Αν και υπάρχουν σαν μπάντα σχεδόν 10 χρόνια, οι Intravenus κυκλοφόρησαν μόλις φέτος το πρώτο τους άλμπουμ.

Για την ακρίβεια, το 2003 οι Νώντας και Άκης Κακλαμάνης (τύμπανα και μπάσο αντίστοιχα), μαζί με τον Γιάννη Αναστασάκη στις κιθάρες και τον Νίκο Τζανετόπουλο στο πιάνο και στα πλήκτρα δημιούργησαν τους Intravenus και από τότε μέχρι τώρα έχουν δώσει αρκετά live, με πρώτο το 2004 στο Μικρό Μουσικό Θέατρο και σημαντικότερο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2009, στα πλαίσια του Big Night of Jazz Festival.

Να λοιπόν που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την πρώτη τους κυκλοφορία, για τις ανάγκες τις οποίας επιστρατεύτηκαν και αρκετοί φίλοι μουσικοί, όπως ο Κωστής Χριστοδούλου στο πιάνο, ο Γιώργος Γιαννόπουλος στο σαξόφωνο και ο Στέλιος Ρωμαλιάδης (a.k.a.Lüüp) στο φλάουτο.

Το Oiseau, δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να το κατατάξει σε κάποιο συγκεκριμένο ιδίωμα, καθώς μπορεί όλα τα παραπάνω στοιχεία να προδίδουν τη τζαζ βάση του, η ταυτότητα του άλμπουμ όμως δεν καθορίζεται επ’ ουδενί από οποιουδήποτε είδους περιορισμούς, χρησιμοποιώντας από τη μια με γενναία δόση progressive rock στοιχείων και από την άλλη κάθε λογής αναλογικό και ψηφιακό θόρυβο, δίνοντας έτσι στο τελικό αποτέλεσμα μια αρκετά περιπετειώδη μορφή.

Από τις πέντε ορχηστρικές συνθέσεις, το -26λεπτο (!)- ομώνυμο  του άλμπουμ κομμάτι, φανερώνει όλες τις τεχνικές αρετές που αναμφισβήτητα διαθέτουν τα μέλη της μπάντας και οι καλεσμένοι τους. Ξεκινάει σαν ένα χαλαρό τζαζ track, μεταμορφώνεται σε ένα prog rock έπος, για να καταλήξει σε ένα αυτοσχεδιαστικό πείραμα βασισμένο -κυρίως- στην κιθαριστική φασαρία και τις παραμορφώσεις από πετάλια, στοιχείο που παραπέμπει εμφανώς στους Elektronik Medication, σχήμα του οποίου ηγείται ο Αναστασάκης.

Το Sonic Servant, αποτελεί ίσως τo πιο “ραδιοφωνικό” κομμάτι του άλμπουμ, με τα τύμπανα και το μπάσο -παραμορφωμένο ή όχι- να κρατούν τη ρυθμική βάση και τις μπουκωμένες από εφέ κιθάρες και τα πλήκτρα να το μεταμορφώνουν σε ένα space anthem.

Από τα υπόλοιπα, στο εναρκτήριο Paradox Folk το σαξόφωνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λείπουν εδώ και τα “παιχνίδια” με τα υπόλοιπα όργανα τα οποία δίνουν μια πιο ψυχεδελική διάσταση στο κομμάτι, το Road Closed που ακολουθεί, αποτελεί την πιο μελωδική, αλλά και σκοτεινή παράλληλα, σύνθεση του άλμπουμ, στηριζόμενο κυρίως στο πιάνο, ενώ το Odyssey περιέχει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές μεταξύ μελωδίας και θορύβου.

Το Οiseau είναι ένα άλμπουμ που δεν ακολουθεί καμία πεπατημένη και είναι φτιαγμένο από βιρτουόζους μουσικούς, που “ξέρουν” να παίζουν, χωρίς όμως να αυτοπεριορίζονται από τις τεχνικές τους αρετές και να φλυαρούν πάνω σε ανούσιες συνθέσεις, αντιθέτως τις χρησιμοποιούν υπέρ του τελικού αποτελέσματος.

Οι Intravenus φτιάχνουν ένα δύσκολο άλμπουμ, γνωρίζοντας ότι η μουσική τους αφορά ένα όχι και τόσο μεγάλο target group, απευθύνοντας όμως ανοιχτό κάλεσμα σε νέους ακροατές, μιας και πλέον, πέρα από συναυλιακά, υπάρχουν και δισκογραφικά.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή από την ίδια τη μπάντα και διατίθεται σε cd μέσω του επίσημου site τους και στα Vinyl Microstore, Jazz Point, Sound effects στην Αθήνα και το Wayside music στις ΗΠΑ.

Label: Self released
Track(s) for your mixtape: ‘Sonic Servant’, ‘Oiseau’

Διάβασε επίσης...
Οι Εγχώριες Ηχητικές Εκπλήξεις του 2012
Το 2012 ήδη μας γνέφει καθώς απομακρύνεται και το mixtape.gr ανακαλεί 20 εγχώρια άλμπουμ που κάλλιστα μπορούν να μας συντροφεύουν ηχητικά για εκατοντάδες ημέρες ακόμη. Στη δυσκολότερη ίσως χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, εν μέσω σημαντικών και ριζικών αλλαγών σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ένα ζωντανό κομμάτι του εγχώριου καλλιτεχνικού ...
Συνέχεια...
Οι Intravenus παρουσιάζουν το “Oiseau” στο Six D.O.G.S.
Το πολύ καλό περσινό τους άλμπουμ, Oiseau, θα παρουσιάσουν ζωντανά οι Intravenus, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Six D.O.G.S. Οι Νώντας και Άκης Κακλαμάνης (τύμπανα και μπάσο αντίστοιχα), και Γιάννης Αναστασάκης στις κιθάρες, θα συναντήσουν τη Zωή Ευσταθίου στα πλήκτρα, τον Μάριο Βαλινάκη στο σαξόφωνο και τον Στέλιο - Lüüp- Ρωμαλιάδη στο φλάουτο, ...
Συνέχεια...
Οι Εγχώριες Ηχητικές Εκπλήξεις του 2012
Οι Intravenus παρουσιάζουν το “Oiseau” στο Six D.O.G.S.