Καθένας κουβαλά τον προσωπικό του Παρθενώνα -στην τσάντα, στην τσέπη, στην πλάτη, στην απόφαση για το επόμενο βήμα.

Ανεβαίνεις στο δεύτερο όροφο ενός παλιού ραφτάδικου στο κέντρο της Αθήνας σκαρφαλώνοντας την ξύλινη σκάλα με την κουπαστή και ξέρεις πως κάπου εκεί έξω, σε ένα από τα παράθυρα του νέου (και πολύ ενδιαφέροντος χώρου που συνδέει το παρελθόν με το παρόν στο πιο χαρακτηριστικό σταυροδρόμι αυτής ακριβώς της συνάντησης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας) είναι κρεμασμένος ο Παρθενώνας. Το απόλυτο παρελθόν. Ένα σαλονάκι των παιδικών αναμνήσεών μας από τις καταναγκαστικές βίζιτες στις θείες είναι στημένο στον κατά τα άλλα σύγχρονο χώρο που φιλοξενεί την παράσταση της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων. Αυτός είναι ο ένας χώρος. Στο άλλο μισό της σκηνής που οριοθετείται από τα (live) drums του Νίκου Παπαβρανούση συμβαίνει το παρόν και προσδοκάται το μέλλον.

Και ξεκινάει η διήγηση της προσωπικής (που λέει ο λόγος) ιστορίας του καθενός από τους ηθοποιούς που προσπαθεί να συνδέσει και αυτός το παρόν με το παρελθόν ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να το τινάξει από πάνω του αυτό το παρελθόν, να το κλωτσήσει να πάει πιο πέρα, να χαθεί. Όλα αυτά με αφορμή και αφετηρία το βιβλίο Ο Βομβιστής του Παρθενώνα του Χρήστου Χρυσόπουλου και το ανέκδοτο κείμενο Αποικία του Γιώργου Λαγουρού.

Ένας χάρτης από αγαπημένα κείμενα, προσωπικές εμπειρίες, συλλογικές αναμνήσεις και μικρές πληροφορίες άνευ σημασίας. Στη σκιά του Παρθενώνα συντίθενται και αποσυντίθενται επί σκηνής. Βιβλία που πετιούνται και ξεχύνονται προκλητικά στο πάτωμα. Κινησιολογία εκρηκτική, που συμβολίζει τα συναισθήματα των “ηρώων”. Κομμάτια (για να μην πούμε θραύσματα και δώσουμε έναν πιο έντεχνο από όσο θα θέλαμε) αναμνήσεων και στιγμιότυπα συναισθημάτων συναντιούνται και μπλέκονται, μέσα στα χαλάσματα της γνώσης ή στο σαλονάκι του παρελθόντος.

Κάποιες στιγμές μπορεί κανείς, πράγματι, να ταυτιστεί με τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των χαρακτήρων αλλά υπάρχουν και ορισμένα σημεία που είναι αδύνατο να βρεθεί ο σύνδεσμος που τα έφερε στη θέση που βρίσκονται. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση που αν διαρκούσε λίγο λιγότερο και δεν προσπαθούσε τόσο πολύ θα ήταν ακόμα καλύτερη.

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης
Κίνηση-Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Σκηνικός χώρος: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φώτων: Βαγγέλης Ντούμας
Βοηθός δραματουργίας: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου

Ερμηνεύουν: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ξένια Θεμελή, Μαρία Μπαγανά, Τατιάνα- Άννα Πίττα, Σταύρος Σβήγκος, Σαμψών Φύτρος
Drummer: Νίκος Παπαβρανούσης

20 Απριλίου έως 3 Ιουνίου

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Παρασκευή και Σαββατο 21.30
Κυριακή 15.00 και 19.30

Τιμές εισιτηρίων
15 € (γενική είσοδος), 10 € (φοιτητικό), 5 € (ατέλεια)

ΤΡΑΣΤ
Αγίου Μάρκου 29, Αθήνα
Κρατήσεις: 6946569736

5