Riddles Of The Sphinx

Πέντε επανεκδόσεις διαχρονικών  άλμπουμ από το χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής που αξίζει και με το παραπάνω να θυμόμαστε από το 2013. Σε cd, βινύλιο και ψηφιακή μορφή.

 

VANGELIS – Blade Runner
[High Fidelity, πρώτη επανέκδοση σε βινύλιο / πρώτη έκδοση: 1994]

vangelis

Επιτέλους, μετά από χίλια μύρια κύματα τούτο το τοτέμ για ηλεκτρονικάριους και μη βρήκε το δρόμο προς τη βινυλιακή (με βάρος 180gr και κόκκινο χρώμα) του επανέκδοση, μετά από εκείνη που απλώθηκε σε τρία cd. Άξιζε τον κόπο η αναμονή, αφού ο ηλεκτρονικός λυρισμός του Βαγγέλη Παπαθανασίου (ή απλά Vangelis), που αγκάλιασε μουσικά τα κατηφή κινηματογραφικά καρέ επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott στο δεικτικό –και βασισμένο στο μυθιστόρημα Do Androids Dream Of Electric Sheep? του Philip K. Dick– Blade Runner του 1982, εξακολουθεί να ηχεί συγκλονιστικά ιδιαίτερος τριάντα και πλέον χρόνια μετά.

Η πηγαία φυσικότητα με την οποία ο Παπαθανασίου ψηλαφίζει μουσικά κάθε μεταβολή σε μια τεχνολογικά κι επιστημονικά ματαιόδοξη κοινωνία σε αποσύνθεση, όπου οι διακρίσεις πληθαίνουν, τα χάσματα διευρύνονται, η κρίση ηθικής και αξιών  της καθημερινότητας υποκινείται μέσω απολυταρχικών πρακτικών, αφοπλίζει. Κι αρθρώνει μια συνθετική άποψη με διάχυτο ρομαντισμό, εγκλωβίζοντας ένα συμφωνικής χροιάς ηλεκτρονικό σύμπαν σε κομμάτια πολλαπλών αναγνώσεων και νοημάτων. Οι  αναφορές του score απαντώνται και σε προηγούμενες δουλειές του Βολιώτη δημιουργού, οι οποίες ακουμπούσαν αφενός στην πρώιμη και 70s electronica των πάσης φύσεως συνθεσάιζερ και αφετέρου σε ένα μεταμοντέρνο περιβάλλον κλασικότροπης δομής. Η ενιαία αισθητική του άλμπουμ λειτουργεί ευφυώς και εκτός κινηματογραφικών συνθηκών, και σε κάθε περίσταση είναι κομμάτι δύσκολο να συγκρατήσεις τις neo-noir αναπαραστάσεις του Ridley δίχως τις γενναιόδωρες σε μελωδική ευφορία βινιέτες του Vangelis.
* Εκτενής Κριτική / Ακούστε

 

MIKE RATLEDGE – Riddles Of The Sphinx
[Mordant Music, πρώτη επίσημη έκδοση σε βινύλιο και ψηφιακή μορφή]

Mike Ratledge

Έπρεπε να παρέλθουν 36 ολόκληρα χρόνια, ουτώς ώστε να κυκλοφορήσει και επισήμως –εκτός σινεφίλ περιβάλλοντος– η ενδοσκοπική ηχητική πλαισίωση που επεφύλαξε o Mike Ratledge για το φεμινιστικού χαρακτήρα αβάν-γκαρντ φιλμ  Riddles Of The Sphinx των Peter Wollen και Laura Malvey. Στην ουσία μια παράθεση επαναλαμβανόμενων μοτίβων από αναλογικά συνθεσάιζερ (Moog και ARP μεταξύ άλλων) που υπνωτίζουν και υποβάλλουν το δέκτη σε τριπαριστές διαθέσεις. Μέσα από την αληθινά πολυσχιδή ευφυΐα του εν λόγω βρετανού μουσικού, ο οποίος μεσουράνησε προηγουμένως όντας ένας εκ των σπουδαίων Soft Machine μέχρι το 1976. Ένα έτος, στο οποίο χρονολογείται η αφετηρία της εκτός γκρουπ πορείας του, στην οποία συγκαταλέγονται δύο ακόμη κινηματογραφικά scores όπως και αξιόλογα ηχογραφημένα εγχειρήματα που πραγματοποιήθηκαν σε σύμπραξη με τον Karl Jenkins, επίσης μέλος των Soft Machine, με το LP ιδιόμορφης ηλεκτρονικής/ντίσκο ποπ Push Button να ξεχωρίζει.

Οι δέκα συνθέσεις (“Sequence” 1-10) που απαρτίζουν αυτό το «άχαστο» δημιούργημα, ιχνηλατούν κατά αφοπλιστικό τρόπο το φάσμα του ήχου με τα πάσης φύσεως εφέ και τα φίλτρα να ξεπροβάλλουν από τα πληκτροφόρα όργανα. Στις εμπνεύσεις του Ratledge συναντά κανείς μια προοδευτική αντίληψη περί των ηλεκτρονικών μέσων, η οποία προσεγγίζει με ελεγχόμενο και ολίγον φειδωλό τρόπο το prog παρελθόν του. Εν μέσω των επίμονων αυτοσχεδιαστικών κινήσεών του μπροστά από τα πλήκτρα και τα controllers, εμφανίζεται μια γυναικεία παρουσία που αφηγείται αφαιρετικά εντείνοντας την θριλερική αίσθηση που εντυπώνει το OST. Πρώιμη ηλεκτρονική θεώρηση (Terry Riley κλπ), kraut και κοσμικές 70s καταστάσεις, και βρετανικές prog rock θύμησες συγκροτούν το προκείμενο διεισδυτικό αριστοτέχνημα, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.
* Ακούστε       

 

STATUES IN MOTION – Statues In Motion
[Geheimnis Records, πρώτη επανέκδοση σε βινύλιο / πρώτη έκδοση: 1983]

Geheimnis Records

Παρόλο που επικράτησε σύγχυση γύρω απ’ τα πρόσωπα που στελέχωσαν τούτο το μουσικό πλήρωμα, μιας και στα credits του δίσκου αυτά εμφανίζονται με τη μορφή ψευδωνύμων, οι ύστερες της κυκλοφορίας πληροφορίες αναφέρουν ως σύστασή του το τρίο Βασίλης Παλαιοκώστας (σύνθεση-όργανα-ενορχήστρωση), Ηλίας Μητσάκης (στίχοι-παραγωγή) και Γιώργος Δαλαμπίρας (σύνθεση-φωνή-όργανα-στίχοι-ενορχήστρωση). Ο Παλαιοκώστας επιλέγει να εκτεθεί με το προσωνύμιο Billy Knight μετά το Billy Lord που είχε στους ιστορικούς Παρθενογένεσις, ενώ οι Μητσάκης και Δαλαμπίρας καταγράφονται με τα παραπλανητικά Elli Kane και Alvin Dean αντίστοιχα.

Για να αντιληφθεί κανείς την αξία αυτής της επανέκδοσης από την δραστήρια Geheimnis Records, πρέπει να εξετάσει το πόσο εντός κλίματος και συνθηκών στάθηκε το πρώτο και έσχατο δείγμα γραφής των Statues In Motion όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει σε μερικές εκατοντάδες αντίτυπα πριν από μια τριανταετία (πρέπει να σημειωθεί, ότι έκτοτε αποτέλεσε ένα από τα εξαφανισμένα LPs της εγχώριας δισκογραφίας). Προτού, λοιπόν, συμπληρωθεί το πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘80 και το κατευθυνόμενο από τη βρετανική synth pop ορμή ρεύμα εκβάλει εκτεταμένα ανά την Ευρώπη, τούτο το μυστηριώδες σχήμα αποτύπωσε την καταχνιά του σε 39 λεπτά. Με στυλοβάτες τις έξοχες ρυθμικές εξάρσεις (με μπασοκίθαρα που εκλύουν μετά-πανκ αύρα), τις γεμάτες ποπ ευδαιμονία μελωδίες των synthesizers, τις λάγνες φωνητικές τοποθετήσεις. Όσο προχωράς στον πυρήνα των συνθέσεων σε περιβάλλει μια δραματική ένταση, η οποία ελλοχεύει απ’ τις πρώτες νότες. Μια χαρμολύπη εξοπλισμένη με μια σκοτεινή κι ευάλωτη πτυχή, υπό το πρίσμα εννιά ηλεκτρονικών ρέκβιεμ για την απεραντοσύνη της ανθρώπινης φύσης. Με θεματολογία που απορρέει απ’ το συνηθισμένο και το γκροτέσκο, το καθημερινό και το παράδοξο, και συνταρακτικές συνθέσεις όπως το “Future Myth”, το “Autumn In Paris”, το “Let’s Face The Heroes”…
* Εκτενής Κριτική Ακούστε

 

ΤΗΕ SPACE LADY – The Space Lady’s Greatest Hits
[Night School, πρώτη έκδοση σε cd/βινύλιο/ψηφιακή μορφή]

space lady's greatest hits

Θα μπορούσε κάτω από τον τίτλο της συλλογής να κείτεται η εξής υποσημείωση: Αυτή,  το keyboard της και οι απέραντες διαδρομές τους… Κι αυτό, διότι η Susan Dietrich με απαρχή τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έως εκείνη του ‘90 επεδίωξε να βγάζει τα προς το ζην, για να στηρίξει οικονομικά και την οικογένειά της, ερμηνεύοντας συνθέσεις άλλων δημιουργών σε δρόμους της Βοστώνης και του Σαν Φρανσίσκο, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη-συνταξιδιώτη της ένα Casiotone keyboard. Κυρίως με το διόλου τυχαία υιοθετημένο Space Lady προσωνύμιο –που παραμέρισε εύκολα το Suzy Soundz– γύριζε σοκάκια και πολυσύχναστες περιοχές αποσπώντας ως επί το πλείστον επιδοκιμασίες και έκπληξη.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά από εκείνες τις εμφανίσεις της με αμφίεση που προσιδιάζει αρκετά σε θεά της αρχαιότητας (Ελληνίδα και μη), συγκεντρώνονται ηχογραφήσεις της από τα ‘90s, ζωντανές και μη, ορισμένες από τις οποίες είχαν προηγουμένως καταγραφεί σε κασέτα, ψηφιακή μορφή, αλλά και πέρυσι σε 7” βινύλιο. Όλες τους, αντανακλούν τη διαστημική, διαγαλαξιακή χροιά που έφεραν οι αληθινά συγκινητικές επανεκτελέσεις κλασικών ποπ και ροκ τραγουδιών που επιχειρούσε, από το “Major Tom” του Peter Schilling και το “I Had To Much Too Dream (Last Night)” των Electric Prunes, μέχρι το “Born To Be Wild” των Steppenwolf. Εμπιστευόμενη τόσο μια φωνή που ηχεί γήινη και συγχρόνως απόκοσμη (με echo, delay ή χωρίς), οικεία και επουράνια, πάντοτε με αποθέματα γλυκύτητας, νοσταλγίας και μελαγχολίας, όσο και τα πλήκτρα του keyboard της που παρήγαγαν –με τη βοήθεια και των διάφορων controllers– φουτουριστικές συχνότητες. Σε lo-fi στιγμές, που θα ανασύρουν μνήμες από Silver Apples, Suicide, Laurie Anderson, ήρωες της κοσμικής γερμανικής electronica και ειδικότερα στους Έλληνες θα θυμίσουν κάτι από το άγγιγμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας της Λένας Πλάτωνος… Όσο για την παρακαταθήκη της Space Lady, παρατηρούμε πως δύναται να εντοπιστεί και σε καλλιτέχνες των ημερών μας, όπως ο John Maus και οι Laika. Βουτήξτε άφοβα!
* Ακούστε  

 

CRAIG LEON Nommos
[Superior Viaduct, πρώτη επανέκδοση σε βινύλιο / πρώτη έκδοση: 1981]

Nommos

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να βάλει τα πράγματα σχετικά με την καλλιτεχνική αξία και το εκτόπισμα του Craig Leon στη σωστή τους διάσταση, δεν οφείλει να αναφερθεί μονάχα στην συνεισφορά αυτού σε σπουδαία άλμπουμ όπως αυτά των Suicide, Ramones, The Go-Betweens, Blondie, Chameleons, The Fall, Richard Hell και Jeffrey Lee Pierce από το πόστο του παραγωγού. Οφείλει και να επισημάνει πως τουλάχιστον τα δύο πρώτα του προσωπικά άλμπουμ (από τη σκοπιά του δημιουργού), δηλαδή τα Nommos και Visiting, αποτελούν υποδειγματικές περιπτώσεις industrial ηχογραφημάτων, φανερώνοντας και στοιχεία μιας ambient φυσιογνωμίας που επιτυχώς αποπειράται να τους «εμφυσήσει» ο εμπνευστή τους. Το πρώτο εξ αυτών έχουμε την τύχη να το απολαμβάνουμε και πάλι σε φυσική μορφή, μέσα από το φορμά του βινυλίου.

Το Nommos, λοιπόν, συνιστά ένα μουσικό ντοκουμέντο συναρπαστικό και ορθάνοιχτο σε ερμηνείες, στο οποίο αποτυπώνονται διαμέσου μιας λιτής συνθετικής οδού αιθέριες μελωδίες, διαπεραστικοί βόμβοι και drones, «πλαστικοί» ρυθμοί… Στη διάρκεια των πέντε οργανικών μερών που σχηματοποιούν το σύνολο και προέρχονται από αναλογικά synths, ο Leon μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον μεταλλικό, τραχύ και αιχμηρό ήχο που παραπέμπει σε εκείνον των Suicide και τον οποίο αφουγκραστήκαμε εν μέρει στη μετά-πανκ περίοδο (βλέπε λ.χ. τις «αποστειρωμένες», «ξέρες»  και «νοσηρές» παραγωγές του Martin Hannett για τους Joy Division). Εντούτοις, δεν ξεχνά στιγμή το κοσμικό «νέφος» των 60s και 70s ηλεκτρονικών παραγωγών (συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που κατάγονται από τη Γερμανία, όπως αυτές των Cluster), καθώς και την τελετουργική αύρα της αφρικανικής ρυθμολογίας, η οποία προσέδωσε από τα 70s ένα tribal στίγμα σε electronica, new age κλπ έργα της δυτικής μουσικής. Καταθέτοντας, εν τέλει, ένα πόνημα που «συμπεριφέρεται» σαν ζωντανός οργανισμός, αφού δείχνει διαρκώς να αναπνέει, να κινείται και να αλληλεπιδρά με το χώρο γύρω του…
* Ακούστε

 

Διάβασε επίσης...
10 Χρόνια “Rounds”
Δέκα χρόνια από το απόσταγμα καλλιτεχνικής ιδιαιτερότητας του Four Tet, κι εκείνα τα λεπτοσμιλεμένα και πολυσυλλεκτικά σε ρυθμούς και μελωδίες μοτίβα του Rounds, δεν λένε να ξεκολλήσουν από το νου. Ενίοτε,  καθώς ακούω το Rounds ρίχνω κλεφτές ματιές στην ημερομηνία. Κι αυτή η αντίδραση απορρέει από την ανικανότητά μου να αντιλαμβάνομαι ...
Συνέχεια...
Βασίλης Αβδελάς – “The End Is The Beginning”
Το δεύτερο προσωπικό δημιούργημα του Βασίλη Αβδελά, πιστοποιεί πως η καλλιτεχνική φαντασία του τελευταίου σφύζει όταν αυτός αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου να την απλώσει στη διάρκεια ενός μουσικού άλμπουμ. Η παραπάνω άποψη πρωτοεμφανίστηκε προ διετίας, όταν ο εν λόγω συνθέτης εξέδωσε ανεξάρτητα το ντεμπούτο του The Beneficial Influence Of Non Reality, παρόλο ...
Συνέχεια...
Diaries of A Film Buff #13
Aν ισχύει πως ό,τι κάνει κάποιος την πρώτη μέρα του χρόνου θα το κάνει για όλο το έτος, τότε ένα είναι το σίγουρο πως θα βλέπω ταινίες μανιωδώς και το 2014. Μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη βδομάδα του 2014 όμως, έχουμε αρκετές και καλές ταινίες που έχουν μείνει από το ...
Συνέχεια...
Greek2Speak: Statues In Motion – Statues In Motion
Συχνό φαινόμενο στα εναλλακτικά μουσικά κιτάπια της χώρας μας, η φήμη στα όρια του cult που απολαμβάνουν καλλιτέχνες και σύνολα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται εν μια νυκτί, αφήνοντας εντούτοις στο διάβα τους προικισμένες καλλιτεχνικές προτάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται αναντίρρητα οι Statues In Motion. Σχεδόν τριάντα χρόνια κύλησαν στο κοντέρ ...
Συνέχεια...
Vangelis Katsoulis – The Sleeping Beauties
Δημιουργός με οξυδέρκεια πνεύματος, η οποία δοκιμάστηκε μέσα στο χρόνο και βγήκε αλώβητη από τις κατά καιρούς καταθέσεις του. Από την τζαζ αντίληψή του στην ηλεκτρονική και ακόμη παραπέρα… Πιάνοντας κανείς το νήμα της παρουσίασης του έργου ενός δημιουργού με το διαμέτρημα του Βαγγέλη Κατσούλη, μπορεί πανεύκολα να υποπέσει σε μεγαλόστομους ...
Συνέχεια...
New Adventures In Hi-Fi vol.39
Ποιες δημοτικές, ποιες ευρωβουλευτικές εκλογές…τίποτα. Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο μηδενικό μπροστά στο Γιο Του Πατριάρχη που μας ευλόγησε με την αισθητική του στο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής... (Προσοχή: αφού το δεις, τα μάτια σου θα αυτοκαταστραφούν σε 15 δευτερόλεπτα).  Άχρηστη Κυκλοφορία: Coldplay – Ghost Stories __________________________. Συμπλήρωσε το κενό όπως θες. ...
Συνέχεια...
Fragile Balloon – Lamprophonies
Nτεμπούτο άλμπουμ από έναν Εδεσσαίο –με έδρα τη Θεσσαλονίκη– δημιουργό, ο οποίος έχοντας αφομοιώσει ταλαντώσεις από ένα ευρύ φάσμα ιδιωμάτων στον χώρο της electronica, τις μετασχηματίζει ενσωματώνοντας τες σε ένα (τουλάχιστον) αξιόλογο ηχητικό τριπάκι… Μια από τις πλέον ευχάριστες απόρροιες της εκτεταμένης ύφεσης που απλώθηκε από πάππου ως πάππου (κι όχι ...
Συνέχεια...
Introducing… Χρήστος Χριστοδούλου
Κινείται με άνεση μεταξύ μουσικών ιδιωμάτων και κάθε φορά που ξεπροβάλλει έχει και κάτι καινούργιο να μας εκμυστηρευτεί. Είναι ο Χρήστος Χριστοδούλου και συνηθίζει να μας στέλνει ηχητικά μηνύματα από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Οι εμπνεύσεις του Χρήστου Χριστοδούλου (ως Chris Christodoulou θα τον αναζητήσετε στα ...
Συνέχεια...
Κινηματογραφικά Soundtracks Ηλεκτρονικής Μουσικής Μέρος Β’
... Και η κινηματογραφική εξερεύνηση συνεχίζεται... (εδώ το Α' μέρος) John Carpenter & Alan Howarth - Escape From New York [1981, ταινία του John Carpenter] Όταν στο τραπέζι πέφτει το όνομα του John Carpenter, ακαριαία ξεπροβάλλουν οι θύμησες από τα Escape From New York, The Thing, Halloween, Assault On Precinct 13 και The ...
Συνέχεια...
Film: Μια ανεξάντλητη πηγή οπτικοηχητικών σημάτων
Με αφορμή την επανακυκλοφορία του δίσκου Persona σε βινύλιο απ’ την Inner Ear, καταφθάνει η αποτίμηση της πολυετούς πορείας των Aθηναίων Film μέσα απ’ τα σημεία που καθόρισαν τον ηχητικό τους ορίζοντα και διέγραψαν μια τροχιά προς την πλήρη ενοποίηση των εκφραστικών τους μέσων… Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στο εγχώριο ...
Συνέχεια...
Greek2Speak: This Fluid – Flud
Κάθε που γυρίζεις σελίδα σελίδα το παραγνωρισμένο μουσικό παρελθόν της ημεδαπής, εντυπωσιάζεσαι με την πληθώρα των ηχογραφημάτων που θα έπρεπε να κοσμούν οποιαδήποτε ορθώς “ενημερωμένη” δισκοθήκη. Καρφώνοντας βλέμμα και προσοχή στο 1997, διασταυρώνεσαι με το δισκογραφικό ποδαρικό των καλλιτεχνικά ανήσυχων This Fluid. Ενός σχήματος που διάλεξε απ’ την εκκίνηση των ...
Συνέχεια...
Lowtronik – Cuts, Edits, Versions
Με το παρωνύμιο Lowtronik στεγάζει τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες ο Γιώργος Ραμαντάνης, εκδηλώνοντας εδώ και μερικά χρόνια αρετές και προθέσεις. Κι ο παρθενικός σόλο δίσκος αυτού, συνιστά μια ανέλπιστη άφιξη στις τάξεις της εγχώριας κι όχι μόνο ηλεκτρονικής πραγματικότητας. Η σταδιοδρομία του Lowtronik περιτριγυρίζεται από μια συνεχή επαφή με τον ηχητικό ...
Συνέχεια...
Wonky Doll and the Echo – “Pleasant Thoughts”
Η ετυμηγορία περί του ύφους των Wonky Doll and the Echo προκύπτει με τις αρχικές, βεβιασμένες ίσως, ακροάσεις. Υφίσταται, εντούτοις, μια σειρά λόγων για τους οποίους οφείλει κανείς να προβεί σε περαιτέρω συλλογισμούς. Κι αυτοί είναι ευθέως συνυφασμένοι με τα τραγούδια του παρθενικού δισκογραφικού τους κατασταλάγματος, που τιτλοφορείται ως Pleasant ...
Συνέχεια...
30 Χρόνια “Blade Runner”
Ο ηλεκτρονικός λυρισμός του Βαγγέλη Παπαθανασίου που αγκάλιασε μουσικά τα κατηφή κινηματογραφικά καρέ του Ridley Scott, εξακολουθεί να ηχεί συγκλονιστικά ιδιαίτερος τριάντα χρόνια μετά. Η απόπειρα διάκρισης ορισμένων εκ των αντιπροσωπευτικότερων στιγμών μιας πολυετούς και πολύκροτης σταδιοδρομίας, μπορεί μοιραία να αποβεί άκαρπη. Σε περίπτωση που εστιάσει κανείς στην αστείρευτη καλλιτεχνικά παρακαταθήκη του ...
Συνέχεια...
45 Χρόνια Silver Apples
Βυθισμένοι μονίμως σε μια ψυχεδελική δίνη, οι Silver Apples έσπειραν παραισθητικές συχνότητες και θέρισαν τους καρπούς των εμπνεύσεών τους στην ηχητική έκβαση ενός άλμπουμ, που αποτελεί θεμέλιο electro-rock λίθο μέχρι και σήμερα. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και ένα παραληρηματικό ντουέτο από το «Μεγάλο Μήλο» βάλθηκε να επεκτείνει τις ...
Συνέχεια...
Download This: Various Artists – [Unclassified] by Adult Swim
Η αλήθεια είναι το αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι Adult Swim (μέσω του Cartoon Network στις Η.Π.Α.) μας έχει καλομάθει με το να μας προσφερεί συχνά - πυκνά εξαιρετικές μουσικές και μάλιστα για δωρεάν download, βλέπε για παράδειγμα το πρόσφατο καλοκαιρινό Adult Singles Program 2011 ή παλαιότερα την συλλογή Warm And Scratchy. Αυτό κάνει ...
Συνέχεια...
Επανακυκλοφορεί το άλμπουμ-αποκάλυψη των Statues In Motion
Για το γηγενές τριο των Statues In Motion και το μοναδικό άλμπουμ που άφησαν στα μουσικά δρώμενα της χώρας, τα είχαμε πει προ δεκαμήνου σε μια εκτενή αναδρομή μέσα από τη στήλη Greek2Speak. Το εν λόγω δισκογραφικό πόνημα του 1983 κυκλοφορεί ξανά εκεί έξω και πάλι σε βινύλιο, σε μια ...
Συνέχεια...
Still Gramophone – Phonophobia
Όταν ο διάλογος με το παρελθόν καρποφορεί σε ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα του σήμερα, τότε το σύγχρονο αποκτά επιπρόσθετα θέλγητρα αφομοιώνοντας και αξιοποιώντας τις διδαχές του χθες. Τέτοιες σκέψεις καταφθάνουν στο νου τη στιγμή που από τα ηχεία ακούγεται το Phonophobia των Still Gramophone. To παρόν σχήμα οραματίζεται και εκφράζεται έχοντας ως ...
Συνέχεια...
Pan Pan – Μια λεωφόρος μόνο για σένα
Η ακολουθία νοημάτων στα άλμπουμ του Pan Pan - Παναγιώτη Πανταζή στη «στεγνή» πραγματικότητα - θέλγει σχεδόν αβίαστα. Ο λόγος απλός και απτός· ακούγεται απολαυστικά άμεσος και οικείος ο ειρμός του, παρόλο που όσα εκφέρει δεν άπτονται της καθημερινότητας όλων των αποδεκτών. Είτε μιλώντας για το στιχουργικό περιεχόμενο, είτε εν ...
Συνέχεια...
Primavera Sound 2011: Photostory, 26/05/2011
Φωτογραφικό ρεπορτάζ από την 1η ημέρα του Primavera Sound 2011
Συνέχεια...
“Το Σύνταγμα Της Ηδονής/Μίλτος Σαχτούρης”
Με πλειάδα ανάλογων εγχειρημάτων που δεν απέβησαν πάντοτε καρποφόρα, ο καθένας μπορεί να ρέπει προς την αναζήτηση της επόμενης απόπειρας, που θα φορέσει καίρια μουσικότητα σε ένα σώμα αμιγώς ενδοσκοπικής ποίησης. Και τα λόγια του Μίλτου Σαχτούρη, που εσαεί θα εκπέμπουν κάτι το υπερβατικό, σχεδόν απόκοσμο αλλά την ίδια στιγμή βαθιά ...
Συνέχεια...
Συλλογή με ακυκλοφόρητα τραγούδια από την εγχώρια σκηνή των 80’s ετοιμάζει η Geheimnis Records
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή ετοιμάζει η εγχώρια Geheimnis Records που προσανατολίζεται σε πιο σκοτεινούς ήχους είτε στις νέες κυκλοφορίες της, Wonky Doll and the Echo – Pleasant Thoughts, είτε στις επανεκδόσεις της, βλ. Ex Humans, Reporters, Statues In Motion, κλπ. H συλλογή, αναμένεται αρχές Δεκέμβρη αποκλειστικά σε βινύλιο (500 κομμάτια σε ...
Συνέχεια...
Epavlis Pavlakis – Χρίστος Λάσκαρης
Τούτη είναι η δεύτερη φορά που ο λόγος του Χρίστου Λάσκαρη περιβάλλεται μουσικά σε ολόκληρη τη διάρκεια ενός έργου. Εγχείρημα που αναλαμβάνει κατά μόνας ο Παύλος Βάκαλος, δίνοντας τα ηνία στον άλλο του εαυτό που ακούει στο Epavlis Pavlakis (Έπαυλις Παυλάκης). Είχε προηγηθεί το απόσταγμα καλλιτεχνικής αρτιότητας του Γιάννη Μουρτζόπουλου, ...
Συνέχεια...
Greek2Speak: Λένα Πλάτωνος – Μάσκες Ηλίου
Όταν το όνομα της Λένας Πλάτωνος πέφτει στο τραπέζι, στριφογυρίζουν στο νου πληθώρα σκέψεων αναφορικά με την παρακαταθήκη της. Είμαι πλέον πεπεισμένος, πως για να ανοίξει διάπλατα κανείς τις ψυχοπνευματικές του αγκάλες σε οτιδήποτε φέρει την υπογραφή της Ηρακλειώτισσας δημιουργού, θα ήταν φρόνιμο να διατρέξει πρωτίστως και προσεκτικά το σύνολο ...
Συνέχεια...
10 Χρόνια “Neon Golden”
Η ευαισθησία των Notwist ντύνεται με ηλεκτρονικό πανωφόρι και εξακολουθεί να ηχεί συγκλονιστικά απαραίτητη δέκα έτη μετά. “You know this place, you know this gloom?/ We've been here before/ When life is a loop, you're in a room without a door” ψελλίζει ο Markus Acher των Notwist, καθώς γλιστρά στις γλυκόπικρες ...
Συνέχεια...
Boards Of Canada – Tomorrow’s Harvest
Boards Of Canada συνέχεια στο mixtape, μετά την αναδρομή στο Music Has The Right To Children που τους εδραίωσε καλλιτεχνικά, καταφθάνει και η κριτική του νεοφερμένου τους άλμπουμ Tomorrow’s Harvest. Κι οι συζητήσεις που πυροδοτήθηκαν ήδη γύρω από αυτό, έχουν τελικά σαφή λόγο ύπαρξης. Από τις πρώτες κιόλας ώρες(!) που το ...
Συνέχεια...
At The Crossroads
Συγκεντρώνοντας ορισμένες (μόνο) αξιόλογες περιπτώσεις καλλιτεχνών και σχημάτων, που συνέβαλαν αποφασιστικά στο αντάμωμα ελληνικής μουσικής παράδοσης και ξενόφερτων ηχητικών προσανατολισμών. Διασχίζοντας τις δεκαετίες στα καθ’ ημάς, παρατηρούμε πότε εμβρόντητοι και άλλοτε με χασμουρητά τα δυτικά και λοιπά καλλιτεχνικά ήθη να συναντούν την παράδοσή μας. Από τα σπάργανα της προηγούμενης κιόλας εκατονταετίας, ...
Συνέχεια...
Free Entrance Gigs από την CTS Productions!
Για τον Μάη, που μόλις ξεκίνησε, η CTS Productions έχει να σας προτείνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες συναυλίες που θα λάβουν χώρα όλες στο Τώρα K44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι) και μάλιστα με δωρεάν είσοδο! Μια πάρα πολύ ωραία κίνηση εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας και ελπίζουμε σαφώς να βρει την ανταπόκριση ...
Συνέχεια...
Filtig – “ΘεοδωΡάκος”
Μακριά από λογικές, που θέλουν τις πολιτισμικές κληρονομιές ανέγγιχτες και παγιωμένες παρακαταθήκες στο πέρασμα των ετών, κινούνται καλλιτεχνικά δημιουργήματα όπως αυτό του Φίλη Ιερόπουλου. Ενός μουσικού/παραγωγού/ερμηνευτή…, ο οποίος κυκλοφορεί εκεί έξω με ποικίλα σύνολα (λ.χ. Χρώματα, Cloudcub, Κασετίνα)  και προσανατολισμούς, συνοδευόμενος απ’ το προσωπικό του παρωνύμιο Filtig. Στις σελίδες της δεκατετραετούς ρότας ...
Συνέχεια...
10 Χρόνια “Rounds”
Βασίλης Αβδελάς – “The End Is The Beginning”
Diaries of A Film Buff #13
Greek2Speak: Statues In Motion – Statues In Motion
Vangelis Katsoulis – The Sleeping Beauties
New Adventures In Hi-Fi vol.39
Fragile Balloon – Lamprophonies
Introducing… Χρήστος Χριστοδούλου
Κινηματογραφικά Soundtracks Ηλεκτρονικής Μουσικής Μέρος Β’
Film: Μια ανεξάντλητη πηγή οπτικοηχητικών σημάτων
Greek2Speak: This Fluid – Flud
Lowtronik – Cuts, Edits, Versions
Wonky Doll and the Echo – “Pleasant Thoughts”
30 Χρόνια “Blade Runner”
45 Χρόνια Silver Apples
Download This: Various Artists – [Unclassified] by Adult
Επανακυκλοφορεί το άλμπουμ-αποκάλυψη των Statues In Motion
Still Gramophone – Phonophobia
Pan Pan – Μια λεωφόρος μόνο για σένα
Primavera Sound 2011: Photostory, 26/05/2011
“Το Σύνταγμα Της Ηδονής/Μίλτος Σαχτούρης”
Συλλογή με ακυκλοφόρητα τραγούδια από την εγχώρια σκηνή
Epavlis Pavlakis – Χρίστος Λάσκαρης
Greek2Speak: Λένα Πλάτωνος – Μάσκες Ηλίου
10 Χρόνια “Neon Golden”
Boards Of Canada – Tomorrow’s Harvest
At The Crossroads
Free Entrance Gigs από την CTS Productions!
Filtig – “ΘεοδωΡάκος”