Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των φετινών Βραβείων ΔΕΣΤΕ  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου και φιλοξενείται η έκθεση των 6 υποψηφίων καλλιτεχνών Γιάννη ΒαρελάΑναστασίας ΔούκαΕιρήνης Μίγα, Αλεξάνδρας ΜπαχζετσήΕυτύχη Πατσουράκη και Θεόδωρου Σταματόγιαννη.

Το Βραβείο απονεμήθηκε στην Αναστασία Δούκα για το έργο τηςLazy Suzan Not”

Συγκεκριμένα, η εξαμελής Κριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι:

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που συμμετείχαμε στην Κριτική Επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2011. Με την πάροδο των χρόνων, το Βραβείο ΔΕΣΤΕ έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και αποτελεί πρωταρχικό θεσμό για την ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το φετινό Βραβείο ΔΕΣΤΕ περιλαμβάνει μια δυναμική και ιδιαίτερα ποικιλόμορφη ομάδα καλλιτεχνών, των οποίων οι προβληματισμοί καλύπτουν το ατομικό και το συλλογικό, ενώ τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι εξίσου ποικίλα. Οι συζητήσεις μας με τους καλλιτέχνες ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και τους ευχαριστούμε για τις διορατικές τους επισημάνσεις.

Κατόπιν προσεκτικής μελέτης και μακράς συζήτησης, το φετινό Βραβείο ΔΕΣΤΕ απονέμεται στην Αναστασία Δούκα για το συνολικό έργο της. Τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της Δούκα αντλούν στοιχεία από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, των βιομηχανικών προϊόντων και κάθε μοντέλου γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας, τα οποία η καλλιτέχνις αναπτύσσει εκ νέου αποκαλύπτοντας ανεξαρτησία πνεύματος.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ “Η Αναστασία Δούκα εξετάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη διαδικασία, καθώς και κάθε μοντέλο γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας και τα παράγωγα αυτών: αρχιτεκτονικά στοιχεία και γεωγραφικούς χάρτες, αρχαίους πολιτισμούς και λαϊκά σύγχρονα είδωλα, πολύτιμα και καθημερινά αντικείμενα, ανθρώπινη ανατομία και ανατομία μηχανής, φαντασιώσεις και εξακριβωμένες θεωρίες. Κατασκευάζει συμπυκνωμένα αντικείμενα σε εξάρθρωση που φέρουν σε επίπεδα στοιχεία από τα παραπάνω. Κούφια καλούπια αναγνωρίσιμων αντικειμένων και συμμετρικά ξύλινα αναπτύγματα ενώνονται σε μια νέα μονάδα. Κάθε αντικείμενο/μονάδα αναζητά τον σκληρά κρυμμένο χρυσό στο εσωτερικό της γης ως τυχοδιώκτης.

 Η Αναστασία Δούκα παρουσίασε στο Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011 το έργο Lazy Suzan Not (2011), ένα μνημείο της προσπάθειας, μόνιμης ή προσωρινής, όταν όλο το σώμα του τυχοδιώκτη εργάζεται πυρετωδώς για ν’ αντλήσει χρυσό από το εσωτερικό της γης, ώστε να φτάσει στον κρυμμένο αποθηκευτικό χώρο. Πρόκειται για μία σκηνοθετημένη φέτα πλατφόρμας πετρελαίου όπου τα πράγματα τέμνονται χιαστί και κυκλώνονται. Νιπτήρες πατάνε σε σωληνώσεις, ξεβράζουν το νερό. Ένα σφύριγμα κενής φιάλης ακούγεται σε μικρή απόσταση από το κεφάλι. Η κατασκευή είναι έτοιμη να πάρει την στάση που ταιριάζει, προκειμένου να θηλυκώσει και να τεντωθεί από τον πυθμένα μέχρι τον ορίζοντα.”

Η Έκθεση και των 6 υποψήφιων έργων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2011.