Φέτος το 17o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, πέρα από τα καθιερωμένα τμήματα και τα άλλα δύο βασικά αφιερώματά του (στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιασούζου Μασουμούρα και στη σχέση του Κάφκα με το σινεμά) παρουσιάζει και ένα αξιόλογο αφιέρωμα πιο σινεφίλ και εξειδικευμένο (με την καλή εννοια όλα αυτά μιας και ενίοτε αναλώνεται σε πιο κλασικές indie επιλογές ή “hip” ταινίες).

Μας συστήνει τον πολύ σημαντικό Ολλανδό ντοκιμαντερίστα Johan van der Keuken (1938-1957), προβάλλοντας ένα μεγάλο κομμάτι του πολυσχιδούς έργου του. Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Johan van der Keuken θα προβληθούν 14 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες του και 4 από τις σημαντικότερες μεγάλου μήκους δημιουργίες του.

Παρεμπιπτόντως, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι το Φεστιβάλ εμπλούτισε το τμήμα του ντοκιμαντέρ φέτος λίγο περισσότερο απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια που έδινε έμφαση σχεδόν αποκλειστικά στα μουσικά (τα Senna, El Bulli: Cooking in Progress και We Were Here είναι οι προτάσεις μας από τα φετινά ντοκιμαντέρ χωρίς μουσική θεματολογία).

Ο van der Keuken ήρθε αρχικά σε επαφή με τη φωτογραφία (δείτε εδώ κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες μαζί με το κείμενο για μια πρόσφατη έκθεσή του σε μουσείο του Αμστερνταμ), έζησε και επηρεάστηκε από το κλίμα του Παρισιού της δεκαετίας του ’50 αλλά ταυτόχρονα υιοθέτησε τις αρχές του αντιδιανοουμενίστικου καλλιτεχνικού ρεύματος CΟBRΑ (τα αρχικά προέρχονται από τις πόλεις CΟpenhagen-BRussels-Amsterdam), που έτρεφε μια σχετική αντιπάθεια στη γαλλική διανόηση και το παριζιάνικο καλλιτεχνικό κατεστημένο (π.χ. τον σουρεαλισμό) και αξίωνε την ελευθερία στην καλλιτεχνική φόρμα, τον πειραματισμό και την αυθόρμητη έκφραση. Έτσι, ενώ το έργο του JVDK διέπεται από τα συνθετικά γνωρίσματα του φωτογραφικού κάδρου και θα βρούμε άρτια στατικά πλάνα, ταυτόχρονα είναι διαρκώς παρόντα τα στοιχεία της θεματικής όσο και αισθητικής (και κινηματογραφικής γενικότερα) ελευθερίας και ρευστότητας.

Η αυτονομία των επιμέρους στοιχείων μιας ταινίας δεν τον εμποδίζει να τα συσχετίζει διαρκώς μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας ένα ελεύθερο καλειδοσκοπικό μοντάζ με εναλλαγές στο ρυθμό των ταινιών του, πότε αφήνοντας ένα πλάνο να αιωρείται για αρκετό χρόνο μπροστά στα μάτια του θεατή και πότε με σχετικά απότομα cuts. Επίσης, ο μαρξιστικής αφετηρίας υλισμός του αλλά και ο διαρκής αναστοχασμός για τη φύση του κινηματογράφου τον προτρέπουν να θυμίζει διαρκώς στο θεατή ότι παρακολουθεί ένα φιλμ, μια κατασκευή, που ο σκηνοθέτης συνδέει αλλά δεν ταυτίζει με την κοινωνική πραγματικότητα. Aυτή η διαρκής αναζήτηση για την “αλήθεια” της κινηματογραφικής αναπαράστασης μαζί με το ενδιαφέρον για την κοινωνία και ειδικότερα δε για την κατανομή του πλούτου και το χάσμα εύπορου Βορρά και πένητος Νότου διαπερνούν το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου του.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι είναι σημαντική η επιροή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στο έργο του ενώ έτρεφε μεγάλη αγάπη στη free jazz που πολλές φορές χρησιμοποιεί σαν μουσική επένδυση ενώ έχει κάνει και δύο ταινίες με σχετική θεματολογία (Maarten Double Bass και το Big Ben για τον μουσικό Ben Webster- δεν θα προβληθούν στο φεστιβάλ). Όπως έγραψε ένας κριτικός του έργου του, ο τρόπος που μοντάρει το φιλμ Amsterdam Global Village τελικά μπορεί να ιδωθεί ως μια σειρά παραλλαγών σε ένα σύνολο θεμάτων, ένας ιδιότυπος κινηματογραφικός φορμαλισμός με μουσική αφετηρία.

Τα ντοκιμαντέρ του JVDK αρνούνται τις έτοιμες απαντήσεις (ο ίδιος έχει πει ότι δε θέλει να δώσει στο θεατή ένα τελικό προϊόν) και ενδεικτικό της πρόθεσής του αυτής είναι η σχεδόν παντελής έλειψη voice-over και ομιλούντων κεφαλών στις ταινίες του. Έχουν αντικατασταθεί από την συμμετοχική παρατήρηση του κινηματογραφιστή (για να χρησιμοποιήσουμε και μια φράση από την ανθρωπολογία- εθνογραφία μιας και το έργο του van der Keuken αντλεί πολλά και από την μεγάλη παράδοση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ όπως και από τον επίσης Ολλανδό θεμελιωτή του ντοκιμαντέρ Joris Ivens). Οι προβληματισμοί δε του JVDK γύρω από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τις ροές του καπιταλισμού προηγούνται κατά πολύ και της σημερινής ύφεσης και των όψιμων “μαχητικών” ντοκιμαντέρ αμερικανικής κυρίως προέλευσης που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία εξάλλου υιοθετούν συχνά πυκνά διδακτικό ύφος.

Παραθέτουμε εδώ τις δικές μας προτάσεις για τις ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ αν και όλες οι ταινίες του αφιερώματος συστήνονται ανεπιφύλακτα και κυρίως το Amsterdam Global Village (μην πτοηθείτε από τη μεγάλη διάρκεια, πραγματικά αξίζει)

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Amsterdam Global Village – 23/9, 17.00 ΑΣΤΟΡ
Ένα επικό κινηματογραφικό πορτρέτο του Άμστερνταμ, μια city symphony με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που ταξιδεύει βέβαια και προς Τσετσενία και Βολιβία μεριά μέσα στις τέσσερις ώρες που διαρκεί και που αποτελεί το opus magnum του Van der Keuken.

I ♥ $  – 23/9 22.30 ΔΑΝΑΟΣ 2
Επίσης μεγάλο σε διάρκεια (2 ώρες και 20 λεπτά περίπου) το Ι Love Dollars καταγράφει συμπεριφορές και προσδοκίες τόσο αυτών που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας όσο και όσων παλεύουν για τα βασικά. Θα μπορούσε να έχει γυριστεί και σήμερα, τόσο επίκαιρο και εύστοχο είναι, αν και υπολείπεται σε κινηματογραφικές αρετές του Amsterdam Global Village.

Face Value – 16/9, 18.00 ΔΑΝΑΟΣ 2

Οι Τελευταίες Διακοπές- Τhe Long Holiday 19/9, 17.45 ΔΑΝΑΟΣ 2

ΜIΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Ομορφιά (Beauty)
Προς το Παρόν (For the Time Being)
Velocity 40-70
Last Words-My Sister Yoka
Tέσσερις Τοίχοι- 4 Walls

Ξημέρωμα στο Παρίσι- Paris A L’Aube
H πρώτη ταινία του JVDK, θυμίζει ελαφρώς τον Jean Vigo και το σινεμά τον Γάλλων ιμπρεσιονιστών, αποτελεί επίσης hommage στα φιλμ που αποτύπωσαν την έλξη που ασκεί ο στο σινεμά η πόλη. Προσέξτε την πολύ ωραία μουσική επένδυση του συνθέτη και μουσικού Derry Hall.

Χρόνος/Δουλειά- Τime/Work
Μια πολύ ενδιαφέρουσα από άποψη μοντάζ σύνθεση εικόνων από διάφορα μέρη του κόσμου γύρω από τα θέματα της δουλειάς, της επιβίωσης και του χρήματος.

Ενός Λεπτού Σιγή- A Moment’s Silence

The Palestinians- Οι Παλαιστίνιοι
Το πιο ξεκάθαρα πολιτικό φιλμ του JVDK, που ήταν μια “ανάθεση” της επιτροπής για τον παλαιστινιακό αγώνα στην Ολλάνδία αποτελεί ένα σαρανταπεντάλεπτο περίπου οδοιπορικό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο νότιο Λίβανο, συγκεντρώνοντας εικόνες και μαρτυρίες κυρίως των γυναικών και των διαμελισμένων θυμάτων του πολέμου αυτού.

Το Πνεύμα του Χρόνου- Τhe Spirit of Time

Τυφλό Παιδί-Blind Child
Ο van der Keuken προσπαθεί να κινηματογραφήσει να συλλάβει δηλαδή με ένα κατεξοχήν οπτικό μέσο όπως ο κινηματογράφος την αντίληψη των τυφλών παιδιών για τον κόσμο γύρω τους, παίζοντας και ο ίδιος με το φως και το σκοτάδι της κάμερας του, αφού πέρασε δύο μήνες σε ένα ίδρυμα για τυφλά παιδιά.
Λούτσιμπερτ (Lucibert) Σε τρεις μικρού μήκους ταινίες ο ντοκιμαντερίστας προσπαθεί να αιχμαλωτίσει το έργο και το πνεύμα του ποιητή και ζωγράφου του κινήματος COBRA.
Ημερολόγιo (Diary)
Sarajevo Film Festival

Οι μικρού μήκους προβάλλονται: 15/9 η πρώτη επιλογή από τις μικρού μήκους(18.00, ΔΑΝΑΟΣ 2), 22/9 (19.30 τα Diary και 4 Walls στο ΔΑΝΑΟ 2 και 17.45 το Last Words: My Sister Yoka στο ΑΣΤΟΡ) και 24/9 η δεύτερη επιλογή των μικρού μήκους στο ΑΣΤΟΡ.

Πηγές στο Διαδίκτυο για τον Johan van der Keuken
Cinema Lucida: Johan van der Keuken and the Meaning of Loss
Johan van der Keuken: Political and Experimental
Συνέντευξη του Van der Keuken
Through the Lens Clearly: A Retrospective Look to the World According to Johan van der Keuken: Μεγάλο Αφιέρωμα στο MoMA της Νέας Υόρκης.

Amsterdam Global Village (τρίλεπρο απόσπασμα)

Διάβασε επίσης...
Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x προσφέρουν 1500 εισιτήρια σε ανέργους
Σε μια πολύ καλή κίνηση προχωράει φέτος το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, της οποίας η 17η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί όπως είναι γνωστό φέτος από τις 14 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Έτσι εκτός από τη διατήρηση του εισιτηρίου σε σταθερή τιμή (6 ευρώ) για έβδομη συνεχή χρονιά και ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Είμαι ένας Πουθενάς” (” Je Suis Un No Man’s Land”)
Ένας διάσημος Γάλλος ροκ σταρ απάγεται από μία λυσασμένη γκρούπι. Στην προσπάθειά του να της ξεφύγει, μεταφέρεται με έναν μαγικό τρόπο στο σπίτι των γονιών του, όπου συναντά μια μυστηριώδη κοπέλα-παρατηρητή νυχτόβιων πουλιών. Κωμικό και ρομαντικό, το οικογενειακό αυτό δράμα συνδιαλέγεται ευθέως με ιδιαίτερα ανθρώπινα κόμπλεξ, αδέξιους χαρακτήρες και το αθεράπευτο ...
Συνέχεια...
Οι Νύχτες Πρεμιέρας προσκαλούν τον Κ.Βήτα να συναντήσει τον Buster Keaton
Μια πρωτότυπη και πολύ ευχάριστη όπως όλα δείχνουν βραδιά μας ετοίμασε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x για την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 21:00, στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Ο Κ.Βήτα είναι ο ειδικός προσκαλεσμένος της διοργάνωσης ο οποίος καλείται ντύσει μουσικά το αριστούργημα ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Ένας Που Σκοτώνει” (“Some Guy who Kills People”)
Ο 34χρονος Κεν, μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας και την επακόλουθη κατάθλιψη, βγαίνει από την κλινική που νοσηλευόταν και δουλεύει στο παγωτατζίδικο της μικρής του πόλης. Ζει με τη μητέρα του ενώ μόνη διέξοδο βρίσκει στα κόμικς που ο ίδιος σχεδιάζει. Οταν τελικά αποφασίζει να εκδικηθεί τους υπεύθυνους για τα ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Hit So Hard” (“Σπάσ’τα”)
«Η γενιά που διάλεξε εμένα ή τον Κερτ Κομπέιν ως εκπροσώπους της θα πρέπει να ήταν μια τελείως γαμημένη γενιά». Τα παραπάνω λόγια του τραγουδιστή και συνθέτη των Pearl Jam, Εντι Βέντερ, αποτελούν την ιδανική λεζάντα για αυτή τη μουσική βιογραφία, που μπορεί να επικεντρώνεται στην γκέι ντράμερ των Hole, Πάτι ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “The Swell Season”
Όταν οι σκηνοθέτες τού «The Swell Season» αποφάσισαν να συνοδεύσουν το ομώνυμο ντουέτο των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτα Ιργκλόβα (πρωταγωνιστές του γλυκύτατου «Once») στην παγκόσμια περιοδεία τους, νόμιζαν ότι θα κατέγραφαν την δημιουργική διαδικασία δύο προικισμένων μουσικών. Αυτό που τελικά συνέλαβαν είναι το χρονικό της διάλυσης της σχέσης τους, κάτω από ...
Συνέχεια...
200 προσκλήσεις για το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας!
Έφτασε εκείνη η εβδομάδα στην Αθήνα που με ένα ταλαιπωρημένο γεμάτο σημειώσεις πρόγραμμα  στο χέρι θα τρέχουμε όπως κάθε χρόνο μεταξύ των κινηματογράφων Αττικόν, Απόλλων, Δαναός 1-2 & Άστορ, προσπαθώντας να προλάβουμε να παρακολουθήσουμε όσο γίνεται περισσότερες προβολές του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας! To mixtape.gr σε συνεργασία με το ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας 2011, Μέρος 2ο
Κι ενώ το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του, τρεις μέρες πριν την επίσημη λήξη, η συντακτική ομάδα του mixtape.gr μας δίνει μια γεύση απ'τις ταινίες που παρακολούθησε την εβδομάδα που προηγήθηκε. Εδώ το πρώτο μέρος. Silver Tongues —”μας αρέσουν τα παιχνίδια“— -εξομολογείται ένα νεαρό νεόνυμφο ζευγάρι στο ...
Συνέχεια...
Σήμερα θα έχετε Déjà-Vu στο Δαναό – Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις
 Οι Νύχτες Πρεμιέρας τα τελευταία χρόνια μας έχουν συνηθίσει και σε πιο “περίεργα” αφιερώματα, όχι απαραίτητα με βάση έναν δημιουργό ή ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά στηριγμένα σε πιο αφηρημένες ιδέες που με ελευθερία δανείστηκε και χρησιμοποίησε ο κινηματογράφος. Μια από αυτές τις αφηρημένες ιδέες, που άπτεται ζητημάτων όπως η αίσθηση του ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Σε Γνώριμο Έδαφος”
Ο τριαντάρης Μπενουά ζει ακόμη με τον πατέρα του, υιοθετεί εφηβικές συμπεριφορές και στα ραντεβού φοράει μπλουζάκια που γράφουν «Μου αρέσουν τα κορίτσια που τους αρέσουν τα κορίτσια». Η αδερφή του, Μαρίς, είναι παντρεμένη με έναν βαρετό σύζυγο και μοιάζει παγιδευμένη σε μία επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Η παράξενη επίσκεψη ενός άνδρα ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Εξωγήινη Λεσβία Μόνη Ψάχνει”
Τρεις καραφλές λεσβίες εκδιώκονται από τον πλανήτη Ζοτζ επειδή τα ρομαντικά τους συναισθήμα- τα επηρεάζουν αρνητικά το εκεί στρώμα του όζοντος κι έτσι καταφτάνουν στη Γη. Μία από αυτές ερωτεύεται την Τζέιν, μία μοναχική γυναίκα που δουλεύει σε ένα χαρτοπωλείο. Το παράδοξο ζευγάρι ξεπερνά τις δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Ασημένιες Γλώσσες”
Ένα ζευγάρι μεσήλικων φεύγει για ρόουντ τριπ από πόλη σε πόλη προκειμένου να διασκεδάσει, αλλά με μέσα μάλλον αθέμιτα. Εκμεταλλεύονται το ταλέντο τους στην υποκριτική και σε κάθε στά- ση τους υποδύονται διαφορετικές περσόνες, εξαπατώντας και χειραγωγώντας τα ανυποψίαστα θύματά τους. Ενα νεόνυμφο ζευγάρι, οι πιστοί χριστιανοί μιας εκκλησίας και ...
Συνέχεια...
Καφκικές Έρευνες σήμερα στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
 Ενώ σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα μέρα από πλευράς μετακινήσεων για τους περισσότερους από εμάς, λόγω των απεργιών σε ΜΜΜ και ταξί, όσοι από εσάς έχετε οποιοδήποτε τρόπο να μετακινηθείτε (μπορείτε να δοκιμάσετε και το #carpoolgr πλέον, στο twitter) έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Νέα Ιωνία ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Submarine” (“Υποβρύχιο”)
Στη δεκαετία του '90, στο Σουόνσι της Ουαλίας, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι της μεσαίας τάξης περιπλανιέται στη δίνη των εφηβικών του χρόνων. Το όνομά του είναι Ολιβερ και κάνει τα πάντα για να εντυπωσιάσει το κορίτσι με το κόκκινο παλτό, που ακούει στο όνομα Τζορντάνα. Οι δυο τους ανακαλύπτουν μαζί τα ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας – Αφιέρωμα στον Franz Kafka: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή της “Δίκης”
Ο Τζόζεφ Κ. θα ξυπνήσει ένα πρωί για να βρει την αστυνομία στο δωμάτιό του. Θα του ανακοινώσουν ότι επίκειται η δίκη του, αλλά κανείς δεν θα του πει γιατί δικάζεται. Προσπαθώντας να μάθει την ακριβή κατηγορία που του έχουν προσάψει, ταλαιπωρείται σε μία αέναη δίκη και περιπλανιέται χωρίς ελπίδα ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Ανοιχτά Μικρόφωνα” (“Open Mics”)
Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το χιπ χοπ είναι από τα λίγα μουσικά κινήματα που ανθίζουν στη Ελλάδα. Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ταλαντούχων νέων ολοένα και καταπιάνεται με σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, μέσα από δυνατές και καυστικές ρίμες – κριτικάρουν έτσι τις εδραιωμένες νόρμες, την μεταμφιεσμένη καταπίεση και ...
Συνέχεια...
To The Artist τανία έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 2011
Η ταινία έκπληξη του φεστιβάλ των Καννών The Artist (γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία Michel Hazanavicius) που μπήκε τελευταία στιγμή στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα αλλά τελικά κέρδισε τις εντυπώσεις και χάρισε στον πρωταγωνιστή της Jean Dujardin το βραβείο αντρικής ερμηνείας, είναι η ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Είχαμε γράψει παλαιότερα ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Milocrorze: Μία Ιστορία Αγάπης”
Στο «Milocrorze» παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ιστορίες που, αν και σε πρώτο επίπεδο φαντάζουν ασύνδετες, βρίσκονται μαζί τυλιγμένες κάτω από ένα πολύχρωμο ποπ περιτύλιγμα που αστράφτει. Ενας επτάχρονος με πορτοκαλί μαλλιά ζει σε έναν παραμυθένιο κόσμο, στον οποίο ερωτεύεται μια νεαρή γοητευτική γυναίκα. Ενας άνδρας που εργάζεται σε τηλεφωνική γραμμή ως ...
Συνέχεια...
Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανεβάζουν Monsieur Minimal και Μαριέττα Φαφούτη σήμερα στην Ακρόπολη
Το φεύγει για λίγο από τις σκοτεινές αίθουσες για να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση για  σήμερα το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Καλεσμένοι του Φεστιβάλ, o Monsieur Minimal - για πρώτη φορά μαζί με την νεοσύστατη μπάντα του - για να παρουσιάσει καποια απο τα κομμάτια του ντεμπούτου album ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Πίσω στην Αυλή”
Ένας τύπος στην Ισλανδία με το όνομα Αρνι έχει την ιδέα να μαζέψει στην αυλή του μουσικούς της άντεργκραουντ σκηνής του Ρέικιαβικ για να τους ηχογραφήσει. Στοιβάζει σε έναν μικρό χώρο μηχανήματα, μουσικά όργανα κάθε λογής και προσεύχεται για καλό καιρό. Στη συνέχεια φτιάχνει κουλουράκια, καλεί όλους του γείτονές του ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Jess + Moss”
Στο ντεμπούτο του Κλέι Τζέτερ δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτό που δηλώνει ο τίτλος: στιγμές της 18χρονης Τζες με τον 12χρονο ξάδερφό της Μος, καθώς περνούν ένα ράθυμο καλοκαίρι στο επαρχιακό Κεντάκι, διασκεδάζοντας την αεργία τους σε ερειπωμένα σπίτια, ερημικά δάση και απέραντα χωράφια. Οι ηχογραφήσεις σε ένα παλιό κασετόφωνο ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας 2011 – Μέρος 1ο
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Nύχτες Πρεμιέρας Conn-X ξεκίνησε την Τετάρτη με την προβολή του The Artist, και συνεχίζεται καθημερινά με συνεχείς προβολές σε 5 αίθουσες. Οι συντάκτες του mixtape.gr κάνουν ένα μικρό απολογισμό των πρώτων ημερών. Submarine Νεαρός που ζει στο δικό του προσωπικό σύμπαν, ερωτεύεται συμμαθήτρια που ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Karate Robo Zaborgar”
Μετά τον θάνατο του επιστήμονα πατέρα του, ο αστυνομικός Ντάιμον Γιουτάκα κληρονομεί το ρομπότ – πολεμιστή Ζαμπόργκαρ. Αυτός ο ηλεκτρονικός γκουρού του καράτε είναι εφοδιασμένος με μια ποικιλία όπλων και, όταν χρειάζεται, μπορεί να μεταμορφώνεται σε μοτοσικλέτα. Ο Ντάιμον, με την βοήθεια του Ζαμπόργκαρ, ρίχνεται στην μάχη εναντίον της Σίγκμα, ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας 2011: μια επιλογή
Μοιάζει πολύ δύσκολο από ένα πρόγραμμα 150+ ταινιών, να επιλέξεις 20-25 από αυτές που αξίζει να μη χάσεις. Ακόμα πιο δύσκολο, να απορρίψεις άλλες τόσες, και να μαντέψεις ποιες μπορεί να είναι οι φετινές εκπλήξεις του φεστιβάλ.   Οι Νύχτες Πρεμιέρας και φέτος κινούνται στη γραμμή που χάραξαν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Upside Down: The Creation Records Story”
Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη διάλυση της Creation Records, το «Upside Down» είναι το ντοκιμαντέρ-βίβλος που εξερευνά μία από τις πιο επιτυχημένες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο. Αυτή είναι η ιστορία ενός λέιμπελ που κατάφερε εκατομμύρια πωλήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έφτασε κοντά στην χρεωκοπία αλλά κυρίως όρισε, μέσω ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Michel Petrucciani”
Ένα διαφωτιστικό κινηματογραφικό πορτρέτο του πιανίστα-φαινομένου της τζαζ, Μισέλ Πετρουτσιανί που έμεινε στην ιστορία για το ηλεκτρικό του παίξιμο, το εξωγήινα γρήγορο δεξί του χέρι και το μόλις 90 εκατοστών ύψος του. «Μισώ να χάνω χρόνο» δηλώνει ευθαρσώς ο Πετρουτσιανί στην αρχή του ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια τον παρακολουθούμε να ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Μοσχαροκεφαλή”
Ο Τζάκι είναι ένας μοναχικός νέος γύρω στα 30, που εργάζεται στη φάρμα με αγελάδες του θείου του. Μια μέρα, ένας αδίστακτος κτηνίατρος τον προσεγγίζει για να συνάψουν μία ύποπτη συμφωνία σχετική με τη χρήση απαγορευμένων ορμονών και τοξίνων στα ζώα. Η δολοφονία ενός αστυνομικού και η αναπάντεχη συνάντηση του ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας 2011, Μέρος Τρίτο
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι πια παρελθόν . Το τρίτο και τελευταίο μέρος απ'τις επιλογές των τελευταίων ημερών, απ'τους συντάκτες του mixtape.gr. (εδώ τα βραβεία του φεστιβάλ) Michel Petrucciani Το φιλμ που βγήκε νικητής στο μουσικό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, είχε στα χέρια του ένας πρώτης τάξεως υλικό: ...
Συνέχεια...
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του “Η Νεράιδα” (“La Feé”)
Σε ένα ξενοδοχείο στο κατατονικό λιμάνι της Χάβρης, ο Ντομ εκτελεί την βραδινή του βάρδια όταν δέχεται μία απρόσμενη επίσκεψη. Την ευχάριστη βραδιά του μπροστά από την τηλεόραση διακόπτει μία ξυπόλητη γυναίκα που υποστηρίζει ότι είναι νεράιδα, δίνοντας στον Ντομ τη δυνα- τότητα να κάνει τρεις ευχές. Ο άνδρας θα ...
Συνέχεια...
Έξτρα προσθήκη στις “Μουσικές” Νύχτες Πρεμιέρας: Talihina Sky – The Story of Kings of Leon
Μια ευχάριστη έκπληξη-προσθήκη στο μουσικό τμήμα του προγράμματος του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, με ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μουσικά φιλμ της χρονιάς για ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα των καιρών μας. Μπορεί το μουσικό ντοκιμαντέρ «George Harrison: Living in the Material World» να αλλάζει ώρα και ...
Συνέχεια...
Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x προσφέρουν 1500 εισιτήρια σε
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Οι Νύχτες Πρεμιέρας προσκαλούν τον Κ.Βήτα να συναντήσει
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
200 προσκλήσεις για το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Νύχτες Πρεμιέρας 2011, Μέρος 2ο
Σήμερα θα έχετε Déjà-Vu στο Δαναό – Κερδίστε
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Καφκικές Έρευνες σήμερα στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας – Αφιέρωμα στον Franz Kafka: Κερδίστε
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
To The Artist τανία έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανεβάζουν Monsieur Minimal και Μαριέττα
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας 2011 – Μέρος 1ο
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας 2011: μια επιλογή
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Νύχτες Πρεμιέρας 2011, Μέρος Τρίτο
Νύχτες Πρεμιέρας: Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή του
Έξτρα προσθήκη στις “Μουσικές” Νύχτες Πρεμιέρας: Talihina Sky