Το Φεστιβάλ είναι κυρίως κινηματογράφος, αλλά σίγουρα η τέχνη του κινηματογράφου εμπνέεται και εμπνέει τα εικαστικά. Περπατώντας στην βροχερή Θεσσαλονίκη, εκτός από τις πολλές και καλές ταινίες που μπορείτε να δείτε, υπάρχουν και εκθέσεις που είναι συνδετικοί κρίκοι – με τον ένα ή άλλο τρόπο – με τα αφιερώματα αυτής της χρονιάς.

Φωτογραφία

GABRIEL FIGUEROA / ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΦΙΓΚΕΡΟΑ, «1/24 του δευτερολέπτου»

Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος, ξεκίνησε να φωτογραφίζει στην εφηβεία και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Δούλεψε στο Μεξικάνικο σινεμά, αλλά και στο Hollywood, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα του κινηματογραφικού κόσμου της χώρας του, διαμορφώνοντας μαζί με συναδέλφους του το στυλ του Μεξικανικού κινηματογράφου από το ’40 ως το ’60.

Η έκθεση αποτελείται από 40 ασπρόμαυρα καρέ, κινηματογραφικά φωτογράμματα, αποκατεστημένα και μεγεθυμένα από τον γιο του, Γκαμπριέλ ΦΙγκερόα Φλόρες, στα οποία αποτυπώνεται η εικονοπλαστική δύναμη του καλλιτέχνη. Στα φωτογράμματα αυτά συλλαμβάνει με το φακό του το μεξικανικό τοπίο και τις πτυχές των ανθρώπων του: το φόβο, την αγάπη, την αναμονή, την αγωνία, τη θλίψη μέσα από περίτεχνες ενορχηστρώσεις του φωτός και της σκιάς.

► Γενί Τζαμί ▪ 13 – 28 Νοεμβρίου 2008 (Αρχαιολογικού Μουσείου 30) ▪ 10.00-22.00

ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, «Ο ταξιδιώτης της μνήμης»

Ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας στον οποίο υπάρχει αφιέρωμα φέτος, παρουσιάζει ντοκουμέντα της κινηματογραφικής του διαδρομής μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι ταινίες του, γυρισμένες όλες στην Ρωσία, διατηρούν έντονη την ελληνικότητα τους, και είναι έντονα πολιτικοποιημένες. Οι φωτογραφίες αυτές, βλέπουμε μέσα από τα μάτις του, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο δημιουργός λειτουργούσε στο πλατώ. Λιτές και ασπρόμαυρες, οι φωτογραφίες περιγράφουν αποσπάσματα των ταινιών του, παρασκήνια των γυρισμάτων και τέλος, αρχειακό υλικό από την ζωή του.

► Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) ▪ 14 – 25 Νοεμβρίου 2008 ▪ 10.00-22.00 ▪ Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ▪ Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης ▪ Επιμέλεια: Μάριον Ιγγλέση, Γιώργος Νούνεσης ▪ Συντονισμός: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης.

Ζωγραφική

RUSTAM KHAMDAMOV / ΡΟΥΣΤΑΜ ΧΑΜΝΤΑΜΟΦ, «Αφθονία και Παρακμή»

thessΖωγραφική,σχέδια και 3 ταινίες

Στους πίνακες και τα σχέδια του βλέπουμε απαλές πινελιές που περιγράφουν ένα σώμα, μια κίνηση, παραλλαγές πάνω σ’ ένα αντικείμενο που επαναλαμβάνεται ως φετίχ, γυναίκες με γούνες, ημίφως όπου τα χρώματα πάλλονται και αστράφτουν και τέλος, οικείες αναφορές σε τόσο διαφορετικούς ζωγράφους όπως ο Ρέμπραντ, ο Κλίμτ, ο Βαζνετσόβ και ο Ρέπιν, όλα συντελούν στην δημιουργία του ενδόμυχου και πλούσιου κόσμου του Ρουστάμ Χαμντάμοβ.

Ταινίες:

Η Ζωή μου είναι στα Βουνά, Σοβιετική Ένωση 1967, (40΄)

Βασισμένη στο βιβλίο του Ουίλλιαμ Σαρογιάν (1908-1981) η ασπρόμαυρη διπλωματική εργασία του Χαμντάμοβ, με φόντο το παρίσι του 19ου αιώνα, περιγράφει πληθωρικά τις απλές χαρές της καθημερινής ζωής.

Άννα Καραμαζόφ, Σοβιετική Ένωση/Γαλλία 1991, (απόσπασμα 42΄)

Διανομή: Ζαν Μορό, Γελένα Σολοβέη, Νατάλια Λέμπλε

Μια γυναίκα (Ζαν Μορό) επιστρέφει στο Λένινγκραντ μετά από χρόνια σε στρατόπεδο και περιφέρεται σε εγκατελελειμένα κτήρια όπου γνωρίζει διάφορους ανθρώπους ξεχασμένους από τον χρόνο.

Ηχητικά Παράλληλα, Καζακστάν 2005, (65΄)

Ταινία-κοντσέρτο. Οπερατικές άριες εκτελεσμένες από τους Ρόζα Τζαμάνοβα, Έρικ Κουρμανγκάλιεφ, Μπιμπιγκούλ Τουλεγκένοβα, και Αράξια Νταβτιγιάν, με την Ρενάτα Λιτβίνοβα, την ντίβα του νέου Ρωσσικού Κινηματογράφου, ως «κυρία των τιμών». Όλες οι άριες είναι εκτελεσμένες στα Ρωσικά όπως στην Σοβιετική περίοδο: Ιβάν Σουζάνιν του Γκλίνκα, Μαντάμ Μπάτερφλάι και Τόσκα του Πουτσίνι, Ζωή και Αγάπη μιας Γυναίκας του Σούμαν, η Τραβιάτα του Βέρντι. Η δράση εξελίσσεται σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, σε μια καλύβα νομάδα και στις χιονισμένες στέπες του Καζακστάν, η αλλιώς «σ’ένα χώρο χωρίς χρόνο που ανήκει στην τέχνη». Τα πληθωρικά κοστούμια είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο τον Χαμντάμοβ με ετερόγενή υλικά και απέραντη φαντασία και χιούμορ.

► Μπέη Χαμάμ – Λουτρά Παράδεισος (Εγνατίας & Μητρ. Γενναδίου – Αριστοτέλους) ▪ 14 – 26 Νοεμβρίου 2008 ▪ 10.00-22.00

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, «Νερό Ι»

Στην Προβλήτα Α, εκεί όπου συνωστίζονται όλοι πριν μπούνε στις σκοτεινές αίθουσες, θα υπάρχει μια ομαδική έκθεση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εισαγωγικό σημείωμα για την έκθεση που ετοιμάζεται για τον επόμενο Μήνα στο Μουσείο Φωτογραφίας που θα ξεκινήσει τον θεματικό κύκλο εκθέσεων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Τα 4 Στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος. Το θέμα είναι το υδάτινο στοιχείο, και πως έχει προσεγγιστεί από φωτογράφους είτε ιστορικά είτε σύγχρονα.

► Προβλήτα Α΄(περιμετρικά των Αποθηκών Α΄ και Γ΄ – Λιμάνι)

Βίντεο – Mixed Media

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ, «Στην κόψη του ματιού»
Βίντεο+εγκαταστάσεις

Αυτά που γνωρίζουμε για τον Κωσταντίνο Γιάνναρη πολλά μιας και οι ταινίες του έχουν αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό. Τα έργα μικρού μήκους που παρουσιάζονται στην έκθεση συνιστούν, μαζί με την εισαγωγή στην κινηματογραφική γραφή του σκηνοθέτη, ένα αυτόνομο ποιητικό και εικαστικό σύνολο: Ο Ζαν Ζενέ πέθανε (1989), Τρώες (1989), Σιωπές (1990), Σ’ έπιασα να κοιτάς (1991), Βορείως της δίνης (1991), Μια θέση στον ήλιο (1994-95). Η έκθεση περιλαμβάνει, εκτός από τις μικρού μήκους ταινίες, αποσπάσματα πειραματικών βίντεο, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται και η βραβευμένη του ταινία Από την άκρη της πόλης.

► Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, HELEXPO) ▪ 14 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2008 ▪ 10.00-22.00

Στο site Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε και άλλες εκθέσεις που θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του. Αξίζει να αναφέρουμε και την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ να ευαισθητοποιηθεί οικολογικά με την παρουσίαση ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, μέρος του έργου εν εξελίξει Πράσινοι Διάλογοι.

Τα Πράσινα Μονοπάτια ξεκινούν από το χώρο του λιμανιού, στην Αποθήκη Γ’ όπου ένα διαδραστικό έργο ανακύκλωσης στον 1ο όροφο σχηματίζεται και παίρνει μορφή από το κοινό. Στο ισόγειο, το Magnificent Revolutionary Bicycle Cinema από την Αγγλία ζητά από το κοινό να «τρέξει» τα 8 «σταθερά» ποδήλατα τα οποία δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τεθεί σε λειτουργία μια μηχανή προβολής.

Συνδετικός κρίκος όλων των εκδηλώσεων, μια εγκατάσταση της Δανάης Στράτου: Συνολικά 16 «οπτικά σκόπευτρα» οδηγούν το βλέμμα του διαβάτη σε αόρατα «πράσινα σημεία» μέσα στην πόλη: στην έκθεση Endart 4 & Pendulum του Κροάτη Ιβαν Λάντισλαβ Γκαλέτα στο χαμάμ στα Λουλουδάδικα (στην οδό Κομνηνών μεταξύ Τσιμισκή και Ελ. Βενιζέλου), στο αιωρούμενο ψάρι του γλύπτη Γιώργου Ευσταθουλίδη (στην Αγορά Μπαχαρικών), στην έκθεση ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη στην Αγορά Μπεζεστένι (Σκεπαστή αγορά Εγνατίας & Βενιζέλου – ημιόροφος) στον ρινόκερο της Μάριον Ιγγλέση (στο μπαρ εστιατόριο .ΕS στην οδό Φράγκων 2-4), για να περάσουν από τα Λαδάδικα για ένα βιολογικό πιάτο και τσικουδιά. Καταλήγουν ξανά στην Αποθήκη Γ’ στο περίπτερο και στις κάμερες του Πράσινου Διαλόγου όπου θα καταγράφονται οι σκέψεις του κοινού και νέες ιδέες όλων για ένα πιο «πράσινο» του φεστιβάλ.

► Επιμέλεια, σχεδιασμός: Μάριον Ιγγλέση, Αθηνά Λαμπρινίδου, Νίκος Παπακωνσταντίνου ▪ Συντονισμός:, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης.

Links
www.filmfestival.gr

Διάβασε επίσης...
Yanomami από την Ζωή Γαϊτανίδου στην Gazonrouge
Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου.Ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή Καλών Τεχών της Αθήνας, και μετά από πειραματισμούς σε μια ποικιλία παρόμοιων τεχνικών, η Ζωή Γαϊτανίδου, άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία κεντήματος στα έργα της.Η δουλειά της κρύβει μια χρονοβόρα ...
Συνέχεια...
Οι μοναχικοί άνδρες του Απόστολου Γεωργίου
Ο Γεωργίου διατηρεί μια πολύ σταθερή και υψηλή ποιότητα στην ζωγραφική του ταυτότητα εδώ και χρόνια.Είναι ένας καλός ζωγράφος και το έχει αποδείξει. Εστιάζει συνήθως σε μοναχικούς άνδρες, σε χώρους που μοιάζουν με γραφεία, λόμπι ξενοδοχείων, άδεια δωμάτια.Υπερτονίζει με τα απλά background στα οποία τοποθετεί ταυς πρωταγωνιστές του, την μοναξιά ...
Συνέχεια...
Πίσω στο βυθό
Εντάξει...το ξέρω οι διακοπές δεν είναι ποτέ αρκετές. Μετά από έρευνες οι επιστήμονες μας ενημερώνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να «μπει» στο πνεύμα των διακοπών και μετά την εβδομάδα αρχίζει η ουσιαστική ξεκούραση. Δηλαδή θέλουμε τουλάχιστον 2 εβδομάδες διακοπές για να ξεκουραστούμε από την ρουτίνα ...
Συνέχεια...
NECK LESS DALA από την Αναστασία Δούκα
A guided tour on the shortcut of objects08.09.2007 - 06.10.2007Η γκαλερι LORAINI ALIMANTIRI - gazonrouge παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Αναστασίας Δούκα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια η εικαστικός η καινούργια της δουλειά είναι 'μια ξενάγηση σ' εκείνα ακριβώς τα σημεία (στιγμιότυπα) όπου τα αντικείμενα παγώνουν και μεταμορφώνονται ...
Συνέχεια...
Multi-artistic pARTy από την ομάδα dogmaRT
Η ομάδα dogmaRT παρουσιάζει το δεύτερο multi-artistic pARTy της στην στοά του Cantina Social (Λεωκορίου 6-8, Ψυρρή) από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.26 νέοι καλλιτέχνες καλούνται να εκθέσουν γύρω από ένα κοινό θέμα, με τίτλο "DESTINATION" σε ένα διήμερο ταξίδι πολλαπλών προορισμών στο κέντρο της Αθήνας: Graffiti, ...
Συνέχεια...
Η Cheapart ταξιδεύει στη Βιέννη
Το concept της cheapart υιοθετείται και εκτός συνόρων. Οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές της cheapart, που λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο, μια σε Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση της έκθεσης Artmart, στον εκθεσιακό χώρο Κünstlerhaus της αυστριακής πρωτεύουσας, από τις 25 Απριλίου έως την 1η ...
Συνέχεια...
Γκαλερί Vamiali’s
H γκαλερί άνοιξε τον Ιανουάριο του 2004 στο Μεταξουργείο, η πρώτη από αρκετές ακόμα που θα ακολουθούσαν στην περιοχή. Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν η Σοφία και η Δήμητρα Βάμιαλη, αδερφές και συνεργάτιδες. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχουν παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, και κυρίως μας έχουν ...
Συνέχεια...
Η Αrt Athina έχει μια αγάπη στη Ρωσία!!
Πέρσι στην Art Athina τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία. Φέτος, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης με έκθεση για την Ρώσικη Πρωτοπορία. Χρησιμοποιώντας την συλλογή Κωστάκη, που απέκτησε πριν κάποια χρόνια το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, η νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που άνοιξε εχθές είναι πολύ δελεαστική και ...
Συνέχεια...
Eκθέσεις: Συνεχίζονται…
Έως το τέλος του μήνα θα διαρκέσει η έκθεση Βιομορφές 2 στην Cheapart. Aποτελεί μια προσέγγιση της αναπαράστασης της ζωής, μέσω της απεικόνισης της δομής κάποιων ζωντανών οργανισμών. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να συλλάβουν τη σχέση με ταξύ του μικρό- και του μακρό- κόσμου, με τη χρήση διαφόρων μέσων και μοτίβων: ...
Συνέχεια...
Higher – Lower από τον Κωνσταντίνο Κακανιά
Η νέα ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά 'μοιράζεται' στους δύο χώρους των Kalfayan Galleries, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία εικαστική ανάλυση του φαινομένου της 'διχασμένης προσωπικότητας', το οποίο η μοντέρνα ψυχολογία θεωρεί 'νοητική πάθηση'. Ο Κακανιάς μελετά αυτή την 'ασθένεια' από την οποία άλλωστε 'πάσχει' σοβαρά και ...
Συνέχεια...
“Το λάθος” της Beetroot
Η Beetroot συστήνεται ως μία δημιουργική ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ως εδώ τίποτα το μεμπτό ή το εξωπραγματικό. Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν ξεκινάς να απαριθμείς τις τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία που έχει σ­­­υλλέξει στα 11 χρόνια λειτουργίας της στον χώρο του design. Τότε είναι που διαπιστώνεις ότι τα ...
Συνέχεια...
Face a Face… στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης
Η 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της και παρουσιάζει την έκθεση πρόσωπο με πρόσωπο σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης η οποία ανοίγει αύριο Τετάρτη. Η έκθεση έχει και Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και στην Θεσσαλονίκη θα δούμε το δεύτερο μέρος της καθώς η αφετηρία ...
Συνέχεια...
Destroy Athens – 1η Μπιενάλε Αθήνας
H 1η Μπιενάλε Αθήνας είναι γεγονός και αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στους εικαστικούς -και όχι μόνο- κύκλους, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Η κεντρική έκθεση με τίτλο Destroy Athens, βρίσκεται στην Τεχνόπολη, ενώ παράλληλες εκθέσεις και εκδηλώσεις θα συναντήσουμε στα πέριξ Γκαζιού και Κεραμεικού.To concept της "καταστροφής της Αθήνας" έγκειται ...
Συνέχεια...
έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου / The Breeder : Κώστας Ανανίδας – Γιάννης Σκουρλέτης
Η Breeder στη Βαλαωρίτου! Όχι δεν εγκατέλειψε φυσικά η γκαλερί The Breeder τον υπέροχο χώρο της στην οδό Ιάσωνος, για όσους ανησύχησαν. Απλά κάνει μια βόλτα σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης, στην οδό Βαλαωρίτου παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου τη ...
Συνέχεια...
Tony Oursler στην gallery Bernier/Eliades
O Τοny Oursler είναι ένας αρκετά σημαντικός καλλιτέχνης στην διαδρομή της video art, από τις δεκαετίες ακόμη του '70 και του '80. Κύριος άξονας της δουλειάς του είναι το ανθρώπινο σώμα και οι απεικονίσεις του σε σχέση και με θέματα όπως τα media, η σεξουαλικότητα, η βία και άλλα. ¶λλο ...
Συνέχεια...
Ο Σπάρτακος, Η Μελίνα και άλλα κλισέ!
Μια ομάδα καλλιτεχνών, ξεκίνησε μια έκθεση από την περασμένη Πέμπτη με τίτλο Αρχαία Ελλάδα στο Κ44.Το μεγάλο αυτό κλισέ της αρχαίας Ελλάδας, που έχει να κάνει με δεκάδες "παραδοσιακές ιδέες" τις μαζικής κουλτούρας που έχουν σκιαγραφήσει την φράση "αρχαία Ελλάδα".Στην πολύ αστεία αφίσα της έκθεσης, βλέπουμε τον Σπάρτακο με το ...
Συνέχεια...
Η νέα The Breeder κάνει την νέα της αρχή με τον Daniel Sinsel
Η γκαλερί The Breeder έχει καθιερώσει τα standards εδώ και κάποια χρόνια στην σύγχρονη ελληνική τέχνη. Ότι κατάφερε η Ρεβέκκα Καμχή στην δεκαετία του 90, σαν η πρώτη γκαλερί που μας σύστησε σε ονόματα όπως η Nan Goldin και ο Julian Opie, το συνέχισε με τον δικό της τρόπο η ...
Συνέχεια...
«Χάος» στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
Είναι ίσως ο πιό αντιπροσωπευτικός τίτλος που μπορεί να δωθεί για να περιγράψει τα όσα βιώνει αυτή η πόλη τον τελευταίο καιρό. Να όμως που η λέξη που έγινε το motto των καταστροφολόγων των ημερών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο σκέψης και έκφρασης καταφέρνοντας να αντιστρέψει την καταθλιπτική της έννοια και να της ...
Συνέχεια...
Το καλοκαίρι εμπνέει προφανώς την αρχιτεκτονική …
Αλλιώς δεν εξηγούνται οι πολλές εκθέσεις με αρχιτεκτονικό connection. Ούτε παραγγελία να τις είχαμε, αφού εκδηλώσαμε πριν κάποιες μέρες, την λαχτάρα μας για project έξω, με εγκαταστάσεις κτλ. εφόσον ευνοεί και ο καιρός...Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Ιουλίου φιλοξενεί to Workshop-έκθεση Un-Built / ¶τρεπτο άκτιστο: τέχνη και ...
Συνέχεια...
To blog του E.M.Σ.Τ. – Προβολές στην Ελευσίνα
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με αφορμή την έναρξη της ανακατασκευής του κτιρίου στο Φιξ εγκαινίασε το σχετικό ιστολόγιο, το οποίο πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με την πορεία της ανακατασκευής, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως αναφορές στη «Μαγική Πόλη» του Κούνδουρου και στο γενικότερο ρόλο των μουσείων σήμερα. Ξεχωρίζουν τα ...
Συνέχεια...
Elephant Gun goes Ileana Tounta
Την Πέμπτη ξεκινάει μια πολύ-αναμενόμενη ομαδική έκθεση στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα. Η έκθεση έχει τίτλο BARGAIN PRICES ON ELEPHANT GUN εμπνευσμένη από το ομώνυμο τραγούδι των Beirut. Η θεματική της έκθεσης σχολιάζει την προσαρμογή του ατόμου στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. και εξετάζεται το πώς μπορεί να συνυπάρξει το ατομικό ...
Συνέχεια...
Locus Solus
Σχεδόν ένα χρόνο μετά το εναρκτήριο happening στο οποίο είχαμε μια πρώτη επαφή με το project Locus Solus, ήρθε η ώρα για την ολοκληρωμένη παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη. Τα έξη δρώμενα που απαρτίζουν την έκθεση θα εναλλάσσονται καθημερινά στους χώρους της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης και του Μουσείου, αποτυπώνοντας τις συνάφειες μεταξύ ...
Συνέχεια...
Warhol και Potnia Thiron – και Βυζαντινο Μουσείο;!;!
Η γκαλερί Ποτνία Θηρών βρίσκεται στα Εξάρχεια. Μέσα στον χαμό και τον "κλεφτοπόλεμο" που παίζεται στα σοκάκια, στην οδό Ζαίμη στο νούμερο 7, βρίσκεται ένα μέρος που ουδεμία σχέση έχει με μολότωφ. Τουλάχιστον φαινομενικά. Γιατί η έκθεση αφιέρωμα στον αγαπημένο μας Andy Warhol είναι εκρηκτική. Η Πότνια Θηρών, σε συνεργασία ...
Συνέχεια...
H πρωτοποριακή έκθεση “The Brain – H Δύναμη του Μυαλού” έρχεται στην Ελλάδα
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες -με αφετηρία τη Δανία το 1997- με πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες, η πρωτότυπη διαδραστική έκθεση 'ΤΗΕ ΒRAIN - H Δύναμη του Μυαλού' παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, από τις 12 Νοεμβρίου 2007 έως τις 12 ...
Συνέχεια...
Rebecca Camhi gives you Light!
Και εγένετο φως. Η έκθεση Bathed in Light στην Ρεβέκκα Καμχή είναι μια enlighting εμπειρία..Πλησιάζοντας την γκαλερί στην οδό Λεωνίδου, στο εξωτερικό της βλέπω το light sculpture της Deanna Maganias, να με προειδοποιεί : "ζεις με κάποιον που έχει το όνομα σου". Στον χώρο της γκαλερί ένα έργο της από ...
Συνέχεια...
About…’The state of things’
Σιγά-σιγά ξεκινάει να αναδιοργανώνεται η εικαστική επικαιρότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα.Τον τελευταίο καιρό νοιώθουμε ότι η Αθήνα είναι λίγο μουντή εικαστικά, ίσως γιατί πιθανώς να είχαμε ελπίδα για περισσότερα events, ομαδικές εκθέσεις και καινούργιες ιδέες γενικότερα, ίσως μετά τον Σεπτέμβριο της 1ης Μπιενάλε. Όμως, τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα τον ...
Συνέχεια...
‘Sensitivity Questioned’
Συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο 3 Ιουλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ομαδική έκθεση με τίτλο Sensitivity Questioned σε επιμέλεια της συνεργάτη μας στο mixtape, Ηλιάνας Φωκιανάκη.  Με κεντρικό άξονα της έκθεσης την έννοια της ευαισθησίας, ο θεατής καλείται να επαναπροσδιορίσει κοινωνικές αντιλήψεις που αφορούν τα δύο φύλα, καταργώντας τα στερεότυπα που ...
Συνέχεια...
‘History in Memory’ του Ευτύχη Πατσουράκη
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την δουλειά του Ευτύχη Πατσουράκη στην πρώτη του ατομική έκθεση. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1967 στην Κρήτη, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Στο επίκεντρο της πολυδιάστατης καλλιτεχνικής πρακτικής του Ευτύχη Πατσουράκη διερευνώνται ζητήματα όπως αυτό της ατομικής και συλλογικής μνήμης, της ταυτότητας και της επανεξέτασης της εικόνας ...
Συνέχεια...
Boarding Gate στην K-art – Ανακαλύπτοντας το εικαστικό τώρα
Είναι ολοφάνερο! Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και αυτό γίνεται με μεγάλη ταχύτητα. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι απλά ένας όρος που χρησιμοποιείται από τα Μ.Μ.Ε για την περιγραφή μιας γενικής κατάστασης, είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο εικαστικός ορίζοντας. Μία νέα ...
Συνέχεια...
O Saatchi πάει… Αυστραλία
Πριν κάποια χρόνια όταν η "σοκαριστική" συλλογή του μεγάλου διαφημιστή και συλλέκτη Charles Saatchi προσπάθησε να κάνει "απόβαση" στην Αυστραλία, έφαγε πόρτα. Οι πουριτανικές Αυστραλιανές αρχές θεώρησαν οτι η συλλογή είναι πολύ προσβλητική και η έκθεση που είχε προγραμματιστεί ματαιώθηκε. Ο Αγγλος συλλέκτης όμως φαίνεται οτι δεν πτοείται, και μέσω της ...
Συνέχεια...
Yanomami από την Ζωή Γαϊτανίδου στην Gazonrouge
Οι μοναχικοί άνδρες του Απόστολου Γεωργίου
Πίσω στο βυθό
NECK LESS DALA από την Αναστασία Δούκα
Multi-artistic pARTy από την ομάδα dogmaRT
Η Cheapart ταξιδεύει στη Βιέννη
Γκαλερί Vamiali’s
Η Αrt Athina έχει μια αγάπη στη Ρωσία!!
Eκθέσεις: Συνεχίζονται…
Higher – Lower από τον Κωνσταντίνο Κακανιά
“Το λάθος” της Beetroot
Face a Face… στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε
Destroy Athens – 1η Μπιενάλε Αθήνας
έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου / The Breeder :
Tony Oursler στην gallery Bernier/Eliades
Ο Σπάρτακος, Η Μελίνα και άλλα κλισέ!
Η νέα The Breeder κάνει την νέα της
«Χάος» στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
Το καλοκαίρι εμπνέει προφανώς την αρχιτεκτονική …
To blog του E.M.Σ.Τ. – Προβολές στην Ελευσίνα
Elephant Gun goes Ileana Tounta
Locus Solus
Warhol και Potnia Thiron – και Βυζαντινο Μουσείο;!;!
H πρωτοποριακή έκθεση “The Brain – H Δύναμη
Rebecca Camhi gives you Light!
About…’The state of things’
‘Sensitivity Questioned’
‘History in Memory’ του Ευτύχη Πατσουράκη
Boarding Gate στην K-art – Ανακαλύπτοντας το εικαστικό
O Saatchi πάει… Αυστραλία