Μετά από δυο άκρως επιτυχημένες διοργανώσεις, το 2007 και  κυρίως το 2009, η 3η Μπιενάλε της Αθήνας είναι εδώ και φέτος έτσι όπως μας  έχει συνηθίσει, με εναλλακτικό ανανεωμένο και καινοτόμο χαρακτήρα  αλλά και με υλικό έτοιμο προς κατανάλωση και σκέψη.

Βασικό στόχο  αποτελούσε πάντοτε η δημιουργία μιας πλατφόρμας ανάδειξης της,  πλούσιας ομολογουμένως, καλλιτεχνικής παραγωγής της πόλης αλλά και  την εμπλοκή της με την διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Και αυτό ακριβώς  πραγματεύεται και η 3η κατα σειρά Μπιενάλε με τίτλο “Μονόδρομος”  όπου φέτος πέρα από τον γνωστό εικαστικό της χαρακτήρα, δείχνει  ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο κινηματογραφικό, σε ένα  εγχείρημα με την μορφή μιας διεθνούς έκθεσης και μιας ταινίας  μεγάλου μήκους.

Η επιμελητική ομάδα Χ&Υ (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio) σε συνεργασία με τον θεωρητικό τέχνης- επιμελητή Nicolas Bourriaud διέκριναν το προφανές σε όλους μας και  αποφάσισαν να το μετουσιώσουν σε εφαλτήριο σκέψης και έκφρασης  μέσω της τέχνης.

Η Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κοινωνικού και  οικονομικού σεισμού, του οποίου οι δονήσεις γίνονται ισχυρότερες:  Πώς θα μπορούσε κανείς να αναστοχαστεί αυτή την κατάσταση,  ειδικότερα όταν φαίνεται να διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά  που την καθιστούν περισσότερο παγκόσμια παρά εθνική ή τοπική;  Μήπως αυτό που με ευκολία έχει καταγραφεί ως «το ελληνικό  παράδειγμα» αποτελεί μια σημαντική καμπή στην ιστορία;

Με αφορμή λοιπόν την σκέψη αυτή η 3η Μπιενάλε της Αθήνας ξεκινάει  μια πολιτιστική αναζήτηση καταδεικνύοντας μια διαφορετική αντίληψη  ως προς τον τρόπο που στήνονται οι εκθέσεις τα τελευταία χρόνια  καταπιάνοντας το καίριο αλλά και το ηθικό του θέματος.

Ο Nicolas Bourriaud και οι X&Y αποφάσισαν να ενσωματώσουν αυτά τα  ζητήματα όχι μόνο στη θεματική της έκθεσης αλλά και στη μορφή, τον  χαρακτήρα αυτού που ονομάζεται μεγάλη περιοδική έκθεση,  ακολουθώντας μία διπλή διαδικασία: Αρχικά, μετασχηματίζοντας την  ίδια την Μπιενάλε σε μια πρόσκληση προς συλλογικότητες, πολιτικές  οργανώσεις και πολίτες που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό της  κοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία μίας πολιτικής στιγμής παρά ενός  πολιτικού θεάματος. Αφετέρου, καθώς η έκθεση σχεδιάζεται, τα  διάφορα στάδια προετοιμασίας της παρέχουν τη βάση για μια μεγάλου  μήκους ταινία σε σκηνοθεσία του Nicolas Bourriaud. Το σενάριο της  ταινίας είναι προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο βασίζεται σε πραγματικά  πρόσωπα και γεγονότα. Είναι η πρώτη φορά που η σχέση μεταξύ  σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου ερευνάται με τόσο διεξοδικό  τρόπο.

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Οκτωβρίου  μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2011 σε διάφορους χώρους της πόλης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδω: http://www.athensbiennial.org/

Την 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 θα συνοδεύει κατάλογος και DVD.

Επιμελητές: Nicolas Bourriaud & X&Y

Χώροι Μπιενάλε
Διπλάρειος Σχολή
Πλατεία Θεάτρου 3 | Μετρό: Μοναστηράκι / Ομόνοια

Κέντρο Τεχνών
Μουσείο “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Πάρκο Ελευθερίας, Βασ. Σοφίας | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής