Εάν το “Only Fools and Horses” μεταδιδόταν αυτή την εποχή, όλοι θα ασχολούμασταν με αυτή την τηλεοπτική σειρά φαινόμενο. Ίσως βέβαια και όχι, αφού ήταν πολύ ιδιαίτερα “αγγλική” για τον μέσο “αμερικανοτραφή” έλληνα τηλεθεατή.

Παρ’όλα αυτά, από το 1981 έως το 2003 υπήρξε το σημαντικότερο και πιο επιτυχημένο βρετανικό sitcom, αρχικά με τις 7 κανονικές σεζόν και στη συνέχεια με τα ετήσια “Special” επεισόδια κάθε Χριστούγεννα, που αποτέλεσαν θεσμός της βρετανική τηλεόραση, πάντα στο BBC One.

Για να καταλάβουμε την επιρροή και την επιτυχία του “Only Fools and Horses” , το Special επεισόδιο του 1996 το είδαν 1/3 Βρετανούς (παραμένει το ρεκόρ τηλεθέασης για τηλεοπτική σειρά).

O αρχετυπικός cockney απατεωνίσκος Del Boy Trotter που με κάθε κουτοπόνηρο τρόπο προσπαθεί να πιάσει την καλή, ο αγαθός αδερφός του Rodney και φυσικά ο παππούς τους, είναι οι βασικοί χαρακτήρες πάνω στους οποίους ο συγγραφέας και δημιουργός της σειράς John Sullivan έχτισε μία τηλεοπτική σειρά θεσμό – cult πλέον – για την βρετανική τηλεόραση και την βρετανική κουλτούρα.

Ο John Sullivan έφυγε σήμερα Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών, και εάν δεν τον γνωρίζετε και ενδιαφέρεστε καλό θα ήταν να διαβάσετε τα αφιερώματα που σίγουρα θα γίνουν από τα βρετανικά ΜΜΕ αυτές τις μέρες, και για αρχή να δείτε και το παρακάτω clip μίας από τις πιο κλασικές στιγμές του “Only Fools and Horses”