Ένας χρόνος mixtape.gr, ένας χρόνος μουσική με αγαπημένα albums. Οι συνεργάτες του μουσικού section του mixtape ψήφισαν τα αγαπημένα τους albums για το 2007, και με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, βγήκε ένα top-30 κυκλοφοριών της περσινής χρονιάς, το οποίο και σας παρουσιάζουμε:

Θυμηθείτε τα albums από το 30 έως και 21 και από το 20 έως το 11, και σήμερα διαβάστε για τα 10 πρώτα αγαπημένα μας albums:

 

 

1. Arcade Fire – Neon Bible

arcadefireΚαταρχήν θα ήθελα να πω κάτι στην φίλτατη Χριστιάννα που επίσης πρόκειται να σχολιάσει το Neon Bible. Πριν περίπου ένα χρόνο είχε γράψει ένα live review για τους Arcade Fire και μου είχε φανεί το λιγότερο υπερβολικό στις περιγραφές της. Έπρεπε να «τύχει» να τους δω σε βελγικό φεστιβάλ το καλοκαίρι για να το αντιληφθώ όντως τι επίδραση έχει στους ακροατές η εμπειρία μιας συναυλίας ετούτων εδώ των Καναδών. Χιλιάδες Βέλγοι (και άλλες εθνικότητες!) εκεί μπροστά πακτωμένοι σαν σαρδέλες: άλλος τραγουδούσε, άλλος κοίταζε αποχαυνωμένος, άλλος ούρλιαζε. Ακόμα και όταν σε κάποιο σημείο εξαιτίας τεχνικού προβλήματος χάθηκε ο ήχος των κεντρικών ηχείων για ένα – δύο λεπτά και ακουγόντουσαν μόνο (και μετά βίας) τα monitors της σκηνής, πέρα από κάποιες χλιαρές αποδοκιμασίες, το κοινό συνέχιζε να είναι μαγεμένο και μέσα στον κόσμο που μας έπλεξαν ο Win, η Regine και η πολυμελής μπάντα τους. Ας πάμε όμως στο Neon Bible. Και εδώ, όπως και στο Sound of Silver παρακάτω στο #17, οφείλω να διατυμπανίσω και πάλι ότι βρίσκομαι στην πλευρά αυτών που το θεωρούν καλύτερο από το ντεμπούτο τους (Funeral). Ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι η ‘Bruce Springsteen’ πλευρά της τραγουδοποιίας τους είναι πολύ πιο εμφανής αυτή την φορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ πιο συνεκτικό, πολύ πιο μεστό και χωρίς να περισσεύει τίποτα, ούτε καν η επανεκτέλεση του ‘No Cars Go’ που σε πολλούς φάνηκε αχρείαστη. Το Neon Bible είναι γεμάτο τραγούδια με Τ κεφαλαίο. Αυτό τώρα ακούγεται ίσως πομπώδες και αχρείαστο. Μόνο που …ισχύει. Και αν είναι «καλύτερο» (όλα είναι σχετικά βέβαια) από το Funeral, τότε το #1 δικαιωματικά του ανήκει. Αν δεν το έχετε κάνει ως τώρα, πάρτε μια «νέον Βίβλο» και προσηλυτιστείτε! Λ.Κ.

They kept the car running
Μια από τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του 2007. Μια κυκλοφορία που μέσα της έκρυβε μια διαφορετική έκπληξη απ’ αυτή της ακρόασης του πρώτου τους δίσκου. Το Neon Bible ήρθε σαν δυναμίτης και τάραξε τα νερά όσων ήθελαν να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό άλλης μιας υπέροχης μπάντας στο δικό τους στενό μικρόκοσμο. Οι Arcade Fire όμως δεν είχαν τέτοια κίνητρα και αυτό απέδειξαν με τη δεύτερη δουλειά τους. Ήρθαν για να κατακτήσουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο, δίχως να χαριστούν, αποδεικνύοντας πως ακόμα μπορούν να υπάρξουν μεγάλες εμπορικές μπάντες δίχως να χάνουν την αυθεντικότητα αλλά και τα υλικά που τους κάνουν ξεχωριστούς από κάθε άλλη. Επίσης, δίνουν ένα μάθημα σε όλους εκείνους που θέλουν να κρατάνε τα καλά πράγματα για τον εαυτό τους και για τη μικροκοινωνία τους και που με την πρώτη εμπορική κατευθύνση του αντικείμενου του ακούσματος – πόθου τους , το πετάνε σαν τη λεμονόκουπα. Η μουσική μοιράζεται. Η μουσική είναι για όλους. Αυτό κάνουν και οι Arcade Fire. Κι είναι πολύ σπουδαίο που οι Arcade Fire δίνουν πρόσβαση σε όλο και περισσότερο κόσμο να έρθει σε επαφή με κάτι τόσο όμορφο, χωρίς να χρειάζεται να γίνει Pop ή να στολιστεί με κουστούμια ξένα. Ξέρουν καλά την αγορά και τη χειρίζονται προς όφελός τους και κυρίως προς όφελος όλων αυτών που αγαπούν την καλή μουσική και θέλουν να έρχονται κοντά σε αυτή, χωρίς να πρέπει να πουν το σύνθημα στην πόρτα. Αυτή ήταν η έκπληξη που έκρυβαν οι Arcade Fire στο Neon Bible. Μια συνομωσία κατά των μικρών και των μεγάλων που κρατάνε τη μουσική εγκωβισμένη, ο καθένας με τα μέσα του. Νομίζω πως αυτό είναι αρκετό. Χ.Φ.

 

2. Of Montreal – Hissing Fauna, Are You The Destroyer?

ofmontrealΜπορεί να κυκλοφόρησε στις αρχές μεν του 2007 το Hissing Fauna, Are You The Destroyer? αλλά ο ζωηρός, πολύχρωμος hell indie pop / rock κορμός του πασπαλισμένος με αρκετές δόσεις από 80’s funk (π.χ. Prince) κατόρθωσε να κρατήσει το ενδιαφέρον μας καθ’ όλο το έτος παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που εδέχθη μιας και «το 2007 ήταν μια καλή χρονιά» όπως συνηθίζουμε όλοι εμείς οι nerd μουσικόφιλοι να δηλώνουμε με περισπούδαστο στόμφο και τάχα μου γνώση. Το Hissing Fauna, Are You The Destroyer? χρησιμοποιεί το indie pop περίβλημα του για να σε εισάγει σε ένα πολύ πιο σκοτεινό και χαώδη στιχουργικό κόσμο -διανθισμένο με άπειρα cultural bits όπως "Swedish festivals", "Norwegian black metal", κλπ- όπου παρελαύνουν τα του χωρισμού και επανασύνδεσης του Kevin Barnes με την γυναίκα του, άλλες "σχέσεις", η ζωή στην Νορβηγία, ναρκωτικά και άλλες τέτοιες ιστορίες. Εν τέλει μπορεί να πήρε περί τα δέκα χρόνια για τον Kevin Barnes και την παρέα του αλλά τελικά οι of Montreal γνώρισαν την αποδοχή που τους άξιζε χάρις σε αυτό το μεγαλειώδες άλμπουμ. Λ.Κ.

 

3. The National – Boxer

arcadefireΗ βαριά ατμόσφαιρα και η υποτονική διάθεση του νέου αριστουργήματος των National μπορεί να θυμίζει κάτι από αυτή του παρελθόντος (βλ. Alligator), πιο ήρεμοι και κατασταλαγμένοι ωστόσο και με συνθέσεις πλήρως λυτρωτικές αποδεικνύουν το αυταπόδεικτο: Μια αυτοκρατορία σαν και αυτή που έχουν στήσει σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ψεύτικη, ακόμα περισσότερο δε όταν πλέον στηρίζεται πιο σταθερά στα πόδια ενός Boxer. Π.Π.

 

 

 

 

4. Burial – Untrue

burialΜετά το ομώνυμο ντεμπούτο του, ο μυστηριώδης Βρετανός που έκανε τα (εναλλακτικά είναι η αλήθεια) media της Αγγλίας άνω κάτω, και ακόμα και τον Guardian να απαριθμεί κοπλιμέντα και να υποκλίνεται στο ταλέντο του, είχε να αντιμετωπίσει το «δεύτερο δύσκολο άλμπουμ». Κι αντίστοιχα, ή να απορροφηθεί από τον κυκλώνα hype και να ξεχαστεί κάτω από έναν σωρό καλλιτεχνών που καταχωρούνται(ηθελημένα ή μη) κάτω από την καρτέλα ‘dubstep’, ή, αν πραγματικά είχε τη δύναμη να στηριχτεί στα πόδια του, να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Ευτυχώς για όλους μας, ο άγνωστος νεαρός διάλεξε το δεύτερο μονοπάτι, και με το ‘Untrue’ έφτιαξε ένα μοναχικό, γκρίζο, βαρύ αλλά και βαθύτατα συναισθηματικό σάουντρακ για τη ζωή στην πόλη. Πολύ πάνω απ’ό,τι θα’θελε το dubstep να είχε ποτέ δημιουργήσει, ο Burial με το ‘Untrue’ ανέβηκε ένα επίπεδο πάνω, και κατάφερε να φτιάξει από το τίποτα μελωδίες τόσο εύθραστες που είναι γραφτό να χαθούν στο πρώτο φως της μέρας. Η.Κ.

Το απόλυτο σκοτάδι και ο μυστικισμός πάνω στα οποία παράγει και δημιουργεί ο άγνωστος χ που βρίσκεται πίσω από το όνομα Burial συναντούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ιδανικό μουσικό συνοδοιπόρο. Οι παραμορφωμένες φωνές που πνίγονται στις «ζεστές» μελωδίες του υποβάθρου και τα ασυναίσθητα αγχώδη μινιμαλιστικά beat δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν κάτι τόσο γοητευτικό όσο και τρομακτικό επίσης, την τελειότερη ηχητική ουτοπία των τελευταίων ετών. Π.Π.

 

5. Battles – Mirrored

battlesΤο Mirrored μπορεί να είναι το ντεμπούτο ουσιαστικά των Battles (αν εξαιρέσετε τα EPs που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα) όμως κατάφερε να κάνει τους πάντες να μιλάν για αυτούς. Αυτό το πραγματικό ξεχωριστό μουσικό έργο που όμοιο του δεν θα βρείτε εύκολα στην μουσική παραγωγή του έτους (για να μην πάμε και πιο πίσω), και ας κυκλοφόρησαν χίλια μύρια πιο experimental άλμπουμ από διάφορους καλλιτέχνες, κατάφερε εν τέλει να καπαρώσει μια καλή θέση σε ουκ ολίγες «λίστες» του 2007 και όχι άδικα.
Το Mirrored σφύζει από περίεργους ρυθμούς στα ντραμς, αλλοπρόσαλλες τονικότητες, ευφάνταστα μουσικά σχήματα, κιθαριστικά riffs που κάνουν κύκλους ή χτίζουν οικοδομήματα για να τα γκρεμίσουν σε μια στιγμή, ηλεκτρονικά στοιχεία, "φωνητικά" (εδώ πολλά εισαγωγικά) ενώ η "παραγωγή" λειτουργεί ως ένα ακόμα όργανο και όχι ως συμμάζεμα ή στρογγύλεμα. Το Progressive Rock (η ταμπέλα ‘math rock’ μου φαίνεται άνευ ουσίας) του 21ου αιώνα είναι εδώ χωρίς τους φανφαρονισμούς του παρελθόντος αλλά με ουσία ή ακόμα και χιούμορ (βλέπε το «καρτουνίστικο» ‘Rainbow’!). Στο αντίποδα, το Mirrored έχει περιγραφεί και ως ψυχρό, δύσκολο, δύστροπο και άσκοπο. Αυτό δεν ισχύει εκτός αν ψάχνετε κάτι εφήμερο τύπου Brit pop ταχείας κατανάλωσης και (πολύ) κοντινής ημερομηνίας λήξεως. Όπως για παράδειγμα οι ομόσταβλοι τους στην Warp Records Maximo Park που πιθανότατα δεν θα τους θυμάται κανείς σε 2 χρόνια. Ενώ αντίθετα προβλέπονται αρκετές μεγάλες «μάχες» τα επόμενα χρόνια. Το Mirrored είναι μόλις η πρώτη και ήδη κερδισμένη. Λ.Κ.

Η φαντασία και η πειραματική διάθεση της πεντάδας των Battles αγγίζει τα όρια του ουρανού, όσο και η χαρισματική τους ικανότητά δηλαδή να παράγουν ελκυστικούς ήχους από οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί σ’ ένα πετάλι Boss. Το έγχορδο alter ego των Stomps, μπορεί να μην δίνει παραστάσεις σε μεγάλες θεατρικές σκηνές, χαρίζει όμως με το Mirrored στιγμές απίστευτης εγκεφαλικής εγρήγορσης ντυμένες με ασυγχρόνιστους ρυθμούς, πολύπλοκες μελωδίες και πολύχρωμους αντικατοπτρισμούς. Π.Π.

 

6. Blonde Redhead – 23

blonderedheadΜπορεί να ξεκίνησαν στα early 90s ακολουθώντας τα βήματα των Sonic Youth αλλά το ελληνικό κοινό το κέρδισαν με τις ονειρικές μελωδίες του Misery Is a Butterfly και την αισθαντική εμφάνιση τους στην Αθήνα το 2005. Το 23 συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το Misery… και ακόμα και αν δεν το φτάνει, οι αρμονίες του στροβιλίζουν στο μυαλό σου για πολύ καιρό απο τι στιγμή που το πρωτακούσεις. Τ.Θ.

 

 

 

 

7. Richard Hawley – Lady’s Bridge

hawleyΈνα μπουκέτο μελωδίες, ένα κουτί στίχους και ένα γλυκό απαλό φιλί στο μάγουλο κι έπειτα στροβιλισμοί ανάμεσα σε χιλιάδες φωτεινά αστέρια. Ένας σύγχρονος ιππότης από το Shefileld, ένας ευαίσθητος ροκάς με τον υπέροχο λόγο των ποιητών των 40’s – 50’s, μια σύγχρονη μορφή με μια φωνή και έκφραση διαχρονική. Ο Richard Hawley δεν έκανε κάτι διαφορετικό σε αυτό το δίσκο. Συνέχισε αυτό που έκανε και στους προηγούμενους,προσφέροντας κι άλλα υπέροχα κομμάτια, κι άλλες υπέροχες εικόνες κι άλλα υπέροχα λόγια. Εξακολούθησε όμως να το κάνει το ίδιο καλά αλλά ακόμα πιο σοφά, πιο σίγουρα. Συνήθως, όταν κάποιος παραμένει στάσιμος στον ήχο του σε 4 συνεχόμενους δίσκους κινδυνεύει να γίνει κουραστικός και γραφικός. Όμως ο Hawley απλά δεν χορταίνεται. Όσο τον ακούς τόσο περισσότερο λαχταράς τον ήχο του. Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να παρασυρθείς σε αυτόν τον μαγικό κόσμο του Richard Hawley, ακόμα κι αν αυτός είναι γεμάτος από τον γκρίζο ουρανό του Shefield. Ακόμα κι αυτό μοιάζει με το πιο ειδυλλιακό τοπίο του κόσμου μέσα από την μουσική εξιστόρηση του Hawley. Χ.Φ.

 

8. Radiohead – In Rainbows

radioheadΤο καλό με συγκροτήματα όπως οι Radiohead, είναι ότι δεν χρειάζεται να κάτσεις να γράψεις οποιαδήποτε σχετική πληροφορία αφού όλα έχουν ειπωθεί (εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι τα λέει όλα για πρώτη φορά!). ¶ρα μπορώ να παπαρολογήσω ακατάσχετα δίχως αισχύνη και σεβασμό. Προκαταλήψεις δεν χωράνε πια στην περίπτωση τους. Δεν χωράνε γιατί απλά έχουν ξεπεράσει τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν κάποτε ήταν «εναλλακτικό» να τάσσεται κάποιος εναντίον τους, τώρα πια δεν έχει νόημα. Μόνοι τους πήγαν και έπεσαν στο κενό, αλλά οι τσόγλανοι όχι μόνο γλίτωσαν αλλά και κατάφεραν αυτό που ο Ίκαρος δεν μπόρεσε να κάνει. Να φτάσουν τόσο ψηλά που τίποτα να μην είναι ικανό να τους αγγίξει, αφού είναι μόνοι τους. Η (όχι και πολύ) αμήχανη στροφή που πήραν πριν από μερικά χρόνια μοιάζει να μπαίνει ολοένα και σε πιο ευθύ δρόμο. Οι προθέσεις και ο ήχος τους γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα, ενώ κανείς δεν προλαβαίνει αυτό που οι Radiohead κάθε φορά, υποσυνείδητα επιβάλλουν στις άμεσα μελλοντικές γενιές μουσικών. Το In Rainbows οριοθετεί και προσδιορίζει και πάλι τον υπό εξέλιξη ήχο τους, χωρίς να το ρίχνουν στις εύκολες λύσεις και ακόμα πιο σημαντικά, ο Thom Yorke σταμάτησε να νιαουρίζει εκνευριστικά ασταμάτητα σα μαλάκας (ουφ…πάντα ήθελα να το πω)! Ωστόσο θα το ομολογήσω. Πρώτα με κέρδισε το τέλειο package της συλλεκτικής έκδοσης (μιλάμε για τον αυνανισμό του μουσικόφιλου) που πωλούσαν μόνοι τους από το site τους και έπειτα το ουσιώδες περιεχόμενο του. Γ.Σ.

Η περίπτωση των Radiohead τείνει να εξελιχθεί στο πιο ενδιαφέρον case study που έχει υπάρξει στα μέχρι τώρα χρονικά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Το In Rainbows μπορεί να μην προκαλεί τον ίλιγγο του παρελθόντος, αποτελεί όμως ένα ακόμα διαπιστευτήριο του εξωπραγματικού συνθετικού και όχι μόνο επιπέδου στο οποίο έχει φτάσει πλέον το γκρουπ, κάμποσα έτη φωτός μακριά από τα εγκόσμια, εκεί που η προσφορά είναι αφιλοκερδής. Ποιος είπε ότι το μάρκετινγκ απαιτεί και πτυχία ; Π.Π.

 

9. Grinderman – Grinderman

grindermanΚαι εκεί που τολμάς να τον βάλεις στην λίστα των ξεγραμμένων, εκεί που λες «πάει γέρασε και αυτός, το έχει χάσει», βγάζει τον καλύτερο – και πιο βρώμικο – δίσκο του από τις εποχές του "From Her To Eterniry" και ξανά αναγκάζεσαι να προσκυνήσεις τον King Ink. To side project της χρονιάς του Nick Cave, μαζί με τους Warren Ellis, Martyn Casey και Jim Sclavunos, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: Αυτό είναι το πιο συναρπαστικά σέξυ, βρώμικο, ανήθικα rock’n’roll album των τελευταίων χρόνων. Η.Π.

 

 

 

10. Devendra Banhart – Smokey Rolls Down Thunder Canyon

devendraΟ τρελός του χωριού χτύπησε ξανά και πιο σοφά…πιο μεστά. Ίσως ο καλύτερός του δίσκος μέχρι στιγμής. Ο Banhart διατηρεί την ιδιόρ"ρυθμη" περσόνα του και απλά την κάνει πιο λιανή για το εκλεκτό κοινό του που όλο και μεγαλώνει. Η βραζιλία του Tropicalismo και του Caetano Veloso διαδέχεται την κιθαριστική 70 ‘ s folk των Grateful Dead και άλλων ανάλογων τραγουδοποιών, ακολουθεί την ηλεκτρισμένη ορμή του Bolan και του Morrison, καταλήγοντας σε μια εντελώς προσωπική μουσική κατάθεση με όχημα τις καταπληκτικές του μπαλάντες. Όλα αυτά καταφέρνει να τα δέσει με ένα τρόπο μαγικό, και ενώ δανείζεται στοιχεία από όλες τις μυθικές περσόνες που κατακλύζουν τα μουσικά του όνειρα αλλά και τις κουλτούρες που τον "πότισαν" τα χρόνια της ανάπτυξής του, ο ήχος του παραμένει εξαιρετικά αναγνωρίσιμος και ιδιαίτερος. (Μα υπάρχει πιο ωραίος τίτλος, απ’ αυτόν που φέρει το όνομα Carmenicita?) Χ.Φ.

 

Διάβασε επίσης...
H Barbara Luna στο Half Note Jazz Club – Κερδίστε προσκλήσεις!
Μια από τις πλέον αναγνωρισμένες world φωνές, την Barbara Luna, φιλοξενεί από σήμερα Παρασκευή και για επτά βραδιές το Half Note Jazz Club.Γεννημένη στo Μπουένος Άιρες λοιπόν η Barbara Luna, σπουδάζει αρχιτεκτονική στην Γαλλία και το μουσικό της ταλέντο θα αναπτυχθεί στα διάφορα piano-bars της Λυόν.Κύριο όπλο της είναι η ...
Συνέχεια...
Ο Ψαραντώνης για δύο βράδια στο Gagarin 205
Δεν χρειάζονται συστάσεις και περιττά λόγια  όταν μιλάμε για τον Ψαραντώνη, την τεράστια αυτή μορφή της Κρητικής μουσικής παράδοσης, για τον άνθρωπο που έχει πάει την λύρα εκεί που δεν τόλμησαν γενιές και γενιές Κρητικών μουσικών. Εμείς πάντως τον παρακολουθήσαμε για τελευταία φορά στο περσινό Rockwave και μείναμε άφωνοι... Ο Ψαραντώνης μαζί ...
Συνέχεια...
Nevermore + Rex Mundi @ Fuzz club
Είναι κάποιες συναυλίες που ενώ δεν διαφημίζονται ιδιαίτερα, ωστόσο αποτελούν must για τους οπαδούς των συγκροτημάτων που συμμετέχουν, αφού τα τελευταία φροντίζουν να τους αποζημιώνουν τα μέγιστα. Περίτρανη απόδειξη το -παρά τις υψηλές θερμοκρασίες - κατάμεστο FUZZ, η τρομερή ενέργεια των Nevermore και το απόλυτο feedback του κοινού, το βράδυ ...
Συνέχεια...
Ο Robbie Williams ζητάει συγγνώμη στον μάνατζερ των Take That
Ο Robbie Williams αναγκάζεται να ζητήσει δημόσια συγγνώμη στον πρώην μάνατζέρ του, επί των -τιμημένων- ημερών των Take That, Nigel Martin-Smith. Ο τελευταίος είχε προβεί σε μήνυση κατά του Robbie, μιας και ο τελευταίος τον αναφέρει στο κομμάτι-λίβελο που κυκλοφόρησε πέρυσι και αναφέρεται με πικρόχολα σχόλια στις ημέρες όπου ήταν ...
Συνέχεια...
Έρχονται οι Ulver τον Νοέμβριο!
  ...Ulver σημαίνει λύκος - μην σε τρομάζει... η μεταμόρφωση ξεκινά!Heavy Me-n-tal moods, trip hop beats, avant-garde rock, drum n bass, τεχνικές συμφωνικής και μουσικής δωματίου, noise και πειραματισμοί με δυνατά στοιχεία ηλεκτρονικής τεχνικής...Δεν υπάρχει τίποτε σαν τους Ulver!! Οι Ulver δεν είναι μία απλή περίπτωση σύγχρονων «λυκανθρώπων». Σε κάθε δική τους ...
Συνέχεια...
Listen Up: Electric Litany – “Enemy”
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα γράφαμε για την επιστροφή των Electric Litany στο Gagarin 205 στις 15 Μαρτίου αλλά στην δισκογραφία με το νέο τους 7" single “Enemy” με b-side το “Βetrayal Of the Lamenting Circles” το οποίο θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear στις 20 Φεβρουαρίου προάγγελο του δεύτερου album τους ...
Συνέχεια...
Fresh Music #1 @ Hotel Pindaros
Σ’ ένα φυλλοκάρδι του παρεξηγημένου πλην καλτ συν hype αθηναϊκού κέντρου, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αθηνάς βρίσκεται ένα ξενοδοχείο-φάντασμα με αρχαιοελληνικό όνομα και μπλε παντζούρια. Τα παντζούρια αυτά μεταμορφώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στα πιο πρωτότυπα ηχεία της πόλης, αδειάζοντας στις πλάκες του εμπορικού τριγώνου και στα κεφάλια των ...
Συνέχεια...
Τeaser Video από τους Belle and Sebastian
Μπορεί ο νέος δίσκος των Belle and Sebastian να ετοιμάζεται για κυκλοφορία τον επόμενο μήνα, αλλά οι ίδιοι έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο Internet, video με υλικό από τις προετοιμασίες αλλά live εκτελέσεις των κομματιών. Ήδη μαλιστα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τα κομμάτια I Want the World to Stop και I Didn't ...
Συνέχεια...
Οι dead prez στην Αθήνα
Μετά τις Αναιρέσεις στα τέλη Μαϊου που μας έφεραν τους The (International) Noise Conspiracy, μία ακόμα οργάνωση της αριστεράς κάνει μία μετάκληση-έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι.Στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ Resistance 2009 που πραγματοποιεί η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) στη Γεοπωνική Σχολή από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου, μας έρχονται ...
Συνέχεια...
Discover KEXP: φτιάξτε το δικό σας κομψοτέχνημα για την αγαπημένη σας μπάντα!
Ένας από τους πιο πρωτοποριακούς εναλλακτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκοσμίως, ο σταθμός KEXP του Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών, διοργανώνει ένα άτυπο διαγωνισμό με το όνομα "Discover KEXP".Οι ενδιαφερόμενοι, επιλέγοντας από μία λίστα συγκροτημάτων που δίνει ο σταθμός, δημιουργούν διάφορα καλλιτεχνικού είδους δημιουργήματα (video clip, μπλουζάκια, ζωγραφιές) που να αντιπροσωπεύουν το συγκρότημα ...
Συνέχεια...
Enjoy Jazz Festival 2013
Την περίοδο αυτή λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο σημαντικά και μακροσκελέστερα τζαζ φεστιβάλ στην Γερμανία και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, το περίφημο Enjoy Jazz Festival, και το mixtape.gr βρέθηκε εκεί για λίγες μέρες. Για έξι ολόκληρες βδομάδες λοιπόν, τρεις πόλεις - Χαιδελβέργη, Μάνχαιμ και Λούντβιχσχάφεν - είναι δοσμένες “ψυχή ...
Συνέχεια...
Nice Jazz Festival 2009 – 20/7
Μετά και την 1η ημέρα του φετινού Nice Jazz Festival το mixtape.gr μέσω των Ανδρέα Βιολάρη και Βαγγέλη Πατσιαλού συνεχίζει να ακολουθεί κατά πόδας και να μεταδίδει καθημερινά τον παλμό αυτού του ιστορικού και πολυσυλλεκτικού Ευρωπαϊκού φεστιβάλ. Και την δεύτερη αυτή ημέρα στην πόλη της Νίκαιας όλα τα ...
Συνέχεια...
Listen Up: A Victim Of Society
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον 22χρονο Βαγγέλη από την Αθήνα που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο A Victim Of Society. Και παρά το γεγονός ότι έχει ηχογραφήσει και "ανεβάσει" στην σελίδα του στο Soundcloud μόλις τρία τραγούδια (εκ των οποίων το ένα είναι διασκευή σε Dead Kennedys), τα καλά λόγια που ...
Συνέχεια...
New Adventures In Hi-Fi vol. 37
Ήθελα να πω για την Lady Gaga που έφαγε τον εμετό μιας άλλης ανισσόροπης onstage αλλά αυτό πάλιωσε πια. Βρήκα όμως μια καλόγρια που πήγε στο ιταλικό Voice (οι κριτές είναι μακράν οι πιο λεχρίτες που έχω δει) και έκανε πραγματικότητα το όνειρο της Αδελφής Mary Clarence. Αν κάνει και πορνό ...
Συνέχεια...
Οι Palyrria παρουσιάζουν ζωντανά το νέο τους album
Με νέα μέλη, διεθνείς συνεργασίες και έναν καταιγισμό πρωτοποριακών συνθέσεων, οι Palyrria ηλεκτρίζουν και πάλι την παράδοση με το νέο -4ο στη σειρά- προσωπικό τους δίσκο που κυκλοφορεί από την Cantini.Μετά το 1ο Βραβείο, ως καλύτερο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής στη Διεθνή Έκθεση KOTFA 2007 στη Σεούλ της Κορέας και πολλές ...
Συνέχεια...
Video: Still Corners – “Endless Summer”
Όπως είναι γνωστό σε μια “πιο-φρέσκια-δεν-γίνεται” μετάκληση, η P90 Events φιλοξενεί το Σάββατο 3 Μαρτίου στο Six D.O.G.S. ένα από τα νέα καμάρια της Sub Pop, τους Still Corners που μας χάρισαν ένα από τα πιο όμορφα albums του 2011, το “Creatures of an Hour“. Το βρετανικό σχήμα που αποτελείται από τον τραγουδοποιό και παραγωγό Greg Hughes και την τραγουδίστρια Tessa Murray, καθώς ...
Συνέχεια...
Ιodine
Οι Half Cousin είναι ουσιαστικά το προσωπικό σχήμα του 32χρονου Kevin Cormack, που μας έρχεται από τα απομακρυσμένα Orkney Islands στις βορειοανατολικές ακτές της Σκοτίας (κάτι σαν «πινέζα» της Μ. Βρετανίας δηλαδή!) αλλά εδώ και 6 χρόνια ζει στο Λονδίνο. Πέρα από τον K.Cormack στους Half Cousin έχουν συμμετάσχει ως ...
Συνέχεια...
Video: Madonna – ‘Give Me All Your Luvin’ (Feat. M.I.A. and Nicki Minaj)’
Ακούσαμε μια "λαθραία" demo version τον Νοέμβρη που μας πέρασε και από τότε τα είπαμε και ξαναείπαμε πολλές φορές για την "βασίλισσα της ποπ" Madonna. Το πρώτο video/single από το επερχόμενο MDNA (κυκλοφορεί 26 Μαρτίου και είναι ήδη διαθέσιμο για προπαραγγελία) είναι εδώ και με την συμμετοχή των Nicki Minaj ...
Συνέχεια...
Οι Bad Company και οι Blue Cheer έρχονται στην Αθήνα
Η Alterground ανακοίνωσε δύο ακόμα συναυλίες οι οποίες θα χαροποιήσουν τους αμετανόητους παλαιοροκάδες της πόλης.Ο λόγος για τους Βρετανούς Bad Company και τους Αμερικανούς Blue Cheer οι οποίοι θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, χρόνια μετά τις εποχές που στιγμάτισαν τα groups με τον τρόπο τους.Οι Bad Company ...
Συνέχεια...
Video: Angel Haze – ‘Werkin Girls’
Ακόμα ένα βίντεο μέσα από το πρόσφατο mixtape Reservation (εδώ ακόμα διαθέσιμο για δωρεάν download) της εξαιρετικής ανερχόμενης rapper Angel Haze για την οποία τα είχαμε ξαναπεί από εδώ, αυτήν την φορά για το 'Werkin' Girls'. "Bonus track" ένα πρόσφατο, καταιγιστικό freestyle που έκανε πάνω στο 'I Don't Like' (από τα ...
Συνέχεια...
O πλαστογράφος Peter Hook
O μπασίστας των New Order και των Joy Division, Peter Hook, παραδέχτηκε ότι συνήθιζε να πλαστογραφεί την υπογραφή του μακαρίτη του Ian Curtis, σε albums και άλλα memorabilia της θρυλικής μπάντας από τοManchester. Αποτέλεσμα της πλαστογραφίας, ήταν η άνοδος της τιμής των συλλεκτικών αντικειμένων, αφού φυσικά η υπογραφή του Curtis, ...
Συνέχεια...
Listen Up: Low – “Stay” (Rihanna cover)
Οι αγαπημένοι Low , οι οποίοι κλείνουν φέτος  και 20 χρόνια πορείας, κυκλοφόρησαν μέσω iTunes μία πολύ καλή διασκευή στο - έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό - "Stay" της Rihanna μέσα από το περσινό της album "Unapologetic". Και φυσικά η φωνή της Mimi Parker μεγαλουργεί, όπως και του Alan Sparhawk, ο οποίος αναλαμβάνει τα μέρη ...
Συνέχεια...
Electrelane
Το Σάββατο το βράδυ, οι φίλες μας από το Brighton, θα βρεθούν για άλλη μία βραδιά στην Αθήνα, στο Gagarin 205 μαζί με την Anni Rossi και τις Katrin The Thrill. Λίγες ημέρες πριν, το mixtape επικοινώνησε με τις Electrelane, για μία ακόμα συνέντευξη με ελληνικό μέσο ενημέρωση, από τις ...
Συνέχεια...
RockSound Festival 2008 Vol ΙΙ στο Κύτταρο
Στις 26 και 28 Οκτωβρίου ο συναυλιακός χώρος του Κυττάρου φιλοξενεί το RockSound Festival 2008 Vol ΙΙ, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε μια πλειάδα συγκροτημάτων του Schoolwave, με την εμφάνιση ωστόσο και πολλών γνωστών ονομάτων της ελληνικής αγγλόφωνης μουσικής σκηνής.Χωρίζοντας τις δύο μέρες σε δύο αντίστοιχα ηχητικές θεματικές βραδιές το φεστιβάλ ...
Συνέχεια...
Boban Marković Orchestra (Half Note, Aνακατωσάρια)
"Δεν ήξερα ότι μπορείς να παίξεις τρομπέτα με αυτόν τον τρόπο". Αυτό φημολογείται ότι είπε ο Miles Davis όταν επισκέφτηκε το φεστιβάλ της Guca, της μικρής πόλης της Σερβίας στην οποία κάθε καλοκαίρι μαζεύονται οι καλύτερες μπάντες χάλκινων της χώρας και διαγωνίζονται μπροστά σε μισό εκατομμύριο ξέφρενους επισκέπτες. Η ορχήστρα ...
Συνέχεια...
Listen Up: 13 & God – ‘Its Own Sun’
Own Your Ghost ονομάζεται το νέο άλμπουμ των 13 & God που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για την αρκετά παράξενη όσο και ενδιαφέρουσα σύμπραξη των Γερμανών Notwist με τους Καλιφορνέζους Themselves. Η κοινή πορεία των συγκροτημάτων κάτω από το όνομα 13 & God ξέκινησε δισκογραφικά το 2005, με το ομώνυμο ...
Συνέχεια...
‘Who’s gonna tell Juliet?’ – το νέο άλμπουμ των Raining Pleasure – δείτε εξώφυλλο και tracklist
Το νέο άλμπουμ των Raining Pleasure λέγεται "Who's gonna tell Juliet?", περιέχει 12 τραγούδια και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 Δεκεμβρίου.Το πρώτο single είναι το "You are not Young Anymore" και είναι το δεύτερο κομμάτι που θα ακούσουμε από το άλμπουμ. Ήδη έχουμε ακούσει το "Love was just a girl", ...
Συνέχεια...
Τριλογία από τους Oneida
Οι Oneida κυκλοφορούν στις 5 Αυγούστου το καινούργιο τους άλμπουμ "Preteen Weaponry". O νέος δίσκος θα αποτελείται από ένα και μοναδικό τραγούδι, προφανώς αρκετά μεγάλης διάρκειας, το οποίο θα είναι χωρισμένο σε 3 μέρη.Το "Preteen Weaponry" είναι το πρώτο μέρος από την επερχόμενη τριλογία του συγκροτήματος με τίτλο "Thank Your ...
Συνέχεια...
Gruff Rhys
Την ερχόμενη Πέμπτη θα απολαύσουμε κατά τα φαινόμενα μία από τις πιο όμορφες συναυλίες της φετινής σεζόν. O Gruff Rhys, o ηγέτης της αγαπημένης κολλεκτίβας από την Ουαλία, των Super Furry Animals, θα βρεθεί στο ΑΝ Club για μία συναυλία στα πλαίσια της περιοδείας του με αφορμή την κυκλοφορία του ...
Συνέχεια...
Κερδίστε προσκλήσεις για την συναυλία των Recoil στο Fuzz
Στις αρχες του χρόνου η είδηση ότι ο Alan Wilder μοιράστηκε και πάλι την ίδια σκηνή με τους Depeche Mode έκανε το γύρο του κόσμου. Το εκπληκτικό αυτό "reunion" έγινε στα στα πλαίσια του φιλανθρωπικού event 'Teenage Cancer Trust' στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στις 17 Φεβρουαρίου. Ο Wilder, ...
Συνέχεια...
H Barbara Luna στο Half Note Jazz Club
Ο Ψαραντώνης για δύο βράδια στο Gagarin 205
Nevermore + Rex Mundi @ Fuzz club
Ο Robbie Williams ζητάει συγγνώμη στον μάνατζερ των
Έρχονται οι Ulver τον Νοέμβριο!
Listen Up: Electric Litany – “Enemy”
Fresh Music #1 @ Hotel Pindaros
Τeaser Video από τους Belle and Sebastian
Οι dead prez στην Αθήνα
Discover KEXP: φτιάξτε το δικό σας κομψοτέχνημα για
Enjoy Jazz Festival 2013
Nice Jazz Festival 2009 – 20/7
Listen Up: A Victim Of Society
New Adventures In Hi-Fi vol. 37
Οι Palyrria παρουσιάζουν ζωντανά το νέο τους album
Video: Still Corners – “Endless Summer”
Ιodine
Video: Madonna – ‘Give Me All Your Luvin’
Οι Bad Company και οι Blue Cheer έρχονται
Video: Angel Haze – ‘Werkin Girls’
O πλαστογράφος Peter Hook
Listen Up: Low – “Stay” (Rihanna cover)
Electrelane
RockSound Festival 2008 Vol ΙΙ στο Κύτταρο
Boban Marković Orchestra (Half Note, Aνακατωσάρια)
Listen Up: 13 & God – ‘Its Own
‘Who’s gonna tell Juliet?’ – το νέο άλμπουμ
Τριλογία από τους Oneida
Gruff Rhys
Κερδίστε προσκλήσεις για την συναυλία των Recoil στο