Η παράσταση Yasou Aida! (διασκευή της όπερας Αΐντα του Τζουζέπε Βέρντι) θα παρουσιαστεί στη Neuköllner Oper του Βερολίνου τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο προτού κατηφορίσει προς τη Θεσσαλονίκη όπου στις 9,10,11 και 13 Μαρτίου θα «τραγουδήσει» τις ελληνογερμανικές σχέσεις με χιούμορ στο Μέγαρο Μουσικής.

Με το έργο Yasou Aida! η ομάδα Οι Όπερες των Ζητιάνων επιχειρεί μια χιουμοριστική προσέγγιση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης διαμέσου της αναφοράς σε ένα από τα εμβληματικά έργα της αποικιοκρατικής περιόδου της Ευρώπης, την Αΐντα του Βέρντι.

Στην Αΐντα, ο αποικιακός λόγος του ύστερου 19ου αιώνα (οι «πολιτισμένοι» Αιγύπτιοι κατακτητές απέναντι στους «βάρβαρους» κατακτημένους Αιθίοπες) βρίσκεται σε πλήρη εκδίπλωση, «φυσικοποιημένος», θα έλεγε κανείς, διαμέσου της προβολής του σε ένα μακρινό αφρικανικό παρελθόν.

Αντίστοιχα, στην εποχή μας, παρατηρούμε τη λήψη σκληρών πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων να νομιμοποιούνται διαμέσου της αναφοράς σε έναν, στην ουσία του, μετααποικιακό λόγο, που βρίθει από φαντασιακές αναπαραστάσεις (οι «εργατικοί» Βόρειοι και οι «τεμπέληδες» Νότιοι, οι «πειθαρχημένοι» Γερμανοί και οι «άσωτοι» Έλληνες…).

Το Yasou Aida! αποτελεί, λοιπόν, την απόπειρά μας να οικειοποιηθούμε για τους δικούς μας σκοπούς ένα από τα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, και, διαμέσου του υπερβατικού μέσου της όπερας, να δώσουμε φωνή στη δική μας απορία, ως ικανών και σκεπτόμενων καλλιτεχνών, μπροστά σε μια κατάσταση που μας παραλύει αποστερώντας μας οποιαδήποτε σαφή διέξοδο.

Μουσική προσαρμογή-διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός

Ιδέα-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος
Σκηνικό-κοστούμια: Andrea Nolte
Δραματουργία: Bernhard Glocksin
Παίζουν: Λυδία Ζερβάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Μάρια Ντεβιτζάκη, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βασίλης Τσανακτσίδης, Michael Brieske, Sirin Kilic, Fabian Martino, Alexander Sascha Nikolic, Anna Warnecke

Neuköllner Oper
Karl-Marx-Str. 131-133
D-12043 Berlin
Κρατήσεις: 0049-30-6889 0777, [email protected]
www.neukoellneroper.de
www.thebeggarsoperas.gr 

 

 

Διάβασε επίσης...
Ξεκίνησε η προπώληση για τις εμφανίσεις του Elvis Costello
Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για μια από τις πιο αναμενόμενες συναυλίες του φετινου φθινοπώρου, και πλέον από σήμερα μπορούμε να προμηθευτόυμε τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του Elvis Costello σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο αγαπημένος Βρετανός τραγουδοποιός θα εμφανιστεί στις 26 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης ...
Συνέχεια...
Alvin Ailey X 7
7 ημέρες, 7 διαφορετικές παραστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τις κορυφαίες χορευτικές ομάδες του κόσμου και το ιστορικό Alvin Ailey American Dance Theatre. Η γνώση και η εμπειρία ορισμένων από τους καλύτερους χορογράφους του κόσμου αναμειγνύεται με μαεστρία με την τεχνική μερικών από τους σπουδαιότερους σολίστ και το δημιουργικό ...
Συνέχεια...
Ξεκίνησε η προπώληση για τις εμφανίσεις του Elvis
Alvin Ailey X 7