Ένας χρόνος mixtape.gr, ένας χρόνος μουσική με αγαπημένα albums. Οι συνεργάτες του μουσικού section του mixtape ψήφισαν τα αγαπημένα τους albums για το 2007, και με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, βγήκε ένα top-30 κυκλοφοριών της περσινής χρονιάς, το οποίο και σας παρουσιάζουμε:

Θυμηθείτε τα albums από το 30 έως και 21 και από το 20 έως το 11, και σήμερα διαβάστε για τα 10 πρώτα αγαπημένα μας albums:

 

 

1. Arcade Fire – Neon Bible

arcadefireΚαταρχήν θα ήθελα να πω κάτι στην φίλτατη Χριστιάννα που επίσης πρόκειται να σχολιάσει το Neon Bible. Πριν περίπου ένα χρόνο είχε γράψει ένα live review για τους Arcade Fire και μου είχε φανεί το λιγότερο υπερβολικό στις περιγραφές της. Έπρεπε να «τύχει» να τους δω σε βελγικό φεστιβάλ το καλοκαίρι για να το αντιληφθώ όντως τι επίδραση έχει στους ακροατές η εμπειρία μιας συναυλίας ετούτων εδώ των Καναδών. Χιλιάδες Βέλγοι (και άλλες εθνικότητες!) εκεί μπροστά πακτωμένοι σαν σαρδέλες: άλλος τραγουδούσε, άλλος κοίταζε αποχαυνωμένος, άλλος ούρλιαζε. Ακόμα και όταν σε κάποιο σημείο εξαιτίας τεχνικού προβλήματος χάθηκε ο ήχος των κεντρικών ηχείων για ένα – δύο λεπτά και ακουγόντουσαν μόνο (και μετά βίας) τα monitors της σκηνής, πέρα από κάποιες χλιαρές αποδοκιμασίες, το κοινό συνέχιζε να είναι μαγεμένο και μέσα στον κόσμο που μας έπλεξαν ο Win, η Regine και η πολυμελής μπάντα τους. Ας πάμε όμως στο Neon Bible. Και εδώ, όπως και στο Sound of Silver παρακάτω στο #17, οφείλω να διατυμπανίσω και πάλι ότι βρίσκομαι στην πλευρά αυτών που το θεωρούν καλύτερο από το ντεμπούτο τους (Funeral). Ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι η ‘Bruce Springsteen’ πλευρά της τραγουδοποιίας τους είναι πολύ πιο εμφανής αυτή την φορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ πιο συνεκτικό, πολύ πιο μεστό και χωρίς να περισσεύει τίποτα, ούτε καν η επανεκτέλεση του ‘No Cars Go’ που σε πολλούς φάνηκε αχρείαστη. Το Neon Bible είναι γεμάτο τραγούδια με Τ κεφαλαίο. Αυτό τώρα ακούγεται ίσως πομπώδες και αχρείαστο. Μόνο που …ισχύει. Και αν είναι «καλύτερο» (όλα είναι σχετικά βέβαια) από το Funeral, τότε το #1 δικαιωματικά του ανήκει. Αν δεν το έχετε κάνει ως τώρα, πάρτε μια «νέον Βίβλο» και προσηλυτιστείτε! Λ.Κ.

They kept the car running
Μια από τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του 2007. Μια κυκλοφορία που μέσα της έκρυβε μια διαφορετική έκπληξη απ’ αυτή της ακρόασης του πρώτου τους δίσκου. Το Neon Bible ήρθε σαν δυναμίτης και τάραξε τα νερά όσων ήθελαν να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό άλλης μιας υπέροχης μπάντας στο δικό τους στενό μικρόκοσμο. Οι Arcade Fire όμως δεν είχαν τέτοια κίνητρα και αυτό απέδειξαν με τη δεύτερη δουλειά τους. Ήρθαν για να κατακτήσουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο, δίχως να χαριστούν, αποδεικνύοντας πως ακόμα μπορούν να υπάρξουν μεγάλες εμπορικές μπάντες δίχως να χάνουν την αυθεντικότητα αλλά και τα υλικά που τους κάνουν ξεχωριστούς από κάθε άλλη. Επίσης, δίνουν ένα μάθημα σε όλους εκείνους που θέλουν να κρατάνε τα καλά πράγματα για τον εαυτό τους και για τη μικροκοινωνία τους και που με την πρώτη εμπορική κατευθύνση του αντικείμενου του ακούσματος – πόθου τους , το πετάνε σαν τη λεμονόκουπα. Η μουσική μοιράζεται. Η μουσική είναι για όλους. Αυτό κάνουν και οι Arcade Fire. Κι είναι πολύ σπουδαίο που οι Arcade Fire δίνουν πρόσβαση σε όλο και περισσότερο κόσμο να έρθει σε επαφή με κάτι τόσο όμορφο, χωρίς να χρειάζεται να γίνει Pop ή να στολιστεί με κουστούμια ξένα. Ξέρουν καλά την αγορά και τη χειρίζονται προς όφελός τους και κυρίως προς όφελος όλων αυτών που αγαπούν την καλή μουσική και θέλουν να έρχονται κοντά σε αυτή, χωρίς να πρέπει να πουν το σύνθημα στην πόρτα. Αυτή ήταν η έκπληξη που έκρυβαν οι Arcade Fire στο Neon Bible. Μια συνομωσία κατά των μικρών και των μεγάλων που κρατάνε τη μουσική εγκωβισμένη, ο καθένας με τα μέσα του. Νομίζω πως αυτό είναι αρκετό. Χ.Φ.

 

2. Of Montreal – Hissing Fauna, Are You The Destroyer?

ofmontrealΜπορεί να κυκλοφόρησε στις αρχές μεν του 2007 το Hissing Fauna, Are You The Destroyer? αλλά ο ζωηρός, πολύχρωμος hell indie pop / rock κορμός του πασπαλισμένος με αρκετές δόσεις από 80’s funk (π.χ. Prince) κατόρθωσε να κρατήσει το ενδιαφέρον μας καθ’ όλο το έτος παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που εδέχθη μιας και «το 2007 ήταν μια καλή χρονιά» όπως συνηθίζουμε όλοι εμείς οι nerd μουσικόφιλοι να δηλώνουμε με περισπούδαστο στόμφο και τάχα μου γνώση. Το Hissing Fauna, Are You The Destroyer? χρησιμοποιεί το indie pop περίβλημα του για να σε εισάγει σε ένα πολύ πιο σκοτεινό και χαώδη στιχουργικό κόσμο -διανθισμένο με άπειρα cultural bits όπως "Swedish festivals", "Norwegian black metal", κλπ- όπου παρελαύνουν τα του χωρισμού και επανασύνδεσης του Kevin Barnes με την γυναίκα του, άλλες "σχέσεις", η ζωή στην Νορβηγία, ναρκωτικά και άλλες τέτοιες ιστορίες. Εν τέλει μπορεί να πήρε περί τα δέκα χρόνια για τον Kevin Barnes και την παρέα του αλλά τελικά οι of Montreal γνώρισαν την αποδοχή που τους άξιζε χάρις σε αυτό το μεγαλειώδες άλμπουμ. Λ.Κ.

 

3. The National – Boxer

arcadefireΗ βαριά ατμόσφαιρα και η υποτονική διάθεση του νέου αριστουργήματος των National μπορεί να θυμίζει κάτι από αυτή του παρελθόντος (βλ. Alligator), πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι ωστόσο και με συνθέσεις πλήρως λυτρωτικές αποδεικνύουν το αυταπόδεικτο: Μια αυτοκρατορία σαν και αυτή που έχουν στήσει σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ψεύτικη, ακόμα περισσότερο δε όταν πλέον στηρίζεται πιο σταθερά στα πόδια ενός Boxer. Π.Π.

 

 

 

 

4. Burial – Untrue

burialΜετά το ομώνυμο ντεμπούτο του, ο μυστηριώδης Βρετανός που έκανε τα (εναλλακτικά είναι η αλήθεια) media της Αγγλίας άνω κάτω, και ακόμα και τον Guardian να απαριθμεί κοπλιμέντα και να υποκλίνεται στο ταλέντο του, είχε να αντιμετωπίσει το «δεύτερο δύσκολο άλμπουμ». Κι αντίστοιχα, ή να απορροφηθεί από τον κυκλώνα hype και να ξεχαστεί κάτω από έναν σωρό καλλιτεχνών που καταχωρούνται(ηθελημένα ή μη) κάτω από την καρτέλα ‘dubstep’, ή, αν πραγματικά είχε τη δύναμη να στηριχτεί στα πόδια του, να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Ευτυχώς για όλους μας, ο άγνωστος νεαρός διάλεξε το δεύτερο μονοπάτι, και με το ‘Untrue’ έφτιαξε ένα μοναχικό, γκρίζο, βαρύ αλλά και βαθύτατα συναισθηματικό σάουντρακ για τη ζωή στην πόλη. Πολύ πάνω απ’ό,τι θα’θελε το dubstep να είχε ποτέ δημιουργήσει, ο Burial με το ‘Untrue’ ανέβηκε ένα επίπεδο πάνω, και κατάφερε να φτιάξει από το τίποτα μελωδίες τόσο εύθραστες που είναι γραφτό να χαθούν στο πρώτο φως της μέρας. Η.Κ.

Το απόλυτο σκοτάδι και ο μυστικισμός πάνω στα οποία παράγει και δημιουργεί ο άγνωστος χ που βρίσκεται πίσω από το όνομα Burial συναντούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ιδανικό μουσικό συνοδοιπόρο. Οι παραμορφωμένες φωνές που πνίγονται στις «ζεστές» μελωδίες του υποβάθρου και τα ασυναίσθητα αγχώδη μινιμαλιστικά beat δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν κάτι τόσο γοητευτικό όσο και τρομακτικό επίσης, την τελειότερη ηχητική ουτοπία των τελευταίων ετών. Π.Π.

 

5. Battles – Mirrored

battlesΤο Mirrored μπορεί να είναι το ντεμπούτο ουσιαστικά των Battles (αν εξαιρέσετε τα EPs που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα) όμως κατάφερε να κάνει τους πάντες να μιλάν για αυτούς. Αυτό το πραγματικό ξεχωριστό μουσικό έργο που όμοιο του δεν θα βρείτε εύκολα στην μουσική παραγωγή του έτους (για να μην πάμε και πιο πίσω), και ας κυκλοφόρησαν χίλια μύρια πιο experimental άλμπουμ από διάφορους καλλιτέχνες, κατάφερε εν τέλει να καπαρώσει μια καλή θέση σε ουκ ολίγες «λίστες» του 2007 και όχι άδικα.
Το Mirrored σφύζει από περίεργους ρυθμούς στα ντραμς, αλλοπρόσαλλες τονικότητες, ευφάνταστα μουσικά σχήματα, κιθαριστικά riffs που κάνουν κύκλους ή χτίζουν οικοδομήματα για να τα γκρεμίσουν σε μια στιγμή, ηλεκτρονικά στοιχεία, "φωνητικά" (εδώ πολλά εισαγωγικά) ενώ η "παραγωγή" λειτουργεί ως ένα ακόμα όργανο και όχι ως συμμάζεμα ή στρογγύλεμα. Το Progressive Rock (η ταμπέλα ‘math rock’ μου φαίνεται άνευ ουσίας) του 21ου αιώνα είναι εδώ χωρίς τους φανφαρονισμούς του παρελθόντος αλλά με ουσία ή ακόμα και χιούμορ (βλέπε το «καρτουνίστικο» ‘Rainbow’!). Στο αντίποδα, το Mirrored έχει περιγραφεί και ως ψυχρό, δύσκολο, δύστροπο και άσκοπο. Αυτό δεν ισχύει εκτός αν ψάχνετε κάτι εφήμερο τύπου Brit pop ταχείας κατανάλωσης και (πολύ) κοντινής ημερομηνίας λήξεως. Όπως για παράδειγμα οι ομόσταβλοι τους στην Warp Records Maximo Park που πιθανότατα δεν θα τους θυμάται κανείς σε 2 χρόνια. Ενώ αντίθετα προβλέπονται αρκετές μεγάλες «μάχες» τα επόμενα χρόνια. Το Mirrored είναι μόλις η πρώτη και ήδη κερδισμένη. Λ.Κ.

Η φαντασία και η πειραματική διάθεση της πεντάδας των Battles αγγίζει τα όρια του ουρανού, όσο και η χαρισματική τους ικανότητά δηλαδή να παράγουν ελκυστικούς ήχους από οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί σ’ ένα πετάλι Boss. Το έγχορδο alter ego των Stomps, μπορεί να μην δίνει παραστάσεις σε μεγάλες θεατρικές σκηνές, χαρίζει όμως με το Mirrored στιγμές απίστευτης εγκεφαλικής εγρήγορσης ντυμένες με ασυγχρόνιστους ρυθμούς, πολύπλοκες μελωδίες και πολύχρωμους αντικατοπτρισμούς. Π.Π.

 

6. Blonde Redhead – 23

blonderedheadΜπορεί να ξεκίνησαν στα early 90s ακολουθώντας τα βήματα των Sonic Youth αλλά το ελληνικό κοινό το κέρδισαν με τις ονειρικές μελωδίες του Misery Is a Butterfly και την αισθαντική εμφάνιση τους στην Αθήνα το 2005. Το 23 συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το Misery… και ακόμα και αν δεν το φτάνει, οι αρμονίες του στροβιλίζουν στο μυαλό σου για πολύ καιρό απο τι στιγμή που το πρωτακούσεις. Τ.Θ.

 

 

 

 

7. Richard Hawley – Lady’s Bridge

hawleyΈνα μπουκέτο μελωδίες, ένα κουτί στίχους και ένα γλυκό απαλό φιλί στο μάγουλο κι έπειτα στροβιλισμοί ανάμεσα σε χιλιάδες φωτεινά αστέρια. Ένας σύγχρονος ιππότης από το Shefileld, ένας ευαίσθητος ροκάς με τον υπέροχο λόγο των ποιητών των 40’s – 50’s, μια σύγχρονη μορφή με μια φωνή και έκφραση διαχρονική. Ο Richard Hawley δεν έκανε κάτι διαφορετικό σε αυτό το δίσκο. Συνέχισε αυτό που έκανε και στους προηγούμενους,προσφέροντας κι άλλα υπέροχα κομμάτια, κι άλλες υπέροχες εικόνες κι άλλα υπέροχα λόγια. Εξακολούθησε όμως να το κάνει το ίδιο καλά αλλά ακόμα πιο σοφά, πιο σίγουρα. Συνήθως, όταν κάποιος παραμένει στάσιμος στον ήχο του σε 4 συνεχόμενους δίσκους κινδυνεύει να γίνει κουραστικός και γραφικός. Όμως ο Hawley απλά δεν χορταίνεται. Όσο τον ακούς τόσο περισσότερο λαχταράς τον ήχο του. Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να παρασυρθείς σε αυτόν τον μαγικό κόσμο του Richard Hawley, ακόμα κι αν αυτός είναι γεμάτος από τον γκρίζο ουρανό του Shefield. Ακόμα κι αυτό μοιάζει με το πιο ειδυλλιακό τοπίο του κόσμου μέσα από την μουσική εξιστόρηση του Hawley. Χ.Φ.

 

8. Radiohead – In Rainbows

radioheadΤο καλό με συγκροτήματα όπως οι Radiohead, είναι ότι δεν χρειάζεται να κάτσεις να γράψεις οποιαδήποτε σχετική πληροφορία αφού όλα έχουν ειπωθεί (εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι τα λέει όλα για πρώτη φορά!). ¶ρα μπορώ να παπαρολογήσω ακατάσχετα δίχως αισχύνη και σεβασμό. Προκαταλήψεις δεν χωράνε πια στην περίπτωση τους. Δεν χωράνε γιατί απλά έχουν ξεπεράσει τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν κάποτε ήταν «εναλλακτικό» να τάσσεται κάποιος εναντίον τους, τώρα πια δεν έχει νόημα. Μόνοι τους πήγαν και έπεσαν στο κενό, αλλά οι τσόγλανοι όχι μόνο γλίτωσαν αλλά και κατάφεραν αυτό που ο Ίκαρος δεν μπόρεσε να κάνει. Να φτάσουν τόσο ψηλά που τίποτα να μην είναι ικανό να τους αγγίξει, αφού είναι μόνοι τους. Η (όχι και πολύ) αμήχανη στροφή που πήραν πριν από μερικά χρόνια μοιάζει να μπαίνει ολοένα και σε πιο ευθύ δρόμο. Οι προθέσεις και ο ήχος τους γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα, ενώ κανείς δεν προλαβαίνει αυτό που οι Radiohead κάθε φορά, υποσυνείδητα επιβάλλουν στις άμεσα μελλοντικές γενιές μουσικών. Το In Rainbows οριοθετεί και προσδιορίζει και πάλι τον υπό εξέλιξη ήχο τους, χωρίς να το ρίχνουν στις εύκολες λύσεις και ακόμα πιο σημαντικά, ο Thom Yorke σταμάτησε να νιαουρίζει εκνευριστικά ασταμάτητα σα μαλάκας (ουφ…πάντα ήθελα να το πω)! Ωστόσο θα το ομολογήσω. Πρώτα με κέρδισε το τέλειο package της συλλεκτικής έκδοσης (μιλάμε για τον αυνανισμό του μουσικόφιλου) που πωλούσαν μόνοι τους από το site τους και έπειτα το ουσιώδες περιεχόμενο του. Γ.Σ.

Η περίπτωση των Radiohead τείνει να εξελιχθεί στο πιο ενδιαφέρον case study που έχει υπάρξει στα μέχρι τώρα χρονικά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Το In Rainbows μπορεί να μην προκαλεί τον ίλιγγο του παρελθόντος, αποτελεί όμως ένα ακόμα διαπιστευτήριο του εξωπραγματικού συνθετικού και όχι μόνο επιπέδου στο οποίο έχει φτάσει πλέον το γκρουπ, κάμποσα έτη φωτός μακριά από τα εγκόσμια, εκεί που η προσφορά είναι αφιλοκερδής. Ποιος είπε ότι το μάρκετινγκ απαιτεί και πτυχία ; Π.Π.

 

9. Grinderman – Grinderman

grindermanΚαι εκεί που τολμάς να τον βάλεις στην λίστα των ξεγραμμένων, εκεί που λες «πάει γέρασε και αυτός, το έχει χάσει», βγάζει τον καλύτερο – και πιο βρώμικο – δίσκο του από τις εποχές του "From Her To Eterniry" και ξανά αναγκάζεσαι να προσκυνήσεις τον King Ink. To side project της χρονιάς του Nick Cave, μαζί με τους Warren Ellis, Martyn Casey και Jim Sclavunos, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: Αυτό είναι το πιο συναρπαστικά σέξυ, βρώμικο, ανήθικα rock’n’roll album των τελευταίων χρόνων. Η.Π.

 

 

 

10. Devendra Banhart – Smokey Rolls Down Thunder Canyon

devendraΟ τρελός του χωριού χτύπησε ξανά και πιο σοφά…πιο μεστά. Ίσως ο καλύτερός του δίσκος μέχρι στιγμής. Ο Banhart διατηρεί την ιδιόρ"ρυθμη" περσόνα του και απλά την κάνει πιο λιανή για το εκλεκτό κοινό του που όλο και μεγαλώνει. Η βραζιλία του Tropicalismo και του Caetano Veloso διαδέχεται την κιθαριστική 70 ‘ s folk των Grateful Dead και άλλων ανάλογων τραγουδοποιών, ακολουθεί την ηλεκτρισμένη ορμή του Bolan και του Morrison, καταλήγοντας σε μια εντελώς προσωπική μουσική κατάθεση με όχημα τις καταπληκτικές του μπαλάντες. Όλα αυτά καταφέρνει να τα δέσει με ένα τρόπο μαγικό, και ενώ δανείζεται στοιχεία από όλες τις μυθικές περσόνες που κατακλύζουν τα μουσικά του όνειρα αλλά και τις κουλτούρες που τον "πότισαν" τα χρόνια της ανάπτυξής του, ο ήχος του παραμένει εξαιρετικά αναγνωρίσιμος και ιδιαίτερος. (Μα υπάρχει πιο ωραίος τίτλος, απ’ αυτόν που φέρει το όνομα Carmenicita?) Χ.Φ.

 

Διάβασε επίσης...
Bootleg Series Vol. 9 από τον Bob Dylan
Η ένατη κατά σειρά συλλογή των Bootleg Series του Bob Dylan πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου. Το "The Bootleg Series Volume 9 - The Witmark Demos" θα περιέχει 47 κομμάτια που ηχογράφησε ο Dylan για την Leeds Music τον Ιανουάριο του 1962 και για την M. Witmark & Sons ...
Συνέχεια...
O Pan Pan βγάζει τα καλύτερα beat tapes
Και το λέμε αυτό με απόλυτη συναίσθηση, έχοντας ακούσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της δουλειάς του Παναγιώτη Πανταζή  a.k.a. Pan Pan, ο οποίος δείχνει να παίρνει μια διαφορετική στροφή σε κάθε ένα από τα beat tapes που κυκλοφορεί . Όπως σ΄αυτό, το οποίο φέρει τον τίτλο Μια Λεωφόρος Μόνο Για ...
Συνέχεια...
Οι Guillemots με νέο άλμπουμ – διαβάστε το tracklist
Οι Guillemots επιβεβαίωσαν χθες τις λεπτομέρειες για το δεύτερο άλμπουμ τους.Το άλμπουμ θα λέγεται "Red" και κυκλοφορεί από την Polydor στις 24 Μαρτίου. Θα είναι η δεύτερη δουλειά του γκρουπ, έπειτα από το βραβευμένο με Mercury, "Through the Windowpane".Ακολουθεί το tracklist του "Red":'Kriss Kross''Big Dog''Falling Out of Reach''Get Over It''Clarion''Last ...
Συνέχεια...
Ο Joe Lally στην Αθήνα και άλλα νέα για τους Fugazi!
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα επιθυμούσαν μια εμφάνιση των Fugazi στην Ελλάδα, καθώς η μπάντα από την πρωτεύουσα των Η.Π.Α. μετρά πολλούς και φανατικούς ακροατές μεταξύ των μουσικόφιλων της χώρας μας. Και αφού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σήμερα, μιας και από το 2003 και έπειτα έχουν σταματήσει να περιοδεύουν ...
Συνέχεια...
Video: Mount Kimbie – ‘Made To Stray’
Τρία σχεδόν χρόνια μετά το πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο Crooks & Lovers (2010, Hotflush) που τους τοποθέτησε σχεδόν άμεσα στην αφρόκρεμα της σύγχρονης post-dubstep electronica, το ντουέτο των Mount Kimbie (Kai Campos και Dom Maker) επιστρέφει με νέο άλμπουμ -έχουν κυκλοφορήσει κάποια EPs στο ενδιάμεσο φυσικά- που θα λέγεται Cold Spring Fault ...
Συνέχεια...
Watch this: Beach House – Forever Still (short film)
Το ντουέτο από την Βαλτιμόρη, που βρέθηκε και στα καλύτερα της περσινής χρονιάς με το άλμπουμ Bloom για το παρόν site, έκανε από χθες διαθέσιμο το φιλμ μικρού μήκους με τίτλο Forever Still που μας είχε υποσχεθεί προ καιρού. Όπως αναφέρουν και στο site τους οι Beach House, το Forever Still, ...
Συνέχεια...
Η προσελήνωση του Sivert Høyem στο Gagarin 205
"Moon Landing" ονομάζεται το πρώτο προσωπικό album του Sivert Hoyem πρώην ηγέτη και τραγουδιστή των Madrugada, οι οποίοι όπως είναι γνωστό ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Και τι πιο ταιριαστό από το Gagarin 205 για την πρώτη προσελήνωση του νέου υλικού - πρώτες δύο συναυλίες της Ευρωπαϊκής του περιοδείας;H M² Music ...
Συνέχεια...
Η κολλεκτίβα των Jazzsteppa σε Αθήνα & Βόλο
Την Παρασκευή 4/11 στο Bios (Πειραιώς 81) θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να δούμε "ζωντανά" την πολυεθνική κολλεκτίβα (Αγγλία, Γερμανία, Ισραήλ) των Jazzsteppa. Οι BarBie (trombone, MC, effects) και Xperimentalist (DJ, drums, effects) από το 2006 μας έχουν συνηθίσει σε ενα ζωηρότατο κράμα από dubstep, breakbeats και eclectic grooves με ...
Συνέχεια...
Milk Music +The Mongrelettes + Pockets Full Of Sand @ Six D.O.G.S.
Ακόμα μια ενδιαφέρουσα επιλογή απο την ομάδα της Arte Fiasco και το mixtape δεν θα μπορούσε να λείπει. Καλεσμένοι τους φυσικά οι indie-rockers Milk Music οι οποίοι λίγο πριν την εμφάνιση τους στο Primavera και την σκηνή του Pitchfork μας επισκέφτηκαν στα πλαίσια της πρώτης ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Σε ένα ακόμα live ...
Συνέχεια...
Anaparastasis
H ζωή και το έργο του του πρόωρα χαμένου Γιάννη Χρήστου - της μεγάλης αυτής μορφής της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα - είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ που δημιουργεί αυτή την περίοδο o Κωστής Ζουλιάτης.  Ας πάρουμε μια πρόγευση αλλά και ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του δημιουργού για οικονομική ενίσχυση. Πέρα ...
Συνέχεια...
Listen Up: Tame Impala – ‘Elephant’
Μαζί με τις πρώτες πληροφορίες πριν λίγο καιρό είχαμε ακούσει και ένα δείγμα από το επερχόμενο Lonerism των Αυστραλών Tame Impala αλλά απο χθες έχουμε το πρώτο "επίσημο" single. Όπως εύγλωττα αναφέρει και η ανακοίνωση της Modular Recordings: "A swaggering glam strut about a cocky jock playing the jerk, 'Elephant' is Tame Impala at ...
Συνέχεια...
Video: Sharon Jones & The Dap-Kings – “Retreat!”
Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την είδηση της επιστροφής της Sharon Jones και των περίφημων Dap-Kings και το πρώτο τραγούδι/video από το νέο τους album. To album με τίτλο "Give The People What They Want" αρχικά ήταν προγραμματίσει να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο που μας πέρασε, όμως αναπάντεχα η Sharon Jones διαγνώθηκε ότι ...
Συνέχεια...
Black Keys + hip hop stars = Blakroc!
Αυτό είναι ένα από πιο απρόσμενα, απίθανα και εξαιρετικά νέα που κυκλοφόρησαν αυτές της ημέρες.Οι αγαπημένοι μας blues-rockers Black Keys, ανακοίνωσαν ότι στις 27 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσουν ένα νέο album, στο οποίο θα συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου hip hop!Το ντουέτο από το Akron του Ohio, ηχογράφησε ...
Συνέχεια...
Download This: Villagers Of Ioannina City – Riza
Οι φοβεροί και τρομεροί Γιαννιώτες, Villagers Of Ioannina City, μια από τις καλύτερες εγχώριες live μπάντες που κυκλοφορούν εκεί έξω, έκαναν μόλις διαθέσιμο το πρώτο τους άλμπουμ, τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο τους demo. Το Riza, είναι ένα εκρηκτικό μίγμα stoner rock, παραδοσιακής μουσικής, ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού και ψυχεδέλειας και κυκλοφορεί ...
Συνέχεια...
Tim Hecker: An Imaginary Friend στο Kinky Kong
Όχι ακριβώς imaginary με την έννοια της φαντασίας, αλλά σίγουρα δημιουργός εικόνων, μυστηριώδης και συναρπαστικός, ο Καναδός Tim Hecker επισκέπτεται τη χώρα μας για δύο live στο Kinky Kong σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο έχοντας στις αποσκευές του ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς στο χώρο του ambient/noise ('An ...
Συνέχεια...
Quantic and his Combo Bárbaro – Tradition In Transition
H ξέφρενη πορεία του Will Holland κατέληξε στην αναμενόμενη κορύφωση, με τον απόλυτο δίσκο για το φετινό καλοκαίρι. "Ξέφρενη πορεία" χωρίς καμιά υπερβολή, μια και o Holland ξεκίνησε το 2001 σαν Quantic στα είκοσί (!) του, έβγαλε τέσσερις πολύ καλούς δίσκους στην Tru Thoughts (βλέπε Kylie Auldist, Nostalgia 77) συν έναν ...
Συνέχεια...
Νέες προσθήκες στο line up του Plisskën Festival
Δύο ακριβώς μήνες πριν μας υποδεχτεί στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, τo Plisskën Festival αποκάλυψε τέσσερα ακόμα ονόματα καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στο club stage την βασική ημέρα του τετραημέρου, το Σάββατο 18 Μαϊου στο Κτήριο 56 στον Ελληνικό Κόσμο, αλλά και μία ακύρωση. Οι καλλιτέχνες του προστίθενται στο line up του τετραημέρου – ...
Συνέχεια...
Δύο νέες κυκλοφορίες απο τον Andrew Bird
To καινούργιο άλμπουμ του Andrew Bird κυκλοφορεί στις 27 Ιανουαρίου και έχει τον τίτλο 'Noble Beast'. Ο ίδιος δήλωσε ότι η νέα του δουλειά του αρέσει πάρα πολύ. Τώρα μένει να αρέσει και σε μας βεβαίως...Ο Βird ετοιμάζει παράλληλα και ένα live άλμπουμ,το 'Live in Montreal' που θα κυκλοφορήσει όμως ...
Συνέχεια...
Listen Up: Mavis Staples – ‘Can You Get To That’
Μπορεί να κοντεύει να κλείσει τα 73 αλλά η σπουδαία soul/gospel τραγουδίστρια Mavis Staples (βλ. The Staple Singers) ευτυχώς δεν λέει να το βάλει κάτω και συνεχίζει να βγάζει νέα άλμπουμ. Το νέο της άλμπουμ θα έχει τον τίτλο One True Vine, θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από την Anti- και θα ...
Συνέχεια...
H Μόνικα για δύο βράδια στο Fuzz Club
H Μόνικα υποδέχεται τη νέα χρονιά με δύο συναυλίες στην Αθήνα, τις πρώτες της για το 2011, μερικούς μήνες μετά την τελευταία της εμφάνιση επί αθηναϊκού εδάφους στο sold out Ark Festival.Την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, η Μόνικα δίνει live ραντεβού στο Fuzz Club. Επί σκηνής, η Μόνικα ...
Συνέχεια...
Στα γρήγορα…Radiohead, Cut Copy, Ben Folds, Roots, Brandon Flowers, Bonnaroo κ.α.
Χαίρεται, χαίρεται...και καλή εβδομάς να έχουμε.Στα γρήγορα και σήμερα, με πολύ video υλικό και με δύο video αθλητικού περιεχομένου για το τέλος - sorry ladies. -Το νέο δισκάκι των Radiohead είναι σχεδόν έτοιμο, με τις τελευταίες πινελιές να απομένουν. Ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του 2010. Διαβάστε τα λεγόμενα ...
Συνέχεια...
Sixto Rodriguez
Εντοπίσαμε τον Sixto Rodriguez κάπου στο Ντιτρόιτ και μέσω skype συζητήσαμε μαζί του με αφορμή το Searching for Sugarman, την ταινία που ανέδειξε την απίστευτη ιστορία του και μας έκανε να ψάχνουμε να εναγωνίως τα δύο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 70. Το ντοκιμαντέρ που κέρδισε πολλά ...
Συνέχεια...
O πατέρας του electro funk Greg Wilson σήμερα στο Bios
Πέρσι τον Γενάρη η εμφάνισή του ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή - η κακοκαιρία στα αεροδρόμια της Αγγλίας αν δεν κάνουμε λάθος. Αυτή τη φορά όμως, ο Greg Wilson, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής και δημιουργός του electro funk ήχου, θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ...
Συνέχεια...
Οι Kasabian επιστρέφουν για λογαριασμό του Ejekt Festival
Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τη σελίδα του Ejekt Festival στο Facebook, οι Kasabian επιστρέφουν στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά την εμφάνισή τους για λογαριασμό του ίδιου festival. Οι Kasabian είναι το πρώτο όνομα που ανακοινώνεται από τη Detox, η οποία φέτος θα γιορτάσει τα δέκα χρόνια του Ejekt Festival, το ...
Συνέχεια...
Download This: Memory Tapes – Modcast #95
Μπορεί όταν τον ειδαμε "ζωντανά" πέρυσι στο Βερολίνο να μην μας ενθουσίασε και πολύ ως mixtape.gr αλλά αυτό μάλλον ...δεν πτόησε(!!!) τον Davye Hawk (aka Memory Tapes, Weird Tapes, etc) από το New Jersey. Φέτος μάλιστα κυκλοφορήσε στην Carpark το δεύτερο του άλμπουμ με τίτλο Player Piano, στο οποίο τον ...
Συνέχεια...
Δύο χρόνια Velvet σήμερα και αύριο στο Bios
Δύο χρόνια ζωής συμπληρώνει το πολύ ενδιαφέρον free press της πόλης Velvet, και το εορτάζει με ένα "Total Art Event" στο Bios, σήμερα και αύριο, συγκεντρώνοντας έξι από τα καλύτερα ελληνικά συγκροτήματα, 11 νέους εικαστικούς σε μία ομαδική έκθεση, ενώ παράλληλα θα προβάλλονται και μερικές καλύτερες εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγές των ...
Συνέχεια...
Twitter: ένας τρόπος να τσακωθείς, αν λέγεσαι Brian Eno και Alan McGee!
Ο περίφημος παραγωγός Brian Eno και ο ιδρυτής της Creation Records, Alan McGee αποδεικνύουν ότι ακολουθούν την τεχνολογία εμπράκτως, μιας και χρησιμοποίησαν μία από τις πιο δημοφιλής νέες υπηρεσίες Online, το Twitter, για να ανταλλάξουν μερικές βαριές κουβέντες.Όλα ξεκίνησαν όταν ο McGee, που προφανώς βαριέται, μην έχοντας και πολλά πράγματα ...
Συνέχεια...
Coldplay: το νέο άλμπουμ μας θα έχει Ισπανικές επιρροές
Όπως μας ενημερώνει το NME.com, οι Coldplay απεκάλυψαν στο blog που έχουν στο επίσημο site τους, ότι το νέο τους άλμπουμ έχει ένα "Iσπανικό θέμα" ("Hispanic theme"). Εδώ να θυμίσουμε ότι το άλμπουμ ηχογραφείται στη Βαρκελώνη πλέον."Οι τοποθεσίες, οι ήχοι και οι γεύσεις της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας ...
Συνέχεια...
Quantic & Alice Russell with Combo Bárbaro Band @ Gagarin 205
Ακόμα και η Alice Russel απόρησε με τον κόσμο που μαζεύτηκε κυριακάτικα στο Gagarin και μάλιστα το έριξε και έξω σε κέφι και χορό. Από ότι φαίνεται στα μέρη μας έχει σχηματιστεί ένας δυνατός πυρήνας γύρω από τον Quantic και τις αναρρύθμιτες συναργασίες, οπότε η παρουσία του μαζί με τους ...
Συνέχεια...
Mayhem @ Gagarin 205 (photos)
(Photos: Βαγγέλης Πατσιαλός)    
Συνέχεια...
Bootleg Series Vol. 9 από τον Bob Dylan
O Pan Pan βγάζει τα καλύτερα beat tapes
Οι Guillemots με νέο άλμπουμ – διαβάστε το
Ο Joe Lally στην Αθήνα και άλλα νέα
Video: Mount Kimbie – ‘Made To Stray’
Watch this: Beach House – Forever Still (short
Η προσελήνωση του Sivert Høyem στο Gagarin 205
Η κολλεκτίβα των Jazzsteppa σε Αθήνα & Βόλο
Milk Music +The Mongrelettes + Pockets Full Of
Anaparastasis
Listen Up: Tame Impala – ‘Elephant’
Video: Sharon Jones & The Dap-Kings – “Retreat!”
Black Keys + hip hop stars = Blakroc!
Download This: Villagers Of Ioannina City – Riza
Tim Hecker: An Imaginary Friend στο Kinky Kong
Quantic and his Combo Bárbaro – Tradition In
Νέες προσθήκες στο line up του Plisskën Festival
Δύο νέες κυκλοφορίες απο τον Andrew Bird
Listen Up: Mavis Staples – ‘Can You Get
H Μόνικα για δύο βράδια στο Fuzz Club
Στα γρήγορα…Radiohead, Cut Copy, Ben Folds, Roots, Brandon
Sixto Rodriguez
O πατέρας του electro funk Greg Wilson σήμερα
Οι Kasabian επιστρέφουν για λογαριασμό του Ejekt Festival
Download This: Memory Tapes – Modcast #95
Δύο χρόνια Velvet σήμερα και αύριο στο Bios
Twitter: ένας τρόπος να τσακωθείς, αν λέγεσαι Brian
Coldplay: το νέο άλμπουμ μας θα έχει Ισπανικές
Quantic & Alice Russell with Combo Bárbaro Band
Mayhem @ Gagarin 205 (photos)