Ξεκινάμε καταρχήν με την ελπίδα και την ευχή για το νέο έτος να ισχύσει το "κάθε πέρσι και χειρότερα". Ενώ το 2007 μπήκε αρκετά δυναμικά, με κάποιες εξαιρετικές εκθέσεις το 08 αφήνει μια μάλλον άνοστη γεύση…

Καταρχήν όμως το 2008 μπήκε με μια ανακούφιση εφόσον και περάσαμε τον σκόπελο της πρώτης φοράς με την Μπιενάλε Αθηνών, επιτυχώς και μόνο με μικρές εκδορές. Η εισαγωγή έγινε τον Γενάρη με την συνέχεια της έκθεσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) με τίτλο "Σε Ενεστώτα Χρόνο" που αποδείχθηκε μια καλή προσπάθεια, που όμως δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη πρόταση ως προς τις επιλογές των καλλιτεχνών ή μάλλον για να το διατυπώσουμε πιο σωστά, ως προς τον συνδυασμό των καλλιτεχνών μεταξύ τους, και την επιλογή της τοποθέτησης των έργων.

Μετά από τις γκαλερί, τον Ιανουάριο ξεχώρισε η πολύ καλή παρουσίαση των σχεδίων της Χριστίνας Κάλμπαρη στην γκαλερί Batagianni. Ευαίσθητα μα και βίαια σχέδια σε μελάνι και μολύβι. Τον Φλεβάρη είδαμε καταρχήν το DesignWalk ακόμα πιο επιτυχημένο για αυτή την χρονιά με παρουσίες γραφείων από την Αγγλία και την Γερμανία, και στη συνέχεια την διπλή έκθεση της γκαλερί Ιλεάνας Τούντα με τον Δημήτρη Μπάμπουλη και τον Δημήτρη Τσουμπλέκα (σχέδια και φωτογραφίες αντίστοιχα). Επίσης ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το μήνα αποδείχθηκε αυτή του street artist Η.Ο.P.E., στον χώρο Κ44.

Panagiotis LoukasΤον Μάρτη κυριάρχησε σαν παρουσίαση η ομαδική της The Breeder με τίτλο "Giving Head", με τους Uwe Henneken, Διονύση Καβαλλιεράτο, Παναγιώτη Λουκά και Mindy Shapero. Τα γλυπτά του Καβαλιεράτου λειτούργησαν άψογα με τους πίνακες του Λουκά όπως και η ζωγραφική της Henneken δημιούργησε γέφυρες με τα πολυμορφικά, οργανικά σχεδόν γλυπτά της Shapero.

Όμως είχαμε και παρουσιάσεις σε δυο καλλιτέχνες που έχουν αποδείξει την αξία τους στο χρόνο. Λήδα Παπακωσταντίνου και Γιάννης Ψυχοπαίδης τον Μάρτιο, στην a.antonopoulou art και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Αθήνα τον καλλιτέχνη ULAY, με τον μήνα ULAY στο Booze, και να δούμε την μαγευτική δουλειά αυτού του εξαιρετικού performance και όχι μόνο καλλιτέχνη -και έξω από τη σφαίρα επιρροής της πάλαι ποτέ συνεργάτιδας του Abramovic.

Όμως το πιο ευχάριστα αναπάντεχο προτζεκτ ήταν αυτό της Locus Athens που συνεργάστηκε με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και παρουσίασε μια σειρά έργων από νέους Τούρκους καλλιτέχνες. Μια ειλικρινά πολύ καλή προσπάθεια από αυτές που είναι απαραίτητες για τους Αθηναίους, ώστε να βλέπουμε και λίγο τέχνη εκτός των τοιχών και της πεπατημένης.

Ο Απρίλιος μπήκε με πολύ βίντεο. Η έκθεση START08 στο Booze, και λίγο αργότερα το γνωστό Athens Video Art Festival. Επίσης στην γκαλερί Bernier/Εliades είχαμε την ατομική του Νίκου Ναυρίδη, που όσα και να πει κανείς για αυτόν τον καλλιτέχνη είναι λίγα. Παρουσίασε μια εγκατάσταση και σχέδια με τον αισιόδοξο τίτλο "Tomorrow will be a wonderful day".

Συνάμα, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση νέων καλλιτεχνών στην γκαλερί Ζουμπουλάκη σε επιμέλεια του συγγραφέα Θάνου Σταθόπουλου, όπου δεκαπέντε Έλληνες καλλιτέχνες κλήθηκαν να παίξουν με τα έργα τους, χωρίς όρια: τρικ, παραίσθηση, απόδραση, εμπειρία, ενόραση, ανατροπή, χιούμορ, δήλωση, σαρκασμός, συναισθησία, στοχασμός, σωματικότητα, μελαγχολία, παροξυσμός, χειρονομία.

Τον Μάιο είδαμε τον street artist Στέλιο Φαιτάκη στην Breeder, σε μια παρουσίαση ζωγραφικών έργων πάνω σε καμβά αλλά και στον τοίχο της γκαλερί, με θέματα από συγκρούσεις στους δρόμους, με φιγούρες αστυνομικών, φοιτητών και διαφόρων "στερεότυπων" χαρακτήρων που σήμερα κάθως γράφουμε αυτή την ανασκόπηση, βάσει όλων των γεγονότων στην Αθήνα, μοιάζουν ακόμα πιο επίκαιρα.

Και φυσικά επισκεφτήκαμε την Art Athina στην Κηφισίας στον χώρο της Helexpo όπως και πέρσι, η οποία δεν ήταν όσο επεισοδιακή όσο η περσινή, (καμία σύλληψη) αλλά δυστυχώς ούτε και τόσο ενδιαφέρουσα όσο η προηγούμενη. Πολλά τα λειτουργικά προβλήματα, αρκετές οι ακυρώσεις παρουσίασης από γκαλερί. Εξαίρεση η επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη στον υπόγειο χώρο της γκαλερί, μια ομαδική με σημαντικούς καλλιτέχνες που ήταν πολύ προσεγμένη και καλοστημένη. Από τα parallel events ξεχώρισε μόνο η ομαδική "Λιοντάρι κάτω από το Ουράνιο τόξο" σε εάν κτίριο της Αιόλου, σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Γεωργίου, μια από τις καλύτερες εκθέσεις της χρονιάς, η οποία μας σύστησε σε καλλιτέχνες από το όχι και τόσο μακρινό Ιράν.

anaskopisi 2008

Τον Ιούνιο άνοιξε η καινούργια γκαλερί AMP ( Andreas Melas Presents) στο Μεταξουργείο με την έκθεση Mail Out Monsters μια ομαδική με Αμερικανούς κυρίως καλλιτέχνες, και εγκαινιάστηκε ο πολύ-αναμενόμενος χώρος της Ρεβέκκας Καμχή -επίσης στο Μεταξουργείο. Και είχαμε μια πολύ καλή ομαδική από την a.antonopoulou art, το spaghetti a la art, με καλλιτέχνες όπως οι Chapman Brothers -τα τρομερά παιδιά της Βρετανικής εικαστικής σκηνής- αλλά και μεγάλα τέρατα της τέχνης όπως οι David Hockney, Gerhard Richter, Andy Warhol.

Τον Ιούνιο έλαβε χώρα και η μικρή σε διάρκεια ομαδική έκθεση "Auxlang" σε επιμέλεια Τερέζας Παπαμιχάλη και Μαργαρίτας Καταγά, η οποία έγινε σε ένα πολύ όμορφο εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Πλάκα, με πολλούς καλλιτέχνες ‘Ελληνες και ξένους να συμμετέχουν. Μια διαφορετική έκθεση με πολύ ενέργεια και μια ατμόσφαιρα πραγματικά ομαδική που κατέληξε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά των μουσείων/ιδρυμάτων, τον Ιούλιο τελείωσε και η έκθεση Fractured Figure στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (μετά από σχεδόν ένα χρόνο) που είχε επιμεληθεί ο πολυπράγμων Jeffrey Deitch. και εγκαινιάστηκε η έκθεση των σχεδίων του Goya στην Εθνική Πινακοθήκη. ‘

Οπως αναμενόταν το υπόλοιπο καλοκαίρι πέρασε ήσυχα, και ερχόμαστε στον Σεπτέμβριο με την έναρξη των δύο ατομικών εκθέσεων των David Claerbout και Ulrich Ruckriem που διήρκεσαν ως τον Δεκέμβρη. Οι εκθέσεις ήταν εξαιρετικές, άλλωστε ο Claerbout είχε παρουσιάσει πριν την δουλειά αυτή στο Centre Pompidou στο Παρίσι, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το ΕΜΣΤ, βρήκε επιτέλους την στέγη που του αξίζει, έστω και αν αυτή είναι προσωρινή. Το Ωδείο Αθηνών στην Ρηγίλλης, θα φιλοξενεί στο εξής της εκθέσεις του ΕΜΣΤ, μέχρι να τελειώσει το κτίριο του ΦΙΞ στην Συγγρού (αλλιώς γνωστό ως το εικαστικό "γεφύρι της Άρτας").

Ο Οκτώβρης μπήκε πολύ δυναμικά με την γκαλερί Bernier/Eliades να παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Marnie Weber με τίτλο Saving the Farm. Η καλλιτέχνιδα από το Λος Άντζελες, με πολλές σημαντικές συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, παρουσίασε βίντεο, ζωγραφικά έργα στα οποία κυριαρχεί το κολάζ, αλλά και γλυπτά. Στην Κ44 είδαμε και την ατομική του Δημήτρη Ιωάννου, μια εγκατάσταση από εξώφυλλα από 500 δίσκους, που ο καλλιτέχνης κράτησε δημιουργώντας μια νέα συλλογή, αυτή των εξώφυλλων, όπου η ιδέα της διαδικασίας συλλογής φαινομενικά άχρηστων πραγμάτων, που λειτουργούν σαν αντικαταστάτες-αναφορές, σαν αντικείμενα επί των αντικειμένων, τα μετατρέπει σε αντικείμενο τέχνης.

KalmpariΣτα τέλη του Οκτώβρη ξεκίνησαν και οι πρώτες εκθέσεις του Μήνα Φωτογραφίας, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Athens Photo Festival, οι οποίες συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν όλο τον Νοέμβριο, που ήταν και ο επίσημος μήνας του φεστιβάλ. Tod Papageorge στην γκαλερί Xippas, Νάντια Καλάρα και Περικλής Μπούτος στην cheapart, Βασίλης Κουτσάφτης στην Ελληνοαμερικάνικη ένωση, ομαδική με θέμα τις εμπόλεμες ζώνες στην αίθουσα Μαυρομιχάλη 55, Matt Lips & Caroline May στον χώρο του περιοδικού Ozon, και τέλος Jacques Lacarriere στο Μουσείο Μπενάκη.

Επίσης τον Νοέμβριο είδαμε και τον νέο χώρο της γκαλερί The Breeder, στην οδό Ιάσωνος στο Μεταξουργείο, με δεύτερη έκθεση του νέου χώρου την κοινή παρουσίαση των Διονύση Καβαλιεράτου και Iris Van Dongen, με τίτλο "The ejaculation of the demon". Στην έκθεση είδαμε γλυπτά και πίνακες των δύο καλλιτεχνών, με πολλές αναφορές στις σκοτεινές και υποσυνείδητες εικόνες και συμβολισμούς που έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα. Ομολογουμένως μια πολύ καλοστημένη έκθεση, και ένας πολύ καλός συνδυασμός των δύο καλλιτεχνών.

Ο Δεκέμβριος μπαίνει με πολλές εκθέσεις ομαδικές όπως συνηθίζουν οι γκαλερί, την παρουσίαση του Poka-Yio στο project room της Gazon Rouge, αλλά και με την κατάλληλη εποχή λόγω διακοπών να δούμε τις μεγάλες εκθέσεις των μουσείων της Αθήνας.

Ώρα λοιπόν για να απολαύσετε με την ησυχία σας την έκθεση "Από τον Tiziano στον Pietro da Cortona: Το Ιερό – ο Μύθος – η ποίηση" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μια καλή ευκαιρία για να δούμε "ιερά" έργα του Τιτσιάνο, αν και θα θέλαμε λίγα περισσότερα σε ποσότητα μιας και δεν έχουμε συχνά πολλές ευκαιρίες να βλέπουμε τέτοια έργα στην Αθήνα. Επίσης ο Δεκέμβριος θα είναι ο τελευταίος μήνας της αναδρομικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενός καλλιτέχνη πολύ αγαπημένου για τις ομπρέλες του και όχι μόνο…

Αλλά και το Μουσείο Μπενάκη σε Κολωνάκι και Πειραιώς εντυπωσιάζει με δύο εκθέσεις: την έκθεση του Μεξικανού ζωγράφου Francisco Toledo, με σαράντα έξι έργα υγρής μελάνης και ακουαρέλες που δημιουργήθηκαν για την εικονογράφηση του βιβλίου του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Και την κατά την γνώμη μας εδώ και πολύ καιρό χρωστούμενη αναδρομική έκθεση στον μεγάλο Βλάση Κανιάρη, τον μέγα καλλιτέχνη των δεκαετιών 50 και 60, που μέσα από το έργο του μίλησε για την ελληνική κοινωνία με λόγο πολιτικό, και εδώ όταν αναφερόμαστε στο πολιτικό το εννοούμε με την έννοια του κοινωνικού σχολίου, της ευαισθησίας απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα. Ο Κανιάρης στα 80 του χρόνια, το αξίζει όσο τίποτα, και χαιρόμαστε που επιτέλους ευαισθητοποιήθηκαν κάποιοι και προλαβαίνει ένας από αυτούς τους τεράστιους καλλιτέχνες αυτής της γενιάς, να προλάβουν να ακούσουν το μεγάλο ευχαριστώ από το κοινό τους.

Σίγουρα μια πολύ καλή έκθεση για να κλείσει η χρονιά.. ειδικά μετά τα "Δεκεμβριανά 08" όπως αποκαλέστηκαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Διάβασε επίσης...
Part Time Punks στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Από τις 2 μέχρι τις 10 Μαρτίου φιλοξενείται στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ η ομαδική έκθεση Part Time Punks. H έκθεση προέκυψε από τον ανοιχτό διαγωνισμό του ιδρύματος που έλaβε χώρα κατά τον Μάιο- Ιούνιο του 2006, οπότε και επιλέχθηκε αρχικά η Anathena και στη συνέχεια δύο ακόμη προτάσεις, η παρούσα και ...
Συνέχεια...
HO.P.E.: Μου αρέσει ο όρος ΠΟΠ τρομοκρατία!
Καμιά φορά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένει κανείς ή όπως τα έχει προγραμματίσει. Στην περίπτωση του H.O.P.E. αυτό συνέβη με πολύ ευχάριστη κατάληξη. Και για τον ίδιο, που έχει βρει έναν όμορφο τρόπο για να εκφράζεται αλλά και για εμάς ως θεατές / μάρτυρες της αντάρτικης τέχνης που ...
Συνέχεια...
Καταγράφοντας το μέλλον
Σήμερα μετά τις 8 μ.μ. στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (Πειραιώς 256) ανοίγει η έκθεση αποφοίτησης ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Τμήματος Ψηφιακών Μορφών της ΑΣΚΤ. Με videoworks, mixed media, εγκαταστάσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τους προβληματισμούς τους, τα όνειρα τους και όλα αυτά που τους ...
Συνέχεια...
Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου, ένα Loop μπροστά ή ένας άλλος μύθος για τον Ηρακλή
Πρώτη ατομική για την καλλιτέχνιδα Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου, με τίτλο Loop ahead και παρουσιάζει εγκαταστάσεις και σχέδια.Στην έκθεση Loop ahead η Λυκιαρδοπούλου αναφέρεται κυρίως στον αθλητισμό, έναν χώρο κατεξοχήν ανταγωνιστικό. Θέματα όπως η κανονικότητα, η δύναμη της επιβολής και η ιεραρχία σχολιάζονται με καυστικό χιούμορ και συχνά ανατρέπονται απροσδόκητα. Θέματα που ...
Συνέχεια...
It’s time for DESTE again!!
Είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, από την τελευταία φορά που περιδιαβαίναμε την είσοδο του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για να δούμε την παρουσίαση των έξι υποψήφιων για το βραβείο ΔΕΣΤΕ. Αυτό ήταν τον Μάιο του 2007. Το Βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1999 για την στήριξη και προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης. ...
Συνέχεια...
Εκθέσεις, security και πολύ Ελλάδα
Ενδιαφέρουσα είναι η ομαδική έκθεση «Μετρόπολις. Εικαστικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο» που παρουσιάζεται στην πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων εως το τέλος του Σεπτέμβρη. Απόφοιτοι της σχολής Καλών Τεχνών εμπνέονται από το κλασικό έργο του μεγάλου Fritz Lang και όντας προσωπικά μεγάλη θαυμάστρια των έργων του (ακόμα περισσότερο του Μ η αλήθεια ...
Συνέχεια...
Το καλοκαίρι εμπνέει προφανώς την αρχιτεκτονική …
Αλλιώς δεν εξηγούνται οι πολλές εκθέσεις με αρχιτεκτονικό connection. Ούτε παραγγελία να τις είχαμε, αφού εκδηλώσαμε πριν κάποιες μέρες, την λαχτάρα μας για project έξω, με εγκαταστάσεις κτλ. εφόσον ευνοεί και ο καιρός...Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Ιουλίου φιλοξενεί to Workshop-έκθεση Un-Built / ¶τρεπτο άκτιστο: τέχνη και ...
Συνέχεια...
Ένα δάσος γλυπτών στην Αθηναϊδα
Τι ωραίο που είναι να μπορείς να δεις τα έργα πολύ σημαντικών ανθρώπων μαζεμένα στην Αθήνα, αναπάντεχα! - χωρίς να έχουμε Ολυμπιάδα ή κάποιο άλλο λόγο που να επιβάλλει σημαίνοντες εικαστικές εκθέσεις.Μιλάω για την υπέροχη έκθεση του συλλέκτη Simon Spierer του Hessisches Landmuseum του Ντάρμσταντ. Οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους ...
Συνέχεια...
Μελίνα Αποστολίδου / Έλλη Γρίβα: Σε ένα χορό συναισθημάτων…
Στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή φαντασία και πραγματικότητα συνυπάρχουν στις δύο παράλληλες εκθέσεις της Μελίνας Αποστολίδου και της Έλλης Γρίβα οι οποίες ορίζουν τον τόπο δράσης συνθέτοντας διαφορετικές συναισθηματικές αποχρώσεις. Ο χώρος έχει τεράστια σημασία για τη δράση, δεν παραμένει απλά περιβάλλον αλλά συμμετέχει στην όλη πλοκή.Στη ζωγραφική της Μελίνας ...
Συνέχεια...
Mother Russia!!!
Μιλάμε για την απόλυτη περηφάνια όταν βλέπεις να κάνει ατομική έκθεση ένας καλλιτέχνης που εκτιμάς. Πόσο μάλλον όταν αυτή η έκθεση είναι στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον όταν είναι εκτός Ευρωπαϊκών συνόρων... στην υπέροχη Μόσχα!Και πόσο μάλλον όταν η γκαλερί αποφασίζει να εγκαινιάσει την λειτουργία της με την δουλειά μιας Ελληνίδας ...
Συνέχεια...
Poka-Yio
Πριν τελειώσει το 2008, ο Poka-Yio κατάφερε να μας χορτάσει με ατελείωτες ποσότητες κεήκ. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν μια γυναίκα (που παρεπιπτόντως λατρεύει την σοκολάτα σε κάθε μορφή της) να μην θέλει να μάθει περισσότερα...!Πέραν της πλάκας, τα τελευταία χρόνια, εκτός από την συμβολή του, ως ένας εκ των ...
Συνέχεια...
Γιώργος Τούρλας presents… his Friends!  (Στην Γκαλερί Καππάτος)
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Τούρλας, προσκλήθηκε από την γκαλερί Καππάτος να παρουσιάσει την δουλειά των φίλων του καλλιτεχνών, σε μια ομαδική που θα δούμε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου.Σκοπός της έκθεσης είναι να αναζητήσει και να δείξει τα ενδιαφέροντα και τις ενασχολήσεις σημερινών νέων καλλιτεχνών και συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές, πως επικοινωνούν ...
Συνέχεια...
Art Athina: Ready Steady…Buy!!!! Part Deux!
Αύριο και για όλο το Σ/Κ θα μπορείτε να πάτε στην Art Athina να θαυμάσετε - και γιατί όχι να αγοράσετε - έργα καλλιτεχνών από πολλές και καλές ελληνικές γκαλερί αλλά και πολλές ξένες. Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται ακόμη περισσότερη ποικιλία από την περσινή. Η φουάρ χωρίζεται σε τέσσερα βασικά ...
Συνέχεια...
Art Brussels 2009
Στις Βρυξέλλες δεν έχει μόνο έδρα η Ευρωβουλή!!! Art Brussels 23-27 Απριλίου Εν μέσω χαλεπών καιρών, η Art Brussels αποδεικνύει οτι τελικά η αγορά τέχνης μπορεί να επιβιώσει. Μια μικρότερη και πιο νεανική art fair που όμως υποστηρίζεται από πληθώρα μικρών μεσαίων και μεγάλων συλλεκτών. Μάλιστα σε σχέση με άλλες ...
Συνέχεια...
ΕΜΣΤ: 3 εκθέσεις στην σειρά Μέρος 3ο
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινίασε στις 11 Ιουνίου μια μεγάλη έκθεση με τίτλο heart in heart, στην οποία συμμετέχουν 23 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και διαδικτυακά έργα, προερχόμενα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η έκθεση ...
Συνέχεια...
Helmut Middendorf στο Μουσείο Μπενάκη
Τον Helmut Middendorf τον είδαμε πρώτα στην Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε μια αναδρομική έκθεση που επιμελήθηκε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Τώρα η δουλειά του παρουσιάζεται και στο αθηναϊκό κοινό σε μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Η ζωγραφική του Middendorf είναι εξπρεσσιονιστική, έντονα αφαιρετική που έχει περάσει όμως ...
Συνέχεια...
Society (uncovered) @ Lightroom
Ξεχάστε το ισόγειο του Soul στην Ευριπίδου, και υποδεχτείτε το Lightroom, την ολοκαίνουρια γκαλερί των φωτογράφων της πόλης.Εγκαίνια αυτή την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, με την καταλληλότερη έκθεση για την περίσταση: Οι Σπύρος Στάβερης και Γεράσιμος Δομένικος αποκαλύπτουν με τον φωτογραφικό φακό τους την άλλη πλευρά των "κοσμικών γεγονότων", την άλλη ...
Συνέχεια...
Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Kinky Kong
Στο εορταστικό (και καταναλωτικό) κλίμα των Χριστουγέννων και το Kinky Kong (Αβραμιώτου 6-8) το οποίο διοργανώνει έκθεση/bazaar από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή, σε επιμέλεια της Ξανθίππης Χατζημανωλάκη (Tell Mama).Ιδιαίτερα, εκκεντρικά και μη, εντελώς πρωτότυπα και πάνω από όλα μοναδικά και χειροποίητα κοσμήματα, t-shirts και πολλά ακόμα αντικείμενα και ...
Συνέχεια...
Γκαλερί Vamiali’s
H γκαλερί άνοιξε τον Ιανουάριο του 2004 στο Μεταξουργείο, η πρώτη από αρκετές ακόμα που θα ακολουθούσαν στην περιοχή. Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν η Σοφία και η Δήμητρα Βάμιαλη, αδερφές και συνεργάτιδες. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχουν παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, και κυρίως μας έχουν ...
Συνέχεια...
Έκθεση του Βαγγέλη Βλάχου και Ζάφου Ξαγοράρη
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζεται μέρος του έργου των καλλιτεχνών Βαγγέλη Βλάχου και Ζάφου Ξαγοράρη, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μπιενάλε του Σάο Πάολο (7 Οκτωβρίου - 17 Δεκεμβρίου 2006) με την υποστήριξη και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα θα εκτεθεί μέρος της δουλειάς του Β. Βλάχου, καθώς και μια ...
Συνέχεια...
Μόδα από χαρτί στο Μπενάκη της Πειραιώς
Τελικά η μόδα αρχίζει να βρίσκει τη θέση της στο κλεινόν άστυ. Παράλληλα με την εβδομάδα μόδας στο Ζάππειο, μια έκθεση έρχεται να ταράξει έστω και προσωρινά τα λιμνάζοντα νερά στην Αθήνα, λίγο πριν ταξιδέψει στο Λονδίνο. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης και η Atopos, στους οποίους οφείλουμε τις ιδιαίτερα επιτυχημένες «Πτυχώσεις» ...
Συνέχεια...
Eκθέσεις: Συνεχίζονται…
Έως το τέλος του μήνα θα διαρκέσει η έκθεση Βιομορφές 2 στην Cheapart. Aποτελεί μια προσέγγιση της αναπαράστασης της ζωής, μέσω της απεικόνισης της δομής κάποιων ζωντανών οργανισμών. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να συλλάβουν τη σχέση με ταξύ του μικρό- και του μακρό- κόσμου, με τη χρήση διαφόρων μέσων και μοτίβων: ...
Συνέχεια...
7 PLY PROJECT στο Γκάζι
Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον event θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου στο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 - Γκάζι).Ο λόγος για το 7 PLY PROJECT skateboard art and culture festival που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την propaganda rollin co. σε συνεργασία με την VANS Footwear ...
Συνέχεια...
O Saatchi πάει… Αυστραλία
Πριν κάποια χρόνια όταν η "σοκαριστική" συλλογή του μεγάλου διαφημιστή και συλλέκτη Charles Saatchi προσπάθησε να κάνει "απόβαση" στην Αυστραλία, έφαγε πόρτα. Οι πουριτανικές Αυστραλιανές αρχές θεώρησαν οτι η συλλογή είναι πολύ προσβλητική και η έκθεση που είχε προγραμματιστεί ματαιώθηκε. Ο Αγγλος συλλέκτης όμως φαίνεται οτι δεν πτοείται, και μέσω της ...
Συνέχεια...
Διπλά εγκαίνια @ Ιλεάνα Τούντα
Του Αγίου Βαλεντίνου (ναι, ναι, στις 14 Φεβρουαρίου εννοούμε) ανοίγουν 2 εκθέσεις στον χώρο τέχνης Ιλεάνα ΤούνταΣτο ισόγειο του χώρου, ο Δημήτρης Μπάμπουλης με την έκθεση με τίτλο "Reservoir d' Ames", παρουσιάζει σχέδια σε ριζόχαρτο και ξύλο και δύο fiberglass εγκαταστάσεις.Στον πρώτο όροφο ο Δημήτρης Τσουμπλέκας παρουσιάζει την έκθεση με ...
Συνέχεια...
Μεταλλαγμένη… τέχνη
Στη νέα της ομαδική έκθεση η Κ-art παρουσιάζει την δουλεία δεκατριών καλλιτεχνών κλείνοντας έτσι την «εικαστική» της χρονιά με μια διαφορετική θεματική.Στην έκθεση συμμετέχουν με ζωγραφική οι καλλιτέχνες Θοδωρής Αγγελόπουλος, Γιάννης Βαρελάς, Ηλίας Καφούρος, Μανώλης Μπιτσάκης, Σπυριδούλα Πολίτη, Δημήτρης Τάταρης, Γιώργος Τσεριώνης, με γλυπτική και κατασκευές ¶γγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, ...
Συνέχεια...
Wiener Aktionismus – Mέρος Ι
Oι Βιεννέζοι Αξιονιστές αποτελούν τη σημαντικότερη συνεισφορά της Αυστρίας στις πρωτοπορίες των χρόνων του '60, (υπήρξαν σαν ομάδα μεταξύ 1959-60 και 1970-71) που άλλαξαν το τι ορίζουμε ως τέχνη σήμερα. Kατ' αντιστοιχία με το Fluxus και το Nouveau Realisme προσπάθησαν να επεκτείνουν τα εκφραστικά μέσα πέρα από την επιφάνεια στο ...
Συνέχεια...
Nέα Ελληνίδα μόνη… στη Νέα Υόρκη!
Όπως πάντα κατά-ενθουσιαζόμαστε να βλέπουμε νέους Έλληνες να κάνουν νέα και πετυχημένα βήματα στο εξωτερικό!Τέτοια είναι και η περίπτωση της Ειρήνης Ευσταθίου, που σίγουρα για αυτήν το 2009 είναι η καλύτερη χρονιά μέχρι τώρα! Κέρδισε το Σεπτέμβριο το βραβείο ΔΕΣΤΕ, και μάλιστα ως outsider- όχι γιατί η δουλειά δεν ήταν ...
Συνέχεια...
Στο δρόμο για την art athina 08
Ανακοινώθηκαν κάποια βασικά κομμάτια του προγράμματος της art athina που θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στην Κηφισίας στις 23-25 Μαΐου.Στο Basic Plan συμμετέχουν 45 γκαλερί με νέες αφίξεις τις - AD, The Apartment, Ελένη Κορωναίου, Vamiali's, Xippas.Η βερολινέζικη γκαλερί Isabella Bortolozzi διοργανώνει το section project «1+9».Το Open Plan, που ...
Συνέχεια...
Qbox presents Takehito Koganezawa’s Ephemeral Graffiti !!
H Qbox ένας νέος χώρος που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό ένα πρόγραμμα residency για καλλιτέχνες εκτός των συνόρων. Φέτος φιλοξένησε τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Takehito Koganezawa, στο residency στην Κέα, του οποίου την πρώτη ατομική παρουσιάζει αύριο στην γκαλερί στην οδό Αρμοδίου.Ο τίτλος της ...
Συνέχεια...
Part Time Punks στο ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
HO.P.E.: Μου αρέσει ο όρος ΠΟΠ τρομοκρατία!
Καταγράφοντας το μέλλον
Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου, ένα Loop μπροστά ή ένας άλλος
It’s time for DESTE again!!
Εκθέσεις, security και πολύ Ελλάδα
Το καλοκαίρι εμπνέει προφανώς την αρχιτεκτονική …
Ένα δάσος γλυπτών στην Αθηναϊδα
Μελίνα Αποστολίδου / Έλλη Γρίβα: Σε ένα χορό
Mother Russia!!!
Poka-Yio
Γιώργος Τούρλας presents… his Friends! (Στην Γκαλερί
Art Athina: Ready Steady…Buy!!!! Part Deux!
Art Brussels 2009
ΕΜΣΤ: 3 εκθέσεις στην σειρά Μέρος 3ο
Helmut Middendorf στο Μουσείο Μπενάκη
Society (uncovered) @ Lightroom
Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Kinky Kong
Γκαλερί Vamiali’s
Έκθεση του Βαγγέλη Βλάχου και Ζάφου Ξαγοράρη
Μόδα από χαρτί στο Μπενάκη της Πειραιώς
Eκθέσεις: Συνεχίζονται…
7 PLY PROJECT στο Γκάζι
O Saatchi πάει… Αυστραλία
Διπλά εγκαίνια @ Ιλεάνα Τούντα
Μεταλλαγμένη… τέχνη
Wiener Aktionismus – Mέρος Ι
Nέα Ελληνίδα μόνη… στη Νέα Υόρκη!
Στο δρόμο για την art athina 08
Qbox presents Takehito Koganezawa’s Ephemeral Graffiti !!