Θα μπορούσε με ασφάλεια να πει κανείς, ότι η Χίλντα Παπαδημητρίου έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της, στις δυο μεγάλες της αγάπες: τη μουσική και το γράψιμο. Έχει υπάρξει για σειρά ετών ιδιοκτήτρια δισκάδικου ενώ παράλληλα το πλούσιο μεταφραστικό της έργο εκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε έργα των Nick Hornby (Η Τζούλιετ Γυμνή, Για Ένα Αγόρι), Jonathan Coe (Οι Νάνοι του Θανάτου) και αυτοβιογραφίες όπως αυτές του Bob Dylan (Η Ζωή μου) και της Agatha Christie.

Το παρθενικό της μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, αποτελεί μια «rock ‘n’ roll, αστυνομική» ιστορία, που στη βάση της αναρωτιέται, αν είναι δυνατόν να σκοτώσει κάποιος… «Για Μια Χούφτα Βινύλια».

Ο φόνος του Σταμάτη ταράζει τον μικρόκοσμο του «ασύλου ανιάτων», μιας παρέας ανθρώπων, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τη ζωή τους, με τις νότες, τους στίχους και τα εξώφυλλα των αγαπημένων τους LPs. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από το Rip It Up, ένα δισκοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας (διαβάζοντας, νομίζεις ότι βλέπεις μπροστά σου το Rock ‘n’ Roll Circus στη Σίνα).

Ο ιδιοκτήτης του Φώντας μέσα σε έναν κυκεώνα προσωπικών και επαγγελματικών προβλημάτων έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις ανεπιθύμητες επισκέψεις του αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου. Στην πρώτη ανθρωποκτονία της καριέρας του, ο Χάρης έχει πολλά να αποδείξει, τόσο στους συναδέλφους του, όσο και (πάνω από όλα) στον εαυτό του…

Εύλογα οι αναφορές σε αγαπημένους μουσικούς αλλά και συγγραφείς της noir λογοτεχνίας δεν λείπουν. Έτσι λοιπόν οι Gang Of Four, Percy Mayfield, Tears For Fears ανακατεύονται με τους Dashiell Hammett και Raymond Chandler με τρόπο απολαυστικό και απόλυτα λειτουργικό για την εξέλιξη της μυθοπλασίας.

Ωστόσο, το βασικό πλεονέκτημα του βιβλίου, εντοπίζεται στην ικανότητα της Παπαδημητρίου, να χτίζει με φροντίδα και επιμέλεια, ολοκληρωμένους και συνάμα ιδιαίτερους χαρακτήρες, που εκπέμπουν ακαθόριστη οικειότητα. Τους προσεγγίζει δε, πότε με χιούμορ και πότε με ειλικρινή τρυφερότητα. Παράλληλα, η γραφή της, καταδεικνύει μια πραγματικά αξιοπρόσεκτη διεισδυτικότητα στο πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και στο πώς αυτές μπορούν να διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου – δεκαετιών. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η πολυμέτωπη και παράλληλη αφήγηση πολλών μικρών αλληλένδετων ιστοριών, ένα κουβάρι που ξετυλίγεται σιγά – σιγά, κορυφώνοντας το ενδιαφέρον, λίγο πριν τις τελικές αποκαλύψεις.

Για όσες και όσους ενδιαφέρονται, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ, στο Floral (πλατεία Εξαρχείων), θα πραγματοποιηθεί ένα πάρτι – παρουσίαση του  Για Μια Χούφτα Βινύλια. Στα decks θα βρίσκονται οι djs: Κώστας Αδαμόπουλος, Αλέξης Καλοφωλιάς, Ξενοφών Ραράκος και Θάνος Σιόντορος ενώ σε ρόλους MCs οι Νίκος Πορτοκάλογλου και Αργυρώ Μαντόγλου.

Τίτλος: Για Μια Χούφτα Βινύλια
Συγγραφέας: Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδότης: Μεταίχμιο, 2011
383 σελίδες

Link: http://hildapapadimitriou.gr/

Διάβασε επίσης...
Freakout! in Kypseli
Tο πολύ ενδιαφέρον νέο σχήμα των MicroondaS (τα μεταλλαγμένα blues τους δόνησαν το Bios πρόσφατα) διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22/10 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, προσκαλώντας τις αγαπημένες του μπάντες. Το line up καλύπτει όλο το φάσμα από το garage και το rock'n'roll μέχρι τον θορυβώδη πειραματισμό. ...
Συνέχεια...
Freakout! in Kypseli