Το Φεστιβάλ είναι κυρίως κινηματογράφος, αλλά σίγουρα η τέχνη του κινηματογράφου εμπνέεται και εμπνέει τα εικαστικά. Περπατώντας στην βροχερή Θεσσαλονίκη, εκτός από τις πολλές και καλές ταινίες που μπορείτε να δείτε, υπάρχουν και εκθέσεις που είναι συνδετικοί κρίκοι – με τον ένα ή άλλο τρόπο – με τα αφιερώματα αυτής της χρονιάς.

Φωτογραφία

GABRIEL FIGUEROA / ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΦΙΓΚΕΡΟΑ, «1/24 του δευτερολέπτου»

Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος, ξεκίνησε να φωτογραφίζει στην εφηβεία και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Δούλεψε στο Μεξικάνικο σινεμά, αλλά και στο Hollywood, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα του κινηματογραφικού κόσμου της χώρας του, διαμορφώνοντας μαζί με συναδέλφους του το στυλ του Μεξικανικού κινηματογράφου από το ’40 ως το ’60.

Η έκθεση αποτελείται από 40 ασπρόμαυρα καρέ, κινηματογραφικά φωτογράμματα, αποκατεστημένα και μεγεθυμένα από τον γιο του, Γκαμπριέλ ΦΙγκερόα Φλόρες, στα οποία αποτυπώνεται η εικονοπλαστική δύναμη του καλλιτέχνη. Στα φωτογράμματα αυτά συλλαμβάνει με το φακό του το μεξικανικό τοπίο και τις πτυχές των ανθρώπων του: το φόβο, την αγάπη, την αναμονή, την αγωνία, τη θλίψη μέσα από περίτεχνες ενορχηστρώσεις του φωτός και της σκιάς.

► Γενί Τζαμί ▪ 13 – 28 Νοεμβρίου 2008 (Αρχαιολογικού Μουσείου 30) ▪ 10.00-22.00

ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, «Ο ταξιδιώτης της μνήμης»

Ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας στον οποίο υπάρχει αφιέρωμα φέτος, παρουσιάζει ντοκουμέντα της κινηματογραφικής του διαδρομής μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι ταινίες του, γυρισμένες όλες στην Ρωσία, διατηρούν έντονη την ελληνικότητα τους, και είναι έντονα πολιτικοποιημένες. Οι φωτογραφίες αυτές, βλέπουμε μέσα από τα μάτις του, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο δημιουργός λειτουργούσε στο πλατώ. Λιτές και ασπρόμαυρες, οι φωτογραφίες περιγράφουν αποσπάσματα των ταινιών του, παρασκήνια των γυρισμάτων και τέλος, αρχειακό υλικό από την ζωή του.

► Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) ▪ 14 – 25 Νοεμβρίου 2008 ▪ 10.00-22.00 ▪ Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ▪ Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης ▪ Επιμέλεια: Μάριον Ιγγλέση, Γιώργος Νούνεσης ▪ Συντονισμός: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης.

Ζωγραφική

RUSTAM KHAMDAMOV / ΡΟΥΣΤΑΜ ΧΑΜΝΤΑΜΟΦ, «Αφθονία και Παρακμή»

thessΖωγραφική,σχέδια και 3 ταινίες

Στους πίνακες και τα σχέδια του βλέπουμε απαλές πινελιές που περιγράφουν ένα σώμα, μια κίνηση, παραλλαγές πάνω σ’ ένα αντικείμενο που επαναλαμβάνεται ως φετίχ, γυναίκες με γούνες, ημίφως όπου τα χρώματα πάλλονται και αστράφτουν και τέλος, οικείες αναφορές σε τόσο διαφορετικούς ζωγράφους όπως ο Ρέμπραντ, ο Κλίμτ, ο Βαζνετσόβ και ο Ρέπιν, όλα συντελούν στην δημιουργία του ενδόμυχου και πλούσιου κόσμου του Ρουστάμ Χαμντάμοβ.

Ταινίες:

Η Ζωή μου είναι στα Βουνά, Σοβιετική Ένωση 1967, (40΄)

Βασισμένη στο βιβλίο του Ουίλλιαμ Σαρογιάν (1908-1981) η ασπρόμαυρη διπλωματική εργασία του Χαμντάμοβ, με φόντο το παρίσι του 19ου αιώνα, περιγράφει πληθωρικά τις απλές χαρές της καθημερινής ζωής.

Άννα Καραμαζόφ, Σοβιετική Ένωση/Γαλλία 1991, (απόσπασμα 42΄)

Διανομή: Ζαν Μορό, Γελένα Σολοβέη, Νατάλια Λέμπλε

Μια γυναίκα (Ζαν Μορό) επιστρέφει στο Λένινγκραντ μετά από χρόνια σε στρατόπεδο και περιφέρεται σε εγκατελελειμένα κτήρια όπου γνωρίζει διάφορους ανθρώπους ξεχασμένους από τον χρόνο.

Ηχητικά Παράλληλα, Καζακστάν 2005, (65΄)

Ταινία-κοντσέρτο. Οπερατικές άριες εκτελεσμένες από τους Ρόζα Τζαμάνοβα, Έρικ Κουρμανγκάλιεφ, Μπιμπιγκούλ Τουλεγκένοβα, και Αράξια Νταβτιγιάν, με την Ρενάτα Λιτβίνοβα, την ντίβα του νέου Ρωσσικού Κινηματογράφου, ως «κυρία των τιμών». Όλες οι άριες είναι εκτελεσμένες στα Ρωσικά όπως στην Σοβιετική περίοδο: Ιβάν Σουζάνιν του Γκλίνκα, Μαντάμ Μπάτερφλάι και Τόσκα του Πουτσίνι, Ζωή και Αγάπη μιας Γυναίκας του Σούμαν, η Τραβιάτα του Βέρντι. Η δράση εξελίσσεται σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, σε μια καλύβα νομάδα και στις χιονισμένες στέπες του Καζακστάν, η αλλιώς «σ’ένα χώρο χωρίς χρόνο που ανήκει στην τέχνη». Τα πληθωρικά κοστούμια είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο τον Χαμντάμοβ με ετερόγενή υλικά και απέραντη φαντασία και χιούμορ.

► Μπέη Χαμάμ – Λουτρά Παράδεισος (Εγνατίας & Μητρ. Γενναδίου – Αριστοτέλους) ▪ 14 – 26 Νοεμβρίου 2008 ▪ 10.00-22.00

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, «Νερό Ι»

Στην Προβλήτα Α, εκεί όπου συνωστίζονται όλοι πριν μπούνε στις σκοτεινές αίθουσες, θα υπάρχει μια ομαδική έκθεση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εισαγωγικό σημείωμα για την έκθεση που ετοιμάζεται για τον επόμενο Μήνα στο Μουσείο Φωτογραφίας που θα ξεκινήσει τον θεματικό κύκλο εκθέσεων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Τα 4 Στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος. Το θέμα είναι το υδάτινο στοιχείο, και πως έχει προσεγγιστεί από φωτογράφους είτε ιστορικά είτε σύγχρονα.

► Προβλήτα Α΄(περιμετρικά των Αποθηκών Α΄ και Γ΄ – Λιμάνι)

Βίντεο – Mixed Media

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ, «Στην κόψη του ματιού»
Βίντεο+εγκαταστάσεις

Αυτά που γνωρίζουμε για τον Κωσταντίνο Γιάνναρη πολλά μιας και οι ταινίες του έχουν αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό. Τα έργα μικρού μήκους που παρουσιάζονται στην έκθεση συνιστούν, μαζί με την εισαγωγή στην κινηματογραφική γραφή του σκηνοθέτη, ένα αυτόνομο ποιητικό και εικαστικό σύνολο: Ο Ζαν Ζενέ πέθανε (1989), Τρώες (1989), Σιωπές (1990), Σ’ έπιασα να κοιτάς (1991), Βορείως της δίνης (1991), Μια θέση στον ήλιο (1994-95). Η έκθεση περιλαμβάνει, εκτός από τις μικρού μήκους ταινίες, αποσπάσματα πειραματικών βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται και η βραβευμένη του ταινία Από την άκρη της πόλης.

► Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, HELEXPO) ▪ 14 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2008 ▪ 10.00-22.00

Στο site Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε και άλλες εκθέσεις που θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του. Αξίζει να αναφέρουμε και την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ να ευαισθητοποιηθεί οικολογικά με την παρουσίαση ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, μέρος του έργου εν εξελίξει Πράσινοι Διάλογοι.

Τα Πράσινα Μονοπάτια ξεκινούν από το χώρο του λιμανιού, στην Αποθήκη Γ’ όπου ένα διαδραστικό έργο ανακύκλωσης στον 1ο όροφο σχηματίζεται και παίρνει μορφή από το κοινό. Στο ισόγειο, το Magnificent Revolutionary Bicycle Cinema από την Αγγλία ζητά από το κοινό να «τρέξει» τα 8 «σταθερά» ποδήλατα τα οποία δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τεθεί σε λειτουργία μια μηχανή προβολής.

Συνδετικός κρίκος όλων των εκδηλώσεων, μια εγκατάσταση της Δανάης Στράτου: Συνολικά 16 «οπτικά σκόπευτρα» οδηγούν το βλέμμα του διαβάτη σε αόρατα «πράσινα σημεία» μέσα στην πόλη: στην έκθεση Endart 4 & Pendulum του Κροάτη Ιβαν Λάντισλαβ Γκαλέτα στο χαμάμ στα Λουλουδάδικα (στην οδό Κομνηνών μεταξύ Τσιμισκή και Ελ. Βενιζέλου), στο αιωρούμενο ψάρι του γλύπτη Γιώργου Ευσταθουλίδη (στην Αγορά Μπαχαρικών), στην έκθεση ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη στην Αγορά Μπεζεστένι (Σκεπαστή αγορά Εγνατίας & Βενιζέλου – ημιόροφος) στον ρινόκερο της Μάριον Ιγγλέση (στο μπαρ εστιατόριο .ΕS στην οδό Φράγκων 2-4), για να περάσουν από τα Λαδάδικα για ένα βιολογικό πιάτο και τσικουδιά. Καταλήγουν ξανά στην Αποθήκη Γ’ στο περίπτερο και στις κάμερες του Πράσινου Διαλόγου όπου θα καταγράφονται οι σκέψεις του κοινού και νέες ιδέες όλων για ένα πιο «πράσινο» του φεστιβάλ.

► Επιμέλεια, σχεδιασμός: Μάριον Ιγγλέση, Αθηνά Λαμπρινίδου, Νίκος Παπακωνσταντίνου ▪ Συντονισμός:, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης.

Links
www.filmfestival.gr

Διάβασε επίσης...
Yves Klein (1928-1962)
Συμπληρώνονται φέτος 45 χρόνια από το θάνατο του Yves Klein, σε ηλικία μόλις 34 ετών, λόγω καρδιακής προσβολής. Σε σχέση με την σημασία και την επιδραστικότητα του έργου του να σημειώσουμε καταρχήν τον εύστοχο παραλληλισμό του Konstantin Bazarov, που παρατηρεί πως «όπως o Eric Satie στη μουσική, ο Yves Klein ...
Συνέχεια...
“Το λάθος” της Beetroot
Η Beetroot συστήνεται ως μία δημιουργική ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ως εδώ τίποτα το μεμπτό ή το εξωπραγματικό. Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν ξεκινάς να απαριθμείς τις τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία που έχει σ­­­υλλέξει στα 11 χρόνια λειτουργίας της στον χώρο του design. Τότε είναι που διαπιστώνεις ότι τα ...
Συνέχεια...
Μια μεγάλη συλλογή βλέπει για πρώτη φορά το φως της ημέρας
Στο Λονδίνο προσπαθούν να μάθουν να προφέρουν το όνομα Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η γκαλερί-μουσείο του Λονδίνου Whitechapel, ένας χώρος με τις καλύτερες περγαμηνές και μια πλούσια ιστορία στον χώρο της τέχνης, φιλοξενεί έργα από την συλλογή του.Και ενώ ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι γνωστός στα πάτρια εδάφη ως πρόεδρος του ΣΕΒ, στην ...
Συνέχεια...
Ο Χαλεπάς στην Εθνική Πινακοθήκη
Με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που φιλοξενεί το 90% περίπου των έργων του τιμά για πρώτη φορά η Εθνική Πινακοθήκη τον σημαντικότερο ίσως έλληνα γλύπτη των τελευταίων δύο αιώνων, τον Τήνιο ποιητή του μαρμάρου Γιαννούλη Χαλεπά (Πύργος Τήνου 1851-Αθήνα 1938). Στην έκθεση που φιλοξενείται από τις 6 Φεβρουαρίου στην Εθνική ...
Συνέχεια...
“Θαλασσινές Περιπλανήσεις” στην Σαντορίνη
Οι Αθήνα αδειάζει. Οι παραλίες γεμίζουν και ο παλμός μεταφέρεται στα νησιά τα οποία έλκουν σαν μαγνήτης τους ακούραστους επισκέπτες πάσης φύσεως, οι οποίοι με την σειρά τους κάνουν ότι μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το μοντέλο του παραθεριστή. Μαζί με την μαζική μεταφορά πληθυσμού όμως δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν την ...
Συνέχεια...
Έκθεση του Γιώργου Αυγέρου στην gallery Ζουμπουλάκη
Εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη, 19 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου η νέα έκθεση του Γιώργου Αυγέρου. Ο καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται εκτός Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά φιλοξενείται στην Αθήνα στην gallery Ζουμπουλάκη. O Γιώργος Αυγέρος συνδυάζει στα έργα του τη ζωγραφική με την γλυπτική και ...
Συνέχεια...
Games Without Frontiers στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο Θάνος Σταθόπουλος μας έχει συνηθίσει περισσότερο σε βιβλία. Είναι ένας αξιόλογος συγγραφέας με μια ιδιαίτερη αγάπη για την τέχνη. Ίσως για αυτό να ήταν τόσο ευχάριστη έκπληξη, το νέο ότι θα επιμεληθεί μια ομαδική έκθεση. Πάντα είναι πολύ πιο φρέσκο το μάτι ενός καλλιτέχνη όπως ο Σταθόπουλος, πολύ περισσότερο ...
Συνέχεια...
Άλλος για Wreckers Yard;
Αν θέλαμε να φανταστούμε μια πόλη ντυμένη με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις  καθ' όλο το μήκος της, τότε το ζωντανό παράδειγμα είναι εδώ και ακούει στο  όνομα Μελβούρνη. Η Μελβούρνη θεωρείται η πρωτεύουσα της street art και  Μέκκα των απανταχού writers καταφέρνοντας να συγκεντρώσει μερικά από τα  καλυτέρα κομμάτια που έχουν εμφανιστεί ποτέ ...
Συνέχεια...
Aναζήτηση του Μοντέρνου- Μετάβαση στην ελληνικότητα
Η έκθεση με έργα από τη συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη παρουσιάζει τέσσερις από τους σημαντικότερους ζωγράφους, που σε μια διαφορετική εποχή για την Ελλάδα, στα χρόνια δηλαδή του Μεσοπολέμου αναζήτησαν το μοντέρνο στην τέχνη τους, ταυτόχρονα όμως θέτουν και το ζήτημα της ελληνικότητας ως διακριτό χαρακτηριστικό(;) στα έργα τους. Οι ...
Συνέχεια...
Society (uncovered) @ Lightroom
Ξεχάστε το ισόγειο του Soul στην Ευριπίδου, και υποδεχτείτε το Lightroom, την ολοκαίνουρια γκαλερί των φωτογράφων της πόλης.Εγκαίνια αυτή την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, με την καταλληλότερη έκθεση για την περίσταση: Οι Σπύρος Στάβερης και Γεράσιμος Δομένικος αποκαλύπτουν με τον φωτογραφικό φακό τους την άλλη πλευρά των "κοσμικών γεγονότων", την άλλη ...
Συνέχεια...
BERNIER/ELIADES presents Marnie Weber
Η γκαλερί Bernier/Eliades ξεκινάει το φετινό της πρόγραμμα με την πρώτη ατομική έκθεση της Marnie Weber με τίτλο Saving the Farm. Η καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Λος Αντζελες, όπου και έχει σπουδάσει. Έχει στο βιογραφικό της πολλές σημαντικές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, όπως την πρόσφατη Sympathy for the ...
Συνέχεια...
Αντωνόπουλος – Γουλάκος – Μανουσάκης: «Άγιος Σεβαστιανός»
Ένα πρόσωπο, ο Άγιος Σεβαστιανός ο οποίος έζησε και εκτελέστηκε την εποχή του Διοκλητιανού υπερασπίζοντας την πίστη του, αιώνες τώρα δεν έχει πάψει να απασχολεί τόσο κορυφαίους Ευρωπαίους ζωγράφους, μεταξύ των οποίων οι Mantegna, Foppa, Botticelli, Holbein, Durer, Tiziano, El Greco, Caravaggio, van Dyck, Ribera, Zurbaran όσο και σύγχρονους καλλιτέχνες ...
Συνέχεια...
Μια Ιρανή μάγισσα της εικόνας στην Ελλάδα
Πριν περίπου 15 χρόνια, η Shirin Neshat παρουσίασε την σειρά φωτογραφιών με τίτλο Women of Allah. Απεικόνιζε γυναίκες με όπλα και λόγια από το Κοράνι σαν γραμμένα πάνω στις φωτογραφίες της με την μαγευτική Ιρανική καλλιγραφία. Αυτή ήταν και η πρώτη της ολοκληρωμένη εικαστική δουλειά. Η δουλειά της αναφέρεται σε ...
Συνέχεια...
Ο Μεγάλος Ύπνος του Θανάση Μουτσόπουλου
Δεν υπάρχουν και πολλά νέα πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τον Raymond Chandler παρά ότι ήταν μαέστρος του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο τίτλος αυτής της έκθεσης σε παραπέμπει στο εξαιρετικό φιλμ νουάρ βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Chandler, το The Big Sleep με το μαγευτικό ζεύγος Bacall-Bogart.Έχω δει την ...
Συνέχεια...
Η Bienalle λογοκρίνεται
Τις προάλλες μια φίλη μου καθηγήτρια μου έλεγε, με φοβερή θλίψη, πως κανένας μαθητής σε μια τάξη 30 παιδιών της Β’ Γυμνασίου δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη λογοκρισία. Όχι την ανάλυση, τη ρίζα της, την ιστορία της, ούτε καν τη σημασία της. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν οποιοδήποτε από αυτά τα παιδιά ...
Συνέχεια...
Εγκαίνια για την νέα έκθεση του Τάκη Διαμαντόπουλου (Προσοχή: Αλλαγή ημέρας εγκαινίων!)
Η εβδομάδα ξεκινάει με αρκετό glam με την νέα έκθεση του πολύ γνωστού Τάκη Διαμαντόπουλου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο Διαμαντόπουλος, από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρίσιμους φωτογράφους στην Ελλάδα, επανέρχεται με μια τολμηρή σειρά από γυμνά. Οι πρωταγωνιστές είναι αυτή τη φορά γυναίκες της τέχνης και του θεάτρου.Ο Διαμαντόπουλος έχει ...
Συνέχεια...
Live Graffiti Painting την Κυριακή στο Γκάζι
Αυτή την Κυριακή έχουμε έναν καλό λόγο για να βρεθούμε στο Γκάζι το μεσημεράκι...Από τις 16:00 έως αργά το βράδυ ο Alex Martinez από Λονδίνο θα επιδεικνύει τις ικανότητες σου στα σπρέι στο Bar Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44), ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πολυχώρο λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό του ...
Συνέχεια...
Art az says goodbye…for now!!!
Μετά από μια επιτυχημένη χρονιά ατομικών και δι-ατομικών εκθέσεων στο mommy bar and restaurant το on-line αρχείο Ελλήνων καλλιτεχνών artAZ αποχαιρετά την εικαστική σεζόν παρουσιάζοντας την πρώτη ομαδική έκθεση συνεργατών του. Θα δούμε ζωγραφική, φωτογραφία, εικονογράφηση και street art (rtm_one, yellowish) από πολλούς καλλιτέχνες που είναι μέλη του art az ...
Συνέχεια...
Εικαστική Ανασκόπηση 2008
Ξεκινάμε καταρχήν με την ελπίδα και την ευχή για το νέο έτος να ισχύσει το "κάθε πέρσι και χειρότερα". Ενώ το 2007 μπήκε αρκετά δυναμικά, με κάποιες εξαιρετικές εκθέσεις το 08 αφήνει μια μάλλον άνοστη γεύση...Καταρχήν όμως το 2008 μπήκε με μια ανακούφιση εφόσον και περάσαμε τον σκόπελο της πρώτης ...
Συνέχεια...
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζώρτζη στη Manifactura Gallery
Στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας της Αθήνας, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας πραγματοποιείται η έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Τζώρτζη RPS «Παπούα-Νέα Γουϊνέα 2006: Η αλήθεια της εικόνας», έως το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007 στη Manifactura Gallery. Παπούα - Νέα Γουϊνέα: "Φανταστείτε τον εαυτό σας να έχετε μόλις ...
Συνέχεια...
Γιάννης Ψυχοπαίδης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κική Δημουλά
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη και οι εκδόσεις Ίκαρος παρουσιάζουν από τη Πέμπτη 8 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2007, τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη νέα ανθολογία ποιημάτων της Κικής Δημουλά με τίτλο «Γιάννης Ψυχοπαίδης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚικήΔημουλά». Την ανθολόγηση των ποιημάτων έκανε ο ίδιος ο ζωγράφος ...
Συνέχεια...
Giving Head @ The Breeder
Ομαδική στην The Breeder με τέσσερις πολύ δυναμικούς καλλιτέχνες τους Uwe Henneken, Διονύση Καβαλλιεράτο, Παναγιώτη Λουκά και Mindy Shapero.Ο Καβαλλιεράτος καλλιτέχνης με έναν πολυμορφικό τρόπο παρουσίασης της δουλειάς του, δείνχει τα αναρχο-ποπ επιθετικά γλυπτά με φλουό χρώματα, τις «γκόθ» εγκαταστάσεις του (που είδαμε και στην έκθεση «Σε Ενεστώτα Χρόνο» στο ...
Συνέχεια...
Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2009
Τη Δευτέρα 18 Μαϊου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, επέλεξε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως τιμώμενο μουσείο για τη συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.Το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει την κεντρική εκδήλωση του εορτασμού με ...
Συνέχεια...
ART – ATHINA 2010
Παρά το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί κυρίως τον τελευταίο καιρό σχετικά με την οικονομία η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART-ATHINA είναι και πάλι εδώ για 16η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 καλλιτεχνών εκπροσωπώντας 58 αίθουσες τέχνης από 11 χώρες.Έτσι λοιπόν Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, ...
Συνέχεια...
O Stelarc και o Bruce Sterling στην Αθήνα
Δυο πολύ σπουδαίες προσωπικότητες της cyberculture δίνουν το παρόν σε διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Απριλίου 2007, 7:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ. στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2ος όροφος).Από τη μια ο Stelarc, ο κορυφαίος performer ο οποίος ...
Συνέχεια...
Hrair Sarkissian στην Kalfayan Galleries
Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου παρουσιάζεται η έκθεση 'Unfinished' του Hrair Sarkissian.Οι φωτογραφίες από την σειρά 'Unfinished' που παρουσιάζονται στην έκθεση, εστιάζουν στα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας ή απουσίας καθώς αυτά αποτυπώνονται στο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική.Ο Sarkissian δίνει έμφαση στην θεατρικότητα των 'γυμνών' αρχιτεκτονικών χώρων και μεταφέρει τον θεατή σε ...
Συνέχεια...
‘Here, Now’ της Μαρίας Ζερβού στο Κέντρο Σύγχρονης Ιλεάνα Τούντα
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007, στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Ζερβού με τον τίτλο «Here, Now».Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 17 Νοεμβρίου 2007. Η δουλειά της Μαρίας Ζερβού (βίντεο, σχέδια και φωτογραφίες) πραγματεύεται γόνιμες μεταφορές που αναφέρονται στο φύλο, ...
Συνέχεια...
Αλέξανδρος Βασμουλάκης – Το μέγεθος μετράει!
Όπως βγαίνεις από το σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι με πορεία προς τα ρακομελάδικα και τα μπαράκια του Ψυρρή, κοιτάς ακριβώς από πάνω σου στον πλαϊνό τοίχο μιας πολυκατοικίας. Εκεί στέκεται ένα από τα "μεγαλύτερα" δείγματα της ελληνικής street art στην Αθήνα. Σχετικά μικρό όμως όσον αφορά το σύνολο και ...
Συνέχεια...
Δωμάτια ξενοδοχείων γεμάτα τέχνη!
H διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης "Rooms" της γκαλερί Kappatos συνεχίζει και φέτος με την ομαδική παρουσίαση επιμελητών και καλλιτεχνών σε 25 δωμάτια ξενοδοχείου.Από την Πέμπτη 26 Νοέμβρη και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο "St George Lycabettus" στο Κολωνάκι θα μπορείτε να δείτε τις επιλογές επιμελητών, ιστορικών τέχνης, θεατρολόγων, χορογράφων ...
Συνέχεια...
Χαράσσω άρα υπάρχω!!!
Καλά δεν χρειάζεται τόσο μελόδραμα, αλλά η αλήθεια είναι πως πολύ σπάνια πλέον βλέπουμε νέους έλληνες καλλιτέχνες να ασχολούνται με το μέσο της χαρακτικής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ομαδική που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στον χώρο Upstair είναι μια πολύ καλή επιλο΄γη για επίσκεψη!Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν μπορεί να ...
Συνέχεια...
Yves Klein (1928-1962)
“Το λάθος” της Beetroot
Μια μεγάλη συλλογή βλέπει για πρώτη φορά το
Ο Χαλεπάς στην Εθνική Πινακοθήκη
“Θαλασσινές Περιπλανήσεις” στην Σαντορίνη
Έκθεση του Γιώργου Αυγέρου στην gallery Ζουμπουλάκη
Games Without Frontiers στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Άλλος για Wreckers Yard;
Aναζήτηση του Μοντέρνου- Μετάβαση στην ελληνικότητα
Society (uncovered) @ Lightroom
BERNIER/ELIADES presents Marnie Weber
Αντωνόπουλος – Γουλάκος – Μανουσάκης: «Άγιος Σεβαστιανός»
Μια Ιρανή μάγισσα της εικόνας στην Ελλάδα
Ο Μεγάλος Ύπνος του Θανάση Μουτσόπουλου
Η Bienalle λογοκρίνεται
Εγκαίνια για την νέα έκθεση του Τάκη Διαμαντόπουλου
Live Graffiti Painting την Κυριακή στο Γκάζι
Art az says goodbye…for now!!!
Εικαστική Ανασκόπηση 2008
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζώρτζη στη Manifactura Gallery
Γιάννης Ψυχοπαίδης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κική Δημουλά
Giving Head @ The Breeder
Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2009
ART – ATHINA 2010
O Stelarc και o Bruce Sterling στην Αθήνα
Hrair Sarkissian στην Kalfayan Galleries
‘Here, Now’ της Μαρίας Ζερβού στο Κέντρο Σύγχρονης
Αλέξανδρος Βασμουλάκης – Το μέγεθος μετράει!
Δωμάτια ξενοδοχείων γεμάτα τέχνη!
Χαράσσω άρα υπάρχω!!!