«Η μυθοπλασία πλησιάζει σε βαθμό τρομακτικό την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι μια κατασκευή, κι ορισμένες φορές και αυταπάτη»
Ulrike Ottinger 

Την κινηματογραφίστρια Ulrike Ottinger επέλεξε το Ινστιτούτο Γκαίτε ως πρώτο τιμώμενο πρόσωπο για την νέα χρονιά, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει και παρουσιάσει το ξεχωριστό της έργο μέσα από ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα για μιά καλλιτέχνιδα που ανέκαθεν κινούνταν σε διάφορα καλλιτεχνικά πεδία είτε αυτός λέγεται κινηματογραφικός φακός είτε φωτογραφικός.

Η Ulrike Ottinger, γνήσια «απόφοιτη» της σχολής του Νέου Γερμανικού Σινεμά όπως αυτό καθιερώθηκε από το 1960 ως τα μέσα του 1980 (με κύριους εκφραστές πρόσωπα όπως ο Rainer Werner Fassbinder, ο Werner Herzog κ.α.) , είναι ουσιαστικά μία από τις πιό αναγνωρισμένες εκπροσώπους της εποχής αυτής μη αποδεχόμενη τα συμβατικά χαρακτηριστικά κινηματογράφησης της εποχής και παρουσιάζοντας έργα με μεγάλο εύρος. Από τις σουρεαλιστικές-θεατρικές και στυλιζαρισμένες-μη νατουραλιστικές δημιουργίες της έως τις εθνολογικές-ρεαλιστικές και από την μυθολογία ως το ντοκιμαντέρ.

Το κινηματογραφικό της έργο απαριθμεί ταινίες και ντοκιμαντέρ με κορυφαία στιγμή το Johanna D’Arc of Mongolia που γνώρισε διεθνή διάκριση και βραβεύσεις από φεστιβάλ όπως το Berlin International Film Festival και τα German Film Critics Association Awards. Παράλληλα ο φωτογραφικός φακός της Ulrike ταξιδεύει μαζί της σε κάθε κινηματγραφικό της βήμα από τον δυτικοευρωπαικό χώρο ως την άπω ανατολή και αποθανατίζει σκηνές που αναδεικνύουν το εθνογραφικό στοιχείο και την ευρωπαική κουλτούρα με έναν ποιητικό τρόπο.

Το αφιέρωμα του Ινστιτούτου χωρίζεται σε  6 ενότητες – En face, Mongolia, Theatrum Sacrum, Αγορά, Καθημερινότητα και Αρχιτεκτονική – με 56 φωτογραφίες, οι οποίες προέκυψαν παράλληλα με τα κινηματογραφικά της έργα ή προέρχονται από αυτά καθώς και τρείς κινηματογραφικές προβολές.

Τα έργα και οι ημερομηνίες προβολής τους :

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, 20:00
Freak Orlando (1981, 126´, κόπια 35mm)

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, 20:00
Johanna d´ Arc of Mongolia (1988-89, 165´, κόπια 35mm)

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, 19:00
Exil Shanghai (1997, 275´, κόπια 16mm)

Διάρκεια της έκθεσης: Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 έως Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012.

Ινστιτούτο Γκαίτε 
Διεύθυνση: Ομήρου 14-16 Τηλέφωνο: 210 3661 000
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 με 19:00
Σάββατο: 09:00 με 13:00

Είσοδος Ελεύθερη

www.goethe.de/athen

Διάβασε επίσης...
Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο
Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο " Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο" ξεκινά σήμερα και μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε , σε συνεργασία με το μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ . Όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο τύπου , " ο άλλοτε ηρωικός και άλλοτε σκοτεινός ρόλος της δημοσιογραφίας της πρώτης γραμμής παρείχε ...
Συνέχεια...
Δημοσιογράφοι στον κινηματογράφο