Το νέο και εξελιγμένο φεστιβάλ devised theatre του Θεάτρου του Νέου Κόσμου φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα από την Δευτέρα έως την Κυριακή 14 νέες ομάδες οι οποίες έχουν καλεσθεί να «επινοήσουν» ισάριθμες παραστάσεις που αν σχολιάζουν την σύγχρονη πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μέσα από την κωμωδία.

Η δουλειά της κάθε ομάδας αξιολογείται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, και η παράσταση που θα διακριθεί ως η καλύτερητης εβδομάδας θα παρουσιαστεί στις αρχές της περιόδου 2012-2013 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε τρια γκρουπ (Δευτέρα-Τρίτη, Τετάρτη-Πέμπτη και ΠΣΚ) και πραγματοποιούν τρεις παραστάσεις η καθεμια μέσα στο μπλοκ των ημερών που τους αναλογεί. Εμείς απολαύσαμε τις τελευταίες μέρες τις τρεις παραστάσεις του δεύτερου μπλοκ και ετοιμαζόμαστε από απόψε μέχρι την Κυριακή για την παρουσίαση της δουλειάς των τελευταίων 6 ομάδων.

Στο Ασανσέρ της Ομάδας TETRIS, δυο άγνωστες κοπέλες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δυο ασανσέρ στις δυο άκρες της πόλης μετά την καταστροφή του κόσμου. Στις Χρησιμοποιημένες Λέξεις της ομάδας On The Rocks 8 εντελώς διαφορετικοί νέοι γνωρίζονται σε μια καφετέρια συσπειρώνονταιγια την  σωτηρία της Ελλάδας σε μια σουρεαλιστική «άνεργη» κωμωδία ή ιλαροτραγωδία. Στο Gap της ομάδας Av-dress η παρέα της Μαφάλντας του Quino ξαναζωντανεύει και προβληματίζεται στην σύγχρονη Αθήνα. Η Εποχή της Μπεκάτσας είναι η νέα δουλειά της ομάδας ΧΑ! μετά το αγαπημένο Αστραξίδι, αυτή τη φορά στήνοντας ένα γκροτέσκο αλλόκοσμο βασίλειο με όχημα το σωματικό θέατρο. Η ομάδα ΟμαΔα επαναφέρει το ερώτημα Τις Πταίει του Χαρίλαου Τρικούπη σε μια παράσταση ελληνικής commedia dell’arte με κείμενα από ελληνικές σατιρικές εφημερίδες της εποχής. Τέλος η Ομάδα KQINOA-! στο Antή Άνθρωποι (μα πως προφέρονται όλα αυτά!?) προτείνει μια επαναστατική συσκευή με χρήση φερομόνων για την λύση των σύγχρονων προβλημάτων της πλήξης και της ρουτίνας.
Κάθε παράσταση παίζεται μια φορά τη μέρα σε έναν από τους χώρους του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, στις 6, τις 8 ή τις10 το βράδυ.

Αναλυτικά τα δελτία τύπου και οι ώρες παραστάσεων του ΠΣΚ:

Ομάδα TETRIS, Το ασανσέρ

Ημερολόγιο 2012

Ιανουάριος: Περιμένοντας το Γκοντό, Μπέκετ – Κεκλεισμένων των Θυρών, Σαρτρ – Το νησί των Σκλάβων, Μαριβό – Η πτώση, Καμύ – Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι, Κολτέζ – Το ανοιχτήρι, Βικτόρ Λανού – Οι δούλες, Ζενέ – Ποίηση: Λειβαδίτης, Ρίτσος , Σεφέρης.

Φεβρουάριος: Κεντρική ιδέα η καταστροφή του κόσμου, μόνοι επιζήσαντες ένας σε κώμα και ένας με αλτσχάιμερ. Τι σημαίνει το μαζί-εμείς.

Μάρτιος/ Απρίλιος: Αυτοσχεδιασμοί στα θέματα και καταγραφή σε κάμερα του υλικού. Θάνατος – Εγκλωβισμός – Εμείς – Χρόνος – Εμπιστοσύνη – Γιορτή – Βλακεία – Ασανσέρ

Μάιος: Το χάος.

Ιούνιος: Δύο φιγούρες εγκλωβισμένες μέσα σε δύο ασανσέρ.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κλίνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Ατταριάν
Μουσικός: Ιάσωνας Καφετζής
Κουστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Παίζουν: Σοφία Γαλανάκη, Δάφνη Καφετζή

Δώμα
Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 18:00
Σάββατο 2.6.2012, ώρα 20:00
Κυριακή 3.6.2012, ώρα 21:00

 

Ομάδα On The Rocks, Χρησιμοποιημένες λέξεις

Σε μια καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2012… 8 χαρακτήρες που παρά τη διαφορετικότητά τους, συσπειρώνονται για έναν κοινό σκοπό… την Ελλάδα, ρε γαμώτο!

Οι Χρησιμοποιημένες λέξεις είναι μαύρη κωμωδία, μπλε κωμωδία, όρθια, σάτιρα, επιθεώρηση, commedia dell’ arte,  σουρεαλιστική, κωμωδία χαρακτήρων, κωμωδία κίνησης… μήπως ιλαροτραγωδία; Ίσως όλα, ίσως τίποτα… Είναι όμως σίγουρα μια «άνεργη κωμωδία» του ΤΩΡΑ και του ΕΔΩ… γιατί είναι και τα δύο υπέρ αρκετά! Εμπνευσμένη και επηρεασμένη από τα γεγονότα που έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα. Τα κακώς κείμενα δυστυχώς άφθονα και η ανάγκη για σάτιρα… μας «γαργαλάει»…

Παίζουν: Ραφαέλος Αγιαννιωτάκης, Ιφιγένεια Γούλια, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, Βίκτωρας Πέτσας, Χρήστος Ράντου, Ηλέκτρα Στασινού, Μύρια Χοπλάρου
Μακιγιέζ: Τζίνα Κυριαζή
Φωτογραφία – Επιμέλεια αφίσας: Στεφανία Βρυώνη

Δώμα
Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 20:00
Σάββατο 2.6.2012, ώρα 22:00
Κυριακή 3.6.2012, ώρα 17:00

Ομάδα Αν-dress, Gap

Πώς ήταν άραγε η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Αργεντινή τις δεκαετίες ’60 – ’70; Τι κατάσταση επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα; Ποιοι είναι οι προβληματισμοί τεσσάρων κοριτσιών που ζουν στην Αθήνα το 2012; Η πανέξυπνη, σαρκαστική κι αμετανόητα απαισιόδοξη Μαφάλντα , δημιουργημένη από τον Quino, ήταν η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια οι δικές μας προσωπικές ιστορίες… Καρέ του κόμικ και πραγματική ζωή αναμιγνύονται σε μια παράσταση τραγικά επίκαιρη.

Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους!

Σκηνοθεσία: Ομάδα Αν-dress
Παίζουν: Κατερίνα Βούρτση, Πέλλα Μακροδημήτρη, Ντιάνα Παπαναγιωτάκη, Αγγελική Παρδαλίδου

Δώμα
Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 22:00
Σάββατο 2.6.2012, ώρα 18:00
Κυριακή 3.6.2012, ώρα 19:00

Ομάδα ΧΑ!, Η εποχή της Μπεκάτσας (Μια ιστορία εξουσίας)

Η ομάδα XA! αναρωτιέται:
Πόσο απέχει ένα παιδικό παιχνίδι από την σκληρή πραγματικότητα;
Τι χωρίζει τους εξουσιαστές από τους εξουσιαζόμενους;
Με όχημα το σωματικό θέατρο και ένα επιτελείο από γκροτέσκ χαρακτήρες ζωντανεύει επί σκηνής ένα βασίλειο μιας άλλης εποχής… ή μήπως αυτής που ζούμε;

Δημιουργία: Ομάδα ΧΑ!
Μουσική: Θοδωρής Μαραϊδώνης, William Αντωνίου
Κοστούμια: Πετρούλα Κρίγκου
Παίζουν: Μαριάννα Βαρβιάνη, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Μάρω Μάνθου, Σάντυ Σπυρίδη, Υβόννη Τζάθα

Κάτω Χώρος
Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 18:00
Σάββατο 2.6.2012, ώρα 20:00
Κυριακή 3.6.2012, ώρα 21:00

Ομάδα ΟμάΔα, Τις πταίει;

Το Τις πταίει; Είναι μια σύγχρονη πολιτική κωμωδία από το παρελθόν. Ένας περιπλανώμενος θίασος σε κάποια πλατεία της Ελλάδας παίζει με τις «παιδικές αρρώστιες» του ελληνικού κράτους που καλά κρατούν ακόμα, μέσα από κείμενα (δοκίμια, θεατρικά ποιήματα) που έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Μη Χάνεσαι», «Ο Ρωμιός», «Άστυ», «Μέλισσα των Αθηνών», «Η Εφημερίς των Κυριών» στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και μέσα από ποιήματα του Γεωργίου Σουρρή. Ο άνεργος, ο βουλευτής, ο υπουργός, ο κομματάρχης, ο τραμπούκος, ο κλέφτης, ο δημόσιος υπάλληλος εμφανίζονται μέσα σ’ αυτά τα κείμενα ως φιγούρες μιας ελληνικής commedia dell’ arte. Σχολιάζουν το κράτος και τους εαυτούς τους, χλευάζουν και χλευάζονται και, με το σκωπτικό ύφος των σατιρικών εφημερίδων της εποχής, θέτουν το θέμα που έθεσε και ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1874, όταν η χώρα διερχόταν μια ακόμα πολιτική και οικονομική κρίση: Τις πταίει;

Επιλογή & σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία – Σκηνικά-Κοστούμια: ΟμάΔα (Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δανάη Παπαδοπούλου)
Εικαστική επιμέλεια – Μάσκες: Αγγελική Αναγνωστοπούλου
Μουσική: Ιωάννα Μπακαλάκου
Παίζουν: Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Ιωάννα Μπακαλάκου

Κάτω Χώρος
Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 20:00
Σάββατο 2.6.2012, ώρα 22:00
Κυριακή 3.6.2012, ώρα 17:00

Ομάδα KQINOA-!, Antή Άνθρωποι

Η ζωή σας είναι πληκτική; Αισθάνεστε μόνοι; Έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας; Βαριέστε; Η ρουτίνα της δουλειάς σάς κουράζει; Έχετε πάψει να ονειρεύεστε;
Ξέρετε τι είναι οι φερομόνες;
Μια νέα επαναστατική «ΣΥΣΚΕΥΗ» επιστημονικά ελεγμένη θα σας αλλάξει τον τρόπο σκέψης!

Σύλληψη ιδέας: Ηλίας Μενάγιερ
Κείμενα-Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα ΚQΙΝΟΑ-!
Σκηνοθεσία: Έλενα Αγγελοπούλου (και όλη η ομάδα)
Κίνηση: Κατερίνα Μαρτίνου
Κοστούμια: Μάρκελος Πολυδώρου, Εβίτα Μαυρογιάννη
Σκηνικά: Τζέλα Χριστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζέλλα Χριστοπούλου

Παίζουν: Έλενα Αγγελοπούλου, Αντώνης Γουγής, Μικαέλα Ζούστη, Νατάσσα Κούμη, Δημήτρης Μαζιώτης, Κατερίνα Μαρτίνου, Νικόλας Σπυρίδων, Δήμητρα Φέξη

Κάτω Χώρος
Παρασκευή 1.6.2012, ώρα 22:00
Σάββατο 2.6.2012, ώρα 18:00
Κυριακή 3.6.2012, ώρα 19:00

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ στο δελτίο τύπου του «Επινοώντας την Παράσταση». Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των παραστάσεων στο επίσημο site.