Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Ελληνικού Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Αριστεράς “έφυγε” από τη ζωή σήμερα. Ήταν 96 ετών.

Ο Λυκούργος Καλλέργης το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» με την υγεία του να χειροτερεύει σταδιακά ύστερα  από επέμβαση στο ισχίο.

Γεννήθηκε στη Κρήτη το 1914. Πατέρας του ήταν ο Σταύρος Καλλέργης, πρωτοπόρος Έλληνας σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα τ0 1892.

Σε ηλικία 10 ετών βρέθηκε στην Αθήνα και αμέσως μετά το σχολείο και την στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, αναβαίνοντας στη σκηνή για πρώτη φορά το 1934 με τον ίδιο θίασο.

Συνδέθηκε με τον Κάρολο Κουν και υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης (1942-1950), πρωταγωνίστησε σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και επί 18 χρόνια πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Στα 60 χρόνια τη θεατρικής του πορείας στο Ελληνικό Θέατρο ερμήνευσε αμέτρητους ρόλους, δραματικούς και κωμικούς,  ενώ πρωταγωνίστησε και σε αρκετές Κινηματογραφικούς ταινίες, με το Θέατρο όμως να παραμένει η προτεραιότητά του.

Για μια δεκαετία υπήρξε Γενικός Γραμματέας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιώνκαι για μικρό διάστημα Πρόεδρος. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Ηθοποιών.

Μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1977 εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Επίσης έχει μεταφράσει πολλά έργα του Άντον Τσέχωφ, ενώ έχει γράψει και μία συλλογή θεωριτικο-πολιτιστικών στοχασμών με τίτλο “Συγκομιδή Ιδεών Αγαθών”. Το 2000 κυκλοφορεί το ιστορικοπολιτικού περιεχομένου έργο “Σταύρος Καλλέργης – Το Διεθνές Σοσιελεργατικό Κίνημα από τον 19ο αιώνα και ο υπαρκτός σοσιαλισμός” και το 2007 κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Λυκούργος Καλλέργης: Στο Διάβα του Πολυτάραχου Εικοστού Αιώνα”, ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λυκούργος Καλλέργης R.I.P.
1914 – 2011