tsixliΣτη γλώσσα μιας αφρικάνικης φυλής, «UBUNTU» θα πει «υπάρχω γιατί υπάρχουμε». Αυτό είναι το μότο της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας UBUNTU της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι η σκηνοθέτης Ελεάνα Τσίχλη.

Το όνομα  της Ελεάνας αρχίσαμε να το ακούμε δειλά δειλά, όταν το 2010 μια παιδική παράσταση, η «Στη Φάρμα των Ζώων», συζητήθηκε από τους «μεγάλους». Στη συνέχεια την παράσταση τη διεκδίκησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας όπου παίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Η πρόσφατη δουλειά της, «Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», στο Bios, έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Κάτι λίγο το εξαιρετικό έργο του Heinrich Böll, κάτι οι γοητευτικές Καταρίνες που υποδύονται οι ηθοποιοί, κάτι ο συνδυασμός Πολυτεχνείου με Θέατρο, κάτι ένας αέρας νεανικότητας και κάτι ακόμα, που μου διαφεύγει, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μάθουμε στο μέλλον, κάνουν την «Καταρινούλα» τους, όπως της αρέσει να λέει μια από τις πιο φρέσκες και ευχάριστα συγκινητικές παραστάσεις της σεζόν.

Τί σκεφτόσουν όταν διάλεξες το έργο;

Mάλλον σε αυτή την επιλογή λειτούργησε πάνω κάτω ο μηχανισμός του κεραυνοβόλου έρωτα. Ακολουθεί η σύντομη ιστορία: Τρία χρόνια πριν, καλοκαίρι του 2009, βρίσκομαι μπροστά σε μια άγνωστη βιβλιοθήκη, σε ένα άγνωστο σπίτι που με φιλοξενούσαν στην Καλαμάτα. Τραβώ ένα μικρό βιβλίο με τον τίτλο «Η χαμένη τιμή της Katharina Blum», με αρκετά σαρκαστικό ύφος του τύπου «ναι! πρόκειται για άρλεκιν, αλλά τι καλύτερο για να σε πάρει ο ύπνος» –το εξώφυλλο του βιβλίου βοήθούσε εξαιρετικά στο συμπέρασμα αυτό. Τελικά έμεινα όλο το βράδυ άυπνη γιατί, κάθε άλλο παρά άρλεκιν ήταν. Άυπνη με την ουτοπική, για τότε, σκέψη : «Εγώ αυτό, μια μέρα θα το κάνω παράσταση!». Τρια χρόνια μετά, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στην Ελλάδα;

Όχι, είχε ξαναανέβει τη θεατρική σεζόν 2005-2006, στο θέατρο Φούρνος.

Η Καταρίνα είναι μια ηρωίδα με 4 πρόσωπα;

Δεν θα το έλεγα έτσι ακριβώς. Η Καταρίνα, έχει κι αυτή όσα πρόσωπα έχει ο κάθε άνθρωπος. Άλλο αυτό της δημόσιας του ζωής, άλλο αυτό της ιδιωτικής, άλλο στο χώρο εργασίας του, άλλο στις πιο προσωπικές του σχέσεις. Και επιστρατεύει το καθένα ανάλογα με το τι έχει να αντιμετωπίσει. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως στην παράστασή μας, στο σκηνικό μας, αυτό, πείραμα, υπάρχει η επιλογή και οι 4 κοπέλες να αναμετρηθούν με το ένα πρόσωπο, αυτό της κεντρικής ηρωίδας, και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργηθεί μια ψυχική χαρτογράφηση της ηρωίδας, και να οριστούν οι περιοχές που θα κινηθεί η καθεμία από τις ηθοποιούς.

Eίναι μια γυναίκα εξίσου τραγική όσο και κωμική;

Η Καταρίνα αναμφισβήτητα είναι ένα πρόσωπο με πολύ έντονη την αίσθηση του χιούμορ,  σε τέτοιο βαθμό που ενίοτε αγγίζει τα όρια του σαρκασμού. Αυτό και μόνο, την κάνει να συνδυάζει το κωμικό και το τραγικό. Για το λόγο αυτό μάλιστα τη θεωρώ άκρως συγκινητική ηρωίδα.

Πιστεύεις ότι οι νέοι σκηνοθέτες πρέπει να διαμορφώνουν μια νέα θεατρική αφήγηση στο χώρο και ειδικά στην Ελλάδα;

Νομίζω, πως χρειάζεται ένα μέτρο και σίγουρα καθόλου έπαρση για να γίνει κάτι πραγματικό καινούργιο. Για την ακρίβεια, χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά ανοικτοί, σε όποιο ερέθισμα τέχνης με τρόπο δυναμικό και κριτικό. Γιατί και από τους παλιότερους έχουμε πολλά να μάθουμε, όλοι εμείς που μόλις κάνουμε τα πρώτα μας βήματα,  και παράλληλα, βέβαια, να αναζητούμε καινούργιους τρόπους, «τις καινούργιες φόρμες», όπως λέει και ο Τρέπλιεβ στον «Γλάρο» του Τσέχωφ.

Κάνεις ένα επάγγελμα κυρίως ανδροκρατούμενο, σε φοβίζει αυτό;

Όχι ιδιαιτέρως. Πριν ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία, σπούδαζα Μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο – μεταφράζεται ως 1 γυναίκα στους 60 αντρες-, στη σκηνοθεσία φαντάζομαι πως η αναλογία είναι περίπου 1 στους 20. Πέρα από την πλάκα, πάντως, ώρες ώρες οφείλεις να γίνεις πιο σκληρή για να διαχείριστείς κάποιες καταστάσεις και, ναι, αυτό είναι κάπως δύσκολο. Τόσο λόγω φύλου, όσο και λόγω ηλικίας.

Θα σε έφερνε σε αμηχανία το να σκηνοθετήσεις ένα μεγαλύτερο σου κατά πολύ ηθοποιό ο οποίος μπορεί να είναι καταξιωμένος;

Για να πετύχει μια συνεργασία οφείλουν όλοι οι συνεργάτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μου ήρθε μια εικόνα: κάθε συνεργασία είναι σαν μια γιορτή που όλοι θα βάλουμε τα καλά μας και θα επιστρατεύσουμε όλο μας το κέφι για να πάμε εκεί και να περάσουμε καλά. Έτσι, λοιπόν, μια συνεργασία με έναν μεγαλύτερο και πιο έμπειρο και καταξιωμένο ηθοποιό, μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, αλλά σίγουρα χρειάζεται μια πολύ καλή εκ των προτέρων προετοιμασία, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική συνδημιουργία.

Τί είδους θεατρικά έργα σε ελκύουν περισσότερο;

Μου αρέσουν τα έργα που με κάνουν να συνειδητοποιήσω κάτι σε τέτοιο βαθμό, που να θέλω να το μοιραστω δημόσια και με άλλους. Μόνο αυτό.

Έχετε κάνει μια πλούσια παραγωγή με πολύ λίγα χρήματα, πώς το καταφέρατε αυτό;

Σπάσαμε τους κουμπαράδες μας! Δεν μπορεί να γίνει κι αλλιώς.  Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε έχει κάνει τους «παραγωγούς» είδος προς εξαφάνιση. Πόσο μάλλον, στην δικιά μας περίπτωση που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στο χώρο. Οπότε για την «παραγωγή» αυτής της παράστασης,  επιστρατεύσαμε συλλογικά η ομάδα τα πενιχρά μας οικονομικά, και με λίγα χρήματα, πολύ φαντασία και πολύτιμους φίλους που δούλεψαν για μας αφιλοκερδώς καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, με το λιγοτερο δυνατό κόστος.

Ποιές είναι οι θεατρικές σου αναφορές και πρότυπα;

Αφού, ως γνωστόν, στην Ελλάδα σχολή σκηνοθεσίας δεν υπάρχει, τα μεγαλύτερα μου πρότυπα είναι είτε οι δάσκαλοί μου στους οποίους κοντά μαθήτευσα στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου σπούδασα Υποκριτική, είτε οι σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκα ως βοηθός τους και με έμαθαν και με ενέπνευσαν για να συνεχίσω σε αυτό το επάγγελμα. Αυτοί είναι σίγουρα ο Θοδωρής Αμπαζής, που μου έκανε την τιμή για 4 χρόνια να με επιλέξει ως βοηθό του σε όλες τις δουλειές με την ομάδα του ΟΠΕRA, η Ελένη Μποζά, την οποία είχα δασκάλα και με την οποία εν συνεχεία εργάστηκα και ως βοηθός της, οι δάσκαλοι μου Δημήτρης Ήμελλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Λυδία Κονιόρδου, Ακύλλας Καραζήσης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Έλσα Ανδριανού αλλά και η Άννα Κοκκίνου, με την οποία έκανα την πρώτη μου επαγγελματική δουλειά ως ηθοποιός.  Από εκεί και πέρα σημαντικά μαθήματα έχω λάβει και από μεγάλους έλληνες σκηνοθέτες και τις κατα καιρούς παραστάσεις τους, όπως για παράδειγμα από τον κ. Λευτέρη Βογιατζή ή τον κ. Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου;

Επαγγελματικά, ετοιμαζόμαστε για μια ακόμα παράσταση της ομάδας μας, σε αρκετά σύντομο χρόνο, μιας που ξεκινάμε 14/01 στο θέατρο του Ν. Κόσμου με την παράσταση «Νιού Γουόρλντ» Μια devised – κωμωδία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ του θεάτρου του Ν. Κόσμου «Επινοώντας την παράσταση». Για την υλοποίηση της παράστασης αυτής επιστρατεύεται και το υπόλοιπο δυναμικό της Ubuntu, δηλ. εκτός από την Ελεάνα Στραβοδήμου, ο Άρης Λάσκος, η Κατερίνα Πατσιάνη, η Μάγια Ανδρέου και ο Σωτήρης Μεντζέλος. Επίσης, ένα ταξίδι στο Βερολίνο, που το περιμένω πώς και πώς!

Η Καταρίνα πήγε σε ένα πολύ ωραίο πάρτι και ερωτεύτηκε, εσύ θυμάσαι ένα τέτοιο πάρτι;

Θυμάμαι σίγουρα έναν «κεραυνοβόλο» έρωτα! Δε συνέβη, βέβαια, σε πάρτυ αλλά όσο διήρκησε – όχι πολύ, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις – εγώ ζούσα σε ένα παράλληλο ροζ σύμπαν το δικό μου/μας ψυχικό πάρτι!

INFO: Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ ανεβαίνει στο BIOS Cinemateque κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

 

Διάβασε επίσης...
Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα
Ούτε θέατρο, ούτε συναυλία, ούτε μονόλογος, ούτε performance απλώς. Μια μείξη αυτών και κάτι ακόμα παραπάνω είναι η μεταφορά του λόγου του Σκαρίμπα στη σκηνή. Το πρώτο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα Το Θείο Τραγί (εκδόθηκε το 1933) η θεατρική εταιρεία Χορίαμβος αποφάσισε πως μπορεί να το κάνει και θέατρο και μουσική. Ταυτόχρονα. Η ...
Συνέχεια...
Μια μαγική βραδιά με τους Theatre Ad Infinitum στο Translunar Paradise
Ζούμε, ερωτευόμαστε, γερνάμε μαζί, και τα νεανικά μας ζωντανά πρόσωπα κρύβονται πίσω από μάσκες από ρυτίδες και θολά μάτια, προσωπεία παγωμένα γλυκά στον τρόπο που κοιτάζαμε  από τότε ο ένας τον άλλο. Και συμβαίνει κάποτε ο ένας από τους δυο να χάνεται πρώτος, και να μένει ο άλλος μόνος να αναπολεί ...
Συνέχεια...
Οι Temple Theatre έρχονται, η Αργοναυτική εκστρατεία ξεκινάει
Λίγες μέρες πριν την εμφάνιση των Temple Theatre στο Bios με το UNMYTHABLE  αναζητήσαμε τις «μυθολογικές» τους προθέσεις. Και, για να το καταφέρουμε αυτό, μιλήσαμε με τον Paul O’ Mahony, ηθοποιό και συνιδρυτή της ομάδας. Φυσικά δεν πρόκειται για προσωπική διαπίστωση το ότι η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «πουλάει» τον ...
Συνέχεια...
Cult Of Youth + Dark Rags @ BIOS
Δικαιολογημένες οι αποθεωτικές κριτικές για το live των Cult of Yοuth στο Λονδίνο αφού, και στην Αθήνα, το κουαρτέτο από τη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε (και ξεπέρασε κατ' εμέ) την αξία και τα κότσια του όπως αυτά είχαν ήδη διαφανεί από τον φετινό LP Love Will Prevail, το οποίο στην περίπου σαραντάλεπτη παρουσία ...
Συνέχεια...
6 Βύσσινα στον Κήπο – Bob Theatre Festival
Η ομάδα Σύρμα αποδομεί -και συγκομίζει- τον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, προσπαθώντας να σερβίρει... βυσσινάδα.  Το κλασσικό έργο διαλύεται στα εξ ων συνετέθη, στα συναισθήματα, τις ερωτήσεις, τις προσωπικές πορείες κάθε χαρακτήρα, τις μεγάλες σκηνές και τις μικρές προσωπικές στιγμές, και ανασυντίθεται... κάπως χαοτικά. Το press release του φεστιβάλ που περιγράφει τα "Βυσσινάκια" αυτά ως ...
Συνέχεια...
Η Arte Fiasco καλωσορίζει το 2012 με 2L8
Η ιδιαιτέρως δραστήρια ομάδα των Arte Fiasco, υπεύθυνης για μερικές από τις πιο φρέσκιες συναυλιακές προτάσεις τη χρονιά που μας πέρασε (Dirty Beaches, EMA, John Maus κ.α.) καλοσωρίζει το 2012 με μια από τις ιδιαίτερες εμφανίσεις των 2L8. Με το τελευταίο τους διπλό άλμπουμ "New Battles, without Honor and Humanity" να έχει ...
Συνέχεια...
MF DOOM : Behind The Metal Mask
O rapper με την μεταλλική μάσκα πρόκειται να εμφανιστεί τελικά στην Αθήνα την Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου (μετά την ακύρωση της καλοκαιρινής εμφάνισης) οπότε αξίζει να θυμηθούμε την αναδρομή στην ως τώρα καριέρα του. Ο κατα κόσμον Daniel Dumile -γεννημενος στο Λονδίνο το 1971 αλλά από μικρή ηλικία μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη- ...
Συνέχεια...
Unmythable @ Bios
Όλοι οι μύθοι της (αρχαίας) Ελλάδας σε μία εκστρατεία. Ξέρετε που μπορείτε να συναντήσετε τον Ευριπίδη, τον Αριστοτέλη, τον Σοφοκλή, τον Ιάσωνα, την Μήδεια, τον Ηρακλή, την Περσεφόνη, τον Άδη, την Δήμητρα, τον Δία και μερικά ακόμα οικεία σας πρόσωπα εν έτει 2013; Στη σκηνή του Bios. Μέχρι και την Κυριακή ...
Συνέχεια...
Κερδίστε προσκλήσεις για την εμφάνιση του οΟοΟΟ στο Bios
Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την τελευταία του εμφάνιση -με dj set τότε- στο Bios μαζί με τους Keep Shelly in Athens και Hana, ο αμερικανός παραγωγός οΟοΟΟ (a.k.a. Christopher Dexter Greenspan) θα βρίσκεται ξανά στη σκηνή του Bios, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου. Έχοντας κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, πίσω στο 2010, με το ...
Συνέχεια...
O Josh T. Pearson στην Αθήνα!
To mixtape.gr παρουσιάζει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στο Bios τον καλλιτέχνη που δημιούργησε ένα από τα albums της χρονιάς! Το 2011 είναι η χρονιά του Josh T. Pearson και δεν θα ήταν κρίμα αν δεν μας δινόταν η ευκαιρία να τον απολαύσουμε στην Αθήνα; “I come from a long line in ...
Συνέχεια...
Cinematheque Audio Visual αύριο στο Bios
Το Σάββατο 28 Μαΐου, την ώρα που στο ισόγειο του Bios θα παίζει ο Γιός της Αφής, ο πρώτος όροφος θα φιλοξενεί τους Τάσο Στάμου και Γεώργιο Καραμανωλάκη. Η αίθουσα Cinematheque, όπως ονομάζεται επίσημα πλέον, εγκαινιάζει μια σειρά οπτικοακουστικών πειραματικών πρότζεκτ. Καλεσμένοι κάθε φορά Έλληνες καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν εξίσου την εικόνα ...
Συνέχεια...
Η θεατρική ζωή του Bios
Το Bios συμπληρώνει φέτος τα δέκα του χρόνια και το γιορτάζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική σεζόν. Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί αυτό το, μέχρι τότε, παράξενο, μεγάλο κτήριο της Πειραιώς έκανε τη μικρή μας πρωτεύουσα να μοσχοβολήσει Βερολίνο. Ήταν δέκα χρόνια πριν όταν το bar λειτουργούσε ακόμα στο ισόγειο και από ...
Συνέχεια...
Οι Lost Bodies και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν «Το Βαπόρι» σε ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη
Για τρεις μόνο παραστάσεις, αυτή την εβδομάδα, οι αγαπητοί μας Lost Bodies (Θάνος Κόης και Αντώνης Παπασπύρου) παρουσιάζουν μαζί με την Όλια Λαζαρίδου στο Bios, μία άκρως ενδιαφέρουσα οπτικοακουστική performance. “To Βαπόρι”, βασίζεται σε ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη, του σημαντικού αυτού μεταπολεμικού ποιητή μας, που έφυγε από την ζωή το 2005, ...
Συνέχεια...
Οίκοι Ανοχής στο Bios
Μια χώρα μπουρδέλο, ένας οίκος που τρίζει, μια παράσταση ένοχη στην ανοχή. Έξι ηθοποιοί σε έξι καρέκλες: έδρες εξουσίας, θρόνοι, οίκοι. Κάθε μια ιδιαίτερη: κουτσή, τερατόμορφη, ξεκοιλιασμένη, παλαιά και ανθεκτική ή ετοιμόρροπη. Παίρνουν δημόσια τo βήμα πάνω τους, τις σέρνουν ξοπίσω τους σαν καταδίκη και κληροδότημα, τις καταχρούνται ή παραμορφώνονται και αλλοιώνονται ...
Συνέχεια...
Toro Y Moi + Spectralfire @ Bios
Πολύ με προβλημάτισε η περίπτωση του Chazwick Bundick. Το πρωινό της ημέρας της συναυλίας έβαλα να ακούσω ξανά το Causers Of This, έτσι για να φρεσκάρω λίγο τη μουσική του στα αυτιά μου, και το απόλαυσα όσο την πρώτη φορά που το άκουσα. Η ηχητική πλοκή που σκαρώνει ο μπαγάσας είναι ελκυστική και αρκετές φορές ...
Συνέχεια...
Η Ελλάδα εκλέγει το Γερμανικό Κοινοβούλιο
Πώς θα σας φαινόταν αν ταυτόχρονα με τις Γερμανικές εκλογές κάναμε κι εμείς εδώ μια στιγμούλα μια ψηφοφορία για να αποφασίσουμε το γερμανικό Κοινοβούλιο; Τώρα μπορούμε και εμείς, στην κεντρική σκηνή του Bios, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στο www.aliens-vote.org. Ένας ακτιβιστής αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ...
Συνέχεια...
Ξεβράκωτοι στο Δρόμο. Blame It On Me από το Bob Theatre Festival
  Η τέχνη δεν είναι ντροπή. Η ντροπή όμως γίνεται τέχνη. Η ομάδα Nothing To Declare ξεκινάει με αφορμή το Θεώρημα του Παζολίνι και στήνει ένα bar performance-ξεμπρόστιασμα που βγάζει στη φόρα όλες τις προσωπικές και εξευτελιστικές στιγμές, δικές τους προσωπικές  και συλλογικές γνώριμες όλων. Ομοφυλοφιλία, coming out σε γονείς, η πρώτη φορά ...
Συνέχεια...
Keep Shelly In Athens @ Bios
Μπροστά σε ένα sold-out Bios, οι Keep Shelly In Athens εδωσαν το πρώτο τους live επί ελληνικού εδάφους. Τα κατάφεραν;  Σε γενικές γραμμές ναι. Πρώτα απ' όλα να πούμε εδώ πως το Bios front αποδειχθηκε -μάλλον αναμενομενα αν συνυπολογίσει κανείς την προσμονή πολλών, την περιέργεια ακόμα περισσότερων,  το hype και το ...
Συνέχεια...
Download this: Josh T. Pearson – O Holy Night
Όπως έχουμε ξαναπεί, ο εκλεκτός μας καλεσμένος το επόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο Bios, o Josh T. Pearson κέρδισε το βραβείο του Album της χρονιάς από το ανεξάρτητο φημισμένο δισκοπωλείο του Λονδίνου Rough Trade, το οποίο μάλιστα αφιερώνει τις πρώτες αυτές 10 μέρες του Δεκεμβρίου στον Τεξανό τραγουδοποιό. Παράλληλα, αποκλειστικά και ...
Συνέχεια...
O Josh T. Pearson ανάμεσα στους υποψήφιους για το Uncut Music Award 2011
Το βρετανικό περιοδικό Uncut ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τις 8 υποψηφιότητες για το φετινό Uncut Music Award, το οποίο όπως κάθε χρόνο θα επιβραβεύσει το καλύτερο album του 2011. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες είναι και το αριστουργηματικό "Last of The Country Gentlemen" του Josh T. Pearson, τον οποίο και έχουμε την χαρά ...
Συνέχεια...
Bob Theatre Festival – 10 cm Up
To Bob Theatre Festival 2012 έχει ξεκινήσει δυναμικά και εμείς τρέχουμε από την μια εξαιρετική παράσταση στην επόμενη προσπαθώντας στα διαλείμματα να μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας! Οι τρεις άντρες πρωταγωνιστές μπαίνουν στον άδειο χώρο κουβαλώντας διπλωμένες σαν βαλίτσες τρεις ξύλινες πλατφόρφες. Κάθε μια από τις πλατφόρμες ανοιγμένη έχει διαστάσεις ...
Συνέχεια...
ΝΤΙΜΠΕΪΤ στο Bios
Τι κοινό έχει ο Obama με τon Will Shakespeare και τον Απόστολο Παύλο, ή η Tyra Banks με την Βάσω Παπανδρέου και την Anne Hathaway;   Αυτοί και άλλοι πολλοί, πολιτικοί, ηθοποιοί, bloggers, ο Βενιζέλος, ο Kerouac, η Palin, o Chomsky, ο ανώνυμος νοσοκόμος με το watersports φετίχ στο gayromeo, δανείζουν ...
Συνέχεια...
O Leόn σε συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ένας χρόνος πέρασε από την κυκλοφορία του "Futrue" από την Archangel, ντεμπούτο album για τον νεαρό Λεών Βερέμη, και ο τραγουδοποιός με το σήμα-κατατεθέν πια ukelele του ετοιμάζει αυτή την περίοδο την νέα του δισκογραφική δουλειά. Ο León με τη συνοδεία της πολυμελούς μπάντας του, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά νέο υλικό, αλλά και ...
Συνέχεια...
Pre-Reworks με Stereo MCs αυτή την εβδομάδα
Άλλη μια επίσκεψη-θεσμός αυτή τη βδομάδα σε τρείς ελληνικές πόλεις. Στα πλαίσια των Pre-Reworks events, οι Stereo MCs θα εμφανιστούν στο Bios, Αθήνα (12/5), Tsalapata Complex, Βόλος (13/5) και Βίλκα, Θεσσαλονίκη (14/5). Στο Βόλο θα προηγηθουν Fantastikoi Hxoi, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα ένα κανονικό φεστιβάλ με The Martinez Brothers, ...
Συνέχεια...
Ο Πελεκάνος «πετάει» στο Bios
Για δεύτερη χρονιά, στο υπόγειο του Bios, παρουσιάζεται το αυτοβιογραφικό έργο του Στρίντμπεργκ «Ο Πελεκάνος» για 10 μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου. Στα πρόθυρα της τρέλας, μετά το τρίτο -και ιδιαίτερα οδυνηρό- διαζύγιό του ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ έγραψε ένα έργο στο οποίο κωδικοποιήθηκαν όλα τα μυστικά του και αναλύθηκαν θέματα ...
Συνέχεια...
Ο Toro Y Moi στην Αθήνα
Και ενώ διανύουμε ένα ήδη αρκετά γεμάτο σε συναυλίες φθινόπωρο, άρχισαν ήδη οι ανακοινώσεις και για το 2013!  Ο λόγος για τον αμερικάνο Toro Y Moi (Chazwick Bundick) που, όπως μάθαμε μέσα από το tumblr του Plissken Fest, πρόκειται να εμφανιστεί στο Bios την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013. O Toro Y ...
Συνέχεια...
Ένα ΝΤΙΜΠΕΪΤ αξιών από άξιους δημιουργούς
Το 1920 στις "Ερωτευμένες Γυναίκες" ο D.H. Lawrence διαλύει εις τα εξ ων συνετέθησαν τις κοινωνικές τάξεις. Το 2012 τι θα διαλύσουν, άραγε, οι συντελεστές της παράστασης ΝΤΙΜΠΕΪT;  Η Γιούλα Μπούνταλη και ο Σύλλας Τζουμέρκας, μαζί με τη Διώνη Κουρτάκη και το Μιχάλη Οικονόμου διαλύουν, μεν, τις Ερωτευμένες Γυναίκες του D.H. Lawrence σ’ ένα ντιμπέιτ ...
Συνέχεια...
Οι ιστορίες του κυρίου Νίκου
Για έξι βράδια μέσα στον Μάρτη ο Ακύλλας Καραζήσης με τους Χάρη Φραγκούλη, Μπάμη Γαλιατσάτο, Νίκο Χανακούλα και Χαρά Ιωάννου και με την ευγενική συνδρομή κάποιων μεγαλύτερων φίλων εξερευνούν την Πεντζικική Ανθρωπογεωγραφία. Διακριτικές προσπάθειες μεταμόρφωσης μέσα από τα βιβλία του Ν.Γ.Πεντζίκη. Τι είναι αυτά τα λόγια, αυτές οι ιστορίες  τώρα;  Πώς ...
Συνέχεια...
The Rockhard Bastards στο Bios!
Η ελίτ του underground turntablism σε μια ζωντανή εμφάνιση στην Αθήνα; Καθόλου άσχημα! Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου λοιπόν στο Bios Front, οι D-Styles, DJ Excess καιToadstyle σε μια κοινή εμφάνιση όπου το πικάπ θα είναι το κύριο μουσικό όργανο για ένα ιδιαίτερο fusion από hip hop, scratch, funk, jazz και ...
Συνέχεια...
Sssh! NO! Silent Movies κάθε Παρασκευή στο BIOS
Tο ότι το Bios έχει μία από τις καλύτερες ταράτσες της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη το ξέρουμε όλοι όσοι την έχουμε απολαύσει. Από αυτή την Παρασκευή – και κάθε εβδομάδα την ίδια μέρα -  το Bios και η ομάδα NO! μας προσκαλούν να ανέβουμε στην ταράτσα όχι μόνο για να ...
Συνέχεια...
Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα
Μια μαγική βραδιά με τους Theatre Ad Infinitum
Οι Temple Theatre έρχονται, η Αργοναυτική εκστρατεία ξεκινάει
Cult Of Youth + Dark Rags @ BIOS
6 Βύσσινα στον Κήπο – Bob Theatre Festival
Η Arte Fiasco καλωσορίζει το 2012 με 2L8
MF DOOM : Behind The Metal Mask
Unmythable @ Bios
Κερδίστε προσκλήσεις για την εμφάνιση του οΟοΟΟ στο
O Josh T. Pearson στην Αθήνα!
Cinematheque Audio Visual αύριο στο Bios
Η θεατρική ζωή του Bios
Οι Lost Bodies και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν
Οίκοι Ανοχής στο Bios
Toro Y Moi + Spectralfire @ Bios
Η Ελλάδα εκλέγει το Γερμανικό Κοινοβούλιο
Ξεβράκωτοι στο Δρόμο. Blame It On Me από
Keep Shelly In Athens @ Bios
Download this: Josh T. Pearson – O Holy
O Josh T. Pearson ανάμεσα στους υποψήφιους για
Bob Theatre Festival – 10 cm Up
ΝΤΙΜΠΕΪΤ στο Bios
O Leόn σε συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Pre-Reworks με Stereo MCs αυτή την εβδομάδα
Ο Πελεκάνος «πετάει» στο Bios
Ο Toro Y Moi στην Αθήνα
Ένα ΝΤΙΜΠΕΪΤ αξιών από άξιους δημιουργούς
Οι ιστορίες του κυρίου Νίκου
The Rockhard Bastards στο Bios!
Sssh! NO! Silent Movies κάθε Παρασκευή στο BIOS