tendts

Αν παρακολουθείς, έστω και διακριτικά, την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρας μας σήμερα, τότε σίγουρα θα έχει πάρει κάπου το μάτι σου -και το αυτί σου- τους Tendts.

Με το 12” Slow Years που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2012 από την Lower Parts -και αφού είχε προηγηθεί ένα ακόμα ΕΡ ως free digital download για να μας ανοίξουν την όρεξη-, τα αδέρφια Φώτης και Χρήστος Παπαδάκης μας προσφέρουν εδώ και ένα χρόνο γερές δόσεις σύγχρονης electronica, πλήρους εναρμονισμένης με τις διεθνείς, πολυδιαφημισμένες, κυκλοφορίες.

Πέρα από τις αμιγώς δικές τους κυκλοφορίες, οι Tendts έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε δύο ενδιαφέρουσες ψηφιακές συλλογές, στη SΠEKTRUM//compilation I της Lower Parts και πρόσφατα στη Uno-Iki-San του γερμανικού label Unoiki.

Γνωρίστε λοιπόν τους Tendts, ακούστε τα κομμάτια τους, δείτε το πρώτο τους βιντεοκλίπ και κερδίστε ένα αντίτυπο του Slow Years ΕΡ στέλνοντας απλά ένα mail με το ονοματεπώνυμο σας στο [email protected], μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου, με θέμα ‘Tendts‘. To 12” είναι μια προσφορά της Lower Parts για τους αναγνώστες του mixtape.gr.

tendts2

Η ενασχόληση των Tendts με τη μουσική ξεκίνησε με αφετηρία την βαθύτερη ανάγκη της εξωτερίκευσης συναισθημάτων παίζοντας πολλές φορές και το ρόλο του ψυχαναλυτή.

“Οι Τendts δημιουργήθηκαν γιατί θέλαμε να κυριαρχούν οι μελωδίες , οι ατμόσφαιρες, η οργανικότητα και το ανθρώπινο στοιχείο. Ουσιαστικά θέλαμε πιο πολύ συναίσθημα. Δεν αποφασίσαμε να γράψουμε ηλεκτρονική μουσική και να βάλουμε αυτή τη ταμπέλα, απλώς αν βρίσκαμε τον χρόνο και τους ανθρώπους για να κάναμε μια ολοκληρωμένη ορχήστρα ή μπάντα με διάφορα όργανα πνευστά-έγχορδα-κρουστά κλπ θα το κάναμε. Αλλά έτυχε να είμαστε μόνο δύο άνθρωποι στο ίδιο σπίτι και ξεκινήσαμε με αυτά που είχαμε άμεσα διαθέσιμα.”

“Η μουσική πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, είτε ακούγαμε, είτε γράφαμε, είτε παίζαμε. Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη με κάποιο τρόπο να εκφράσουμε όλα αυτά που έχουμε χαντακωμένα – κρυμμένα μέσα στο μυαλό μας. Πολύ τακτικά η μουσική παίζει τον ρόλο του ψυχαναλυτή, ουσιαστικά την κακομεταχειριζόμαστε γιατί εκτονώνουμε πάνω της όλα μας τα απωθημένα και αυτή κάθεται εκεί άλλες φορές γλυκούλα, άλλες φορές εξοργισμένη και μας ανέχεται. Παλιότερα είχαμε ακόμη ένα πρότζεκτ που έτρεχε αλλά εκεί δίναμε περισσότερο έμφαση στην ψηφιακή/ηλεκτρονική πλευρά του ήχου, πειραματιζόμασταν και δοκιμάζαμε vst’s , προγράμματα και synths.”

Οι Tendts, όπως διαβάσατε και στην εισαγωγή, αποτελούνται από δύο αδέρφια, και όπως συμβαίνει σε κάθε υγιή “οικογενειακή” κατάσταση, έχουν κι αυτοί τις κόντρες τους.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουμε στη φόρα κομμάτι μας χωρίς πιο πριν να έχουμε διαφωνήσει, κουβεντιάσει, ξαναδιαφωνήσει παίζοντας μπουνιές (χα,χα) αλλά δεν είναι η τετριμμένη κόντρα μεταξύ κοκόρων στο κοτέτσι. Υπάρχουν πραγματικές διαφωνίες. Έχουμε περάσει άπειρα βράδια ανάλυσης και υπερανάλυσης του κάθε ήχου, μελωδίας και οργάνου. Είναι εύκολο να αποτυπώσεις ή να κάνεις ένα προσχέδιο ενός κομματιού με τα πρώτα ένα δύο βασικά στοιχεία αλλά όταν φτάνουμε στο τελικό στήσιμο γίνεται μακελειό.”

Μέσα στο 2012, οι Tendts κυκλοφόρησαν ένα ΕΡ σε αποκλειστικά ψηφιακή -και δωρεάν- μορφή και ένα σε βινύλιο. Η κυκλοφορία ενός LP όμως είναι μέσα στα άμεσα σχέδια τους.

“Ο αρχικός μας στόχος είναι να βγάλουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά και η ολοκληρωμένη δουλειά κατά τη γνώμη μας φαίνεται μόνο σε ένα long play-άλμπουμ. Είναι σαν ένα καλό βιβλίο ή ένα καλό μυθιστόρημα. Καλές και οι ιστορίες μικρού μήκους αλλά δεν μπορείς να πεις όλα αυτά που θες. Εδώ και αρκετούς μήνες γράφουμε και ηχογραφούμε έχοντας στο μυαλό μας ότι όλα αυτά τα κομμάτια θα είναι στο ίδιο άλμπουμ Δυστυχώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, είναι και σε τι διάθεση θα πετύχεις την εκάστοτε δισκογραφική. Σαν πρώτο official release εμείς υπολογίζουμε το “Slow Years”, το “Midnight Drive” ήταν κάτι σαν spin-off Ep. Το βγάλαμε γιατί το είχαμε τόσο καιρό αποθηκευμένο στο σκληρό μας δίσκο και ήταν κρίμα να μείνει μόνο εκεί.”

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα ελληνικά σχήματα ασπάζονται τον downbeat/glitch ηλεκτρονικό ήχο.

“Καλό είναι όλοι να δοκιμάζουν τα πάντα και να δέχονται στοιχεία από glitch, dubstep, ρεμπέτικα, κρητικά ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Τώρα αν κάποιος το μόνο που βρίσκει ενδιαφέρον και θέλει να υιοθετήσει, π.χ από την dubstep είναι η πελώρια πριονωτή μπασογραμμή έτσι για γίνει βαβούρα και σαματάς, καλώς θα πράξει. Ωραίο είναι φυσικά να υπάρχει μια σκηνή αλλά ακόμα καλύτερο είναι κάποιος να την αμφισβητεί και να την πηγαίνει παραπέρα. Όπως έχουμε δει να συμβαίνει από τους Joy Division μέχρι τους Darkstar,οι πρώτοι γεννήθηκαν σε μια punk σκηνή αλλά με ένα γαμάτο παραγωγό (βλ.Martin Hannett) μεταμορφώθηκαν σε κάτι πιο φρέσκο ενώ οι δεύτεροι φάγανε το κράξιμο της ζωής τους μέχρι να τους αποδεχτεί ο κόσμος της dubstep και πήγαν και αυτοί με την σειρά τους τον ήχο της ένα βήμα παραπέρα.”

Η αλληλοστήριξη και η σωστή προσέγγιση των πραγμάτων, είναι η αφετηρία για να γίνουν σωστά πράγματα στην Ελλάδα.

“Έχουμε την εντύπωση ότι τα ελληνικά labels οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα περιοδικά δεν βάζουν φραγμούς σε genres γενικά, δέχονται και ακούνε. Ακόμα και ο κόσμος έχουμε την εντύπωση ότι είναι δεκτικός σε ακούσματα. Έτσι κι αλλιώς σε μια μικρή χώρα ζούμε, μουσική βιομηχανία ,τουλάχιστον με τον τρόπο που υφίσταται στην Ευρώπη και Αμερική, δεν υπάρχει. Αν κάποιος φαντάζεται ότι ανήκει σε μία τέτοια βιομηχανία στην Ελλάδα εμείς την όλη φάση θα του προτείναμε να την σκέφτεται περισσότερο σαν μια οικογενειακή επιχείρηση ή σαν μια βιοτεχνία όπου όλοι γνωρίζονται πάνω κάτω και o ένας βοηθάει και σπρώχνει τον άλλον.”

Το Slow Years παράλληλα με το πρώτο “φυσικό” ΕΡ των Tendts, αποτελεί και την πρώτη επίσημη κυκλοφορία της Lower Parts.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εγκαινιάσαμε το label. Είναι τιμή μας γιατί ξέρουμε πως ο Asty Tekk -κατά κόσμον Παναγιώτης Βαξεβανάκης- που είναι ο κινητήριος μοχλός αλλά και η υπόλοιπη παρέα το κάνει με πολύ μεράκι και όρεξη για δημιουργία. Πραγματικά δεν θυμόμαστε πως ακριβώς έγινε η γνωριμία, το σίγουρο είναι μέσω ίντερνετ.”

——————————————————————————————————————————————————

Το Slow Years κυκλοφορεί σε 12” βινύλιο και digital download από την Lower Parts. Μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω bandcamp ή να το αναζητήσετε σε κάποιο από τα κοντινά σας δισκοπωλεία.

Μπορείτε να κερδίσετε ένα αντίτυπο του πρώτου τους ΕΡ στέλνοντας απλά ένα mail με το ονοματεπώνυμο σας στο [email protected], με θέμα ‘Tendts‘, μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Ο νικητής θα ενημερωθεί με e-mail. To 12” είναι μια προσφορά της Lower Parts για τους αναγνώστες του mixtape.gr.

Video:

Tendts – Sunday Night Flower

Audio:

Tendts – Slow Years

Links:

facebook.com/Tendts
soundcloud.com/tendts
lowerparts.bandcamp.com

Διάβασε επίσης...
Download This: SΠEKTRUM // compilation vol​.​I
H Lower Parts, η δραστήρια ομάδα της οποίας οι δραστηριότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης αστικής κουλτούρας, κυκλοφορεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή με 17 κομμάτια από ελληνικά σχήματα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Η συλλογή αυτή, με το όνομα SΠEKTRUM //compilation vol​.​I, έρχεται μερικούς μήνες μετά το αντίστοιχο ...
Συνέχεια...
Tendts / Hanami / Daixie ‎– Finest Ego|Faces 12″ Series Vol. 5
Μια σαγηνευτική συλλογή διεθνούς ενδιαφέροντος, με αξιέπαινη ελληνική εκπροσώπηση μέσω των Tendts. Εξ αρχής, καθώς έρχεσαι σε επαφή με τα τεκταινόμενα στο πέμπτο μέρος της σειράς 12’’ συλλογών Finest Ego|Faces, εντυπωσιάζεσαι από την εικαστική επιμέλεια που του επεφύλαξαν οι εμπνευστές του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ακρόαση του ηχητικού υλικού που εσωκλείει, ...
Συνέχεια...
οΟοΟΟ και .message στο Bios
Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την τελευταία του εμφάνιση -με dj set τότε- στο Bios μαζί με τους Keep Shelly in Athens και Hana, ο αμερικάνος παραγωγός οΟοΟΟ (a.k.a. Christopher Dexter Greenspan) θα βρίσκεται ξανά στη σκηνή του Bios, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου. Έχοντας κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, πίσω στο 2010, με το ...
Συνέχεια...
Download This: SΠEKTRUM // compilation vol​.​I
Tendts / Hanami / Daixie ‎– Finest Ego|Faces
οΟοΟΟ και .message στο Bios