Καμιά φορά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένει κανείς ή όπως τα έχει προγραμματίσει. Στην περίπτωση του H.O.P.E. αυτό συνέβη με πολύ ευχάριστη κατάληξη. Και για τον ίδιο, που έχει βρει έναν όμορφο τρόπο για να εκφράζεται αλλά και για εμάς ως θεατές / μάρτυρες της αντάρτικης τέχνης που "εξαπολύει" στο κέντρο της Αθήνας.

 

1. Τελικά υπάρχει ελπίδα; Αν ναι, πως βοηθάει η τέχνη σε αυτό, η δική σου, ας πούμε;

Χαίρομαι που μου κάνεις αυτή την ερώτηση, γιατί μερικός σκοπός των εικόνων μου είναι ο προβληματισμός σε σχέση με την ύπαρξή της ελπίδας ή όχι.

Το ότι μου κάνεις αυτή την ερώτηση, σημαίνει ότι σε προβλημάτισα κάπως.

Η όλη φιλοσοφία, λοιπόν, πίσω από τα μηνύματα που συνοδεύουν τις εικόνες που βγάζω στο δρόμο και κυρίως πίσω από αυτές που γράφουν ΗΟΡΕ , όσο αντιφατικές και αν είναι, όσο θλιμμένα κι αν είναι τα πρόσωπα που παρουσιάζονται, συνοψίζεται στο να προβληματιστεί αρχικά αυτός που τις παρατηρεί, και μετέπειτα να προκαλέσει την αντίδρασή του, σε σχέση με όλα αυτά τα στοιχεία της ζωής που μας πάνε πίσω.

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται σαν μια γενικότητα. Πρακτικά όμως ζούμε σε πόλεις στις οποίες όπου και να στρέψουμε το βλέμμα μας αντικρίζουμε γιγαντοαφίσες και διαφημίσεις, χωρίς ποτέ κανείς να μας ρωτήσει αν μας αρέσει να διαμένουμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Βάζω, λοιπόν, κρυφά τα δικά μου μηνύματα δίπλα στις διαφημίσεις ή κοντά σε αυτές, για να δηλώσω την αντίδρασή μου απέναντι σε αυτή την τακτική, αλλά και να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Η ελπίδα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αντιδρά. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν, μόνο κάτι καλό μπορεί να γεννηθεί.

Σαφώς, δεν θα ασχολιόμουν ακόμα με αυτό που κάνω αν πίστευα ότι η ελπίδα έχει χαθεί για πάντα.

h.op.e.

2. Όπως και άλλα παιδιά έτσι και εσύ, δημιουργείς έναν δικό σου κόσμο που υπάρχει παράλληλα με τον συνηθισμένο. Είναι κάτι που δεν σου αρέσει σε αυτόν που υπάρχει ήδη και πιστεύεις ότι με τη βοήθειά σου θα αλλάξει;

Προσπαθώ να το πω, χωρίς να παρεξηγηθώ.

Μου αρέσει ο όρος ΠΟΠ τρομοκρατία. Το να ζωγραφίσεις π.χ. ένα τεράστιο ροζ ρομπότ που να λέει : "Είστε όλοι σκλάβοι". Σκλάβοι της τεχνολογίας. Να τρομάξεις δηλαδή ελαφρά τον καθησυχασμένο περαστικό και να τον προβληματίσεις.

Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάω με αυτά που έχω φτιάξει ως τώρα, χαίρομαι όμως όταν ο κόσμος μου λέει ότι τα βρίσκει σαρκαστικά.

Το να φτιάξεις κάτι και να το κολλήσεις κρυφά σε κάποιο μέρος της πόλης είναι ούτως ή άλλως παράνομο. Θεωρώ ,λοιπόν, πως μια και κάνω κάτι που αντίκειται στο νόμο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνω να φαίνεται γλυκούλι. Εντάξει, δεν μπορώ να είμαι δογματικός, κάποια στιγμή κι εγώ φτιάχνω κάτι που αγγίζει τα όρια του συμπαθητικού. Προτιμώ όμως, αυτό που φτιάχνω να έχει μια δόση ειρωνείας και να προβληματίζει κάπως αυτόν που το βλέπει.

Τώρα αν πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω τον κόσμο με αυτά που κολλάω στο δρόμο? Δεν ξέρω, τουλάχιστον έχω ΗΟΡΕ.

3. Τα σχέδιά σου είναι μαυρόασπρα, φωτοτυπίες κυρίως. Δανείζονται όμως χρώματα από τον περιβάλλοντα χώρο στα σημεία που τα τοποθετείς. Και δεν χρησιμοποιείς συχνά μαρκαδόρο, πινέλο ή σπρέι όπως πολλοί συνάδελφοί σου. Πως και γιατί κατέληξες σε αυτή την αισθητική;

h.o.p.e.2

Το μαυρόασπρο είναι παρεξηγημένο, ως αισθητική. Είχα περάσει μια περίοδο που πίστευα ότι το να κάνεις μαυρόασπρες εικόνες είναι εύκολο και δεν σου επιτρέπει να πειραματιστείς. Έχω καταλήξει όμως στο συμπέρασμα ότι σημασία έχει ο τρόπος που χρησιμοποιείς το ασπρόμαυρο. Είναι στο χέρι σου να το κάνεις να δείχνει κιτς ή πανκ, εκλεπτυσμένο ή αναρχικό.

Οι φωτοτυπίες και το μαυρόασπρο, ας μην κρυβόμαστε, σου επιτρέπει να τυπώσεις πολλά αντίτυπα και να τα τοποθετήσεις σε διάφορα σημεία και προσωπικά είμαι υπέρ την επανάληψης.
Τις εικόνες μου, τις αντιμετωπίζω ούτως ή άλλως σαν υπαρκτούς χαρακτήρες οι οποίοι ταιριάζουν σε περισσότερες από μια τοποθεσίες. Κολλώντας το ίδιο σχέδιο σε διαφορετικά σημεία νοιώθω σα να «πηγαίνω βόλτα» τους χαρακτήρες αυτούς λόγω της δικής τους αδυναμίας να μετακινηθούν. Στο τέλος, αυτό που παρουσιάζω στο myspace, είναι αναμνηστικές φωτογραφίες από τα διάφορα μέρη που έχουν επισκεφτεί οι χαρακτήρες που μου.

4. Σε ενδιαφέρει να περάσεις κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα; Ρωτάω γιατί οι εικόνες σου αγγίζουν συνήθως δύο αντίθετα. Είναι κωμικές και τραγικές, σοβαρές και αστείες, προκλητικές και ουδέτερες. Δεν κάθονται κάπου ενδιάμεσα. Είναι απλώς η τρέλα σου ή κάτι που έτυχε? Ή αυτό γίνεται με κάποιον απώτερο σκοπό;

h.o.p.e.3Ξέρεις, χαμογελώ τώρα με αυτή την ερώτηση, γιατί όπως είναι φυσικό κάθε δημιουργός βγάζει την ψυχή του σε κάθε του έργο. Και απ’ ότι φαίνεται η δική μου ψυχή πρέπει να είναι λιγάκι διαταραγμένη. Τι να πω? Από τη μια πηγαίνω κάθε πρωί σε μια γραφειοκρατική δουλειά και κάποια βράδια βγαίνω και κολλάω στους τοίχους της Αθήνας αφίσες. Δεν έχω ανακαλύψει ακόμα τι είναι αυτό που με οδηγεί να κάνω κάτι τέτοιο. Ίσως να με βοηθάει να κρατήσω μια ισορροπία στη ζωή μου. Ίσως απλά κάνοντας κάτι τέτοιο προσπαθώ να χαρτογραφήσω τον εαυτό μου. Ίσως πάλι, μέσα από τις εικόνες μου προσπαθώ να φωνάξω κάτι, που δεν φωνάζετε, γιατί δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψουν. Ίσως νοιώθω παγιδευμένος. Ίσως ελεύθερος. Βγάζεις νόημα;

5. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιείς για τις εικόνες είναι γνωστοί σου; Τον εαυτό σου τον έχεις χρησιμοποιήσει;

Κατά 90% οι εικόνες, τα κολλάζ και τα σχέδιά μου βασίζονται στην μικρή μου αδερφή, η οποία μάλλον δεν είναι και τόσο μικρή πια (18 ετών). Είναι η αφανής αλλά και εμφανής ηρωίδα πίσω από όσα έχω βγάλει στο δρόμο. Η ίδια αδιαφορεί πλήρως για το αν χρησιμοποιώ ή όχι την εικόνα της για τις δουλειές που έχω κάνει στο δρόμο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα είναι αναγνωρίσιμη η όψη της, είτε λόγω επεξεργασίας της εικόνας, είτε διότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη λήψη της φωτογραφίας.

h.o.p.e.4

Τον εαυτό μου τον έχω χρησιμοποιήσει για ένα κολλάζ που έχω φτιάξει με μια νεκροκεφαλή.
Το πρόσωπο που μοιάζει με τον Χριστό και κρατάει το χαρτόνι που γράφει ΗΟΡΕ, είναι ο Efrim, το βασικό μέλος του συγκροτήματος Godspeed you black emperor. Ήταν μια εποχή που ήμουν πωρωμένος με το εν λόγω συγκρότημα και πριν μια συναυλία τους στο Gagarin 205 είχα πάει να τους βγάλω μερικές φώτο για να τις βλέπω την ώρα που άκουγα τα CD τους. Όταν έφτασα στον Efrim του έδωσα να κρατήσει ένα σχέδιο που είχα φτιάξει στο σπίτι μου, το οποίο έγραφε ΗΟΡΕ. Η μορφή του, μου θύμιζε τη μορφή του Χριστού. Ήμουν έτοιμος να του το πω, αλλά ένα μέλος της μπάντας με σταμάτησε. Μου είπε ότι θα θύμωνε αν το άκουγε. Είναι Εβραίος.

6. Μερικοί από τους "συναδέλφους" σου έχουν βγει από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ή από κάποιο αντίστοιχο ίδρυμα. Εσύ από που ξεκίνησες για να γίνεις τώρα καλλιτέχνης του δρόμου;

Από μόνος του ο όρος «καλλιτέχνης του δρόμου» δεν πιστεύω ότι παραπέμπει οπωσδήποτε σε κάποια ακαδημαϊκή μόρφωση σε σχέση με την τέχνη. Θα έλεγα ότι μάλλον σκιαγραφεί ένα άτομο σε μια προ-ακαδημαϊκή και πειραματική ακόμα περίοδο της ζωής του, όπου η ανάγκη του να δημιουργήσει παίρνει τις διαστάσεις της πώρωσης, με αποτέλεσμα να επεμβαίνει στο αστικό περιβάλλον, στο οποίο ζει.

Κάτι τέτοιο θα έλεγα ότι συμβαίνει και με τη δική μου περίπτωση. Οι σπουδές μου δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη γενικότερα, το οποίο είναι κάτι που απλά συνέβη και δεν μπορώ να εξηγήσω λογικά.

Ίσως είναι το ότι πάντα ήθελα να έχω μια ανεξάρτητη σχέση με την τέχνη, κατά τον ίδιο τρόπο που τα μοντέρνα ζευγάρια απλά συζούν και τρέφουν μια σχεδόν κλειστοφοβική αντίληψη για τον γάμο και την ιδέα του να είσαι υποχρεωμένος να έρχεσαι σε καθημερινή επαφή με κάποιον, ακόμα και όταν δεν το νιώθεις.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν μου αρέσει η ιδέα του να στραγγίξω τον εαυτό μου από κάθε σταγόνα έμπνευσης προκειμένου να ανταπεξέλθω οικονομικά, πιστεύω ότι για ορισμένα πράγματα δεν χρειάζεσαι σχολείο, ειδάλλως καταντούν χυδαία.

Σε κάτι που άπτεται τόσο πολύ του ενστίκτου σου, όπως η ζωγραφική, το να κάνεις μαθήματα, μοιάζει ανάλογο με το να κάνεις μαθήματα για να γίνεις καλός εραστής.
Καταστρέφεις έτσι την ευκαιρία να κάνεις λάθη, πράγμα που δεν το βρίσκω διόλου γοητευτικό.

7. Εγώ είδα για πρώτη φορά τη δουλειά σου, που αλλού?, στον δρόμο. Την γνώρισα όμως καλύτερα μέσα από το διαδίκτυο και κυρίως το myspace. Δεν είναι λίγο επίφοβο αυτό γενικά για τους καλλιτέχνες, αυτή η κάπως απρόσωπη επαφή? Δεν φοβάσαι μήπως γίνει υποκατάστατο (το διαδίκτυο) ή προς το παρόν έχουμε ακόμη τον έλεγχο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε;

Φαντάζομαι αυτό που εννοείς, είναι ότι το myspace εξυπηρετεί στο να δει κάποιος τη δουλειά σου στο σύνολό της, σε περίπτωση που βαριέται να κουνηθεί από το σπίτι του.

Έχω την εντύπωση ότι το δίλλημα σου είναι ψευδοδίλλημα ,από την άποψη ότι αν ζει κάποιος στην ίδια πόλη με εσένα, όσο και να βαριέται να ψάξει εκεί γύρω, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να "συγκρουστεί" στο δρόμο με τη δουλειά σου.

Αντιθέτως, το myspace και γενικότερα το διαδίκτυο λειτουργεί ευεργετικά σε περίπτωση που κάποιος που είχε την τύχη να δει 1-2 έργα σου και απλά θέλει να μάθει περισσότερα σε σχέση με αυτό που κάνεις.

Βέβαια, δεν είμαι της πρακτικής του να «ανεβάζεις» την επόμενη μέρα στο διαδίκτυο κάθε νέα δουλειά που κάνεις. Το βρίσκω προτιμότερο να γίνει αυτό μετά από κάποια χρονική περίοδο. Προσωπικά, βιώνω μεγαλύτερη χαρά όταν κάποιος μου στείλει κάποια φωτογραφία που τράβηξε ή όταν απλά βλέπω να υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους χρήστες του διαδικτύου σε σχέση με την ταυτότητα του δημιουργού, όταν το έργο μου δεν παραπέμπει σε κάποιο αναγνωρίσιμο στοιχείο της τεχνοτροπίας που χρησιμοποιώ.

8. Εξήγησέ μας, αν θέλεις, τα αρχικά H.O.P.E. που υπάρχουν σε κάποια έργα σου και τη φράση: Keep the home fires burning, που είναι και ο τίτλος της σελίδας σου στο myspace.

H.O.P.E.= HOLD ON PROTEST for EVERMORE

Όσο για τη φράση: Keep the home fires burning, αναφέρεται στις φωτιές που καίνε τις ψυχές των ανθρώπων. Όλων εκείνων των ανθρώπων που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και δημιουργούν κρυφά από τα μάτια του κόσμου, με τρόπο πεισματικό. Μου είναι αδιάφορο τι φτιάχνουν. Μου αρκεί ότι φτιάχνουν κάτι. Από μια ζωγραφιά ως ένα τανκ.

 


Μίνι βιογραφικό:
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1997-2001).

Ομαδικές εκθέσεις:
Vavel, bazaar 2006
Gazi, 7 ply project 2007

Link:

www.myspace.com/keepthehomefiresburning

 

Διάβασε επίσης...
Lightroom Projects: INK – The Tattoo project στο TAF
Το taf παρουσιάζει σε συνεργασία με το Lightroom Projects την έκθεση φωτογραφίας Ink - The Tattoo Project του Παντελή Ζερβού και του Ηλία Αναστασιάδη που θα διαρκέσει από 20 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου 2011. Η έκθεση διερευνά τις όψεις και τα νοήματα του τατουάζ, όπως αποτυπώνονται σε 200 περίπου δίπτυχα ...
Συνέχεια...
Art Athina: Και τώρα τα booths κλείσανε…
Τελείωσε και φέτος το μεγάλο εικαστικό γεγονός της χρονιάς που μετράει περίπου 15 χρόνια ζωής. Δυστυχώς, κάθε πέρσι και καλύτερα από ότι φάνηκε... Αν και η διοργάνωση ήταν αυτή την φορά μεγαλύτερη, αν και η συνεργασία γκαλερί-διοργανωτών υπήρξε πιο ώριμη, ακούστηκε το παράπονο για το λιγοστό budget το οποίο πολλοί ...
Συνέχεια...
Αγαπημένο μου… ελάφι
(My dear Deer) Η Qbox εγκαινίασε μια ενδιαφέρουσα έκθεση σε επιμέλεια Σωτήρη Μπαχτσετζή. Η έκθεση έχει ως θέμα την ταυτότητα και την διαφορά. Και η λέξη διαφορά και ταυτότητα εδώ αναφέρονται στην σεξουαλική διαφορά καθώς τα έργα των καλλιτεχνών διαπραγματεύονται το γένος (gender) και τον πόθο (desire). Είναι μια πολύ ...
Συνέχεια...
Στέλιος Φαϊτάκης one more time!
Ο Στέλιος Φαϊτάκης ξανακάνει το..θαύμα του με την νέα του ατομική έκθεση στην γκαλερί The Breeder. Οι ήρωες του που δανείζονται στοιχεία από την παραδοσιακή Βυζαντινή τεχνική της εικονογραφίας, αλλά και από διεθνή ρεύματα όπως η Μεξικανική τοιχογραφία (γνωστός εκπρόσωπος ο Diego Rivera) αλλά παράλληλα έχουν την φρεσκάδα θεμάτων ενός ...
Συνέχεια...
Νίκος Αρβανίτης, Re-locating The Thrills *!!!
Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει η ατομική έκθεση του Νίκου Αρβανίτη στην γκαλερί a.antonopoulou art στου Ψυρρή. Ο Αρβανίτης μετά από μια πολύ καλή πορεία στο εικαστικό στερέωμα της Αθήνας, μας άφησε για την Γερμανία όπου ζει και εργάζεται.Η πλατφόρμα πάνω στην οποία εξελίσσει τις ιδέες του, είναι αυτή ...
Συνέχεια...
Ο Armsrock για τον Palle Nielsen
Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει θα ήταν αναπόφευκτο να μη συμβεί το ίδιο και στην τέχνη. Είναι χαρακτηριστικό της άλλωστε να θέλει πάντα να αναζητά, να επεξεργάζεται, να αναπλάθει εμπειρίες διευρύνοντας το οπτικό και κατ' επέκταση νοητικό μας πεδίο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει τελευταία και με κάποια μουσεία που φροντίζουν ...
Συνέχεια...
Μόδα από χαρτί στο Μπενάκη της Πειραιώς
Τελικά η μόδα αρχίζει να βρίσκει τη θέση της στο κλεινόν άστυ. Παράλληλα με την εβδομάδα μόδας στο Ζάππειο, μια έκθεση έρχεται να ταράξει έστω και προσωρινά τα λιμνάζοντα νερά στην Αθήνα, λίγο πριν ταξιδέψει στο Λονδίνο. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης και η Atopos, στους οποίους οφείλουμε τις ιδιαίτερα επιτυχημένες «Πτυχώσεις» ...
Συνέχεια...
Έκθεση με R’n’R πορτραίτα από την Aντωνία Γρίβα
Την τρίτη ατομική Έκθεση έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει η Αντωνία Γρίβα στο Rock Cafe "502" (Καραϊσκάκη 128 & Γεροκωστοπούλου, Πάτρα, Τηλ: 2610 225 652) έως τις 31 Οκτωβρίου.Η Αντωνία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της στο λύκειο ασχολήθηκε με την Γραφιστική. Αργότερα έδωσε εξετάσεις στην ...
Συνέχεια...
Η Τέχνη της Φύσης
Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Ash In Art η ομαδική έκθεση φωτογραφίας “H Τέχνη της Φύσης”, η οποία μέσα από τις εικόνες που θα παρουσιαστούν αναδεικνύεται η σχέση οκτώ νέων φωτογράφων με την φύση, ανάμεσα στους οποίους και η δικιά μας αγαπητή φωτογράφος/συνεργάτης του mixtape.gr Αλεξάνδρα Κατσαρού. Η έκθεση ...
Συνέχεια...
Xippas Gallery επί δύο
Για όλους εσάς που θέλετε ποικιλία και αγαπάτε και την φωτογραφία αλλά και την ζωγραφική μπορείτε να δείτε τις δύο εκθέσεις που φιλοξενεί η γκαλερί Xippas για τελευταία εβδομάδα. O Darren Almond μέγας και τρανός φωτογράφος, ο οποίος μετρά συνεργασίες με γκαλερί του εξωτερικού όπως αυτή με την white cube ...
Συνέχεια...
Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα….
Με αυτό τον ποιητικό τίτλο ξεκίνησε η μεγάλη έκθεση χαρακτικών του Goya από την μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης που μαζί με άλλα μουσεία του κόσμου, γιορτάζει τα 180 χρόνια από τον θάνατο του Ισπανού καλλιτέχνη. Δεν μπορεί κανείς παρά απλά να περιγράψει την ιδιοφυΐα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Ως άνθρωπος, ...
Συνέχεια...
Λιοντάρι… από το Ιράν
Η τρίτη έκθεση του Parallel Plan είναι η "Lion under the rainbow. Art from Tehran" σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Γεωργίου και οργάνωση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας D.ART.. Καταρχήν το να επιλέξεις να δείξεις δουλειά ανθρώπων από το Ιράν, είναι από μόνο του ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω του πολιτικού καθεστώτος ...
Συνέχεια...
Μπιενάλε του Βορρά!
Σας έχουμε ήδη μιλήσει για την Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις ως παράλληλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα της. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο site της Μπιενάλε για να δείτε όλα αυτά που έχουν συμβεί αυτό το καλοκαίρι. Μια από αυτές είναι και η έκθεση ...
Συνέχεια...
Ανδρέας Παπαναστασίου
Ο Ανδρέας Παπαναστασίου είναι ένας από τους εικαστικούς καλλιτέχνες της νέας μας γενιάς. Αφού σπούδασε Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε. στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, βρέθηκε στην Αγγλία, για τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στο Art & Design στο Πανεπιστήμιο του Luton και μαθήματα σχεδίου στο Λονδίνο, όπου μένει μόνιμα και εργάζεται τα ...
Συνέχεια...
Face a Face… στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης
Η 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της και παρουσιάζει την έκθεση πρόσωπο με πρόσωπο σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης η οποία ανοίγει αύριο Τετάρτη. Η έκθεση έχει και Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και στην Θεσσαλονίκη θα δούμε το δεύτερο μέρος της καθώς η αφετηρία ...
Συνέχεια...
Τα κλικ του Dennis Hopper
Μπορεί ο Dennis Hopper να μην είναι πια μαζί μας αλλά τόσο οι ταινίες του όσο και οι φωτογραφίες του θα τον κρατήσουν αενάως παρόντα. Και όχι μόνο οι φωτογραφίες τραβηγμένες από άλλους που αιχμαλωτίζουν το πρόσωπό του αλλά και εκείνες στις οποίες οι εικόνες που αποτυπώθηκαν πέρασαν από το ...
Συνέχεια...
Τέχνη και Οικολογία
Ξεκίνησε μετά από κάποιες αναβολές η έκθεση Αrt & Nature: Environment - Action 08. Η έκθεση θα ξεκινούσε την ημέρα της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος στις 8 Δεκεμβρίου αλλά λόγω των γεγονότων εκείνων των ημερών τα εγκαίνια έλαβαν χώρα σε μετέπειτα ημερομηνία. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από 80 Έλληνες καλλιτέχνες οι ...
Συνέχεια...
Δημήτρης Ανδρεάδης: ‘Keep a light on’
Για κάποιους η τέχνη μοιάζει με ένα ταξίδι... Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Ανδρεάδη που σε αντίθεση με μια προκαθορισμένη διαδρομή επέλεξε αυτή με τις περισσότερες εκπλήξεις. Στην πορεία βέβαια υπάρχουν και στάσεις και συνεχίζεις αυτή τη διαδρομή κι αν πάλι γυρίσεις ξανά πίσω στην αρχή δεν τρομάζεις ...
Συνέχεια...
Τρίτη και 13… φωτογραφίες!!! (του Γιάννη Μπαμπούλια ντε!)
Την Τρίτη 13 Ιανουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε 13 φωτογραφίες, 4 πόλεις, μερικές lo-fi μηχανές και πολύ πολύ μα πάρα πολύ χρώμα. Μια προσπάθεια του φωτογράφου Γιάννη Μπαμπούλια να μας δείξει χρώμα, μέρη εικόνες που θέλει να μοιραστεί.Παρουσιάζονται φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, σε 4 διαφορετικές ...
Συνέχεια...
Tony Oursler στην gallery Bernier/Eliades
O Τοny Oursler είναι ένας αρκετά σημαντικός καλλιτέχνης στην διαδρομή της video art, από τις δεκαετίες ακόμη του '70 και του '80. Κύριος άξονας της δουλειάς του είναι το ανθρώπινο σώμα και οι απεικονίσεις του σε σχέση και με θέματα όπως τα media, η σεξουαλικότητα, η βία και άλλα. ¶λλο ...
Συνέχεια...
H Κυψέλη μετατρέπεται σε μια γειτονιά τέχνης!
Ανάμεσα στην Φωκίωνος Νέγρη και την αγορά της Κυψέλης που σφύζει από κόσμο, θα ξεφυτρώσουν σε λίγο δύο γκαλερί. H γκαλερί Gazon Rouge μετακόμισε από το Μεταξουργείο και την Βίκτωρος Ουγκώ, σε ένα χώρο νέο που είχε σχεδιάσει και χτίσει ο αρχιτέκτων Προβελλέγιος. Οι εργασίες της αναπαλαίωσης του κτιρίου σιγά ...
Συνέχεια...
Η Cheapart ταξιδεύει στη Βιέννη
Το concept της cheapart υιοθετείται και εκτός συνόρων. Οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές της cheapart, που λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο, μια σε Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση της έκθεσης Artmart, στον εκθεσιακό χώρο Κünstlerhaus της αυστριακής πρωτεύουσας, από τις 25 Απριλίου έως την 1η ...
Συνέχεια...
Διπλή αρχή με νέες εκθέσεις επιτέλους!
Οι γκαλερί ξεκινούν σιγά-σιγά το πρόγραμμα τους για τη νέα σεζόν και πρώτη κάνει την αρχή η Ash in Art με τον καλλιτέχνη Lulzim Murtaj, που εκθέτει για πρώτη φορά στην χώρα μας. Είναι ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της Αλβανίας με εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη. Εκτός της φήμης ...
Συνέχεια...
Το ωραίο δεν είναι παρά η αρχή του τρομερού!
Η Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται μια πολύ προχωρημένη πόλη όσον αφορά τις επιλογές των εικαστικών μουσείων της για εκθέσεις! Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει μια έκθεση που είναι πολύ πρωτότυπη -στο θέμα της- αλλά και με καταπληκτικά έργα! Ο επιμελητής Απόστολος Καλφόπουλος, μετά από έρευνα χρόνων, μάζεψε υλικό για όλα τα ...
Συνέχεια...
The Breeder auction for Athens Gay Pride
Μετά από την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα η γκαλερί The Breeder συνεχίζει για 2η χρονιά με την φιλανθρωπική της έκθεση στον χωρο Playroom της γκαλερί "Artists for Athens Pride II". Η έκθεση των έργων που θα δημοπρατηθούν ξεκινάει σήμερα και θα τελειώσει με την δημοπρασία το Σάββατο 6 Φλεβάρη.Για αυτoύς που ...
Συνέχεια...
Nέα Ελληνίδα μόνη… στη Νέα Υόρκη!
Όπως πάντα κατά-ενθουσιαζόμαστε να βλέπουμε νέους Έλληνες να κάνουν νέα και πετυχημένα βήματα στο εξωτερικό!Τέτοια είναι και η περίπτωση της Ειρήνης Ευσταθίου, που σίγουρα για αυτήν το 2009 είναι η καλύτερη χρονιά μέχρι τώρα! Κέρδισε το Σεπτέμβριο το βραβείο ΔΕΣΤΕ, και μάλιστα ως outsider- όχι γιατί η δουλειά δεν ήταν ...
Συνέχεια...
Spaghetti a la aaart*
*aaart= a.antonopoulou.art Προσφάτως έλαβα αυτό το δελτίο τύπου και είναι τόσο αληθινό και με ευχάριστο χιούμορ που ειλικρινά αξίζει να το μεταφέρω ως έχει. «Το καλοκαίρι έφτασε μαζί με τη ζέστη και τη ραστώνη. Κι επειδή ο νους όλων μας ταξιδεύει σε εξωτικούς και μη προορισμούς, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μία ...
Συνέχεια...
7ply project again!
Χτες άνοιξε το 7ply porject μια ωδή στην street κουλτούρα. Φυσικά και με εικαστική έκθεση από δεκάδες skateboards που έχουν μεταλλαχθέι σε διάφορες..εκπλήξεις. Φέτος για πρώτη φορά στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου έργου. Οι δημιουργίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική ...
Συνέχεια...
Ένα δάσος γλυπτών στην Αθηναϊδα
Τι ωραίο που είναι να μπορείς να δεις τα έργα πολύ σημαντικών ανθρώπων μαζεμένα στην Αθήνα, αναπάντεχα! - χωρίς να έχουμε Ολυμπιάδα ή κάποιο άλλο λόγο που να επιβάλλει σημαίνοντες εικαστικές εκθέσεις.Μιλάω για την υπέροχη έκθεση του συλλέκτη Simon Spierer του Hessisches Landmuseum του Ντάρμσταντ. Οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους ...
Συνέχεια...
Νέοι Καλλιτέχνες στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
Σε μιά Αθήνα που μαθαίνει να ζεί μέσα την αμφιβολία και όπου ο όρος αγανάκτηση έγινε το moto των ημερών, το ελάχιστο που θα μπορούσε αυτή η πόλη να κάνει ως παράλληλο μέσο αντίδρασης είναι να προσπαθήσει να «μπολιαστεί» με λίγη καλλιτεχνική πνοή. Μια τέτοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ...
Συνέχεια...
Lightroom Projects: INK – The Tattoo project στο
Art Athina: Και τώρα τα booths κλείσανε…
Αγαπημένο μου… ελάφι
Στέλιος Φαϊτάκης one more time!
Νίκος Αρβανίτης, Re-locating The Thrills *!!!
Ο Armsrock για τον Palle Nielsen
Μόδα από χαρτί στο Μπενάκη της Πειραιώς
Έκθεση με R’n’R πορτραίτα από την Aντωνία Γρίβα
Η Τέχνη της Φύσης
Xippas Gallery επί δύο
Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα….
Λιοντάρι… από το Ιράν
Μπιενάλε του Βορρά!
Ανδρέας Παπαναστασίου
Face a Face… στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε
Τα κλικ του Dennis Hopper
Τέχνη και Οικολογία
Δημήτρης Ανδρεάδης: ‘Keep a light on’
Τρίτη και 13… φωτογραφίες!!! (του Γιάννη Μπαμπούλια ντε!)
Tony Oursler στην gallery Bernier/Eliades
H Κυψέλη μετατρέπεται σε μια γειτονιά τέχνης!
Η Cheapart ταξιδεύει στη Βιέννη
Διπλή αρχή με νέες εκθέσεις επιτέλους!
Το ωραίο δεν είναι παρά η αρχή του
The Breeder auction for Athens Gay Pride
Nέα Ελληνίδα μόνη… στη Νέα Υόρκη!
Spaghetti a la aaart*
7ply project again!
Ένα δάσος γλυπτών στην Αθηναϊδα
Νέοι Καλλιτέχνες στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή