Reels of an infinite dreamΘροΐσματα ambient κατάνυξης, θολά στιγμιότυπα θορύβου και ηλεκτρακουστική θαλπωρή, συμβιώνουν παραδίδοντας ακέραιο το συναισθηματικό φορτίο στο δέκτη. Ιδού τα ηχητικά καρτ ποστάλ του Αθηναίου Clayton Alpha.

Εκκινεί από τη χρονική αφετηρία του 2004, οικοδομώντας προσηλωμένα και μεθοδικά την προσωπική του καλλιτεχνική υπόσταση. Η συνδρομή του σε εγχώρια σχήματα, θα αφήσει παρακαταθήκη κι ένα πολυσχιδές άλμπουμ. Με τους εκ Ρεθύμνου ορμώμενους Vicious Sloth Parade, πίσω στο 2005, ως σύμπραξη με τον Deadfile (κατά κόσμον Βασίλη Παγκράτη, για τον οποίο εκφραστήκαμε εδώ και εδώ) και τον Lyconaut, ο οποίος επιμελήθηκε κατάλληλα την εικαστική πλευρά των δύο πρώτων Clayton Alpha κυκλοφοριών.

Τότε, ήταν επιφορτισμένος με τις ρυθμικές ευθύνες του ντράμερ ανάμεσα σε ambient-rock και jazz εκτάσεις, ενώ μετά τη διάσπασή τους, θα εξωτερικεύσει κατά μόνας τις εμπνεύσεις του. O CΑ θυμάται τις εν λόγω “bandmate” ημέρες και το δείχνει: “με τους Vicious Sloth Parade προσπαθούσαμε να παίξουμε post πριν πολλά χρόνια. Όλα τα πλάνα τελικά απέτυχαν, αλλά όποτε τους θυμόμαστε γελάμε και περνάμε ωραία. Με τον Βασίλη (Deadfile) υποτίθεται θα κάνουμε κάτι μαζί στο μέλλον, αλλά ακόμα τον περιμένω να μου στείλει κανένα κανάλι…”

Οι ηχογραφήσεις του Clayton Alpha πραγματοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα σε PC και σε αυτές ενσωματώνονται διάσπαρτα field recordings και αποσπάσματα από προϋπάρχουσες απόπειρές του. Για τα μέσα και τα εργαλεία του, ο ίδιος  προσθέτει: “χρησιμοποιώ ένα MIDI keyboard, για να ελέγξω τις δυναμικές των οργάνων του software μου. Σχετικά με το software, ειδικότερα, ασχολούμαι ανάλογα με τα κέφια με Reason 5, Renoise, Battery 3 και Kontakt με Nuendo, Paulstretch και Wavelab. Αραιά και πού φλερτάρω διακριτικά και με Max/Msp, αλλά ό,τι βγαίνει από εκεί είναι πιο πολύ ατύχημα παρά κάτι που έχω κάνει συνειδητά. Δύσκολη υπόθεση. Πάντως και τα ατυχήματα κάποιες φορές αξιοποιούνται. Σε ό,τι αφορά το hardware, θα έλεγα ότι ο εξοπλισμός μου είναι στοιχειώδης”

Leaving In Waves

Στη ροή του 2012, η παραγωγικότητα του CA θα ευδοκιμήσει με δύο πλήρης διάρκειας άλμπουμ και ένα περιορισμένης, διανεμημένα διαδικτυακά και δίχως αντίτιμο. Αναφορικά με την επιλογή διάθεσης των ηχογραφημάτων του, θα μας διαφωτίσει λέγοντάς μας: “μου φαίνεται λίγο αστείο να πουλάς ή να αγοράζεις μουσική σε ψηφιακή μορφή. Το φυσικό φορμά είναι αλλιώς, αλλά ,επίσης, απαιτεί χρόνο, λεφτά και υπομονή. Προσωπικά, απ’ το να περιμένω κανά χρόνο να βγάλει μια εταιρία ένα cd μου, το οποίο δε θα αγοράσει και κανείς, προτιμώ να το βγάλω γρήγορα μέσω ενός netlabel, να μην το κατεβάσει κανείς, και να συνεχίσω με ό,τι θέλω να κάνω παραπέρα.”

Μια εστίαση στο υλικό του, καταδεικνύει τη μετεξέλιξη των εκφραστικών του μέσων σε κάθε επόμενο εγχείρημά του. Στo πιότερο προσβάσιμο και με ευδιάκριτες γραμμές ντεμπούτο του (Leaving in waves), αποτυπώνει με ατμοσφαιρική παραστατικότητα τις ιδέες του, παραπέμποντας τον ακροατή σε αχανή τοπία γαλήνης. Μέσα του, παρίσταται ένα υπνωτικό αμάλγαμα από πληκτροφόρες και έγχορδες αναπτύξεις, κι ανεπαίσθητα beats και bleeps. Τα ερεθίσματα του Clayton Alpha από την κινηματογραφική μουσική και η οπτική ορισμένων OST ηρώων αυτής (Badalamenti, Shore, Brion), οι οποίοι κατορθώνουν να σχολιάσουν άριστα τα επί της οθόνης δρώμενα, θα τον προσανατολίσουν. Πλάι τους, θα συμπλήρωνα μια σεβαστή πρέζα από τα εικονοκλαστικά συστατικά του Max Richter.

Στα Reels of an infinite dream και Korsakoff I (EP), νοθεύει τις αρμονίες των δομών του με θραύσματα μελωδιών και ρυθμών, καθώς κι αποσυντιθέμενους βόμβους, μορφοποιώντας ένα κολλάζ που ανασύρει μνήμες από Nils Frahm, Jacaszek και Caretaker. Οι συνθέσεις του, πλέον, αντανακλούν μια συγκροτημένη άποψη επί του ηχητικού του πλάνου, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική διαχείριση των χαρακτηριστικών του γνωρισμάτων.

Καθώς συναρμολογούμε τα στοιχεία που τον ταυτοποιούν, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε, την πλαισίωση του μικρού μήκους φιλμ Something Strangely Familiar (aAron munson), με τα μουσικά μοτίβα από το κομμάτι που τιτλοφόρησε αυτήν, προερχόμενο από το Leaving in waves, όπως και την ηχητική προσέγγισή του στην video art perfomace του Archer (Isabel Perez del Pulgar).

Εν αναμονή των επόμενων καταγεγραμμένων ενεργειών του Clayton Alpha, στις οποίες εμπίπτει το remix σε ένα κομμάτι του Schemawound, βουτήξτε ανενδοίαστα στα noise-ambient πελάγη του…Διάβασε επίσης...
Introducing… Deadfile
Το φάντασμα του Robert Johnson πάνω από την Κέρκυρα ή αλλιώς οι Godspeed You! Black Emperor τζαμάρουν στις όχθες του Μισισιπή. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη μουσική του Deadfile (a.k.a. Βασίλης Παγκράτης) ο οποίος γράφει και κυκλοφορεί μόνος του, έχοντας σαν βάση το όμορφο νησί της Κέρκυρας. Ο ...
Συνέχεια...
Exclusive Download: Introduced…by mixtape.gr
Πέρασαν κιόλας εννιά μήνες από τα "εγκαίνια" της στήλης "Introducing...". Μέσα από αυτή την καθ' όλα ευχάριστη διαδικασία γνωρίσαμε νέους καλλιτέχνες, ακούσαμε φρέσκες και πολύ αξιόλογες μουσικές προτάσεις και φυσικά κάναμε καινούριους φίλους. Αποφασίσαμε λοιπόν να ζητήσουμε από τους εκλεκτούς φιλοξενούμενους της στήλης, να μας χαρίσουν από ένα κομμάτι με απώτερο σκοπό τη ...
Συνέχεια...
Οι Εγχώριες Ηχητικές Εκπλήξεις του 2012
Το 2012 ήδη μας γνέφει καθώς απομακρύνεται και το mixtape.gr ανακαλεί 20 εγχώρια άλμπουμ που κάλλιστα μπορούν να μας συντροφεύουν ηχητικά για εκατοντάδες ημέρες ακόμη. Στη δυσκολότερη ίσως χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, εν μέσω σημαντικών και ριζικών αλλαγών σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ένα ζωντανό κομμάτι του εγχώριου καλλιτεχνικού ...
Συνέχεια...
Introducing… Deadfile
Exclusive Download: Introduced…by mixtape.gr
Οι Εγχώριες Ηχητικές Εκπλήξεις του 2012