ev2Λίγο πριν την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Νίκου Κούνδουρου, «Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη», μοιραστήκαμε λίγες εικόνες από το έργο μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας του.

Η τελευταία ταινία του Νίκου Κούνδουρου έχει πάρει διφορούμενες κριτικές μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η συνωμοσία γύρω από το μυστηριώδες φορτίο ενός πλοίου που αναμένεται, είναι το θέμα της. Η Εύα Ψυλλάκη υποδύεται τον Α’ γυναικείο ρόλο και προκαλεί ενδιαφέρον με την ερμηνεία της καθώς κάνει την μετάβασή της από το θεατρικό σανίδι στη μεγάλη οθόνη.

– Πώς θυμάσαι την επιλογή σου για το ρόλο ;

Η ιστορία της επιλογής μου  θα μπορούσε να είναι και το  σενάριο για μια ταινία μικρού μήκους από μόνη της! Ενώ το βασικό cast της ταινίας είχε ήδη κλείσει, (σ.σ. όπως μάθαμε αργότερα) δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την γραμματέα του Νίκου Κούνδουρου για να  με δουν, χωρίς να μου διευκρινίσουν για ποιο ρόλο ακριβώς. Με το που με βλέπει ο Νίκος, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, όπου είχα παίξει την Αρετούσα στον Ερωτόκριτο, αρχίζει να φωνάζει δυνατά, με τον γνωστό του αυθορμητισμό, στον βοηθό του, τον Κώστα Αθουσάκη, ο οποίος βρισκόταν στον πάνω όροφο: «Κώστα! κατέβα Κώστα, η Σάρα! αυτή είναι!».  Έπειτα από δυο μέρες, ακολούθησαν δύο διαδοχικά δοκιμαστικά με τον Ιερώνυμο Καλετσάνο, σε δύο από τις πιο απαιτητικές σκηνές της ταινίας και έτσι πήρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς καν να το επιδιώξω. Είναι αυτό που λέμε ότι, αν είναι κάτι να γίνει, θα γίνει.

– Ποια είναι, λοιπόν, η «Σάρα» ; 

Καταρχήν, παρόλη την ατμόσφαιρα εποχής που απορρέει από τα σκηνικά και τα κοστούμια, η ιστορία τοποθετείται στο σήμερα, σε ένα μικρό εμπορικό λιμάνι κάπου στα νότια της Πελοποννήσου. Εγώ υποδύομαι την ηρωίδα της ταινίας, τη Σάρα, δημοσιογράφο στην τοπική εφημερίδα, εβραϊκής καταγωγής από την μητέρα της και κόρη ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα της περιοχής. Η ταινία, λοιπό,ν ξεκινά με μια φοβερή έκρηξη στο πατρικό της, όπου δολοφονείται η Εβραία μάνα τ. Στην αγωνιώδη προσπάθειά της ηρωίδας για την ανακάλυψη των δολοφόνων, βρίσκεται αντιμέτωπη με σκοτεινές αλήθειες που αφορούν στην ύποπτη  δράση του πατέρα της σε σχέση με την διακίνηση του παράνομου φορτίου του περιβόητου πλοίου –φαντάσματος από τον Παναμά προς την Χάιφα,  που αποτελεί και τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα της ταινίας. Από την άλλη, η διαταραγμένη σχέση  με τον πατέρα της, την οδηγεί στο να διατηρεί μια αυτοκαταστροφική, νοσηρή  ερωτική σχέση με τον Νεοναζί υποτακτικό του, προσπαθώντας παράλληλα να του  εκμαιεύσει πληροφορίες για τους δολοφόνους. Παράλληλα, στην ζωή της εισβάλει αναπάντεχα ο αρχηγός μιας ομάδας Παλαιστινίων κομάντος που την αναστατώνει, βάζοντας τη σε υποψίες αλλά και προσωπικά διλήμματα. Η συνάντηση αυτή οδηγεί τελικά στην δραματική σύγκρουση δύο ασυμβίβαστων κόσμων, αυτών της Εβραίας και του Παλαιστίνιου.

ev– Η εμπειρία των γυρισμάτων πώς ήταν;

Τα γυρίσματα έγιναν πέρυσι τον χειμώνα, και διήρκησαν περίπου επτά εβδομάδες. Από τους τόπους των γυρισμάτων ξεχωρίζω την Βάθια, ένα ακατοίκητο χωριό στην Μάνη όπου έμοιαζε κυριολεκτικά σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Παρόλο το φοβερό κρύο και τον απίστευτο  αέρα στα νυχτερινά γυρίσματα, ήταν τόσο δυνατή η ενέργεια του μέρους αλλά και η όλη εμπειρία, που δεν μας ένοιαζε τίποτα. Θυμάμαι το συνεργείο που έτρεχε με αγωνία μετά από κάθε λήψη και με τύλιγε με κουβέρτες και μου έδινε ζεστά για να μην τους μείνω στη μέση. Δεν μπορώ να ξεχάσω τους εκπληκτικούς  πύργους της Μάνης, το παλιό νεκροταφείο πάνω στο βουνό με την συγκλονιστική θέα στη θάλασσα- ένα σκηνικό από μόνο του. Πραγματικά, περάσαμε με το cast και το συνεργείο μοναδικές στιγμές.

– Πιστεύεις ότι πρόκειται για μια επίκαιρη ταινία;

Ναι, αν και πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, περιέχει σαφώς αναφορές πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Παίρνει θέση απέναντι στο παλαιστινιακό, το οποίο, αν και παραμένει διαχρονικό, είναι παράλληλα και πολύ επίκαιρο θέμα, αν θυμηθεί κανείς πριν λίγους μήνες το ψήφισμα της πλειοψηφίας των κρατών στον ΟΗΕ  υπέρ της Παλαιστίνης.

– Στην ταινία παίρνουν μέρος πολλοί και καλοί ηθοποιοί, έχεις ξεχωρίσει κάποιον ιδιαίτερα;

Το cast είναι όντως πολυπληθές και συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί. Από τους ηθοποιούς που είχα σκηνές μαζί τους, ξεχωρίζω ιδιαίτερα τον Ερρίκο Λίτση και τον Ιερώνυμο Καλετσάνο, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν μία πολύ σημαντική παρουσία στα κινηματογραφικά πράγματα και η χημεία μεταξύ  μας ήταν εξαιρετική.

– Παρακολουθείς σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω του ότι ξεκίνησα  κυρίως ως θεατρική ηθοποιός, με είχε απορροφήσει περισσότερο το  θέατρο και είχα εστιάσει εκεί. Όμως αυτή η πρώτη μου επαφή με το σινεμά με συγκλόνισε πραγματικά, ανακάλυψα κυριολεκτικά έναν άλλο καινούριο κόσμο, άγνωστο για μένα ως τώρα. Έναν άλλο κώδικα υποκριτικής, πιο λιτό, πιο υπαινικτικό, πιο «αθόρυβο». Είναι κρίμα που στις δραματικές σχολές στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν μάθημα υποκριτικής για τον κινηματογράφο. Σαφώς παρακολουθώ σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και βρίσκω ότι γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα τα τελευταία χρόνια, αλλά σίγουρα έχω χάσει και αρκετές ελληνικές ταινίες. Τον  τελευταίο χρόνο έχω αρχίσει να βλέπω πιο συστηματικά προσπαθώντας να αναπληρώσω  τον «χαμένο χρόνο» όπως λέει και ο Προυστ!

– Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει ένας ηθοποιός στην Ελλάδα επιλογές ρεπερτορίου;

Είναι αρκετά δύσκολο, αν δεν ανήκει κανείς στο δυναμικό ενός κρατικού θεάτρου ή ενός θεάτρου ρεπερτορίου, όπως ήταν οι έως πρόσφατα αποκαλούμενοι «επιχορηγούμενοι θίασοι». Κι αυτοί, όμως, πλέον, κλονίζονται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν το έργο τους. Από την άλλη, πιστεύω πολύ στην συσπείρωση των νέων ανθρώπων και νομίζω ότι είναι καιρός να πάρουμε την σκυτάλη, να φύγουμε από την ζητιανιά και να αρχίσουμε να δημιουργούμε αλλά και να προτείνουμε μόνοι μας ιδέες.

– Ποια είναι η καλύτερη σου ανάμνηση από την ταινία;

Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία συγκεκριμένη στιγμή γιατί όλο αυτό που έζησα ήταν τόσο ιδιαίτερο για μένα και το απολάμβανα κάθε στιγμή! Είναι πραγματικά ένας άλλος κόσμος το γύρισμα σε σχέση με την πρόβα ή την παράσταση στη σκηνή ενός θεάτρου. Η κάμερα κάποιες φορές σε πλησιάζει τόσο πολύ, αναπνέεις μαζί με τον οπερατέρ, ξέρεις ότι και η παραμικρή κίνηση, το παραμικρό βλέμμα θα γράψει. Καλείσαι να είσαι πραγματικά ζωντανός και αληθινός κάθε στιγμή, αλλεπάλληλες φορές, γυρίζοντας την κάθε σκηνή ξανά και ξανά, χωρίς  όμως να χάνεις  ποτέ την φρεσκάδα της πρώτης φοράς. Είναι  πραγματικά μαγικό.

– Διαβάζω στο βιογραφικό σου συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου. Τί θα ήθελες να είναι η επόμενη σου δουλειά και με ποιους σκηνοθέτες;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχω συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και από τον καθέναν ξεχωριστά  έχω εισπράξει διαφορετικά  πράγματα για τη δουλειά. Αυτά, βέβαια, στην πορεία τα φιλτράρω και τα αξιοποιώ σύμφωνα με τα προσωπικά μου καλλιτεχνικά αλλά και ανθρώπινα κριτήρια. Είναι δύσκολο να αναφέρω κάποιους, γιατί εκτιμώ την δουλειά αρκετών, για διαφορετικούς λόγους τον καθέναν. Με κάποιους από αυτούς μάλιστα έχω ήδη συνεργαστεί και στο παρελθόν. Εντελώς ενδεικτικά από το θέατρο να αναφέρω τον δάσκαλό μου Στάθη Λιβαθινό, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Νίκο Μαστοράκη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, την Έφη Θεοδώρου,  τον Θωμά Μοσχόπουλο, τον Θοδωρή Αμπαζή, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, τον Σωτήρη Χατζάκη, την Ελένη Σκότη,  τον Ακύλα Καραζήση, τον Νίκο Καραθάνο, την Λυδία Κονιόρδου. Από το σινεμά μ’ αρέσει  πολύ ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, ο Πάνος Καρκανεβάτος, ο Πάνος Κούτρας, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Ηλίας Γιαννακάκης και ελπίζω να μου δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, σενάριο: Νίκος Κούνδουρος

Διανομή: Feelgood Entertainment/ Παραγωγή: Showtime Productions

Πρωταγωνιστούν: Θεοδόσης Ζάννης, Εύα Ψυλλάκη, Μανόλης Παπαδάκης, Ιερώνυμος Καλετσάνος,  Γιώργος  Κοψιδάς, Ερρίκος Λίτσης, Δέσποινα Μοίρου.

Info: Η ταινία « Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη» θα κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο Λαΐς στην Ταινιοθήκη τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18.00 και 20.00

 

Διάβασε επίσης...
Η νέα πριγκίπισσα του Μονακό
Δε μιλάμε, βεβαίως, για τη Σάρλοτ, τη σύζυγο του Αλβέρτου που είναι η τελευταία προσθήκη στη γαλαζοαίματη οικογένεια αλλά για μια κινηματογραφική πριγκίπισσα και ένα ρόλο που πολλές πόθησαν αλλά μία θα κερδίσει. Η Nicole Kidman συλλέγει ρόλους φέτος και ανάμεσα σε αυτόν στην ταινία The Paperboy του Lee Daniel, στην ...
Συνέχεια...
Chuck Norris vs. Communism
Δεν πρόκειται για ένα από τα δεκάδες ανέκδοτα και ευφυολογήματα με πρωταγωνιστή τον Chuck Norris αλλά για το ντοκιμαντέρ Chuck Norris vs. Communism που παρακολουθεί την ιστορία των ταινιών του Chuck Norris, του Van Damme και του Bruce Lee που απαγορεύτηκαν στην κομμουνιστική Ρουμανία του Τσαουσέσκου ανάγοντας τους πρωταγωνιστές τους σε εθνικούς ήρωες ...
Συνέχεια...
Sundance Film Festival 2012
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Park City της Yutah ξεκίνησε το πιο ανεξάρτητο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το Sundance Film Festival που θα διαρκέσει δέκα ημέρες έως τις 29 του μήνα. Από το 1978 (στο Salt Lake City τότε και με τίτλο Utah/US Film Festival) έως σήμερα ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ...
Συνέχεια...
Psarokokalo #6
Για 6η συνεχή χρονιά διοργανώνεται και φέτος το κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo. Από τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο σινεμά του Nixon με πολλά αφιερώματα και νέες ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας αναμένει τους κινηματογραφόφιλους της Αθήνας στο καθιερωμένο ραντεβού. Με 58 ...
Συνέχεια...
Una fazza una razza
Μια ιταλική γιορτή, με όνομα «Tutto Italia - Cinema e Cultura» στήνεται στο κέντρο της Αθήνας και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ως βασικό της όχημα τον κινηματογράφο και απώτερο σκοπό τη μύηση του ελληνικού κοινού στην ιταλική κουλτούρα. Μια «fiesta del cinema italiano» φαίνεται να προετοιμάζει μια ομάδα ...
Συνέχεια...
Τρίτα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Το ότι είναι μονίμως πατημένο το play της κρίσης δε σημαίνει πως δε μπορεί η 7η τέχνη να πατήσει το pause και να βραβεύσει τους καλύτερους της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. «Η τρίτη χρονιά διοργάνωσης των Κινηματογραφικών Βραβείων της EAK αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: Ο Ελληνικός Κινηματογράφος ανθίζει, ακόμα και στις άγονες ...
Συνέχεια...
Ποια είναι, λοιπόν, η Α;
O σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου μετά το DOS γράφει τη δική του ιστορία στο ελληνικό σινεμά στήνοντας την πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη από το κοινό της ταινία στην Ελλάδα.  Ο Στάθης γίνεται χείμαρρος όταν μιλάει για το δημιούργημά του. Η Α είναι το παιδί του και το μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια καλών συνεργατών και ...
Συνέχεια...
Ο ελληνικός κινηματογράφος ανηφορίζει προς Θεσσαλονίκη
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμά του θα έχει ελληνικές ταινίες και συμπαραγωγές. Την άνθιση του ελληνικού σινεμά τα τελευταία χρόνια δε χρειάζεται να την επισημάνουμε ξανά, τη γνωρίζετε. Όπως και το ότι το βλέμμα όλου του κόσμου είναι στραμμένο προς τη χώρα ...
Συνέχεια...
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012
Η κρίση δεν στάθηκε αρκετή για να εμποδίσει τη δημιουργία η οποία βραβεύτηκε χθες το βράδυ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.  Όπως ήταν αναμενόμενο ο Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου απέσπασε τέσσερα, συνολικά, βραβεία και ανακηρύχθηκε σε μεγάλο νικητή της βραδιάς μετά τη θριαμβευτική πορεία της ...
Συνέχεια...
53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – The Insiders
Δύο κορίτσια, η Νάντια Δρακούλα και η Μαρία Ναθαναήλ, aka MEM, εισχώρησαν στα άδυτα του 53ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους ως Insiders και μας μίλησαν, λίγο παραπάνω, εκ των έσω τώρα που επέστρεψαν. - Πώς βρεθήκατε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; Ποιος ήταν ο ρόλος σας;   Πήγαμε ως ...
Συνέχεια...
65ο Φεστιβάλ Καννών
Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν και αυτές είναι οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τελικά το Χρυσό Φοίνικα φέτος.  Από τις 1779 ταινίες που συμμετείχαν και διεκδίκησαν μια θέση στις υποψηφιότητες 22 έφτασαν τελικά στην short list για τα βραβεία του διάσημου γαλλικού κινηματογραφικού Φεστιβάλ. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Thierry Fremaux ανακοίνωσε τους διαγωνιζόμενους ...
Συνέχεια...
Ποιος φοβάται τον Michael Fassbender;
Κατά τη γνώμη μας ο ατζέντης του, με τον οποίο πρέπει να κάνει καμιά κουβεντούλα και να του ζητήσει να του εξασφαλίζει ρόλους (και) σε άλλες ταινίες. Κι αυτό διότι, κατά την ταπεινή και εντελώς υποκειμενική μας γνώμη, το Shame ήταν ένα καταπληκτικό κομμάτι αισθητικής αλλά όχι ακριβώς ταινία. Κατά τη ...
Συνέχεια...
R.I.P. Erland Josephson
Μπορεί στη χθεσινή 84η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ να ξέχασαν τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο που δεν αναφέρθηκε ανάμεσα σε εκείνους που χάθηκαν μέσα στο 2011 -αντίθετα, θυμήθηκαν τον (σκηνοθέτη της υποψήφιας για τρία Όσκαρ το 1965 ταινίας Zorba the Greek) Μιχάλη Κακογιάννη - αλλά σίγουρα του χρόνου δεν θα παραλείψουν ...
Συνέχεια...
Aυτή τη Χρυσή Σφαίρα ποιος θα την πάρει;
Αυτό το Κυριακάτικο βράδυ στο Hollywood θα σκορπίσει ακόμα περισσότερη χρυσόσκονη αφού θα απονεμηθούν οι Χρυσές Σφαίρες για 69η χρονιά προοιωνίζοντας, φυσικά, τους νικητές των Όσκαρ. Το Κόκκινο Χαλί θα στρωθεί από νωρίς και σε πολλά αμερικάνικα sites όπως το eonline θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ζωντανά τους αγαπημένους σας A-listers που θα ...
Συνέχεια...
14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Δανία σήμερα
Με καταγωγή από μια χώρα που έχει αφήσει το ξεχωριστό στίγμα της στο διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, οι δανοί ντοκιμαντερίστες αποδεικνύονται ισάξιοι των μυθοπλαστών ομότεχνών τους. «Οπλισμένοι» με οικουμενική ματιά και προσανατολισμένοι στην ανθρωποκεντρική διάσταση των θεμάτων τους, καταπιάνονται με ζητήματα ακανθώδη. Σύγχρονες πολιτικές αναταράξεις, ιστορική μνήμη, σκοτεινές όψεις του κόσμου ...
Συνέχεια...
Nalyssa Green @ Κινηματογράφος Τριανόν
Χειμώνιασε πια για τα καλά και ο κινηματογράφος Τριανόν αποδείχτηκε (για ακόμα μια φορά) ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος. Στο παρελθόν έχω παρακολουθήσει κινηματογραφικές βραδιές με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που είχαν μεγάλη επιτυχία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσα αποκλειστικά μια συναυλία στο χώρο του κινηματογράφου. Και ...
Συνέχεια...
Ο Ashton Kutcher θα υποδυθεί τον Steve Jobs
Περιμέναμε να αλλάξει η σελίδα στο ημερολόγιο και να κοπάσει η θύελλα αστείων ειδήσεων που ξεσηκώθηκε χθες, όπως κάθε Πρωταπριλιά, για να τολμήσουμε να γράψουμε την είδηση που διαβάσαμε παντού. Ε, ναι λοιπόν, ο Ashton Kutcher θα υποδυθεί τον Steve Jobs και αυτό δεν είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα. Η ταινία στην οποία ...
Συνέχεια...
1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου
Από τη γειτονική μας χώρα έρχονται οι ταινίες του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης που ξεκινά εντυπωσιακά την 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με τις εταιρίες κινηματογραφικής διανομής AMA Films, Σπέντζος, New Star και Seven Films και με καλεσμένο τον σκηνοθέτη και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας Ντάρκο Μπάιτς. Στο ...
Συνέχεια...
Βραβεία Sundance 2012
Με την Parker Posey απούσα λόγω ασθενείας τα βραβεία του Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance δόθηκαν στις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τη σεζόν που έρχεται. Την παρουσίαση της απονομής ανέλαβε, τελικά, ο John Cooper, διευθυντής του Φεστιβάλ και κατάφερε να φέρει εις πέρας τη βραδιά χωρίς πολλά λάθη και με αρκετές ...
Συνέχεια...
Future Shorts #2
Με κεντρικό θέμα τον έρωτα επιστρέφει αυτήν την Άνοιξη το Φεστιβάλ Future Shorts στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ. Στις 28, 29 Απριλίου και στις 5 Μαΐου ο κινηματογράφος στη short εκδοχή του αλλά και άλλες μορφές τέχνης δίνουν ραντεβού στο ΔΑΝΑΟ σε ένα πρωτότυπο Φεστιβάλ που παρουσιάζεται σε 55 χώρες και 144 πόλεις ...
Συνέχεια...
Οι νικητές των 21ων Gotham Awards
Τα 21α βραβεία Gotham για τον Ανεξάρτητο Κινηματογράφο -που, σύμφωνα με πολλούς, προοιωνίζουν τους νικητές των Όσκαρ- δόθηκαν χθες στην τελετή απονομής που παρουσίασαν οι Edie Falco και Oliver Plat. Καλύτερη Ταινία «Οι Πρωτάρηδες» και «Το Δέντρο της Ζωής» Καλύτερο Ντοκιμαντέρ «Better This World» Καλύτερο Καστ  «Πρωτάρηδες» (Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Višnjić, Kai Lennox, Mary Page Keller, China Shavers, Lou ...
Συνέχεια...
Οι νικητές της 62ης Berlinale
Η αυλαία της 62ης Berlinale έπεσε και οι Αρκούδες έδωσαν ραντεβού με τους νικητές του Φεστιβάλ που δηλώνουν, πλέον, περήφανοι κάτοχοί τους. Όσο και αν η γράφουσα συμπαθεί (στα αλήθεια) τους Γερμανούς για την κουλτούρα και τη mentalite τους, δεν εκτιμά συχνά την αισθητική τους και κάτι τέτοιο θα συνέβαινε (κρίνοντας ...
Συνέχεια...
Τα βαμπίρ του Jim Jarmusch
Δε λέω, μια σκοτεινιά την είχε πάντα ο Jim Jarmusch στις ταινίες του αλλά, πραγματικά, δεν θα πίστευα ποτέ πως θα παραδοθεί στην αγκαλιά του απόλυτου mainstream και θα κάνει και αυτός μια ταινία που να ανταποκρίνεται στο απόλυτο hype που είναι, τι άλλο, τα βαμπίρ. Βεβαίως όλο και κάποιο twist ...
Συνέχεια...
Χρυσές Σφαίρες 2012: οι νικητές
Το κόκκινο χαλί στρώθηκε, ο οικοδεσπότης της βραδιάς Ricky Gervais επιστράτευσε το καυστικό χιούμορ του και τα βραβεία απονεμήθηκαν χωρίς πολλές εκπλήξεις σε σχέση με τα προγνωστικά σήμερα τα ξημερώματα. Οι Χρυσές Σφαίρες, τα κινηματογραφικά (και τηλεοπτικά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) που αποτελούν οιωνό για τα Όσκαρ απονεμήθηκαν τα ...
Συνέχεια...
65 χρόνια Κάννες
Τώρα τελευταία όπου σταθείς και όπου βρεθείς μπροστά σου βρίσκεται μια από τις διασημότερες γυναίκες στον κόσμο, η Marilyn. Κάτι η ταινία My Week With Marilyn που οδήγησε τη Michelle Williams ως τα Όσκαρ, κάτι η τηλεοπτική σειρά Smash, το νέο μιούζικαλ στο οποίο η ζωή της Monroe γίνεται... μιούζικαλ και ...
Συνέχεια...
Rotterdam Film Festival 2012
Ένα σημαντικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ διεξάγεται αυτές τις ημέρες που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Αμερική, στις Χρυσές Σφαίρες, στο Sundance και στα Screen Actors Guild Awards που δίνουν το ρυθμό για τα Όσκαρ που ακολουθούν στην Ολλανδία. Στο φετινό 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rotterdam η ελληνική παρουσία είναι έντονη ...
Συνέχεια...
O Wes Anderson διαφημίζει
Όχι τη νέα του ταινία αλλά ένα... αυτοκίνητο. Πολλοί από εσάς παρακολουθήσατε live την 84η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ και πετύχατε, ανάμεσα στις βραβεύσεις και το -κομματάκι βαρετό- θέαμα και τα διαφημιστικά σποτάκια της Hyundai. Μικρές ταινίες, με πολύ στυλ και με την υπογραφή του δις υποψηφίου για Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη Wes ...
Συνέχεια...
14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Balkan Focus
Η θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του έργου δημιουργών απ’ τη βαλκανική χερσόνησο αναδεικνύεται στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με ταινίες απ’ τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Τουρκία που συνθέτουν ένα  συναρπαστικό ψηφιδωτό του σύγχρονου κόσμου. Τρεις ταινίες από τη Ρουμανία ξεδιπλώνουν διαφορετικές πτυχές της έννοιας «αγάπη». ...
Συνέχεια...
Η νέα πριγκίπισσα του Μονακό
Chuck Norris vs. Communism
Sundance Film Festival 2012
Psarokokalo #6
Una fazza una razza
Τρίτα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ποια είναι, λοιπόν, η Α;
Ο ελληνικός κινηματογράφος ανηφορίζει προς Θεσσαλονίκη
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012
53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – The Insiders
65ο Φεστιβάλ Καννών
Ποιος φοβάται τον Michael Fassbender;
R.I.P. Erland Josephson
Aυτή τη Χρυσή Σφαίρα ποιος θα την πάρει;
14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Δανία σήμερα
Nalyssa Green @ Κινηματογράφος Τριανόν
Ο Ashton Kutcher θα υποδυθεί τον Steve Jobs
1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου
Βραβεία Sundance 2012
Future Shorts #2
Οι νικητές των 21ων Gotham Awards
Οι νικητές της 62ης Berlinale
Τα βαμπίρ του Jim Jarmusch
Χρυσές Σφαίρες 2012: οι νικητές
65 χρόνια Κάννες
Rotterdam Film Festival 2012
O Wes Anderson διαφημίζει
14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Balkan Focus