώ το εκλαμβάνω περισσότερο σαν μια φυσική συνέχεια του δίσκου των Lift to Experience…

Μεταξύ μας και εγώ για δεύτερο το υπολογίζω μια και στο Texas Jerusalem Crossroads  τα τραγούδια ήταν όλα δικά μου. Oι Lift, βέβαια, ήταν μια «κανονική» μπάντα, με την έννοια ότι εξαρτιόμασταν πολύ  ο ένας από τον άλλο και οτιδήποτε έκανε κάποιος από εμάς επηρέαζε πολύ τους άλλους δυο. Τώρα, για να επιστρέψω στην ερώτηση σου, θα σου πω ότι είναι ο πρώτος δίσκος που κυκλοφορεί κάτω από το όνομα μου οπότε μπορεί όποιος θέλει μπορεί να το πει και ντεμπούτο.

Tα τραγούδια του “Last ot the Country Gentlemen” είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με αυτά που έγραφες όσο υπήρχαν οι Lift To Experience. Οι ενορχηστρώσεις είναι πολύ λιτές και στην ουσία όλο το album βασίζεται σε μια ακουστική κιθάρα και τη φωνή σου. Δεν πιστεύεις  πια στο παραδοσιακό r’n’r τρόπο (μπάσο-κιθαρα-ντραμς);

Βασικά θα ήθελα να είχα και άλλα όργανα αλλά δεν είχα χρήματα να πληρώσω τους μουσικούς (γέλια). Κοίτα, για να μιλήσω και λίγο σοβαρά, τα τραγούδια του “Last of The Country Gentlemen” είναι τα πιο προσωπικά που έχω γράψει ποτέ και από την πρώτη στιγμή τα δούλευα πάνω σε μια ακουστική κιθάρα. Στην πορεία της ηχογράφησης δοκιμάσαμε να τα παίξουμε με μπάσο και ντραμς και ακουγόντουσαν πολύ καλά και έτσι, αλλά ήθελα ο δίσκος να βγει όσο έντονος και άμεσος γίνονταν και τελικά αποφάσισα να τα διατηρήσω στην αρχική τους μορφή.

Πέρα από τη μεγάλη διαφορά, που αναφέραμε πριν, και οι δυο δίσκοι έχουν μια ομοιότητα: τα μεγάλα σε διάρκεια, τραγούδια. Απ’ ότι φαίνεται δεν θα ακούσουμε τρίλεπτα κομμάτια από σένα.

Ποτέ δεν ξέρεις… (γέλια) . Δεν έχω πρόβλημα με τα τρίλεπτα pop τραγούδια. Αντιθέτως πιστεύω πολύ στην  pop μουσική και μακάρι να μπορούσα να διασκευάσω σε μικρότερη διάρκεια τα κομμάτια που απαρτίζουν το “Last of the Country Gentlemen”, αλλά δεν μου βγαίνει. Δεν αποφασίζω από πριν τη διάρκεια του τραγουδιού, είναι κάτι που έρχεται αβίαστα και από μόνο του.

Ο δίσκος ακούγεται τόσο οικείος και ειλικρινής που ο ακροατής αισθάνεται ότι έχει απέναντι έναν φίλο που του εξομολογείται τα μυστικά και τα συναισθήματα του. Εσύ, ως δημιουργός, νιώθεις σαν να εκθέτεις τον εαυτό σου στους ακροατές σου;

Από την πρώτη μέρα που διαλύθηκαν οι Lift to Experience και για πάρα πολλά χρόνια έγραφα συνέχεια. Υπολογίζω ότι πρέπει να είναι πάνω από χίλια τα τραγούδια που έγραψα όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία  δεν χρησιμοποίησα ποτέ. Για μένα η μουσική λειτουργεί κατά μια έννοια ως κάθαρση, είναι ο δικός μου τρόπος για να αντιμετωπίζω τα πράγματα και με βοηθάει να ξεπερνώ τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκομαι. Να σου πω την αλήθεια, επειδή δεν είχα στο μυαλό μου να βγάλω κάποιο album, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα τραγούδια μου θα είχαν αντίκτυπο σε άλλους ανθρώπους και όταν  συναντώ κόσμο στα live που μου λέει το πώς αισθάνεται ακούγοντας το δίσκο, με κάνει να ξεπερνώ τους αρχικούς μου φόβους και τις ανασφάλειες για το αν θα είχαν αποδοχή από τρίτους, από ανθρώπους που δεν έχω γνωρίσει ποτέ.

Να σου πώ μία ιστορία;

Βεβαίως, παρακαλώ …

Πριν από λίγο καιρό, την εποχή  που έγραφα τα κομμάτια που αργότερα έγιναν το “Last of the Country Gentlemen” με είχαν καλέσει στην Ιρλανδία για να δώσω μια σειρά από συναυλίες. Μετά το τέλος κάθε μίας από αυτές τις συναυλίες με πλησιάζουν δύο τεράστιοι Ιρλανδοί τύποι που και στις δύο περιπτώσεις  μου φαινόντουσαν αρκετά μεθυσμένοι και μου είπαν το πόσο πολύ τους έχουν αγγίξει τα τραγούδια μου. Όπως σου είπα και πριν, εγώ τότε έγραφα απλά για να γράψω, και όλη αυτή η κουβέντα που είχα με τους τύπους με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά. Όταν επέστρεψα από αυτή την «περιοδεία» άρχισα να αναθεωρώ.  Τότε ήταν που αποφάσισα να «τελειώσω» αυτά τα τραγούδια και να τα κυκλοφορήσω σαν ένα ολοκληρωμένο δίσκο. Στο μυαλό μου ήθελα να πάρουν τη μορφή ερωτικού γράμματος στην πρώην μου και έτσι χρησιμοποίησα ένα – δύο παλιότερα κομμάτια στα όποια προσέθεσα αυτά που έγραφα εκείνη τη περίοδο  και τελικά γεννήθηκε το “Last of the Country Gentlemen”.

Θα σε ενοχλούσε να μιλούσαμε λίγο για τους Lift to Experience; Κυκλοφορήσατε σχεδόν από το πουθενά ένα μνημειώδες album και έπειτα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εξαφανιστήκατε.

Ήμασταν πραγματικά πολύ μικροί τότε. Ζούσαμε σε μια επαρχιακή πόλη του Texas και το μόνο που μας ένοιαζε ήταν το να παίζουμε μουσική. Δεν σκεφτόμασταν τίποτα. Η μουσική μας ήταν το μέσο για να ξεφύγουμε από τη βαρετή μας καθημερινότητα και δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μας ότι θα  υπογράφαμε σε  κάποια εταιρία ή  ότι θα βγάζαμε δίσκο. Και ξαφνικά ήρθε η Bella Union, κυκλοφόρησε το “The Texas-Jerusalem Crossroads” αρχίσαμε να παίζουμε σε διάφορα μέρη  και μετά σιγά σιγά άλλαξαν όλα. Τα πράγματα σοβάρεψαν απότομα  και υπήρχε πραγματικός κίνδυνος κάποιος από μας να πάθει κάτι κακό, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Στην ουσία ενηλικιωθήκαμε και οι τρεις μέσα από το συγκρότημα αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα αν δεν σταματούσαμε να παίζουμε μαζί κάποιος θα χανόταν στην πορεία.

Σου λείπει καθόλου το να είσαι σε ένα συγκρότημα; Τον τελευταίο καιρό ταξιδεύεις μόνος σου…

Ναι, πολύ. Μου λείπει το δέσιμο που υπάρχει στα άτομα που απαρτίζουν μια μπάντα. Το να μοιράζεσαι με δυο τρεις  φίλους σου όλες αυτές τις εμπειρίες, όλες αυτές τις ιστορίες που θα έχεις να θυμηθείς μετά.

Ευτυχώς όμως δεν ταξιδεύω μόνος μου. Είναι μαζί μου και o manager μου που φροντίζει όπου είμαι ότι όλα θα είναι καλά, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να είσαι σε ένα συγκρότημα. Από την άλλη το να είμαι μόνος μου μου δίνει την  ελευθερία του να παίζω τη μουσική μου όπως ακριβώς θέλω εγώ. Παίζοντας έτσι γίνομαι το αποκλειστικό όχημα των τραγουδιών μου, μπορώ να τα μεταλλάσω όπως αισθάνομαι κάθε στιγμή, και όπως καταλαβαίνεις αυτό με ικανοποιεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πρόκειται να επισκεφθείς την Ελλάδα για δεύτερη φορά. Θυμάσαι τίποτα από τις συναυλίες που έδωσες στη χώρα μας πριν από περίπου πέντε χρόνια;

Θυμάμαι ότι είχα μεθύσει πάρα πολύ και ότι έπαιζα σε ένα πραγματικά πολύ μικρό  συναυλιακό  χώρο. Κάποια ονόματα μου έρχονται στο μυαλό: ο Αναστάσης (σ.σ.αναφέρεται στον Αναστάση Γρίβα- «ψυχή» του Μικρού Μουσικού Θεάτρου), ο Σωκράτης που έβγαζε φωτογραφίες (σ.σ. αναφέρεται στον καλλιτέχνη και φωτογράφο Σωκράτη Μήτσιο) μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση που ένας τύπος που τον έλεγαν Σωκράτη μας έβγαζε φωτογραφίες και μην το παίρνεις ως αστείο αυτό.

Δεν το θεωρώ αστείο, στην Ελλάδα είναι αρκετά συνηθισμένο οι γονείς να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα αρχαίων Ελλήνων.

Ένα άλλο πράγμα που θυμάμαι από τότε  που είχα ξαναέρθει είναι ότι οι τιμές ήταν για τα πάντα πολύ ακριβές σε σχέση με τους μισθούς και επίσης ότι έκανε ένα μικρό σεισμό. Κοιμόμουν και ξύπνησα βλέποντας τον πολυέλαιο να κουνιέται πάνω από το κεφάλι μου και νόμιζα ότι ήταν οι γείτονες που έκαναν sex αλλά τελικά ήταν σεισμός.

Μπορεί να μην είχε παρακολουθήσει πολύς κόσμος αυτές τις συναυλίες αλλά όσους έχω ρωτήσει μου ανέφεραν ότι ήταν πραγματικά εκπληκτικές.

Τα τραγούδια που έπαιζα τότε ήταν τα «σατανικά» μου, αυτά που παίζω τώρα είναι στην ουσία ήσυχα country κομμάτια. Θεωρώ ότι και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με πολύ καλά τραγούδια, απλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου.

Όταν ήσουν στην Ελλάδα, εν μέσω αλκοόλ, συζητούσες με ένα φίλο και του ανέφερες, μεταξύ άλλων, το θαυμασμό σου για τον Roky Erickson.  Δράττοντας την ευκαιρία θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιο τρόπο σε έχουν επηρεάσει, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιπες r’n’r μυθικές φιγούρες..

Μάλλον θα πρέπει να σταματήσω να πίνω, μιλάω πολύ (γέλια). Κοίτα, όσο και να θαυμάζω τον Roky δεν θα ήθελα να έχω την κατάληξη του. Είναι ακριβώς η ίδια ιστορία που σου ανέφερα και πριν με τους Lift to Experience και όχι μόνο. Έχει συμβεί σε άπειρα συγκροτήματα το ίδιο. Νέοι άνθρωποι, πιτσιρίκια στην ουσία, άμυαλοι και εύθραυστοι που το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να παίζουν μουσική καταλήγουν να χάνουν τον εαυτό τους και στο τέλος να γίνονται ένα ακόμα θλιβερό στατιστικό. Βέβαια μπορεί όλο αυτό να συντηρεί τον r’n’r  μύθo, αλλά δεν παύει να είναι τραγικό. Όταν διαλύθηκαν οι Lift to Experience αποτραβήχτηκα σε ένα χωριό του Texas για ένα ολόκληρο χρόνο προσπαθώντας να ξανακερδίσω τα κομμάτια του μυαλού μου που είχα χάσει καθόλη τη διάρκεια της πορείας μας. Και να φανταστείς δεν ήμασταν καν τόσο γνωστοί..

Kάτι τελευταίο. Τι να περιμένουμε από το live σου στην Αθήνα; Θα παίξεις μόνο τραγούδια από το Last of the Country Gentlemen; Έχεις προγραμματίσει κάποιες διασκευές;

Όχι δεν πρόκειται να παίξω κάποια διασκευή αν και τώρα που το λες ίσως θα ήταν καλό να ανατρέξω σε κάποια τραγούδια διαμαρτυρίας δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα σας…

Να  σε ρωτήσω και γω κάτι. Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή την περίοδο; Βλέπω συνέχεια πορείες και φασαρίες να γίνονται.

Μεγάλη ιστορία. Θα σου πω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα ίσως περνάει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της και όπως είναι απόλυτα φυσικό ο κόσμος είναι οργισμένος.

Ελπίζω να έχετε αφήσει όρθιο το μέρος όπου πρόκειται να παίξω. Θα τα πούμε εκεί. God bless you

Η προπώληση των περιορισμένων εισιτηρίων για την συναυλία του Josh T. Pearson στην Αθήνα  το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου συνεχίζεται προς 17 ευρώ  από το Vinyl Microstore (Διδότου 34), από το Bios (Πειραιώς 84) καθημερινά από τις 11:00 έως τις 18:00 και online από το bios.gr

Την συναυλία του θα ανοίξει ο Mickey Pantelous με την σύμπραξη του περίφημου πια DrAlbert Flipout και την Οne CAN Βand του.

Διάβασε επίσης...
O Josh T. Pearson ανάμεσα στους υποψήφιους για το Uncut Music Award 2011
Το βρετανικό περιοδικό Uncut ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τις 8 υποψηφιότητες για το φετινό Uncut Music Award, το οποίο όπως κάθε χρόνο θα επιβραβεύσει το καλύτερο album του 2011. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες είναι και το αριστουργηματικό "Last of The Country Gentlemen" του Josh T. Pearson, τον οποίο και έχουμε την χαρά ...
Συνέχεια...
Download this: Josh T. Pearson – O Holy Night
Όπως έχουμε ξαναπεί, ο εκλεκτός μας καλεσμένος το επόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Bios, o Josh T. Pearson κέρδισε το βραβείο του Album της χρονιάς από το ανεξάρτητο φημισμένο δισκοπωλείο του Λονδίνου Rough Trade, το οποίο μάλιστα αφιερώνει τις πρώτες αυτές 10 μέρες του Δεκεμβρίου στον Τεξανό τραγουδοποιό. Παράλληλα, αποκλειστικά και ...
Συνέχεια...
Josh T. Pearson @ Barbican
Λίγες μόλις μέρες προτού μας έρθει στην Αθήνα, καλεσμένος μας, στο Bios στις 10 Δεκεμβρίου, o Γιώργος Χατζηιωαννίδης είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον Josh T. Pearson στο επιβλητικό Barbican του Λονδίνου και μας προϊδεάζει για το τι μας περιμένει. Το να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού κάποιος μόνο με ...
Συνέχεια...
God Bless You JTP
Φυσικά δεν θα διαβάσετε κάποιο review από εμάς για την εμφάνιση του Josh T. Pearson το βράδυ του Σαββάτου... Τι θα μπορούσαμε άλλωστε να πούμε, μετά από μια τέτοια βραδιά; Απλά θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινέστατες ευχαριστίες μας σε όλους όσους ήρθατε και παρακολουθήσατε μαζί μας και - ελπίζουμε - ...
Συνέχεια...
An afternoon with Josh T. Pearson at indiegroundradio
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την συναυλία του Josh T. Pearson στο Bios το ερχόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Αυτή την Δευτέρα, στις 20.00 σε μία δίωρη ειδικά διαμορφωμένη εκπομπή στον  indiegroundradio, ο Αρης Κωνσταντέλλος μαζί με τον υπογράφοντα εκ μέρους του mixtape.gr  θα παρουσιάσουν τη συνέντευξη που έδωσε στον πρώτο ο εκλεκτός Τεξανός καλεσμένος μας, ενώ θα ...
Συνέχεια...
O Josh T. Pearson στην Αθήνα!
To mixtape.gr παρουσιάζει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στο Bios τον καλλιτέχνη που δημιούργησε ένα από τα albums της χρονιάς! Το 2011 είναι η χρονιά του Josh T. Pearson και δεν θα ήταν κρίμα αν δεν μας δινόταν η ευκαιρία να τον απολαύσουμε στην Αθήνα; “I come from a long line in ...
Συνέχεια...
Dr. Albert Flipout’s one CAN band
Αρκετά με τον Josh T. Pearson. Ώρα να πούμε για ποιο λόγο επιλέξαμε να μας κάνει την τιμή να ανοίξει την βραδιά στο Bios το ερχόμενο Σάββατο o Dr. Albert Flipout και η one CAN band του με τον Mickey Pantelous! Πάμε από τα βασικά. Ο Dr. Albert Flipout είναι μια ιστορία ...
Συνέχεια...
Album της χρονιάς το “Last Of The Country Gentlemen” του Josh T. Pearson για το Rough Trade
Άρχισαν να δημοσιεύονται οι λίστες με τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές του 2011 και η πρώτη που έγινε γνωστή σήμερα είναι των περίφημων δισκοπωλείων του Λονδίνου Rough Trade. Και με χαρά διαπιστώσαμε ότι την πρώτη θέση ως album της χρονιάς κέρδισε το αριστουργηματικό και για εμάς "Last Of The Country Gentlemen" του ...
Συνέχεια...
Τα 25 albums του 2011 (έως τώρα…)
Κάθε χρόνο και χειρότερα για την χώρα, για την πόλη για την κοινωνία που ζούμε. Το μισό του 2011 έφυγε και τα σενάρια καταστροφολογίας και χρεωκοπίας είναι εδώ, ενώ εμείς αμήχανα διατηρούμε την όποια ψυχραιμία μας, βουτώντας μέσα στα 25 αυτά  albums που ξεχωρίσαμε και μας έσωσαν την ψυχή. Anna Calvi Anna Calvi Domino ...
Συνέχεια...
The Mighty Φουαγιέ Sessions από τον indiegroundradio ξεκινούν σήμερα
Οι φίλοι μας του indiegroundradio, ενός από τους αγαπημένους μας και "αδερφούς" ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, εγκαινιάζει σήμερα Σάββατο την μηνιαία πρόταση τους για την νυχτερινή μας διασκέδαση με το πρώτο από μια σειρά πάρτυ στο φιλόξενο Φουαγιέ του του κινηματογράφου "Mikrokosmos"  στη Λ. Συγγρού. Στο πρώτο αυτό Σαββατιάτικο session, με τίτλο "The ...
Συνέχεια...
End Of The Road Festival
Φτάνοντας στο χώρο που διεξάγεται το Εnd of the road (Larmer Tree Gardens, Dorset, UK) αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι οι επόμενες δύο μέρες θα κυλίσουν πάρα πολύ χαλαρά. Πολύ όμορφος χώρος, όλες οι σκηνές κοντά η μια στην άλλη,  περίπτερα με φαγητό αρκετά να ταΐσουν τον δεκαπλάσιο από τον κόσμο που είχε το ...
Συνέχεια...
Επανέναρξη από σήμερα για τον Indieground radio και σύντομα relaunch party
Ο indieground radio, ένας από τους 2-3 αγαπημένους μας ιντερνετικούς σταθμούς της πόλης επέστρεψε σήμερα 29 Σεπτεμβρίου κανονικά και από το πρωί μεταδίδει από το ολοκαίνουργιο studio του στο κέντρο της πόλης το πλήρες ανανεωμένο του πρόγραμμα  με πολλούς φίλους και δικούς μας ανθρώπους πίσω από τα μικρόφωνα και τις μουσικές επιλογές. Και ...
Συνέχεια...
O Josh T. Pearson ανάμεσα στους υποψήφιους για
Download this: Josh T. Pearson – O Holy
Josh T. Pearson @ Barbican
God Bless You JTP
An afternoon with Josh T. Pearson at indiegroundradio
O Josh T. Pearson στην Αθήνα!
Dr. Albert Flipout’s one CAN band
Album της χρονιάς το “Last Of The Country
Τα 25 albums του 2011 (έως τώρα…)
The Mighty Φουαγιέ Sessions από τον indiegroundradio ξεκινούν
End Of The Road Festival
Επανέναρξη από σήμερα για τον Indieground radio και